Paswoord vergeten? We sturen het je zo terug op en dan kan je terug aan de slag.
Join the club! Deel al je ervaringen!
Toverland viert 10-jarige geschiedenis: een overzicht!
Share
Auteur: Nico Reynders @ 26 Mei 11

Toveren, Magie & Mythologie

Zoals de naam van het park al weggeeft, draait alles in Toverland om toveren, hoewel ... Het begrip werd verruimd en ook magie en mythologie krijgen nu een plaatsje binnen dit nog jonge park, dat in 2001 de deuren opende in het Nederlands-Limburgse Sevenum.

 

 

 

 

365 dagen plezier

Belangrijker dan de naam van het park is het gegeven dat het gaat om een grotendeels overdekt pretpark dat al van bij z'n start het jaarrond open is. De oprichters ondervonden namelijk dat het niet zo prettig is om een ganse dag in de regen te lopen, iets waar we in onze contreien natuurlijk vaak mee te maken krijgen. En zo groeide het idee om een park uit de grond te stampen waar je los van het weer, en dus zelfs het hele jaar door, een gezellig dagje kan vertoeven; een unicum in de Benelux op dat moment.

 

Kleine start

In deze tijden nog een familiepark van de grond af opbouwen is vanuit financieel oogpunt allesbehalve eenvoudig. Daarom is men ook kleinschalig met een eerste indoorhal begonnen. Deze hal werd het Land van Toos waar toveren centraal staat. Ze bevat voornamelijk een grote speeltuin en een paar familieattracties, waaronder een junior achtbaan, en dit volledig overdekt Het park richtte zich hierbij voorlopig op gezinnen met jonge kinderen.

 

Eerste uitbreiding

Het succes bleef niet uit en al gauw werd er een tweede hal geopend. Hier werd eveneens gewerkt rond magie, maar deze keer rond het thema Magic Forest. Hierbij ging men echter voor het eerst ook attracties toevoegen die deels of geheel in open lucht komen te liggen, welk ook de tieners en jong volwassenen dienen aan te spreken. Zo werd er onder meer een boomstammenbaan, een elektrisch aangedreven bobsleebaan en een wel erg speciale achtbaan waarbij de trein bestaat uit moto's toegevoegd! Vanaf nu was Toverland klaar om de concurrentie aan te gaan met andere volwaardige pretparken. Het park trekt dan ook al gauw jaarlijks om en bij een half miljoen bezoekers; niet slecht voor zo'n jong en toch nog relatief klein park.

 

Tovertuin

Inmiddels begint men stilaan een aantal zaken toe te voegen buiten de hallen. Zo komt er een tovertuin met doolhof, een paar speeltuintoestellen, waterspeeltuigen en voor de iets oudere bezoekers een heus survival parcours in de lucht!

 

Outdoor uitbreiding

De eigenaars beseffen dat ze ook outdoor moeten groeien om een volwaardig pretpark te worden dat de concurrentie kan aangaan met kleppers als de Efteling en Phantasialand. Het park heeft daarom behoefte aan een eigen aandachtstrekker, een icoon als het ware. De keuze wordt gemaakt en valt op een houten achtbaan. Maar niet zomaar een houten achtbaan. Het moest de snelste, hoogste en langste houten achtbaan van de Benelux worden. Het thema wordt Griekse mythologie en de verhalen uit de alombekende Ilias en de Odyssee zullen dienst doen als bron van inspiratie. De achtbaan opent in 2007 en krijgt de naam Troy mee. De uitwerking ervan doet ieders mond openvallen van verbazing. Het gebied van Troy alleen al is groter dan elk van de 2 indoorhallen en de graad van thematisatie is van hetzelfde niveau als wat we de laatste jaren ook in Phantasialand, EuropaPark en de Efteling hebben kunnen zien. 

 

 

Gestage groei

In 2010 bouwt men verder aan het Griekse mythologie outdoor gedeelte en voegt men een schommelschip genaamd 'Scorpios' en een elektrische paardentrack genaamd 'Paarden van Ithaka' toe. Hiermee verruimt men het attractieaanbod zowel naar de jongeren als de kleinere kinderen toe. Aan de technologie en aankleding van deze attracties wordt nog meer aandacht geschonken met topkwaliteit als resultaat. Zo beschikken beide attracties over eigen on board / on ride muziek die het verhaal helemaal tot leven brengen. Dit themagebied telt nu 3 attracties en wordt stilaan een volwaardig outdoorgedeelte. In 2012 zou normaal gezien de voltooiing volgen met de toevoeging van Odysseus, een supersplash die zelfs hoger zou worden dan de top van Troy die zich op 32m hoogte bevindt! Helaas heeft men deze plannen om ongekende redenen in de koelkast gestopt en is het niet zeker of Odysseus er ooit nog zal komen.

 

10 jaar Toverland

Op 19 mei 2011 bestaat Toverland exact 10 jaar. Om dit te vieren komt er een nieuw logo, een nieuwe huiststijl, een nieuwe website, wordt het figuur Toos Toverhoed opgewaardeerd en wordt de eerste hal onder handen genomen om het meer te thematiseren naar het toverthema. Deze opwaardering is zeker welkom omdat deze eerste hal nog te veel als loods overkomt, een kritiek die vaak te horen was onder de pretparkfans. De eerste fase zal klaar zijn in juni aanstaande.

Ook komt er een groot jubileumsweekend met de titel '10 magic moments', aanstaande 3 en 4 juni. Het park zal dan geopend zijn tot 23h en bezoekers worden getrakteerd op een magische vuurwerkshow!

 

Op naar 2015!

Na al de outdoor uitbreidingen van de laatste jaren zou men bijna vergeten dat het hoofddoel nog altijd is om een ruim indooraanbod te hebben, waardoor men het hele jaar door bezoekers kan aantrekken, los van het gure weer dat we vaak te verduren krijgen. En dus is men natuurlijk ook volop bezig met de voorbereidingen en planning van een derde indoorhal. Tegen 2015  zal Toverland haar aanbod daardoor opnieuw sterk kunnen uitbreiden, want in een nieuwe hal komt er uiteraard meer dan 1 attractie! Op de concrete invulling hiervan zullen we wellicht nog een paar jaartjes moeten wachten. Wel staat vast dat er veel aandacht zal besteed worden aan het thema toveren en het beter thematiseren van de attracties, iets wat de pretparkfans alleen maar kunnen toejuichen.

 

Mooie toekomst?

Toverland heeft zich het voorbije decennium flink opgewerkt en kunnen bewijzen binnen het pretparkgebeuren. Hiervoor heeft het al meerdere prijzen gewonnen waaronder de verkiezing tot Beste pretpark van Nederland. Gestaag werkt het park aan zijn groei met zowel outdoor als indoor toevoegingen, waarbij de thematisering hoe langer hoe belangrijker wordt. Maar volgen de bezoekersaantallen evenredig? Want de laatste 5 jaren is het bezoekersaantal redelijk op hetzelfde niveau gebleven, met zelfs een kleine terugval in 2010. De grootste concurrent, De Efteling, is trouwens sinds april 2010 ook het ganse jaar geopend en is evenzeer grote investeringen aan het doen waarvan het einde nog niet in zicht is.

Hopelijk blijven de Nederlanders hun weg vinden naar dit Limburgs pareltje, want de mensen achter Toverland verdienen dit echt. Gelukkig ligt Toverland vlakbij Duitsland en Belgisch Limburg en kunnen ook deze markten aangeboord worden. Men verwacht trouwens binnen een paar jaar ook een meer actieve benadering van de Noord-Vlaamse markt. Vanuit Antwerpen bereik je Toverland trouwens al op 1u en 15 minuten rijden. In ieder geval zal vanaf 2015 Toverland groot genoeg zijn met een voldoende aantal attracties om zich te kunnen meten met de gevestigde waarden. We kijken alvast rijkhalzend uit naar al het nieuws dat dit park ons de komende jaren te bieden heeft!

 

Tekst: ©2011 Juan Martínez - Pretparken.be
Foto's ©2010 Juan Martínez - Pretparken.be, ©2010 Toverland

De grootste pretpark-fansite van België met een Europese parkgids van maar liefst 100 pretparken, een rijkgevulde nieuws- en artikelsectie en een forum.