Paswoord vergeten? We sturen het je zo terug op en dan kan je terug aan de slag.
Join the club! Deel al je ervaringen!
Geschiedenis van een park: Walibi Belgium
Share
Auteur: Nico Reynders @ 22 Feb 10
Op 26 juli 1975 opende Eddy Meeus een park, met als voornaamste attractie een waterteleski, op de rand van Wavre, Limal en Bierges. De eerste 2 letters van deze dorpen vormden de naam Walibi.

Jaar na jaar zou Walibi uitgroeien tot één van de grootste parken in Europa. Dankzij de aanwezigheid van Suske & Wiske, en al hun vrienden, kregen wij de mogelijkheid om Joris met de teletijdmachine van Professor Barabas de tijd in te sturen en zo een overzicht te krijgen van 1975 tot nu...


Overzicht van 1975 tot nu...

In 1975 was er in Walibi een fijn zandstrand, een achtbaan, pony’s, kano’s, botsauto’s, de waterteleski en 5 kermisattracties. Nieuw in België was dat de entreeprijs de hele dag recht gaf op gratis toegang tot alle attracties. Vijftig duizend mensen vonden hun weg naar Wavre.

Een jaartje later was Kuifje de ster in: Kuifje en de “Zonnetempel”. Via een bootje vaarde men doorheen een fluorescerend bos. De mensen kwamen oog in oog te staan met dieren, die Kuifje in het Amazonewoud ontmoette, voor hij zich in de beroemde Zonnetempel waagde. Dat jaar, hun eerste volledige seizoen, bezochten 250.000 mensen het park. 

Bekijk maar eens volgend foldertje...

 
Dit vroeg om bevestiging, zelfs verbetering en dat gebeurde ook. In hun derde levensjaar kwamen 450.000 mensen naar Wavre om ondermeer de twee nieuwe sterren, Floppy en Daisy, te bekijken. Zij waren de twee dolfijnen, die tot 1984 in Walibi bleven. 

Verder werden kermisattracties toegevoegd, maar dat was niets in vergelijking met de nieuwigheden van 1978. De eerste wildwaterbaan van België was een feit, waarin 20 prauwen het nodige geplets en plezier zouden bezorgen. 

Datzelfde jaar ging ook Cinema 2000 open, een projectie van een 70mm film op een reuzengroot scherm. 
Later werd deze omgebouwd tot Sensorama. Het summum voor de thrillseekers werd echter de Enterprise.

1979 kon je wel de definitieve doorbraak noemen op Europees niveau, met de toevoeging van het reuzenrad (het tweede hoogste van Europa na Wenen toendertijd). 
Maar de doorbraak kwam er vooral omwille van de Tornado, de allereerste achtbaan ter wereld met een dubbele spiraal van 180°. Deze baan zal jaren lang het symbool zijn van Walibi.
Deze twee attractiepolen trokken nu ook Nederlanders, Fransen en Duitsers naar het park, goed voor zo’n 850.000 bezoekers.

  
Kuifje kwam in 1980 terug, met Europa’s eerste grote binnenattractie: het geheim van de “Eenhoorn”. Het publiek werd in de ban gebracht van de beruchte zeeslag tussen ridder Haddock (voorvader van de kapitein), en de verschrikkelijke Scharlaken Rackham. Op deze plaats vind je tegenwoordig Challenge of Tutankhamon terug...
Een jaartje later kwamen de parachutetoren “Yoyo”, voorloper van de huidge freefalltorens, en het “Laserama” de andere attracties vervoegen.

1982 was het jaar van de Sirocco. De sensatie van Walibi, waarin de trein wordt gekatapulteerd, om doorheen de looping te razen, vervolgens te klimmen tot 45m hoog, en dan achterwaarts terug naar het vertrekpunt te keren. 
De prachtige zomer erbij leverden een recordaantal bezoekers van 960.000 mensen. 

1983 werd het bloemenjaar in Walibi, met veel aandacht aan de bloemenperken in het park. 1984 bracht Panchito naar het park. 1985 werd het jaar van Ali Baba en de Sprookjes van Duizend en Eén Nacht.

De tropische piramide, ons beter bekend als Aqualibi, zag in 1987 het levenslicht. Een paradijs voor de waterratten onder ons. Met een constante temperatuur van 29° kon men ’s zomers en ’s winters genieten van een tropische omgeving, als ook van de verschillende waterbanen en andere mogelijkheden.

Op 12 mei 1988 werd de Radja River ingehuldigd. Meteen de grootste attractie van Walibi en tevens houder van een wereldrecord. Deze rapid river heeft namelijk een debiet van 30 miljoen liter water per uur. Dat jaar kwamen 1.400.000 mensen naar het park. 
Op 10 augustus 1988 bood de Europese Gemeenschap Walibi de Europese vlag aan (diepblauwe vlag met 12 gouden sterren), ter gelegenheid van de 12 miljoenste bezoeker.

 

1989 bracht een 3D-theater en een jaartje later was de uitbreiding van Aqualibi de grootste vernieuwing. Ondertussen werd veel zorg besteed aan het mooier maken van Walibi, door meer bomen, bloemen en planten neer te zetten. Dit mooier maken werd benadrukt door in 1992 Colorado te openen, momenteel Calamity Mine. Dat deel van het park werd volledig vernieuwd en de Colorado werd ingebouwd in een bergachtig decor, met tal van gebouwen, die de mijnsfeer moeten dienen op te roepen. Een overdekt amfitheater in Caraïbische stijl was het decor van de nieuwe zeeleeuwen show, welke plaats bood aan 2000 mensen. Ook Bounty nam de mensen vanaf 1992 mee op een wild avontuur.
Dan volgden enkele ‘sabatsjaren’, waarin vooral werd gewerkt aan het comfort van de bezoekers en een continue verbetering van het park.

De 20e verjaardag van Walibi werd gevierd met de opening van Flashback, een waterbaan, waarbij de bootjes zelfs achteruit in het water plensen. Datzelfde jaar stond er een superproduktie geprogrammeerd, namelijk de show Peter Pan. Zeer leuk was ook de Walibi Express, een treinrit doorheen het park.

In 1998 maakt Walibi zijn naam als Belgische topper meer dan waar. Het park had met Tornado en Sirocco de nodige thrillcoasters in huis, bood met Radja River en Flash Back twee unieke waterattracties aan en had tientallen rides voor het hele gezin. Met de papegaaien- en zeeleeuwenshow was er ook voldoende entertainment. De inmiddels gesloten Ali Baba, Top Gun en Parachute draaiden bovendien nog op volle toeren. Walibi leek een gouden toekomst tegemoet te gaan, want men was de laatste jaren stevig aan het uitbreiden met grote en unieke attracties. 1998 was dan ook het jaar van Dalton Terror. Deze vrije val van bijna tachtig meter was toen een van de meest indrukwekkende attracties van België, maar blijft ook tien jaar na opening een topper.

De groei van het park vorderde de volgende jaren gestaag. In 1999 presenteerde het park zo maar even drie nieuwe attracties. In de achterste zone van het park brachten de Vikingbootjes en de kinderachtbaan Coccinelle weer wat leven na het verdwijnen van de darkride ‘Het Geheim van de Eenhoorn’. Dé grote nieuwigheid was echter de spectaculaire rollercoaster Vampire. Deze zogenaamde suspended looping coaster is een standaardmodel van de Nederlandse constructeur Vekoma. De bouwer installeerde dit type inmiddels in tientallen parken, maar in 1999 was het nog een vrij unieke attractie. Duizenden mensen keken dan ook vol verbazing naar dit nieuwe staaltje techniek. Vampire bleek achteraf gezien een van de laatste nieuwigheden die volledig bij de toenmalige koers van het park hoorden. Men wilde speciale attracties in een typisch Walibi-kleedje. Vampire mocht dan wel minder gethematiseerd zijn dan andere recente nieuwigheden, met zijn eenzame ligging in een uithoek van het park had deze baan wel een heel eigen identiteit.

De 25e verjaardag van Walibi, gaat meteen ook de geschiedenisboeken in als de laatste verjaardag. Er was voor de bezoekers weinig nieuws te beleven, maar men bereidde zich wel volop voor op het jaar nadien. 2001 was immers het eerste jaar van SixFlags Belgium, dat Walibi verder uitbreidde, met talloze attracties voor jong en oud, met bekende figuren uit Looney Tunes en de aktiehelden van Batman. Op alle folders en posters prijkte ‘Europe’s favourite thrills’ en men adverteerde met twintig nieuwe attracties en shows. Veelal ging het echter om standaardattracties die de lege delen van het park opvulden.
Eén van de toptoevoegingen is ongetwijfeld de houten achtbaan Loup Garou. Attracties als Cobra, Screamer en Paleis van de Geest maken het park weliswaar completer, maar maken niet het verschil tijdens een dagje pretpark. 

Six Flags gaf het park op vlak van attracties dus een stevige boost, maar maakte een fout door kwantiteit boven kwaliteit te kiezen. Het was bovendien niet meteen nodig om zoveel geld te pompen in een park dat sowieso al goed draaide. De vrees dat de volgende uitbreiding hierdoor jaren op zich zou laten wachten, bleek gelukkig ongegrond. Twee jaar later openden immers de poorten van de verrassende darkride Challenge of Tutankhamon. Deze attractie toonden aan dat kwaliteit en thema nog steeds belangrijk waren. Een ride met een dergelijke hoeveelheid aan special-effects en gecompliceerde techniek is echter ook bijzonder gevoelig aan storingen, en daar begon Six Flags’ ware gedaante stilaan boven te komen. Six Flags richtte zich voornamelijk op nieuwigheden, wat commercieel gezien uiteraard een slimme zet is. Maar de oude vertrouwde Walibi-attracties kregen hierdoor niet meer het vereiste onderhoudsbudget. Calamity Mine werd steeds groener, Flash Back kende steeds minder effecten en Dalton Terror werkte nog maar zelden op volle capaciteit.

 

In November 2004 heeft Bugs Bunny de sleutels van het Waverse park opnieuw overhandigd aan de originele mascotte. De oranje kangoeroe is terug, en heeft SixFlags Belgium prompt herdoopt tot Walibi Belgium. De kangoeroe komt niet alleen, maar brengt een hoop vrienden mee, zo is Walibi vanaf nu de thuishaven van Suske en Wiske, Lucky Luke en de Daltons, en Bollie en Billie. Aan het attractieaanbod werd, buiten een nieuwe attractie (SpongeBob 4D) niets gewijzigd: de Turbine, Dalton Terror, Weerwolf en Tutankhamon staan nog steeds paraat om je adrenaline te laten stromen! Op 26 maart opende Walibi zijn deuren onder grote belangstelling en een vuurwerk van confetti en ballons.

In juli 2005 vierde Walibi zijn 30ste verjaardag. Duizenden bezoekers kwamen deze verjaardag meevieren tijdens de feestelijke nocturne.

2006 bracht een nieuwe, unieke en gewaagde attractie, Vertigo. Jammer genoeg was deze attractie net iets te innovatief en diende voortijdig afgebroken te worden wegens allerlei problemen.

 

Na Vertigo werden er geen nieuwe attracties meer geopend. Turbine (voormalig Sirocco) werd bovendien gesloten voor het publiek in 2009.

Wat brengt de toekomst?

Als we puur naar het aantal attracties kijken, is Walibi Belgium er op tien jaar stevig op vooruit gegaan. Six Flags investeerde namelijk veel geld in nieuwigheden die het park completer maakten. Maar terwijl er duchtig geld werd gespendeerd aan nieuwe attracties, raakten de andere elementen van de parkoperatie in vrije val. Qua onderhoud werd er duidelijk bespaard en het personeel leek over het algemeen minder begaan met hun job dan voorheen. Het zijn net deze dingen die bijdragen tot de algemene sfeer binnen een park. En dat is voelbaar: de ziel van het vroegere Walibi lijkt ingeruild voor een veel minder aangename sfeer. Compagnie des Alpes – de huidige eigenaar van het park – is gelukkig niet zomaar een zoveelste  investeringsmaatschappij. Het bedrijf liet al weten dat het Walibi terug op het juiste spoor wil helpen door oude parels weer op te poetsen. Hier en daar zijn er al een attracties opgeknapt. Andere kregen gewoon een nieuw laagje verf. Kunnen we dan spreken van een vooruitgang in het Waverse park?  Vanaf het moment dat Compagnie des Alpes de jarenlange achterstand ingehaald zal hebben, lijken ze in staat tot grote dingen. Op dit moment is het dus nog even afwachten, maar er is hoop voor Walibi Belgium!


Deze informatie werd ons overhandigd door Joris Steppe en Glenn Van Hoeydonck waarvoor onze dank.
Ook dank aan de direktie van Walibi Belgium.
Met enkele leuke foto's ook van Cliff Laureys.

De grootste pretpark-fansite van België met een Europese parkgids van maar liefst 100 pretparken, een rijkgevulde nieuws- en artikelsectie en een forum.