Paswoord vergeten? We sturen het je zo terug op en dan kan je terug aan de slag.
Join the club! Deel al je ervaringen!
Dit zijn de meest geïnstagramde pretparken in België!
Share
Auteur: Juan Martínez @ 16 Jan 18

De Belgen houden van pretparken! 32 procent van de bevolking bezoekt jaarlijks een pretpark en 20 procent van de gezinnen bezoekt per jaar meer dan één pretpark. Het aantal bezoekers is natuurlijk een goede indicatie van de populariteit van een pretpark. Maar dit is niet de enige manier om dit te meten! Ook Social Media geeft een impressie van wat de meest geliefde pretparken ter wereld zijn. 

Naar aanleiding van het onderzoek naar de meest geïnstagramde toeristische attracties ter wereld, is er specifiek onderzoek verricht naar de meest geïnstgagramde pretparken in België en ook daarbuiten. Hiervoor is er gekeken naar het aantal hashtags exclusief locatie (waarbij ook alternatieve spellingen in acht zijn genomen). 

De meest geïnstagramde pretparken

We tellen er misschien niet ontzettend veel, maar we hebben wel uitermate leuke pretparken in België. Sommige hiervan ontvangen jaarlijks honderdduizenden bezoekers uit eigen land, maar ook uit buurlanden zoals Nederland, Duitsland en Frankrijk. Daarnaast zijn velen ook nog eens duizenden keren geïnstagramd! Onderstaand een lijst met de meest populaire pretparken in België volgens Social Media.

 • Euro Space Center

Onderaan de lijst van meest geïnstagramde pretparken in België staat het Euro Space Center. Het ruimtevaartcentrum waar je je eventjes een echte astronaut kunt voelen heeft slechts 590 hashtags op Instagram. Waarvan de meeste plaatsjes geschoten zijn tijdens de Virtual Reality Moonwalk Simulatie!

 • Comics Station

Het Euro Space Center wordt met net iets meer hashtags verslagen door Comics Station in Antwerpen. De plek waar al jouw favoriete Belgische stripfiguren tot leven komen staat op de achtste plek met 775 hashtags. Op Instagram zijn vooral de indoor glijbanen een grote hit!

A post shared by Venues Online (@venuesonline) on

 • Plopsaland Indoor Hasselt

Opvallend is dat op de zevende plek wederom, net als nummer acht en negen, een indoor pretpark is. Plopsaland Indoor Hasselt heeft namelijk op Instagram 887 foto’s op zijn naam staan.

A post shared by ThieBenj (@thie.benj) on

 • Boudewijn Seapark

Met iets meer dan 1.000 hashtags volgt Boudewijn Seapark. Dit dolfinarium en pretpark staat hiermee op de zesde plek in de lijst. Het grote deel van de foto’s zijn dan ook gemaakt tijdens de dolfijnenshow.

A post shared by Alexis Henrot (@alexishenrot) on

 • Plopsa Coo en Plopsaland De Panne

Op de vierde en vijfde plek in de lijst staan nog twee Plopsa parken; Plopsa Coo dat 2.684 keer en Plopsaland De Panne dat 3.756 geïnstagramd is. Een waarschijnlijke reden voor de lage plaatsing van deze magische Plopsaparken (net als Plopsaland Indoor Hasselt), is dat niet iedereen de juiste hashtag op Instagram gebruikt. Gezamenlijk (inclusief Coevorden) is Plopsaland namelijk een goede 29.720 keer geïnstagramd! Waarschijnlijk zouden de pretparken dus wat hoger in de lijst staan als de #Plopsa verdeeld zou worden over de pretparken. Desondanks kunnen de Plopsaparken de pretparken in de top 3 moeilijk overtreffen.   

A post shared by @brgtgrgr on

A post shared by Looopings (@teamlooopings) on

 • Walibi Belgium

Op de derde plek staat Walibi Belgium! Het spannende en erg populaire attractiepark heeft 7.206 hashtags en staat hiermee in de top 3 meest geïnstagramde pretparken in België! Hoewel je telefoon in de hand houden in de attracties niet mag, zijn vooral filmpjes en foto’s tijdens de ritjes erg populair.

 • Bellewaerde

De nummer twee laat de derde plek flink achter zich met meer dan het dubbele aantal hashtags! Dit pretpark werd maar liefst 16.069 keer geïnstagramd! We hebben het natuurlijk over het zinderende Bellewaerde. Dit pretpark staat hiermee ook hoger op de ranglijst dan Walibi Holland, dat 14.292 hashtags heeft.  

 • Bobbejaanland

Op de eerste plek van meest geïnstagramde pretparken in België staat Bobbejaanland! Het park heeft ontzettend veel spannende attracties voor jong en oud en is mede daarom een van de populairste pretparken in België. Elk jaar ontvangt Bobbejaanland bijna een miljoen bezoekers en nu blijkt het ook nog eens ontzettend populair op Social Media te zijn. Het pretpark heeft op Instagram een indrukwekkend record van 16.811 hashtags! Vooral foto’s van de attracties, terwijl de fotograaf veilig op de grond blijft schijnt op Instagram populair te zijn.

Alle pretparken op een rijtje: 

# Pretpark Regio Aantal hashtags
1 Bobbejaanland Antwerpen 16 811
2 Bellewaerde West-Vlaanderen 14 292
3 Walibi België Waals-Brabant 7 206
4 Plopsaland De Panne West-Vlaanderen 3 756
5 PlopsaCoo Luik 2 684
6 Boudewijn Seapark West-Vlaanderen 1 081
7 Plopsa Indoor Hasselt Limburg 887
8 Comics Station Antwerpen 775
9 Euro Space Center Luxemburg 590

Note: Het aantal hashtags is gebaseerd op het totaal aantal hashtags met alle varianten mogelijk (bv. #bellewaerde, #bellewaerdepark en #bellewearde).

 

Andere noemenswaardige bevindingen

 • Halloween

Het aantal hashtags van de pretparken in de top drie zijn allen enorm omhoog geschoten in oktober en november vanwege de Halloween festiviteiten. Dit schijnt toch Instagram-waardige plaatjes op te leveren.

A post shared by Vincent (@vincentvercaemer) on

 • Pairi Daiza

Hoewel het geen pretpark is, verdient deze dierentuin het toch om genoemd te worden. De fantastische dierenwereld Pairi Daiza schiet namelijk boven alle pretparken uit met een verbazingwekkend aantal van 92.343 hashtags!

 • Efteling

Ook pretparken in Nederland zijn erg populair. De Efteling stond in 2016 in de top 25 meest bezochte pretparken ter wereld met een overweldigend aantal van 5 miljoen bezoekers, zo blijkt uit het AECOM index rapport. Ook kreeg dit attractiepark veel aandacht op Social Media. Het onderzoek van TravelBird toont aan dat de Efteling de meest geïnstagramde toeristische bezienswaardigheid van heel Nederland is met 228.368 hashtags op locatie. Alles bij elkaar opgeteld heeft  het pretpark maar liefst 324.512 gerelateerde hashtags!

 • De Disney pretparken

Disney heeft inmiddels op zes locaties parken geopend met daarin meerdere attractie-, waterparken en studio’s verdeeld. Samen hebben al deze parken een ontelbaar aantal hashtags wat over de 50.000.000 instagram posts gaat. Alleen de hashtag #disneyworld is al 7 miljoen keer gebruikt en #Disneyland heeft de teller al bijna op 17 miljoen staan!


De meest geïnstagramde pretparken ter wereld:

# Pretpark Land Aantal hashtags
1 Disneyland Verenigde staten (CA) 16 928 334
2 Walt Disney World Verenigde Staten (FL) 7 092 795
3 Tokyo Disneyland Japan 2 937 106
4 Epcot Verenigde Staten (FL) 2 332 016
5 Disneyland Paris Frankrijk 2 112 348
6 Tokyo Disney Sea Japan 2 002 015
7 Seaworld Florida Verenigde Staten (FL) 1 694 276
8 Hong Kong Disneyland Hong Kong 493 690
9 Universal Studios Japan Japan 425 728
10 Universal Studios Hollywood Vereneigde Staten (CA) 376 864

Note: de lijst is gebaseerd op de top 25 meest bezochte pretparken en enkel de meest gebruikte hashtag in Latijns schrift.

Zoals valt af te lezen zijn de Disneyparken oververtegenwoordigd in de top 10 meest geïnstagramde pretparken ter wereld. Onze eigen pretparken moeten nog even hard werken voordat ze dit aantal hashtags zullen bereiken, maar met leuke events zoals Halloween en Pasen zullen ze het wellicht in enkele jaren bereiken! 

Tekst: Juan Martínez - Pretparken.be // Foto's: © Instagram // Bron: TravelBird

De grootste pretpark-fansite van België met een Europese parkgids van maar liefst 100 pretparken, een rijkgevulde nieuws- en artikelsectie en een forum.