Pretparkjaaroverzicht 2017
Share

Auteur: Yelle Kleykens @ 28 Dec 17

Het jaar zit er alweer bijna op, tijd dus om eens terug te blikken op wat 2017 allemaal bracht in de pretparkwereld. Er zijn veel attracties met toeters en bellen geopend, hebben ook van enkele moeten afscheid nemen en er is heel wat aangekondigd voor de volgende jaren. We verzamelden de hoogtepunten van 2017 in dit jaaroverzicht van Pretparken.be

2016 nog eens herbeleven? Dat kan je in ons jaaroverzicht van 2016!

7 Jan

Plopsa kondigt komst van eigen camping met vakantiewoningen aan!

Plopsa kondigt aan dat het voor het park in de Panne de komende jaren verder gaat investeren in verblijfsaccomodaties. Meer bepaald komt er een camping met 150 vakantiewoningen in thema van verschillende Studio 100 figuren.

Lees meer »
8 Jan

Space Mountain in Disneyland Paris sluit voor grootse make-over

Vandaag, acht januari 2017, rijdt de achtbaan 'Space mountain: Mission 2' in Disneyland paris zijn laatste rondje, althans onder zijn huidige vorm. Space Mountain krijgt een grote update in 2017, waarbij het Verniaanse thema plaats ruimt voor een rit in ‘Star Wars’-thema.

Lees meer »
10 Jan

Nieuwe foto's: Reuzenrad Walibi Belgium wordt afgebroken

Na 38 jaar trouwe dienst verdwijnt het reuzenrad van Walibi Belgium uit de skyline van het park. De attractie werd verkocht en maakt plaats voor uitbreidingen in de toekomst. Het reuzenrad opende in 1979 en werd door Vekoma gebouwd.

Lees meer »
22 Feb

Gröna Lund plant Inverted B&M coaster in 2020!

Het Zweedse pretpark Gröna Lund heeft gisteren een bouwaanvraag bij de gemeente Stockholm ingediend voor de bouw van een nieuwe attractie: een Inverted Coaster van B&M. De achtbaan zou in het voorjaar van 2020 moeten openen.

Lees meer »
14 Maa

Houten achtbaan Colossos in Heide-Park blijft hele jaar gesloten

Colossos, de grote houten achtbaan van Heide Park Resort, blijft het volledige seizoen 2017 gesloten. Het park maakte het nieuws vanmiddag zelf bekend via hun Facebookpagina.

Lees meer »
27 Maa

Nieuwe thema- en belevingspark 'Comics Station Antwerp' is officieel geopend!

Sinds het voorbije weekend, op 25 maart 2016, is België weer een themapark rijker: Comics Station opende officieel zijn deuren voor pers en genodigden.

Lees meer »
29 Maa

Heidiland in Plopsaland De Panne officieel geopend

Vandaag, enkele dagen voor de seizoenstart, vond de officiële persvoorstelling van Heidiland in Plopsaland De Panne plaats. Voor het eerst kon men door het gezellige en prachtige Heidiland wandelen en de attracties ‘Heidi The Ride’ en ‘De Dierenmolen’ ontdekken.

Lees meer »
7 Apr

Ferrari Land officieel geopend!

Deze donderdag, 7 april 2017, is het nieuwste pretpark van Europa, Ferrari Land, officieel geopend in het Spaanse PortAventura World Parks & Resort te Salou!

Lees meer »
8 Apr

Freizeitpark Plohn presenteert Big Dipper van Mack in 2019

Freizeitpark Plohn zal in 2019 een nieuwe Mack-achtbaan van het ‘Big Dipper’-type openen. De achtbaan komt er als vervanging voor de Silver Mine en zal de duurste attractie in de geschiedenis van het park worden.

Lees meer »
11 Apr

Blackpool opent multi-launch-coaster 'Icon' in 2018

Blackpool Pleasure Beach heeft de naam voor de nieuwigheid van 2018 bekend gemaakt. De eerder aangekondigde multi-launchcoaster zal de naam ‘Icon’ krijgen! De naam van de nieuwe multi-launch-coaster werd vanochtend openbaar gemaakt op een persconferentie.

Lees meer »
14 Apr

Gold Rush in Slagharen is officieel geopend!

Na het afscheid van de Thunder Loop vorig jaar, zaten we vol spanning te wachten op de opening van Gold Rush. Het team van Attractiepark Slagharen zwoegde dag en nacht om de attractie klaar te krijgen op de voorziene openingsdag. Pretparken.

Lees meer »
15 Apr

Nieuwe achtbaan voor Parc Le Pal in 2018!

Het Franse pret- en dierenpark Parc Le Pal, gelegen in de regio Auvergne-Rhône-Alpes, heeft nog maar net de deuren geopend met een gloednieuw alligatorverblijf of het kondigt al meteen de plannen aan voor 2018 en 2019.

Lees meer »
5 Mei

Toverland bevestigt: Nieuw themagebied met Wing Coaster in 2018

Toverland wordt in 2018 anderhalf keer zo groot. Het attractiepark breidt dan uit met een nieuw entreegebied en een nieuw themagebied. In het themagebied staan twee grote attracties centraal.

Lees meer »
5 Mei

Dawson's Duel in Bellewaerde is geopend!

Heerlijk door de boomtoppen racen in Bellewaerde! Dat kon je vandaag voor het eerst beleven in het park dankzij de opening van hun nieuwe attractie: Dawson Duel. Op deze rustige ochtend gingen we naar het gezellig park in Ieper om een kijkje te nemen naar hun nieuwste aanwinst.

Lees meer »
19 Mei

Bellewaerde investeert 17 miljoen in de bouw van een waterpark

Bellewaerde opent in 2019 een gloednieuw indoorwaterpark: dat de naam 'Bellewaerde Aquapark' zal dragen. Het waterpark komt op de parking aan de Meenseweg en krijgt een oppervlakte van maar liefst 3000 m². Er zijn verschillende waterglijbanen en een lazy river voorzien.

Lees meer »
30 Mei

Dierenpark Wildlands Emmen krijgt duellerende familie-achtbaan!

Het vorig jaar geopende dierenpark Wildlands Emmen is toe aan de volgende stap. In 2018 wordt het avonturenpark in Emmen verrijkt met een heuse dubbele achtbaan en wordt het huidige, kleinschalige attractie-aanbod in thema van de themazones uitbegreid.

Lees meer »
31 Mei

Efteling viert 65ste verjaardag met opening Loonsche Land en nieuwe parkmuziek!

Vandaag heeft de Efteling 65 kaarsjes uitgeblazen en daarom trakteert het park ons op een reeks nieuwheden!

Lees meer »
3 Jun

Voletarium officieel ingewijd in Europa-Park

Voletarium, de nieuwste familie attractie in Europa-Park werd op 1 juni officieel ingewijd. De familie Mack en talrijke betrokkenen bij dit grote project waren aanwezig om de duurste attractie van het park ooit te openen.

Lees meer »
7 Jun

'Star Trek: Operation Enterprise' is officieel geopend in Movie Park Germany!

De nieuwste achtbaan van Movie Park Germany, Star Trek: Operation Enterprise, is vandaag officieel geopend voor het publiek! Bezoekers kunnen vanaf nu een ritje maken in de Triple-Launch-Coaster van Mack Rides die meerdere lanceringen en inversies heeft.

Lees meer »
12 Jun

Pégase Express in Parc Astérix officieel geopend

Het voorbije weekend opende Parc Astérix haar langverwachte nieuwe achtbaan 'Pégase Express'. De Gerstlauer-coaster is een attractie voor de hele familie en is op dit moment uniek in Europa.

Lees meer »
13 Jun

Kolmarden bevestigt: Wildfire heropent deze zomer!

Het Zweedse dieren- en attractiepark Kolmarden bevestigde gisteren op hun website dat hun houten achtbaan 'Wildfire' eindelijk terug zal heropenen deze zomervakantie. Wanneer precies zal later nog gecommuniceerd worden.

Lees meer »
20 Jun

Phantasialand bouwt Launched Flying Coaster in nieuw themagebied

Phantasialand bouwt in haar nieuwe themazone 'Rookburgh' 's werelds eerste launched flying coaster. Het zou tevens de langste flying coaster ter wereld worden. Het park maakte het nieuws bekend aan de hand van een korte teaser.

Lees meer »
22 Jun

Investeringsplan Walibi Belgium bekendgemaakt met tien nieuwe attracties

Vandaag heeft Walibi Belgium tijdens een persconferentie haar grootste investeringsplan in de geschiedenis van het park bekendgemaakt. Daarop werd bekend dat het park elk jaar tot en met 2023 nieuwe attracties zal openen.

Lees meer »
24 Jun

Europa-Park vernieuwt achtbaan Eurosat volledig!

De indoorachtbaan 'Eurosat' in Europa-Park zal tegen het seizoen van 2018 grondig gerenoveerd worden en dat gaat gepaard met drastische werken aan de baan. Dat maakte het park vandaag bekend tijdens een vragenronde voor fans in hun Globe Theater.

Lees meer »
29 Jun

Nieuwe Mensapenvallei in Zoo Antwerpen geopend!

De gloednieuwe Mensapenvallei is vanaf 1 juli de grote avontuurlijke speeltuin van de gorilla’s en chimpansees in ZOO Antwerpen. Klimtuigen en natuurrotsen zorgen dat er heel wat te beleven valt voor zilverrug Matadi, zijn vrouwen en de andere mensapen.

Lees meer »
2 Jul

Symbolica in de Efteling is officieel geopend!

Gisteren openden officieel de paleisdeuren van de nieuwe, overdekte familie-attractie Symbolica, een wonderlijk paleis waarin niets is wat het lijkt. Pretparken.be was er al een dagje eerder bij en brengt verslag uit van de duurste en grootste attractie in de Efteling ooit.

Lees meer »
11 Jul

Bobbejaanland's landmark verdwijnt vannacht!

Een ware eyecatcher die het Kempense familiepark ietwat een skyline gaf, verlaat vannacht Bobbejaanland. De windmolen die je al van ver zag opduiken in het landschap en je verzekerde dat je het park naderde, verdwijnt vannacht definitief.

Lees meer »
16 Jul

Achtbaanongeval in Parque de Atracciones maakt een 30-tal gewonden!

In het Spaanse stadspark Parque de Atracciones te Madrid zijn zondagnamiddag 16 juli omstreeks 14u30 lokale tijd twee treinen van de achtbaan Tren de la Mina op elkaar gebotst.

Lees meer »
26 Jul

Holiday Park investeert 7,5 miljoen euro in nieuw indoorgebied 2018

Vandaag werd bekend gemaakt dat Plopsa in 2018 een 5.000 vierkante meter grote indoorzone zal openen in haar Duitse vestiging Holiday Park.

Lees meer »
22 Aug

Vijf lichtgewonden door incident bij waterattractie in Parc Astérix

Gisteren heeft er een incident bij waterattractie "l'Oxygénarium" in Parc Astérix voorgedaan. Bij de laatste afdaling van de attractie kwam een bootje vast te zitten waarop andere bootjes er tegenaan botsten en opstapelden.

Lees meer »
22 Aug

18 nieuwe attracties voor Parijs' pretpark!

Het stadspretpark Jardin d'Acclimatation aan de rand van Parijs krijgt een nieuwe achtbaan en 17 andere nieuwe attracties in Steampunk-thema! Dit aan de hand van een nieuw masterplan - reeds eerder dit jaar aangekondigd - om het park nieuw leven in te blazen.

Lees meer »
22 Aug

Vijf gewonden na lichte botsing achtbaan in Bobbejaanland

Vorige week zijn twee karretjes van de achtbaan "Typhoon" in Bobbejaanland tegen elkaar gebotst. Vijf bezoekers raakten lichtgewond, sindsdien is de achtbaan tot nader order gesloten voor een grondig onderzoek.

Lees meer »
25 Aug

'Wicker Man' als vermoedelijke naam nieuwe achtbaan Alton Towers

Lane IP Limited heeft onlangs de copyrights geclaimed op de naam "Wicker Man". Één van de klanten van Lane IP is Merlin Entertainment die Alton Towers bezitten.

Lees meer »
28 Aug

Efteling test nieuw gratis fastpass-systeem uit

In september gaat de Efteling een nieuw fastpass-systeem uittesten waarbij bezoekers vooraf een rit kunnen reserveren in een attractie om op een later tijdstip de attractie mogen te betreden tegen een verkorte wachttijd.

Lees meer »
19 Sep

Europa-Park geeft startschot voor mega-project

Op donderdag 14 september 2017 legden de eigenaren van Europa-Park, de familie Mack, de eerste steen van hun nieuwe project: Rulantica. De komende tijd zal op een oppervlakte van 45 hectare gebouwd worden aan Europa-Park's waterwereld.

Lees meer »
26 Sep

Lay-out Megacoaster Walibi Belgium bevestigd in officiële documenten!

De lay-out van de Megacoaster van Walibi Belgium in 2021 die Pretparken.be vanmorgen als eerste kon brengen wordt nu ook bevestigd door nieuw opgedoken plannen van het park!

Lees meer »
4 Okt

Energylandia plant drie spectaculaire achtbanen voor 2020!

Energylandia, het inmiddels zeer bekende pretpark in Polen, heeft weer opmerkelijke plannen bekend gemaakt.

Lees meer »
11 Okt

Olmense Zoo moet deuren onmiddellijk sluiten

De Olmense Zoo heeft vandaag per direct de deuren moeten sluiten op bevel van Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts. Hij trekt de vergunning van de dierentuin in omdat het park al jarenlang de regels aan haar laars lapt.

Lees meer »
19 Okt

Futuroscope kondigt eerste achtbaan van €22 miljoen aan!

Het Franse themapark Futuroscope kondigt de komst aan van haar eerste grote achtbaan. De investering bedraagt maar liefst €22 miljoen! Dat wijst erop dat het niet om een kleine achtbaan gaat. Opening zou voorzien zijn tegen einde 2019.

Lees meer »
19 Okt

Energylandia bouwt Mega Coaster in 2018: Hyperion

Energylandia, het ondertussen zeer bekende Poolse pretpark, opent volgend jaar een nieuwe spectaculaire Mega Coaster, de grootste van Europa. Dat nieuws was al langer bekend, maar nu heeft het park ook de naam uit de doeken gedaan: Hyperion.

Lees meer »
30 Okt

Wood Express, woodie voor Parc Saint-Paul in 2018!

Het relatief onbekende Parc Saint-Paul nabij Beauvais in Noord-Frankrijk kondigt een nieuwe achtbaan aan van achtbaanbouwer The Gravity Group uit Ohio, VS, die moet openen in de zomer van 2018.

Lees meer »
23 Nov

Bobbejaanland laat fans nieuwe attractie kiezen

Wat als jij mee mocht beslissen over de toekomst van Bobbejaanland? Dat vraagt Bobbejaanland aan fans in een online enquête die vandaag werd rondgestuurd.

Lees meer »
29 Nov

Jean Gelissen trekt stekker uit project Nature Wonder World!

Over en uit voor Nature Wonder World! Initiatiefnemer Jean Gelissen, tevens eigenaar van Attractiepark Toverland, heeft beslist om de plannen voor een nieuw themapark met indoor waterpark, hotels en casino in het Zuid-Limburgse Brunssum definitief te annuleren.

Lees meer »
29 Nov

Mirabilandia opent Ducati World in 2019

Een bekend Italiaans merk van gemotoriseerde voertuigen dat onmiddellijk met de kleur rood geassocieerd wordt en zich in de pretparkwereld gaat mengen. Het zal voor velen een déjà vu zijn. We kennen inmiddels al Ferrari World (en sinds kort ook Ferrari Land).

Lees meer »
8 Dec

Walibi Rhônes-Alpes verrast met stevige loopingcoaster in 2019

Walibi Rhônes-Alpes blijft investeren: het park opende vorig jaar een houten achtbaan, deed dit jaar uitgebreide decoratiewerken en plant volgend jaar een zone met 3 nieuwe attracties.

Lees meer »
14 Dec

Nieuw logo en nieuwe huisstijl voor Attractiepark Toverland

Met de komst van het nieuwe themagebied Avalon en de legendarische tovenaar Merlijn wordt Attractiepark Toverland in 2018 magischer dan ooit. Dit vraagt om een nieuw logo en een nieuwe huisstijl, welke naadloos aansluiten bij de identiteit van het attractiepark.

Lees meer »
19 Dec

Nieuw Plopsaqua wijkt waarschijnlijk uit naar Mechelen (en Landen)

Nadat de kandidatuur voor een Plopsaqua in het Antwerpse Deurne  werd afgewezen ten voordele van Sportoase, stijgen de kansen op een vestiging in Mechelen. Meer bepaald zou er een waterpark naast Technopolis gebouwd kunnen worden. Daarvoor is de aanvraag intussen ingediend.

Lees meer »
31 Dec

Pretparken.be wenst je een fantastisch Nieuwjaar!

© Yelle Kleykens - Pretparken.be

De grootste pretpark-fansite van België met een Europese parkgids van maar liefst 100 pretparken, een rijkgevulde nieuws- en artikelsectie en een forum.