Met de nodige trots presenteren we het 103de park in onze gids. Niet alleen dat, maar ook voegen we voor het eerst in lange tijd een Europees land toe: Ierland. Lange had het eiland geen noemenswaardig pretpark, maar daar kwam sinds 2010 stapsgewijs verandering in dankzij de opening van Tayto Park. Een kort overzicht:

Een korte geschiedenis

Het verhaal van het park gaat terug naar 1954, toen Tayto Crisps voor het eerst op de markt verschenen. Voorheen kochten Ieren chips die geimporteerd werden vanuit het Verenigd Koninkrijk. Het merk groeide snel uit tot het meest bekende chipsmerk in Ierland. Als marketingsverlenging werd er uiteindelijk in 2010 een park geopend naast de chipsfabriek: Tayto Park.

Niemand had het onmiddellijke succes dat volgde zien aankomen. Ondanks dat het park toen nog niet veel meer was dan een speeltuin en een beperkte dierentuin, kwamen er een kwart miljoen bezoekers in het eerste seizoen. Blijkbaar was er een enorm gat in de markt voor een Iers pretpark dat Tayto Park gevuld had. Tijdens hun vierde seizoen - nog voor de toevoeging van grote attracties - haalde het park een half miljoen bezoekers.

Investeringen houden aan

De eerste grotere attractie van het park was de Rotator, een reuzenschommel die over de kop gaat. Sinds 2014 heeft de attractie gezelschap gekregen van verschillende andere extreme molens, maar het meest opvallend is de eerste achtbaan die het park bouwde: Cú Chulainn. Dit is een houten coaster en meteen één van de grootste van Europa. Voor veel Ieren is het ook de eerste moderne, grote achtbaan dat ze ooit deden. Voorig jaar pakte het park weer groots uit: Viking Voyage werd geopend. Deze splash heeft meerdere drops en een grondig uitgevoerd Vikingthema. Behalve deze toppers werden er molens van alle formaten toegevoegd om het park steeds meer dagvullend te maken.

In de toekomst plant Tayto Park nog meer attracties, waaronder enkele achtbanen. Later deze maand zou een spinning coaster voor kinderen moeten openen, terwijl we binnen een paar jaar kunnen uitkijken naar een nieuwe coaster voor thrillseekers. Wil je alles ontdekken over Tayto Park? Ontdek het park dan zeker in onze gids!

Tekst: © Ignace Woinin - Pretparken.be Foto's: © Tayto Park, © Ignace Woinin - Pretparken.be