Altijd de goedkoopste pretparktickets?
Bezoek onze kortingspagina!

Grijp korting
Paswoord vergeten? We sturen het je zo terug op en dan kan je terug aan de slag.
Join the club! Deel al je ervaringen!
De start van het seizoen in Bobbejaanland: Dreamcatcher & Big Bang
Share
Auteur: Sven Popelier @ 1 Apr 18

Het pretparkseizoen is begonnen en dus gingen we langs bij de vier grote parken in België. Ons tweede bezoek bracht ons naar Bobbejaanland. Dit jaar opnieuw geen nieuwe attractie, maar wel vernieuwingen en aanpassingen in het park. Dreamcatcher VR komt eraan en andere attracties kregen een update of een aanpassing. 

Dreamcatcher

We beginnen meteen met de grootste verandering: Dreamcatcher VR. Op dit moment nog zonder de VR door een vertraging bij de fabrikant, maar dat zou in de tweede helft van de paasvakantie moeten opgelost zijn. De façade van het station kreeg een grote makeover met een geslaagd rotswerk. Vroeger kon je bij de baan grote vogels terugvinden die nu volledig weg zijn. De doorgang onder het station is nu een echte tunnel in plaats van de houten platen voorheen. In het station zelf hangen de tv schermen al klaar voor de VR uitleg. Plaatsnemen is met aangepaste beugels die een soort plastic overtrek hebben gekregen. Het ritje leek vrij soepel tegenover vroeger met een ander einde. Geen "tunnel" met onweer, maar een passage bij kleurrijke doeken. Het nieuwe logo zie je staan bij het uitstappen. 

El Rio

Geen echte vernieuwing hier maar hier missen dus we iets dat al 16 jaar toch maar stilstond: het rad van El Rio. Zoals je in ons compilatiefilmpje kan zien is het best een grootte leegte nu. Waar vroeger de glijbaan stond, zie je nu de bootjes varen die uit de draaikolk komen. Verder geen grote aanpassingen maar nu is er tenminste plaats om iets leuk toe te voegen aan de ritervaring, in plaats van het voormalige museumstuk.

Cowboy Town

Dit themadeel mag 40 kaarstjes uitblazen en op dit moment is vooral de nieuwe speeltuin mooi zichtbaar. De geur van het verse hout prikkelt de zintuigen, terwijl de kinderen met veel plezier van de glijbaan glijden. De bouw van het avonturenparcour is echter nog niet gestart. 

Big Bang

Een vernieuwing die we ook al wisten was Big Bang. De nieuwe bordjes zijn mooi gedaan en bijna exact zoals de concepts die vrijgegeven waren. Het huisje voor de medewerkers ziet er uiteindelijk wel anders uit. Er is een groot bootje bovenop het huisje, alleen zit er geen figuurtje in. 

Aztek Express

Na het ongeval van vorig jaar, zijn bij de Aztek Express maatregelen genomen om nooit meer zo iets voor te hebben. Tussen de verschillende gondels zijn metalen stukken en houten planken bevestigd om het gat tussen twee gondels op te vullen. 

Bekijk hier nog onze compilatie met beelden van een nieuwe El Rio, Dreamcatcher en meer!

Tekst: Sven Popelier - Pretparken.be// Foto's: Sven Popelier - Pretparken.be // Video: Sven Popelier - Pretparken.be

Bobbejaanland begint nieuwe seizoen: de nieuwigheden in beeld
Share
Auteur: Yelle Kleykens @ 1 Apr 17

Bobbejaanland opende vandaag voor het eerst zijn deuren in 2017. Geen nieuwe mechanische attracties, maar er is toch een heleboel gebeurd in het plezantste land. Pretparken.be was erbij en overloopt de belangrijkste veranderingen in Bobbejaanland.

Inkomstzone met de Wonder Garden

Al meteen na binnenkomst in het park vallen de veranderingen op die hebben plaatsgevonden tijdens de winterperiode. Vooraan in het park, aan de waterkant van het plein, is namelijk een nieuwe speeltuin met verschillende klimtoestellen gebouwd die de naam 'Wondergarden' kreeg. Jong en oud kan er vanaf nu genieten van ouderwets speelplezier. Een deel van de gebouwen rond het inkomplein werd om die reden ook meegenomen in de originele aankleding van de nieuwe zone: er werden een soort van kelk-achtige bloemen bevestigd aan de gebouwen. Ook het restaurant 'Bobbie's Kitchen' werd omgevormd naar 'Lake House' en kreeg een mooie update.

Dizz wordt Naga Bay

Niet minder interessant is de metamorfose van de jongste achtbaan van het park: de spinning coaster 'Dizz'. Althans zo heette hij tot vorig zeizoen, want Bobbejaanland heeft dit jaar de achtbaan volledig opnieuw gethematiseerd en gaf de attractie ook een nieuwe naam: 'Naga Bay'. De achtbaan hoort nu bij de Adventure Valley-zone en ook de wachtrij start nu op het plein van die zone. Het station van Naga Bay is nu gethematiseerd naar een vervallen ruïne en ook de karretjes zijn opnieuw bestickerd warrdoor het nu een soort van monstertjes geworden zijn die zich schuilhouden in de ruïne.

Opknappingen in het Cowboydorp

Onderhoud werd ook op grote schaal gepleegd in het Cowboydorp: de klassieker 'Speedy Bob' kreeg een strak nieuw kleurtje en straalt weer als nooit tevoren. Ook de zuilen met vogelkopen onder de Horse Pedalo/rond de Aztek Express alsook de buitenkant van Aztek Express zelf werden mooi opgeknapt en zien er terug zeer kleurrijk uit.

Ben & Jerry's-corner

Minstens even opvallend als de andere nieuwigheden is het nieuwe terras met een opvallend Ben & Jerry's-thema. Het terras is gelegen aan de linkerzijde van het park, vlakbij El Paso Special. Ideaal om op hete zomerdagen even te pauzeren, uiteraard met een heerlijk ijsje van Ben & Jerry's!

Update 29 april

Een goede week na opening trokken we nog even terug op een zonnige dag om wat bewegende beelden te draaien van de vernieuwingen en opknapwerken. Het resultaat kan je bekijken in ons filmpje:

Tekst: © Ignace Woinin - Pretparken.be // Foto's: © Bob Van Dyck, Juan Martínez - Pretparken.be // Video: © Bert Bael, Juan Martínez - Pretparken.be

Nostalgiereisgids voor Lichtaartrelicten
Share
Auteur: Jonas Claes @ 13 Sep 16

In dit artikel nemen we jullie mee op reis doorheen de nostalgische attractiegeschiedenis van het plezantste land: Bobbejaanland. Sommige attracties verdwenen definitief op de schroothoop, anderen kregen een tweede leven in een ander pretpark. Volg je ons tijdens onze 'Bobbejaanland-nostalgie-roadtrip'?

Niets is voor de eeuwigheid. De bakkerij in je straat kan plots ingeruild worden voor een frituur. Dat is ook gezellig, maar de sfeer is toch niet meer dezelfde als vroeger. Voor dag en dauw in de frituur verschijnen schept bijvoorbeeld een andere imago dan wanneer je dat zou doen bij de bakker. Evengoed wordt de man die om vijf voor zes 's avonds nog een bakker bezoekt, vaak iets wanhopiger bevonden, dan zijn frituurtegenhanger. In pretparkland is het niet anders: attracties komen en gaan. Vaak worden attracties verwijderd wanneer ze te afgeleefd zijn om nog te herstellen, in dat geval is de schroothoop een waarschijnlijke laatste rustplaats.

Het gebeurt echter ook dat er plaats en/of geld nodig is voor een nieuwigheid. In dat geval wordt de attractie verkocht en niet zelden zie je deze dan elders weer opduiken. Sommige attracties, hoe futiel ook, kunnen baden in een sfeer van goede herinneringen en nostalgie. We doorzochten het Europese vasteland op zoek naar restjes en relicten van een plezant land nabij Lichtaart. Omdat iedereen een beetje Bobbejaanland is en Bobbejaanland een beetje iedereen, stellen wij voor: ‘De Roadtrip voor Bobbejaanland-nostalgici’.

Het hiernamaals van Bobbejaanland, het Mekka voor de nostalgicus

Een obligaat onderdeel van deze roadtrip en dé hotspot voor het herbeleven van Bobbejaanland-attracties van weleer is “La Récré des trois Curés”. Als er een hiernamaals bestaat in pretparkland, dan is La Récré dat van Bobbejaanland: het park biedt maar liefst drie oudgedienden uit Lichtaart aan.

1. Bobby Drop (1999-2008) ~ Niagara (2009-…)

Deze merkwaardige verhouding ging van start bij het ‘overlijden’ van ‘Bobby Drop’. Deze spinning rapid raft gaf bij momenten een onvoorspelbare doldwaze rit weg. Soms werden de opvarenden flink door elkaar gekegeld wanneer de boot zijn betere bochtenwerk liet voelen. Deze bij het publiek zeer geliefde waterattractie voldeed niet aan de capaciteitseisen van het plezantste land en werd verwijderd in 2008. Een jaar later herrees zij onder de naam ‘Niagara’ in La Récré en werd er een instant hit. In Bobbejaanland is het bekende wachtrijhuisje ondertussen herwerkt tot een avontuurlijk ogende suikerhut.

2. Mambo (2000-2010) ~ Mambo (2011-…)

Twee jaar later kreeg het hiernamaals een nieuwe ziel: dit keer was het de beurt aan ‘Mambo’, een mooi uitgewerkte Feria Swing van Mack Rides. De attractie moest na elf jaar dienst plaats - en geld? - maken voor de spinning coaster Dizz. De combinatie van zijwaartse swingbewegingen met op en neer deinende voor én achterwaarts versnellende rit was niet voor gevoelige magen weggelegd, zeker in combinatie met buurattracties ‘Fly Away’ en ‘Sledge Hammer’.

3. Fly away (2003-2014) ~ Spoontus (2016-…)

Dat brengt ons meteen bij de derde en laatste ziel die La Récré mocht verwelkomen: ‘Fly Away’. Deze imposant ogende thrillride van Huss moest plaats maken voor ‘The forbidden Caves’. Bobbejaanland leek dat wel plezierig te vinden, want de attractie kampte regelmatig met technische storingen. In La récré gaat het retrofuturistiche wiel voortaan door het leven als ‘Spoontus’.

Tot slot spotten we op het parkplan van ‘la Récré des trois Curés’ ook nog een equivalent van Big Bang. Toegegeven, het is niet de echte, maar qua sfeer en gezelligheid kan dat samen met die drie andere juweeltjes toch al tellen.

La récré ligt in Bretagne, de woeste west- en uithoek van Frankrijk waar men nog talen spreekt die rechtstreeks van het Keltisch afstammen. Het departement heeft de naam ‘Finistère’, wat letterlijk 'het einde van het land' betekent, het gebied is dan ook bijna volledig afgelijnd met epische kustlijnen. Als dat de heldenstatus van je roadtrip nog niet genoeg heeft geboost, kan je altijd afkruiden met een plaatselijk fort. Fort la Latte ziet er bijvoorbeeld vrij episch uit.

Het halve werk, letterlijk en figuurlijk

4. Speedy Bob (1998-2008) ~ Vertigo (2009-…)

In 2009 sneuvelde een iconisch pretparkzicht: de dubbele, gespiegelde wildmouse 'Speedy Bob’ werd ontdubbeld. De ene helft bleef in België, de andere helft verkaste naar Parque de Attraciones de Madrid en ging vanaf toen door het leven als 'Vértigo'. Het race-effect en de symmetrie-elegantie ga je er niet meer herbeleven, maar wie heimwee heeft naar de linkse variant van 'Snelle Bob' kan zijn hart ophalen in Parque de Attraciones de Madrid. Het levert je trouwens een scenic route langs de kust op als je vertrekt vanuit het hiernamaals. Het net besproken hiernamaals uiteraard (La Récré), niet datgene dat vereist dat je zelf loodjes legt. Ook een interessante stopplaats voor je roadtrip: ‘Parc d'attracions Monte Igueldo’, een stokoud pretparkje in Baskenland. het baskenlandis het Spaanse equivalent van Bretagne: ruig en met een onbegrijpelijke lokaal gesproken taal.

5. Rainbow (1985-2000)

Als attracties definitief verwijderd zijn en niet meer opduiken op een andere plaats in pretparkland kan de zichzelf respecterende Bobbejaanland-nostalgicus onder het moto ‘beter iets dan niets’ zich altijd behelpen met replica’s. De iconische Rainbow van Huss is een uitstekend voorbeeld hiervan. In 2000 verdween deze attractie samen met heel wat zuurverdiende centjes van het plezantste land naar de noorderzon ten gevolge van het pretparkschandaal genaamd ‘Thrillenium ride’. Nadien werd het aantal operationele replica’s tot een minimum herleid omwille van  een dramatisch ongeluk met het attractietype. Omdat Huss Rainbows ook niet meer geproduceerd worden is het type amper te vinden in Europa. Gelukkig bood een kleine Franse badplaats onlangs weerwerk tegen het uitsterven van de regenboog. Dit jaar opende Parc d’attractions Magicland een Rainbow! Voor de rest zijn er in het park geen Bobbejaanland replica’s te scoren, maar voor een 'regenboog' doen mensen de gekste dingen.

6. Condor (1986-2003) // 7. Troika (1982-2005) // 8. Looping Star (1979-2003)

In het noorden van Nederland is een soort van nep-hiernamaals van Bobbejaanland. Slagharen heeft maar liefst drie replica’s van bobbejaanland-klassiekers. Het is uiteraard niet ‘the real deal’, maar replica’s brengen toch al iets van het gevoel over en je krijgt er drie voor de prijs van één! De slagharen-condor heet ‘Eagle’, De Slagharen-troika heet ‘Tomahawk’ en de Slagharen-looping star werd recentelijk omgedoopt tot 'Thunderloop'. Voor de laatste is het wel aan te raden je roadtrip héél spoedig te starten. In oktober gaat Thunderloop namelijk op de schop en er is voorlopig geen Slagharen-hiernamaals-park. Het dichtstbijzijnde alternatief om de geneugten van een Schwarzkopf-looping star te ondergaan, wordt vanaf dan ‘Vertigo’ in Zoomarine bij Rome in Italië. Dat is toch al een eindje. Wie overigens netjes de hele roadtrip doet kan tussen Zuid-Frankrijk en Noord-Nederland nog zijn EU-Huss King-Kong-bingo scoren in Le Pal.

De heilige graal

9. Breakdance (1987-2007)

De Breakdance die twintig jaar lang in het park stond, is bij zijn Bobbejexit niet van de aardbodem verdwenen. Deze attractie werd op het eind van zijn laatste seizoen verkocht aan kermisexploitant ‘Hoefnagels’ en reist nu verschillende kermissen af. Het feit dat kermissen rondreizen, maakt het een beetje moeilijk om deze breakdance te vinden en al helemaal om ‘m netjes in te plannen in je roadtrip. Recente filmpjes geven alleszins aan dat deze golden oldie nog very much alive and kicking is.

Oost west, thuis best?

Hoewel er in de loop van de jaren veel veranderd is in het plezantste land, blijft de beste plaats voor een nostalgisch momentje natuurlijk Bobbejaanland zelf. De ideale roadtrip voor de bobbejaanland-nostalgicus begint en eindigt dan ook in Lichtaart voor een dagje supervette fun met de coolste dingen. Wie bobbejaanland echt een warm hart toedraagt denkt ook met een glimlach aan momenten waarop het plezantste land gekke sprongen maakte.

Ben je helemaal in een nostalgische bui na dit artikeltje? Surf dan snel naar bjlnostalgie.be voor een eindeloze schat aan leuke bobbejaanland herinneringen en feitjes. Van hen mochten we ook enkele fantastische foto's gebruiken.

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's: © Bobbejaanland nostalgie, Bobfans

Sfeerverslag officiële opening Mount Mara & Nightmare Motel in Bobbejaanland
Share
Auteur: Yelle Kleykens @ 1 Mei 16

Zaterdag 30 april vond de eerste officiële opening van een nieuwigheid in een Belgisch pretpark plaats. De eer was aan het Kempense familiepark Bobbejaanland met de revamp van indoorachtbaan Revolution tot een virtual reality coaster Mount Mara. Ook Nightmare Motel, een volledig nieuwe attractie, werd aan de pers voorgesteld. Pretparken.be was erbij en geeft jullie graag een sfeerverslag!

Met de hete adem van Plopsaland en Walibi België - die beiden met een grote, nieuwe achtbaan uitpakken dit seizoen - in de nek, kon het familiepark te Kasterlee niet achterblijven. Zij kozen voor de vlucht vooruit en verrasten zowat iedereen door laat in de winter plots aan te kondigen dat het park zou uitpakken met de eerste virtual reality coaster van de Benelux! De eerste virtual reality coaster werd nog maar vorig jaar voorgesteld, met name in het Duitse themapark Europa-Park en dus speelt Bobbejaanland als het ware een pioniersrol in de lage landen, iets wat eerlijk gezegd niemand had verwacht.

Maar dat is nog niet alles. Immers, het park heeft er ook een volledig nieuwe attractie bijgekregen: Nightmare Motel. Het gaat om een combinatie van een traditionele horror maze met een zogenaamde escape room die, weliswaar betalend, permanent doorheen het seizoen geopend zal zijn. Ook dit is een gegeven dat we nog niet kennen in parken in de Benelux.

Meer algemene informatie over beide attracties vind je in het eerder verschenen persbericht.

Op expeditie naar Mount Mara...

Alle genodigden werden ontvangen in het basiskamp aan de voet van de vulkaan waar de seismologen de nodige voorbereidingen troffen om de expeditie aan te vatten. Ze schotelden ons een stevig ontbijt voor zodat we de nodige energie zouden hebben om de avontuurlijke tocht tot een goed einde te brengen.

Vervolgens lichtte Algemeen Directeur Roland Kleve de nieuwigheid toe en liet ook de vertegenwoordiger van Samsung België aan het woord om de samenwerking in de verf te zetten. Wat er exact verteld werd, kan je zien in onderstaand filmpje:

De seismologen waren een beetje zenuwachtig, want de vulkaan vertoonde een hoge activiteit waardoor ze er niet gerust in waren. Maar aangemoedigd door Roland Kleve besloten de genodigden het er toch op te wagen en de expeditie te laten doorgaan...

Alvorens je de naar de wachtrij gaat, kan je nog een leuke 3D-foto maken. Teammembers Yelle en Tom V. tonen aan dat er effectief erg leuke foto's kunnen gemaakt worden, waarbij het lijkt alsof je zo in de krater gevuld met lava kan vallen.

Vervolgens verlaat je de hal en ga je langszij de hal, door een stukje jungle in Khyonesië, naar de ingang van de wachtrij. Het betreft een nieuw gedeelte dat zich onder het station van de achtbaan bevindt. Je wandelt eigenlijk het basiskamp binnen. De muren en plafonds zijn mooi aangekleed met wat lijkt op tegels van vulkanisch materiaal en je komt een eerste decorsetting tegen met werkmateriaal. Vervolgens krijg je via tv-schermen de nodige toelichtingen over het operationeel verloop van de rit, waarna je in het bestaande deel van de wachtrij terechtkomt met de dubbele trap. Hier bevindt zich de tweede decorsetting met nog meer materiaal van het basiskamp. De theming is bescheiden, maar volstaat zeker om de juiste omgeving, passend in het verhaal te creëren. 

In het station zelf zijn de buislampen vervangen door gele en blauwe ledlichten. Nadat je plaats hebt genomen in je wagentje, krijg je de Samsung Gear en plaats je deze op je hoofd. Wanneer je naar beneden kijkt, zie je meteen of je een man of een vrouw bent. Wil je van geslacht veranderen, volstaat het om aan de rechterkant van de bril even het vierkantje aan te raken. Leuke gimmick! Ook bevindt zich bovenaan de bril een wieltje, waarmee je de scherpte kan bijstellen. Eens je tevreden bent van je geslacht en het zicht, kan het avontuur beginnen!

De allereerste keer kom je werkelijk ogen, of eigenlijk tijd, tekort. Het beeld is 360° en je kan dus effectief alle richtingen uitkijken en je virtuele omgeving verkennen. Je voertuig is een quad en je vertrekpunt het basiskamp aan de voet van de vulkaan. De rit start en je rijdt zo het grottenstel van de berg in waar je al meteen met de verhoogde activiteit van de vulkaan geconfronteerd wordt. Rotsblokken vallen naar beneden en de lava begint op te borrelen. Wanneer je naar boven kijkt, zie je de top van de krater en de helderblauwe lucht. Eens boven aangekomen rij je naar buiten en kan je genieten van het wondermooie uitzicht over de jungle en oceaan. Het genot is echter van korte duur, want de vulkaan barst uit en je moet je naar beneden reppen om aan de lava te ontsnappen. Onderweg kom je nog apen tegen die volop in paniek wegvluchten, alsook de poort die leidt naar de Forbidden Caves dewelke wellicht verwoest zal worden door de uitbarsting. Gelukkig raak je net op tijd beneden en kan je de boot oprijden en wegvaren van het gevaar.

Mount Mara: ons oordeel?

Wanneer we puur kijken naar de technologie, de film en het bijhorende verhaal kunnen we stellen dat we echt positief verrast en superenthousiast zijn. Mount Mara en The Forbidden Caves versterken elkaar op en top en maken dat Adventure Valley er nu echt staat als themazone waar storytelling centraal staat. Naar ons gevoel komt The Forbidden Caves nu ook beter tot z'n recht, ondanks de zwakkere presatie van de simulator an sich. 

Teamlid Yelle kon de vergelijking maken met VR Coasters Enzian en Pegasus in Europa-Park en vindt Mount Mara beter qua film en belevenis. De film komt veel echter over, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van tekenfilmfiguurtjes en ook de landschappen op de top van de vulkaan zijn prachtig om te zien. Ook is Mount Mara beter geschikt voor virtual reality, omdat het een lange achtbaan is waardoor men meer een echt verhaal kan opbouwen. Op het gebied van technologie krijgt de baan een iets minder punt van hem. Op snelle stukken (zoals de laatste helix) lijkt de processor van de smartphone het moeilijk te krijgen met het renderen van de beelden waardoor het beeld stroever wordt/hapert, al is dit lang niet elke rit het geval.

Uiteraard zijn er ook altijd zaken die nog beter kunnen. Zo ontbreken een beetje passende geluidseffecten wanneer de vulkaan uitbarst en je in volle vitesse de berg wil ontvluchten. Het geheel zou op dat vlak veel dramatischer en spectaculairder kunnen om het realiteitsgehalte te versterken. Tevens zouden er misschien meer near miss effecten in de film verwerkt kunnen worden, alsook een optische illusie waarbij je het bijvoorbeeld lijkt of je over-de-kop gaat.

Wat de capaciteit betreft, vertelde een medewerker ons dat ze verschillende methoden uitgetest hebben en dat de gemiddelde en best haalbare snelheid vier minuten bedraagt om een trein te laten vertrekken. Dit is niet veel trager dan normaal, maar weliswaar wordt de capaciteit sowieso gehalveerd ervan uitgaande dat in normale omstandigheden 2 personen plaatsnemen in elk wagentje, terwijl dit nu in principe slechts 1 persoon per wagentje is. Ook bij de The Forbidden Caves is het voorbije seizoen vastgesteld dat de wachttijden nogal gauw opliepen, ook omdat de attractie niet gans de dag geopend is. Time will tell, al is het natuurlijk ook in andere parken met attracties die draaien rond storytelling zo dat deze nu eenmaal meer doorlooptijd vragen. Wat ons betreft, is geslaagde storytelling de extra wachttijd zeker waard.

Wat de technologie betreft, is het uiteraard zo dat deze nog in de kinderschoenen staat en de komende jaren ongetwijfeld nog sterk zal evolueren. Bobbejaanland en Samsung engageren zich alvast om er verder aan te werken. De huidige film is intussen al aan zijn vijfde versie toe en ze vertelden ons dat ze er nog niet mee klaar waren. Het park heeft drie volledige sets van brillen voorzien, alsook de nodige beveiligingsmaatregelen getroffen om diefstal te voorkomen. Ook hier zal de tijd uitwijzen of het park in staat is zulke technologie goed en constant te onderhouden en ten gepaste tijde te vernieuwen.

Wat virtual reality an sich betreft, kunnen we stellen dat we er zeker van overtuigd zijn dat dit zijn plaats heeft in een pretpark. We mogen best trots zijn op het feit dat Bobbejaanland meteen oog had voor de vernieuwende, hippe trend en al in september van vorig jaar besloten heeft mee op de kar te springen en het als eerste park in de Benelux in te voeren. Hiermee heeft het park op z'n minst 1 seizoen een werkelijk unieke attractie in huis waarmee ze kan uitpakken in het sterk concurrerend pretparklandschap.

Op verblijf in het Nightmare Motel...

In het Cowboy dorp bevindt zich de nieuwe betaalattractie Nightmare Motel. Voor €5 per persoon kan je verblijven in het griezelhotel en kijken hoe stressbestendig je bent wanneer creepy oude hotelbewoners je de stuipen op het lijf jagen. En dit alles terwijl je je een baan probeert te wagen doorheen het hotel, met verschillende kamers die op slot zijn. Gemiddeld genomen duurt de tocht een achttal minuten en zal je een viertal verschillende acteurs tegemoet komen.

Je komt het hotel binnen en wacht braafjes aan de balie. Plots verschijnt de baliebediende die je beveelt je naam en geboortedatum op te schrijven in het gastenboek zodat de groep ingechecked is. Vervolgens ga je naar de bibliotheek en krijg je aan de hand van een filmje een veiligheidsbriefing, wat met krappe en afgesloten ruimtes zeker een must is. Daarna kan het echte avontuur beginnen...

In bepaalde ruimten dienen de gasten zelf bepaalde acties uit te voeren om zo aanwijzingen te vinden om de deuren te ontgrendelen. Maar daarnaast heb je natuurlijk ook enkele ruimten waar je kan doorwandelen en er bepaalde schrikeffecten hun werk doen of acteurs plots uit het niets verschijnen en menig gast koude rillingen bezorgen.

Nightmare Motel: ons oordeel?

Hoewel we zelf nog geen echte escape rooms gedaan hebben, menen we o.b.v. wat we hierover reeds gelezen hebben dat Nightmare Motel toch niet echt beschouwd kan worden als een combinatie van een horror maze en een escape room. We omschrijven het zelf liever als een interactieve walkthrough horror maze.

Er is effectief wel een verschil met de traditionele mazes die je in de Halloweenperiode in tal van parken kunt beleven. Zo wordt er meer tijd voorzien om de maze te doorlopen, je wordt er niet doorgejaagd en botst niet op voorgangers. Je krijgt dus de nodige tijd om in een verhaal ondergedompeld te worden en er is best veel interactie met de acteurs op bepaalde momenten, waarbij je als gast dus zelf enkele acties moet ondernemen. Echter, tegenover een escape room is de doorlooptijd van 8 minuten natuurlijk erg kort en in de gesloten ruimtes word je steeds bijgestaan en begeleid door de acteur. Je moet dus geen echt moeilijke raadsels, puzzels of spelletjes oplossen en echt uit de kamer ontsnappen.

Nu, los van hoe je het wil omschrijven, we vonden deze versie best geslaagd als permanente attractie. De decors an sich verschillen niet erg van deze die je tijdens de Halloweenperiode zal tegenkomen, maar het verschil wordt gemaakt door de tijd die je krijgt en de interactie met de acteurs. Opnieuw de storytelling die voor de meerwaarde zorgt dus.

Tekst: © Juan Martínez - Pretparken.be // Foto's: © Juan Martínez, Yelle Kleykens, Bob Van Dyck - Pretparken.be

Opening 'Forbidden Caves' in Bobbejaanland
Share
Auteur: Tom Bosseloo @ 14 Mei 15

Op woensdag 13 mei 2015 vond de plechtige opening plaats van de nieuwste attractie van Bobbejaanland: 'The Forbidden Caves'. Met deze attractie probeert het park een nieuwe koers te varen, waarbij totaalbeleving en storytelling de twee belangrijkste componenten zijn. Het park wil zijn bezoekers meenemen in een geheimzinnige reis boordevol spannende avonturen en levensechte effecten! Dit klinkt allemaal zeer mooi, maar hoe is de attractie nu eigenlijk in de realiteit? Pretparken.be was aanwezig op de persopening en ging mee op expeditie in de nieuwste beleving binnen het Belgisch pretparklandschap!

Adventure Valley

Een attractie thematisch sterk uitwerken, het is tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Steeds meer parken streven er naar om hun attracties een realistisch en aantrekkelijk uiterlijk en verhaal te geven. De reden is niet ver te zoeken. Grote concurrerende parken, waaronder de Disneyparken, zorgen ervoor dat bezoekers steeds meer oog hebben voor detail. Dit zorgt ervoor dat steeds meer bezoekers ook verwachten dat zelfs kleinere familieparken als Bobbejaanland deze trend volgen. Dit is niet zo vanzelfsprekend, gezien een attractie thematisch aanpakken een flinke extra kost met zich teweeg brengt. Met de opening van deze nieuwe attractie 'The Forbidden Caves', in het nieuwe themagebied 'Adventure Valley', probeert Bobbejaanland toch een gebied en attractie te creëren welke zijn bezoekers dient te onttrekken uit de realiteit...

Laten we al vermelden dat het park, met het gegeven budget van 5 miljoen euro, meer dan één pluim verdient voor de afwerking van dit nieuwe gebied en haar nieuwste attractie. Vanaf je het gebied nog maar betreedt via één van de toegangspoorten, wordt je al onmiddellijk ondergedompeld in de nieuwe sfeer die het park tracht te creëren. Kleine opknapbeurten aan het al bestaande plein ontglipten ons niet en zagen er elk steengoed uit. Ook straalt het gehele gebied een heerlijk gezellige sfeer uit. Geen grauw, saai en nutteloos plein meer, maar echt een gezellig gebied. De restanten van de voormalige Bobby Drop zijn omgetoverd tot een terras en de huisjes zijn helemaal opnieuw gethematiseerd met een verkooppuntje erin: Coffee Cave. De themazone heeft ook een nieuwe souvenirwinkel, namelijk Jasper's Supply Depot, wat het tot een volwaardige en mooie nieuwe zone maakt met een ruime keuze aan attracties, eetgelegenheden en uiteraard ook voldoende terrasjes, bankjes enzovoort.

The Forbidden Caves

Na een korte introductie van Jasper Dubois, de Co-founder van de Forbidden Caves, en een heus licht- en klankspektakel, was de attractie voor de eerste maal officieel open! De attractie betreed je via hét pronkstuk van het gehele plein: de toegangspoort van 'The Forbidden Caves'! Ook hier weer een knap staaltje gevoel voor detail wanneer we enkel al kijken naar de ingangspoort van deze attractie. Deze poort geeft onmiddellijk het mysterieuze tintje weer waar het park op doelde. Een groot en oud masker is dan ook de start van deze wel erg geheimzinnige expeditie. Na deze poort wandel je even een stukje indoor, waar je duidelijk het bureau van Jasper Dubois kan zien, de man die deze grotten samen met zijn grootvader ondekte en dan ook deze expeditie zal leiden. Vervolgens wandel je door een sterk bebost gebied. Dit gebied waar de outdoor wachtrij zich bevindt, is volkomen onherkenbaar met het verleden doordat het park kosten noch moeite heeft gespaard om het zo realistisch mogelijk te maken. Als je zelfs goed kijkt, zie je twee krokodillen in het water zitten. Een detail wat de meesten wel zullen ontglippen, maar extra fijn voor zij die hen plots opmerken.

Een trotse Roland Kleve, directeur van Bobbejaanland, vertelt: “Met ‘The Forbidden Caves’ brengen we een voor de Belenux unieke attractie naar Lichtaart. De ride is voorzien van een sterke theming, en dit vertaalt zich niet enkel naar de sensatie tijdens de rit zelf. Van bij het begin van de wachtrij worden bezoekers ondergedompeld in de wereld van Jasper DuBois, het hoofdpersonage van The Forbidden Caves. De beleving van het grotere verhaal komt in deze attractie centraal te staan.”

Uiteindelijk kom je aan bij het startpunt van de expeditie, de grotten van "Jasper Dubois' Amazing Cave Tours". Je wordt onmiddellijk opgewacht door een vriendelijke en opgewekte eerste gids. Zij begeleidt je in de eerste gang van de grotten tot aan de lift. Bij deze eerste gids kom je onmiddellijk te weten wat we zullen vinden in de grotten van Jasper Dubois. We gaan op zoek naar paarse kristallen diep onder de grond in Khyonesia, het land waar de Adventure Valley zich in bevindt. Deze grotten zijn wel niet zonder risico te betreden gezien Jasper al heeft verteld dat er veel verschrikkelijke wezens en stenen mannen wonen onder de grond. Aan ons om deze zelf te ontdekken!

We stappen de lift in en komen terecht bij de tweede gids van de tour. De lift zelf neemt ons mee diep onder de grond en dit wordt gesimuleerd aan de hand van verschillende schok-, licht en beefeffecten. Toegegeven, dit onderdeel van de wachtrij is niet zo sterk uitgewerkt als wij gehoopt hadden, maar ondanks dat had het wel een meerwaarde binnen de verhaallijn van de attractie en hebben ze toch geprobeerd er het beste van te maken.

Nadien komen we weer in een nieuwe kamer terecht, waar er weer wordt gespeeld met talloze effecten. We worden gewaarschuwd om de grotten niet te betreden, anders lopen wij groot gevaar! Ook hier valt het weer op hoeveel aandacht het park heeft besteed aan de afwerking van het decor en het doeltreffend gebruik van effecten. Deze tweede sterk uitgewerkte ruimte doet ons al vermoeden dat we thematisch te maken hebben met de best uitgewerkte wachtrij en attractie van België!

Nadat je een laatste gang hebt betreden met enkele prachtige stenen beelden (die door een druk op een stenen knop lucht blazen), kom je uiteindelijk aan bij de  attractie: de twee 4x4 wagens die ons verder zullen meenemen in de 'Forbidden Caves'. Zoals al eerder bekend was, hebben we hier te maken met een 'Immersive Tunnel'-attractie. Hierbij nemen we plaats in de twee wagens, waar je per wagen met 30 personen in kan. Nadat iedereen zijn 'veiligheids-3D-bril' heeft opgezet en zijn beugel heeft gesloten, rijden de wagens de tunnels binnen. Deze tunnels zijn uiteraard de 3D schermen die zich bijna 360° rondom de wagens bevinden. Doordat zowel de beelden als de wagens bewegen als een soort simulator, beleef je dit echt als een ware 4x4 ervaring!

Onze conclusie

Wij gaan niet vertellen wat er net in deze wilde rit gebeurd, gezien het voor jullie uiteraard fijner is om dit zelf te ontdekken! Maar wat vonden wij er nu van? Wel, wij allen zijn aangenaam verrast van de knappe prestatie die Bobbejaanland met deze attractie heeft geleverd. Het park wou graag eens experimenteren met een totaalbeleving, en 'The Forbidden Caves' laat zien dat dit park dit dus ook wel kan. Het is dan ook écht een totaalbeleving want wanneer je de grotten betreedt langs de inkomstpoort, wordt je al helemaal ondergedompeld in het totale verhaal van deze attractie.

Roland Kleve over de nieuwe attractie: “De beleving van The Forbidden Caves zit ‘m niet enkel in de adrenaline, maar ook in ontdekking, interactie en het verrassingseffect. Met een combinatie van de meest recente video- en animatietechnieken en live acteurs, komen we tot een totaalervaring. Het plaatje van The Forbidden Caves klopt!”

Thematisch gezien is deze attractie momenteel hét schoolvoorbeeld hoe attracties in België er in de toekomst moeten uitzien. Als dit de start is voor Bobbejaanland om uit te groeien tot een volwaardig en prachtig themapark, dan zijn wij alvast laaiend enthousiast!

Deze attractie is open vanaf donderdag 14 mei! Meer weten over The Forbidden Caves of Bobbejaanland? Bezoek dan zeker onze parkgids!

Tekst: ©2015 Tom Bosseloo & Yelle Kleykens - Pretparken.be
Foto's: ©2015 Yelle Kleykens & Juan Martínez - Pretparken.be

Bobbejaanland lanceert nieuwe abonnementsformules
Share
Auteur: Juan Martínez @ 10 Nov 14

 

Bobbejaanland lanceert voor het seizoen 2015 nieuwe abonnementsformules. Tot op heden bood het familiepark te Lichtaart een algemeen abonnement aan, weliswaar met de mogelijkheid om hieraan parking toe te voegen. Vanaf nu zullen er echter 3 formules aangeboden worden aan verschillende tarieven naargelang de voordelen waarvan je wenst gebruik te maken. De formules gaan door het leven onder de namen: Fan Pas, Pro Pas en Addict Pas.

 

In onderstaande tabel stellen we de nieuwe formules voor. Belangrijk om weten is dat iedereen die de voorbije weken en maanden al een abonnement heeft gekocht of verlengd voor komend seizoen, zijn rechten blijft behouden. Peggy Verelst, verantwoordelijke Marketing&Sales, kon dit telefonisch bevestigen. M.a.w. de voordelen die gecommuniceerd werden blijven van toepassing, het pasje ziet er ook anders uit dan de nieuwe abonnementen. 

Overzicht nieuwe abonnementsformules:

Fan Pas Pro Pas Addict Pas
 • Elke dag toegang tot het park
 • Korting bij andere dagattracties zoals dierentuinen en pretparken (zie voordelen 2015)
 • Parking abonnement upgrade voor €15
 • Elke dag toegang tot het park
 • Korting bij andere dagattracties zoals dierentuinen en pretparken (zie voordelen 2015)
 • Gratis toegang tot Movie Park Germany & Attractiepark Slagharen
 • Gratis entree tot andere parken in Europa, zoals: Mirabilandia, Parque Warner Madrid, Bonbon-Land, Tusenfryd enz.
 • 10 % korting in de shops en restaurants
 • 2 gratis tickets voor je vrienden of familie
 • Gratis Bull Ride
 • Gratis basketbalkaart
 • Gratis fotovoucher
 • Een exclusieve uitnodiging voor de opening van onze nieuwe attractie
 • inclusief parking
€59,00 €69,00 €89,00

*Korting in de shops en restaurants op de gekozen artikelen. Niet geldig bij losse eetkramen en in combinatie met andere kortingen.

De abonnementsvoordelen 2015 kan je hier raadplegen op de website van Bobbejaanland.

 

Tekst: © 2014 - Juan Martínez - Pretparken.be
Foto's: © 2014 - Bobbejaanland

Bobbejaanland kleurt blauw voor de smurfendag
Share
Auteur: Ellen Struijs @ 30 Jun 14

Op zaterdag 28 juni 2014 vond in Bobbejaanland voor de eerste keer de Smurfendag plaats. Sinds dit seizoen zijn de kleine blauwe wezentjes aanwezig in het plezantste land en dit mocht natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Ook was 25 juni de geboortedag van Peyo, de bezieler van de Smurfen, en daarom koos Bobbejaanland ervoor om de daaropvolgende zaterdag de pers uit te nodigen om de Smurfen te vieren. Pretparken.be ging een kijkje nemen.

 

Om kwart voor 10 ‘s morgens, enkele ogenblikken voordat het park zijn deuren opende, werden we, samen met de andere bezoekers, hartelijk verwelkomd door enkele cowgirls en wat dansers. Zij werden snel door Grote Smurf en Smurfin vervoegd, om samen de poorten van het plezantste land te openen. Na dit optreden kregen de kleine fans nog de kans om met hun favoriete blauwe mannetje op de foto te gaan en om hen een high vier te geven.

 

 

Na dit warm welkom werden we een halfuurtje later in het theater verwacht voor de Magic Bubble Show van Marco Zoppi. Deze show wordt sinds vorig jaar in het theater van Bobbejaanland opgevoerd, maar kende dergelijk succes, dat de show ook dit seizoen te bekijken is, en met reden. De Magic Bubble Show zorgt voor voldoende afwisseling en gaat dus niet vervelen, en geeft een prachtig einde weg, waarbij het hele theater gevuld wordt met zeepbellen. Een aanrader dus, als je in Bobbejaanland bent.

 

 

‘s Middags vond vervolgens een lunch plaats in de zaal van het vroegere Desperado City. Nadien nam de algemeen directeur, Roland Kleve, het woord. Hij moest met spijt in het hart meedelen dat de nieuwe show The Battle door technische problemen niet aan de pers voorgesteld kon worden. Daarvoor hadden we natuurlijk alle begrip. Kleve wist ook te vertellen dat binnenkort de zone tussen Sledgehammer en Revolution binnenkort vrijgemaakt wordt voor een nieuwe attractie. Fly Away wordt hiervoor, zoals reeds bekend was, gesloopt. Veel mocht Kleve ons nog niet over de nieuwigheid vertellen, maar kon wel meegeven dat het een attractietype is dat Bobbejaanland mist en dat het park dus zal verrijken. Meer informatie volgt volgens Kleve snel.

 

Nadien zat de persdag erop en konden we volop het park intrekken. Bedankt, Bobbejaanland, voor het leuke, blauwgekleurde evenement.

 

Tekst: © 2014 - Ellen Struijs - Pretparken.be

Foto’s: © 2014 - Sven Martens - Pretparken.be 

Bobbejaanland slaat nieuwe paden in … – Interview met Roland Kleve
Share
Auteur: Juan Martínez @ 17 Maa 14

In het kader van een interviewreeks trokken we op de zonnige vrijdagochtend van 7 maart naar het Kempische park voor een interview met Algemeen Directeur Roland Kleve. Hij staat intussen voor zijn vierde seizoen bij dit Oervlaamse park en we wilden met hem terugblikken op het voorbije seizoen en tevens vooruitkijken naar komend seizoen en verder. Hierbij kreeg Pretparken.be geheel onverwacht een scoop waarover nog met geen woord gerept werd naar de buitenwereld toe. Aangezien dit nog even zo zou blijven, stonden we voor de opdracht de lippen verzegeld te houden. Maar nu is het zover en publiceren we met trots ons artikel waarin we alles over de scoop uit de doeken doen… .

 

Wie is Roland Kleve?

Roland Kleve (50) is de Algemeen Directeur van Bobbejaanland en is afkomstig uit Nederlands-Brabant. Sinds hij aan de slag ging in het voorjaar van seizoen 2011 heeft hij de banden met de familie Schoepen opnieuw aangehaald en werkt hij gestaag aan het in ere herstellen van de oorspronkelijke ziel van het park.

PP.be: Hoe bent u terechtgekomen in de pretparksector?

Roland: In 1991 bevond ik me in de Verenigde Staten voor de Nederlandse Kamer van Koophandel in Amerika en zag ik op een bepaald moment een advertentie in een Nederlands magazine waarin men zocht naar Nederlanders die in Frankrijk wilden gaan werken voor Disney. Toen ik contact opnam, bleek dat ze ook zochten naar Europeanen met ervaring in Amerika om deze naar Frankrijk te halen. Vervolgens had ik een gesprek in New York en kreeg ik meteen een contract aangeboden. Ik mocht eerst een week op stage in Florida zodat ik goed kon visualiseren waar het om draaide alvorens ik naar Frankrijk zou vertrekken, want ik was nog nooit in Disney geweest.

PP.be: Waarvoor werd u concreet geëngageerd?

Roland: Ik ben gestart als Assistent Manager in Frontierland en dat ongeveer een half jaar voor de opening van Disneyland. Het was dus nog met de laarzen aan het park intrekken en allerlei checklists afgaan zoals aangeven waar er nog paaltjes moesten komen en dergelijke enerzijds. Anderzijds moesten we ervoor zorgen dat het bedrijf klaar was om te openen in april 1992, dus focus op de deadline. Personeel moest aangeworven zijn, gekleed zijn, opgeleid worden en dit vanuit allerlei perspectieven. Ze moesten weten “Wat is Disney?”, “Waar staat het bedrijf voor?”, “Wat is de origine van het bedrijf?”. Ze zijn immers gastheer en niet louter attractieoperator. Storytelling is belangrijk dus van elke attractie moet het verhaal gekend zijn, dus bijvoorbeeld “Wat is het verhaal van Big Thunder Mountain?” en de operator heeft hierin ook zijn rol, in dit geval als mijnwerker, cowboy.

PP.be: Welk traject hebt u na de opening van het park afgelegd?

Roland: Na ‘attractions’ heb ik elk jaar een andere rol opgenomen: operations, guest relations, ticketing, parking, entreekaartenafwikkeling met de hotels, etc. en dit tot 1998. Vervolgens heb ik 2 jaar gewerkt voor het IOC waar ik mede een leisurepark in München heb gerealiseerd, maar in 2000 ben ik teruggekeerd naar Parijs om mee de Studios uit te werken en in bedrijf te brengen en dit tot 2009. Na een zijsprongetje van 2 jaar bij De Boer Tenten ben ik dan bij Bobbejaanland begonnen.

PP.be: Hoe kijkt u terug op uw periode bij Disney?

Roland: Ik ben heel blij met de kansen die ik er gekregen heb en vind Disney nog steeds een fantastisch bedrijf. Het is DNA dat je verwerft en meeneemt, ook naar Bobbejaanland, uiteraard niet het Disney DNA, maar meer op vlak van werken: het aanpakken, het resultaatgericht zijn, het motiveren van mensen. People management is van extreem groot belang in de leisure business en wanneer je van 0 naar 12000 krachten gaat, krijg je de kans om veel te leren. Die ervaringen en opleidingen neem je mee, die gebruik ik vandaag nog.

 

Terugblik op seizoen 2013

Bobbejaanland was vorig jaar het enige grote Belgische park dat niet kon uitpakken met een grootse nieuwigheid en dus waren we toch wel benieuwd naar hoe er in Lichtaart werd teruggekeken op het voorbije seizoen…

PP.be: Hoe kijkt u terug op het voorbije seizoen?

Roland: Oow, zo’n koude start… Wij hadden elke ochtend ijs op het meer en natuurlijk stellen mensen hun bezoek dan uit. Het was dus een moeilijk jaar, want het hele seizoen probeer je eigenlijk de maanden april en mei in te halen. Maar uiteindelijk was de zomer met de zomeravonden erg goed en kenden we de sterkste Halloweenperiode met nocturne tot nu toe. De focus lag telkens op beleving, entertainment en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Uiteindelijk was het dus toch een positief jaar.

PP.be: Hoe heeft dit zich geuit in de bezoekerscijfers en omzet?

Roland: Zoals u weet behoort Bobbejaanland tot de groep Parques Reunidos en dienen wij het algemene beleid te volgen voor bepaalde zaken. Een van de zaken is dat er niet individueel gecommuniceerd wordt over bezoekerscijfers en financiële gegevens. Het enige wat ik kan meegeven is dat we in 2013 meer bezoekers over de vloer hebben gekregen dan in 2012 en dus effectief gegroeid zijn.

PP.be: Zijn er nog bepaalde ambities op vlak van groei in bezoekerscijfers of is dat niet het belangrijkste?

Roland: Wat voor mij belangrijk is, vat ik eigenlijk samen in drie elementen: hoe ziet het park eruit, hoe zit het entertainment in het park in elkaar en wat doe je met je medewerkers, om aan de hand van deze drie zaken een kwalitatief veel beter park neer te zetten dan enkele jaren voordien, dat is voor mij mijn doelstelling. En natuurlijk is groei belangrijk, maar niet enkel op vlak van bezoekerscijfers of omzet, maar ook bijvoorbeeld op vlak van veiligheid en van kwaliteit van de medewerkers, dus ik wil vooral ook op die vlakken groeien.

PP.be: Wat was voor 2013 de grootste uitdaging?

Roland: Het verderwerken aan het aanpassen van de entree. Hiervoor zit je immers samen met de buren, de gemeente, de provincie en De Lijn en dat is natuurlijk een tijdsrovend proces. Ik zou natuurlijk liefst alles in een keer neerzetten, maar met de beschikbare middelen en zoveel verschillende partijen lukt dat niet en duurt het nu eenmaal langer en zijn we er nog niet helemaal klaar mee.

PP.be: Wat was voor u persoonlijk uw grootste verwezenlijking binnen de organisatie in2013?

Roland: Mijn verwezenlijking is dat je dit samen met een team doet. Ik zie mezelf als een spelende voetbalcoach en niet als een die langs de kant loopt te schreeuwen en te roepen, maar de handen mee uit de mouwen steekt. Wat we gerealiseerd hebben in 2013, Peggy Verelst in de marketing en operations met het Wow-project waarbij we medewerkers die klantgericht werken in de bloemetjes zetten, etc. dat is niet het resultaat van een one man show.

 

Vooruitblik op seizoen 2014 exclusief scoop

Tijdens de winter meeting op 1 maart kregen de aanwezigen al te horen waaraan er allemaal gewerkt wordt voor het komende seizoen, dit vooral op vlak van onderhoudswerken, shows en entertainment. Zelfs seizoen 2015 kwam al even ter sprake aangezien er dan een grote nieuwe attractie gepland is, waarvoor er dit jaar al een bestaande attractie (Fly Away) verwijderd wordt. Echt veel details werden echter niet prijsgegeven en ook visueel kregen de aanwezigen nog niet veel te zien en moet de eigen verbeeldingskracht nog even zijn werk doen tot het park opent op 5 april…

PP.be: Welke opknapwerken worden deze winter uitgevoerd en zijn vermeldenswaardig?

Roland: Nadat we vorig seizoen El Paso al interactief hadden gemaakt met het puntensysteem, hebben we deze winter alle poppen onder handen genomen en dus de kledij vernieuwd. Hiermee is deze authentieke attractie volledig gerenoveerd. Daarnaast wordt Evolution opnieuw Revolution en zullen alle effecten opnieuw werken, maar ook het station zelf is onder handen genomen en dus kan je spreken over een volledige renovatie van deze klassieker. Ook bij Indiana River en El Rio zijn effecten hersteld en/of toegevoegd. Bij OkiDoki voegen we kleur toe aan het station zodat dit beter aansluit bij de clowntreintjes. En in het cowboydorp zijn de lokalen (schooltje, tandarts, etc.) volledig onder handen genomen wat de beleving opnieuw ten goede komt. Voorts zijn er nog tal van andere werkzaamheden aan de gang, maar dit betreft dan schilderwerken, houtbehandeling, kraampjes inkleden met ander materiaal, etc. Tot zover de attracties, want ook enkele horecapunten worden onder handen genomen. De Koperen Rail is volledig herschilderd, wordt heringericht en gemoderniseerd. De Pizza Bob aan Indiana River krijgt een make-over  en het menu wijzigt en de snoepgoedmuur aan het inkomplein wordt een echte Candy Store waar je binnen kan gaan om je snoep aan te kopen.

PP.be: Wat El Rio betreft, is het niet eerder zo dat het voornamelijk een budgettaire keuze is om de lift niet te vervangen eerder dan dat het om technische redenen niet mogelijk zou zijn? De lift van de Rapid River in LEGOLAND Billund is immers heel eenvoudig en lijkt perfect een optie te zijn.

Roland: Het is inderdaad een kwestie van keuzes maken en momenteel zijn er teveel andere zaken die moeten gebeuren waardoor het budget niet voorhanden is. Maar het blijft op m’n lijstje staan om hiervoor een oplossing te zoeken. Ik zal alvast zeker het liftsysteem van LEGOLAND Billund laten onderzoeken. Bedankt voor de tip!

PP.be: Welke evenementen staan er op het programma in 2014?

Roland: De belangrijkste evenementen zullen opnieuw de zomeravonden en Halloween worden. We bekijken nog of we in de Halloweenperiode de openingsuren kunnen verschuiven aangezien de sfeer optimaler is bij duisternis en we dan de gehuurde verlichting optimaal kunnen benutten tijdens de ganse periode.

 

Scoop: Bobbejaanland verleent verblijfsvergunning aan… de Smurfen!!

Het belangrijkste nieuws voor seizoen 2014 zou echter nog volgen, want Roland kon met trots een nieuw samenwerkingsverband aankondigen, eentje dat ongetwijfeld als een complete verrassing voor iedereen uit de lucht zal komen vallen…

PP.be: Roland, vertel, jij hebt groot nieuws voor ons… ?

Roland: Wel, met het heengaan van Josée Schoepen en het gegeven dat er dus geen Schoepens meer in Bobbejaanland wonen, breekt een nieuwe fase aan. En dan stelt zich de vraag: “Wat doe je nu? Welke richting gaan we uit naar de toekomst toe?”. En ja, ongeveer een jaar geleden ben ik in contact gekomen met een Belgische familie die rechten hebben van een karaktertje, ontstaan in 1959 – net ook het jaar waarin Bobbejaan Schoepen begon met het uitgraven van de vijver – en heb ik met hen gesproken. De vraag was: “Waarom doen jullie eigenlijk niets met dit karaktertje in België?”. Toen gingen we samen rondkijken van waar zouden jullie dit nu het liefst doen en toen kwamen ze bij ons uit... omdat wij een familiepark zijn, hartstikke Belgisch, het imago van het park is heel positief, heel erg bekend in België. En ja, dan hebben we besloten om met elkaar in zee te gaan. Concreet: vanaf april hebben wij een permanente verblijfsvergunning voor De Smurf!

PP.be: Super! Hoe gaat de samenwerking concreet ingevuld worden?

Roland: Wel, we hadden wel zoiets van: “Als we dit doen, moeten we het wel goed doen en moeten we bekijken wat de verschillende mogelijkheden zijn”. Er moet iets speciaals komen dat afgestemd is op Bobbejaanland, denk cowboys, Far West, etc. De karakters die in het park komen zullen dus een outfit hebben die hierbij aanleunt (red. toont een concept art). Ze zullen vooraan het park in de ochtend de bezoekers verwelkomen met een Song ’n Dance – hiervoor dient dus het nieuwe podium dat opgebouwd wordt op de plaats waar vroeger Santa Maria stond. Vervolgens bouwen we voort op de geschiedenis van de Schoepens. Je herinnert je nog wel de convertible met de long horns waarmee Bobbejaan vroeger rondreed in het park, erg bekend. Wel, wij hebben die auto nu nagemaakt, weliswaar meer in een cartoonvorm maar dus ook met long horns (red. toont een concept art) en in de namiddag zal dan een cowboy rondrijden met de karakters in het park voor een interactief moment met de bezoekers, een Meet ’n Greet dus.

Ter info: Helaas mogen de concept arts niet door derden getoond worden.

PP.be: Wordt het park vooraan een volledige zone rond de Smurfen?

Roland: Min of meer, de Flying Orca bijvoorbeeld zal op subtiele wijze een Smurfensausje krijgen. Ook het prachtige kasteeltje waar jaren eigenlijk niets is mee gedaan en dat min of meer verborgen lag, waar niemand naar toe ging, wordt nu beter toegankelijk en krijgt een prominente rol in de beleving. Immers, dit wordt het kasteel van Gargamel en Azraël. Alle watervallen en -loopjes zullen opnieuw werken en er zullen ook Smurfen zijn. Maar, ik wil er wel meteen bij zeggen dat Bobbejaanland geen Smurfenpark wordt. De focus ligt voornamelijk op entertainment en beleving en de Smurfen zorgen hier mede voor, samen met de andere shows en evenementen doorheen het seizoen. De focus is wel lange termijn en we starten nu hiermee, voorts, naar de toekomst toe zien we nog wel hoe we hiermee verdergaan.

PP.be: Is de keuze voor de Smurfen ook ingegeven vanuit commerciële overwegingen? Immers, buiten parkmascotte Bobby hebben jullie geen figuren daar waar Plopsa bijvoorbeeld zich kan beroepen op een heel leger van mediafiguren uit de Studio100 stal waarrond ze kunnen werken.

Roland: Nou… kijk, je doet dit vanuit het perspectief hoe kan je de beleving in het park verbeteren? Ik denk dat je met de komst van de Smurfen echt een toegevoegde waarde creëert en ik wil daar niet meteen een commercieel plaatje aanhangen. Ons doelpubliek is heel ruim, we zijn een familiepark en de Smurfen spreken zowel jong als oud aan, zijn authentiek, zijn Belgisch en dat is het voornaamste, in ons business model willen we effectief groeien qua kwaliteit en performance.

PP.be: Maar het biedt toch ook kansen op commercieel vlak met merchandising bijvoorbeeld?

Roland: Dat klopt, er zal inderdaad nieuwe merchandising komen. Je moet daar naar luisteren, want als bezoekers in het park de Smurfen zien en dan zoiets hebben van ze willen een souvenirtje meenemen om die beleving te verankeren dat ze zo’n leuke dag hebben gehad, ja dan moet je natuurlijk wel die mogelijkheid bieden.

 

Management Parques Reunidos vs. lokale management

De keuze voor de Smurfen is duidelijk de verdienste van het lokale management, maar Bobbejaanland behoort natuurlijk tot de internationale groep Parques Reunidos en dient dus strategische keuzes te verantwoorden en budgetten te verkrijgen om investeringen te realiseren.

PP.be: In hoeverre hebt u autonomie t.o.v. de hoofdzetel, wat is de invloed van het lokale management? Ik bedoel dan zowel op vlak van richting waarmee u het park uitwil als qua keuze van investeringen in nieuwe attracties. Kan u autonoom beslissen in welk type attractie u wil investeren?

Roland: Absoluut. Uiteraard zijn wij deel van een groep en bepaalt de groep mede de richting qua waarden en normen, qua doelstellingen, maar binnen dit kader fungeren wij als zelfstandig park. Ik heb dus zeker lijnen naar Madrid en zo hoort het ook, maar wat we hier aan het doen zijn en hoe we dingen aan het doen zijn dat is door ons gestuurd en niet door Roland, maar door wij als team met een Marketing, Financiën, Operations en HR kant die elk waarde toevoegen. En afhankelijk van de drive die erachter zit, de missie en visie die je jezelf als team geeft en de wijze waarop je dit naar Madrid presenteert, als je dat zo ontwikkelt en je ziet, voelt en hoort dat dat ten goede komt van het park, dan is het gevoel dat je erg autonoom bent.

PP.be: Wel, wij bij Pretparken.be zijn alvast erg benieuwd naar de nieuwe ontwikkelingen en volgen ze op de voet mee! Alvast bedankt voor uw tijd en succes met uw plannen!

Roland: Dankjewel en graag gedaan.

 

Tekst: ©2014 Juan Martínez - Pretparken.be
Foto's: ©2014 Juan Martínez - Pretparken.be, ©2014 Bobbejaanland, ©2014 Bobbejaanland Nostalgie, ©2014 Bobfans

Bobbejaanland smurft blauw
Share
Auteur: Ellen Struijs @ 17 Maa 14

Veronique Culliford, dochter van Peyo, sluit akkoord met ‘t Plezantste Land

Lichtaart, 17 maart 2014 – Bobbejaanland mag zich vanaf dit seizoen als enige Belgisch outdoor- pretpark de thuishaven van de Smurfen™ noemen. Peyo’s blauwe vrienden krijgen een permanent plaatsje in het park, waar bezoekers hen live aan het werk kunnen zien.

“Groot” nieuws vanuit Lichtaart: Bobbejaanland haalde de licentie binnen waarmee de Smurfen een vaste stek krijgen in het pretpark. Deze overeenkomst  werd afgesloten met IMPS, het bedrijf dat  gerund wordt door de dochter  van Peyo en alle exploitatierechten van de Smurfen controleert. IMPS geeft Bobbejaanland exclusiviteit, waardoor ’t Plezantste Land het eerste en enige outdoorpretpark in België wordt waar de Smurfen te zien zullen zijn. Roland Kleve, algemeen directeur van Bobbejaanland, geef tekst en uitleg: “Na enkele vruchtbare gesprekken met Peyo’s familie kwamen we tot de conclusie dat een samenwerking voor beide partijen een goede zaak zou zijn. De Smurfen krijgen op deze manier een vaste ontmoetingsplaats voor hun Belgische –en internationale- fans en Bobbejaanland krijgt de eer en het genoegen om deze plek als enige outdoorpretpark in België aan te bieden.Twee namen van Belgische bodem die de handen in elkaar slaan: een perfecte match!” 

De komst van de Smurfen naar Bobbejaanland sluit naadloos aan bij het karakter van ’t Plezantste Land, waar show en entertainment  centraal staan. Zo zullen de blauwe figuren het komende seizoen elke dag aanwezig zijn voor ‘meet & greets’ met de bezoekers, interactieve shows op het podium en zullen ze tijd maken voor foto’s met de fans.

“We willen toch benadrukken dat er niet zal geraakt worden aan de geest die Bobbejaan Schoepen aan het pretpark gaf: we blijven Bobbejaanland, het is niet de bedoeling Smurfenland te worden.We verwelkomen onze Smurfvrienden  met open armen en zullen hen een mooie thuisbasis geven, helemaal in hun eigen blauwe stijl”, voegt Roland Kleve nog toe.

Tekst: © 2014 - Bobbejaanland

Foto: © 2014 - Bobbejaanland

Prototypes in België! Deel 3 - Bobbejaanland
Share
Auteur: Ignace Woinin @ 20 Nov 13

De pretparkwereld kent honderden soorten attracties groot en klein. Aan elk type, van een draaimolentje tot een megacoaster, zijn jaren van onderzoek en ontwikkeling voorafgegaan. Attractiebouwers spenderen honderduizenden tot miljoenen euro's in een onzeker stadium; elk idee kan immers eindigen in een succesverkoop, of een flop. In deze artikelreeks nemen we je mee langs alle "first of it's kind"-attracties, en kan je zien welke parken de grote stap gezet hebben. Een prototype staat namelijk voor investeringslef, maar ook voor veel onzekerheden, want 'werkt alles zoals verwacht?'. Vorige week namen we je mee op een tocht door de geschiedenis van het Waverse pretpark Walibi Belgium. Deze keer is het de beurt aan Bobbejaanland in Lichtaart!

1987 - Een Amerikaanse klassieker zet voet aan grond op Europese bodem - Air Race

Zolang het Amerikaanse zusterbedrijf Arrow bestond, heeft het Nederlandse Vekoma vaak geprobeerd hun gelijke te worden, zowel in kwaliteit als in aanbod. Terwijl Arrow een bescheiden succes kende met hun Swinging suspended coaster, een achtbaan die onder de rails hangt en waarvan de afzonderlijke treindelen heen en weer zwaaien in de bochten, ontwikkelde Vekoma hun eigen variant. Hun eerste klant voor hun nieuwe type moesten ze niet ver zoeken: Bobbejaanland zou het eerste park met dit type achtbaan in Europa worden. Air Race werd een publieksliefhebber, en is tot op de dag van vandaag na een naamsverandering en een stel nieuwe treinen (de kenmerkende vliegtuigjes werden vervangen door moderne treinen zonder vloer) een van de populairste attracties van het Kempense park. 

De versie van Vekoma is echter wel een heel pak softer dan de meeste exemplaren die Arrow Dynamics bouwde, maar ze zijn op deze manier geschikter voor families. Ondanks de betrouwbaarheid en populariteit van deze attractie slaagde Vekoma er slechts in twee andere exemplaren van hun Swinging Suspended coaster, die exacte kopiën zijn van Air Race, te verkopen. Arrow had meer succes en verkocht in het totaal tien verschillende coasters van dit type, waarvan er nog vijf open zijn over de hele wereld, waaronder één in Europa: Vampire in Chessington World of Adventures.

1988- Meer dan zitten en kijken! - El Paso Special

Darkride's, indoor attracties waar je in een variërend transportmiddel traag langs decors komt, bestaan al bijna een eeuw in alle vormen en maten. Dit soort attracties was altijd een passief gebeuren, tot Bobbejaanland met The El Paso Special kwam. In deze darkride, gebouwd door het Duitse Mack Rides (vervoersysteem) en het Britse Space Leisure Design (decor), krijgt elke bezoeker een pistool om bepaalde effecten in gang te zetten. Het concept is inmiddels verre van uniek en bijna alle grote parken hebben nu hun eigen "shooter", al dan niet van Mack Rides. Toch bleef de oude versie van Bobbejaanland uniek, omdat het één van de weinige in zijn genre's was zonder puntentelling. In 2013 veranderde dit echter en nu kan je het in El Paso niet alleen tegen de cowboy's en indianen opnemen, maar ook tegen elkaar!

1999 - Awardwinnaar met kort leven - Bobby Drop

Voor het seizoen van 1999 voorzag Bobbejaanland een unieke waterattractie met een nooit eerder gezien concept. In Bobby Drop, dat gebouwd werd door de Nederlandse glijbanenbouwer Van Egdom, zouden grote boten na een lift één enkele, grote drop met bochten afgaan. Zoals veel prototypes was het geen bijzonder lange attractie, maar qua fungehalte en populariteit scoorde de attractie bijzonder hoog. De wachttijden liepen hoog op en het park haalde een prijs voor "uitmuntendheid in ontwikkeling voor nieuwe attracties" in huis. Toch werd de attractie geen favoriet onder de fans. In hetzelfde jaar opende Parc Astérix in Frankrijk de veel spectaculairdere "l'Oxygenarium", van hetzelfde type maar van een andere constructeur. Bobby Drop werd langzaam, vooral dankzij de lage capaciteit, maar zeker een doorn in het oog voor het park, en werd in 2008 afgebroken en verkocht aan het Franse park "Le Récré des 3 Curés", waar het vandaag de dag nog zijn rondjes draait.

2003 - Fasten your Broeksriem - Fly Away

Enterprises zijn en waren ook in 2003 niets nieuws in de pretparkwereld. Zowel Walibi Belgium als Bellewaerde hadden in het verleden een exemplaar, en in Nederland vind je er vandaag de dag niet minder dan vier werkende enterprises. Dit megasucces begon met Schwarzkopf, maar de grootste leverancier van het type werd al snel concurrent Huss.

Huss wilde het type echter blijven verkopen, en besloot variaties op het oorspronkelijke model te maken. Een idee was om gondels te ontwerpen waarin je moest gaan liggen in plaats van zitten, en zo geschiede: Bobbejaanland kreeg de primeur en Fly Away was de eerste 'vliegende enterprise' van de wereld. Momenteel is Fly Away - die in zijn openingsjaar trouwens ook achteruit draaide - de enige attractie in zijn soort in Europa. 

2004 - De grote uitbreiding - Sledge Hammer

2004 was een speciaal jaar voor Bobbejaanland. Niet alleen werden er drie nieuwe, grote attracties gebouwd, maar ook zou het park verkocht worden door de Schoeppens aan het Spaanse Parques Reunidos. De grootste nieuwigheid, een slinger waarin je maximaal 42 meter hoog vliegt, werd gebouwd op de funderingen van de Thrillenium ride, een attractie die in 2000 moest openen maar vanwege een faillissement van de leverancier er nooit gekomen is.

Net als de klassieke enterprise is zo'n frisbee geen onbekende voor de pretparkwereld. Huss startte dit succes en wilde het opnieuw wat grootser proberen, en Bobbejaanland ging weer met de primeur lopen. Hoewel je nog wel gelijkaardige attracties vindt in Europa van vergelijkbare grootte, moet je voor een andere Huss Giant Frisbee al heel ver zoeken. Andere voorbeelden van bestaande exemplaren vind je in het Amerikaanse Cedar Point (MaxAir) en het Japanse Fuji-Q Highland.

2006 - Een Belgisch concept - Desperado City

De eerste toevoeging aan het park na de overname vond plaats in 2006. De eerder genoemde Air Race werd omgevormd naar de huidige Dreamcatcher, en in het saloon in het cowboydorp zou Bobbejaanland nog maar eens een wereldprimeur openen: Desperado City.

De attractie is van Belgische makelij: leverancier Alterface is een Waals bedrijf en hun interactieve cinemaconcept heeft na 2006 een groot deel van de pretparkwereld veroverd. De attractie is een mix van een bioscoop en een interactieve darkride. Je zit namelijk op bewegende paarden terwijl je schiet op het scherm. De persoon met de meeste punten verschijnt op het einde met foto op scherm. Ondertussen is de attractie uit het park verwijderd, maar gelijkaardige attracties vind je ondertussen over heel Europa, bijvoorbeeld in Fraispertuis City en Parque de atracciones de Madrid.

2009 - Comeback van een filmklassieker - King Kong

2008 zou weeral een belangrijk jaar in de geschiedenis van Bobbejaanland worden: de Hall 2000, die gebouwd was voor de indoorcoaster Revolution, werd omgetoverd tot een nieuw themagebied: het Banana Bos met de vernieuwde (R)Evolution, de splashbattle Banana Battle en de wereldprimeur "King Kong", wederom van de Duitse firma Huss.

Ondanks er duidelijke concept arts verspreid werden, was het afwachten wat de attractie precies zou zijn. Bobbejaanland presenteerde het als een thrillride, waardoor de verwachtingen eerder hoog lagen. Het concept achter de attractie leek eerder veel braver dan het park soms deed uitschijnen: de wagon waarin je plaatsneemt, wordt door de overmaatse aap opgetild en zachtjes door elkaar geschud, maar de rit is genietbaar voor heel de familie.

Ondanks het feit dat het geen erg ingewikkelde attractie lijkt, verliep de bouw ervan niet erg vlot. De attractie moest samen met de rest van het themagebied openen in 2008, maar er doken steeds nieuwe problemen op. Uiteindelijk kon je pas van een ritje King Kong genieten vanaf 2009, toen de attractie één dag voor het identieke exemplaar in het Franse Le Pal opende. Dit was gedaan in afspraak met Le Pal en Huss, omdat aan Bobbejaanland de primeur beloofd was. Ondertussen kun je ook in China en Turkije de wraak van King Kong beleven!

Voor vragen en/of opmerkingen over dit artikel verwijzen we jullie graag door naar ons forum!

Tekst: ©2013 - Ignace Woinin - Pretparken.be

Foto's: ©2004/2011 - Ignace Woinin, ©2012 - Sven Popelier, © 2010 - Bobbejaanland, © 2011 - Nico Reynders, © 2005 - Peter van Genechten, © 2012 - Jelle Verelst
Bronnen: pretparken.be, rcdb.com,  Huss Rides, Vekoma Rides Manufacturing BV, Bobbejaanland, bjlnostalgie.be, Alterface.com, ewrdb.com

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.

Bobbejaan Memorial 2013 op 2 juni
Share
Auteur: Nico Reynders @ 24 Mei 13

Een herdenkingsdag voor Bobbejaan Schoepen is stilaan een jaarlijkse traditie geworden. Na het Bobbejaans Nostalgiecafé in 2011 en het grote Bobbejaan Festival in 2012, vindt dit jaar de 3de Bobbejaan Memorial plaats.

Dit keer vindt de herdenkingsdag voor Bobbejaan plaats in de thuishaven van Bobbejaan: zijn eigen Bobbejaanland. In zaal ‘De Koperen Rail’, naast de ingang van het park, wordt dit jaar weer alles op alles gezet om Bobbejaan Schoepen en zijn nalatenschap in de bloemetjes te zetten.

Na het Bobbejaan Festival van vorig jaar, wordt de Bobbejaan Memorial dit jaar, net zoals in het eerste jaar, bewust weer wat kleiner gehouden. “We maken het dit jaar weer wat intiemer en gezelliger. Het is immers ook deze keer weer de bedoeling om zoveel mogelijk Bobbejaan- en Bobbejaanlandfans en oud-werknemers van het park bij elkaar te brengen. We leggen dit jaar opnieuw de nadruk op de tentoonstelling van allerlei Bobbejaanlandspullen, Bobbejaanplaten, kostuums en filmpjes uit vervlogen tijden…”, aldus Jack Schoepen, zoon van Bobbejaan en samen met het team van ‘Bobbejaanland Nostalgie’ de drijvende kracht achter de Memorial. Bijzonder dit jaar is dat ook spullen uit het voormalige ‘Indian Art Museum’ van Bobbejaanland en een unieke collectie zadels, laarzen en kostuums van Bobbejaan tentoon gesteld zullen worden. En hoe kan het ook anders: ook de Amerikaanse slee van Bobbejaan zal op 2 juni het entreeplein van Bobbejaanland sieren.

De tentoonstelling in ‘De Koperen Rail’ heeft een aparte ingang naast de kassa’s van Bobbejaanland, staat volledig los van een bezoek aan het park en is gratis toegankelijk voor iedereen. Bezoekers zijn al welkom vanaf 11.30u en de tentoonstelling met animatie en muziek loopt door tot na parksluiting van Bobbejaanland. Op het terras of in de bar kan er gezellig bijgepraat worden met andere liefhebbers of oud-collega’s van het park.

Bobbejaan Memorial 2013

Zaal “De Koperen Rail” in Bobbejaanland

11.30u tot 20.00u - Toegang tot tentoonstelling is gratis.

 

Aanvalsplan Bobbejaanland
Share
Auteur: Ignace Woinin @ 8 Apr 13

Wat is nu de beste strategie om tijdens een bezoek aan een pretpark zoveel mogelijk attracties te doen met zo kort mogelijke wachtrijen? Het team van Pretparken.be zocht dat per park voor jullie uit en biedt schrijft ervaringen uit in aanvalsplannen. In deze korte overzichtjes kan je bijvoorbeeld terugvinden welke attracties je best het eerst (of net het laatst) op de dag doet of welke attracties je zeker niet mag missen.

 

zeker niet te missen:        

 

-Typhoon

-SledgeHammer

-Evolution

-Oki Doki

-Indiana River

-El Paso

-Dreamcatcher

-Dizz

-El Rio

 

De strategie voor een optimaal gevulde dag:

Wanneer je Bobbejaanland bezoekt, mag je meestal verwachten dat de rijen niet te lang zijn. Op enkele dagen in de zomer en bepaalde evenement-dagen na zijn er meestal korte wachtrijen. Het park is makkelijk bereikbaar met de bus vanuit Antwerpen, Leuven en Turnhout. Als je iets verder woont, neem je beter de trein tot in Herentals. Bobbejaanland doet ook vaak kortingsacties. Inkomtickets kopen met korting is aan te raden!

Aanwezig zijn in het park voor openingstijd is aangeraden, maar geen must. Wanneer de poorten openen, is een groot deel van de attracties nog gesloten.  De loopingcoaster 'Typhoon' opent ongeveer een kwartier na park, maar hier is 's morgens dan ook de langste wachtrij te vinden. Wij raden aan om in de namiddag een ritje op de Typhoon te wagen.

Pas open vanaf 11 uur, maar ook dicht bij de ingang vind je de interactieve darkride 'El Paso Special' en de powered coaster 'Bob express'. Bij deze twee attracties staat er meestal geen bijzonder lange wachtrij en je kan een ritje hierop gerust laten liggen tot wanneer je de rest van de toppers gedaan hebt. Op warme dagen kan het bij de Log Flume 'Wildwaterbaan' wel een lange wachtrij ontstaan!

Als je de linkerkant van het meer blijft volgen, kom je direct na bob express aan de indoor flume 'Indiana River'. Hoewel deze attractie populair is, schiet de wachtrij hier goed op. Reken wel op een nat ritje, zeker als je vooraan zit! Naast deze knap gethematiseerde flume vind je de familieachtbaan 'Oki Doki', waarvan je de rit zeker niet mag onderschatten. Deze coaster is een aanrader voor jong en oud!

Om echter de langste wachtrij te vermijden loop je de 2 laatst genoemde attracties best voorbij tot aan de Suspended coaster 'Dreamcatcher'. Hier staat meestal zelfs op rustige dagen een flinke wachtrij en de ruimtes waar je door slingert zijn niet bepaald aangenaam te noemen. Als je de attractie verlaat en er staat nog steeds geen wachtrij, is het geen slecht idee nog een ritje mee te pikken!

Hoewel het Plezantste land in oppervlakte niet bijzonder groot is, zal je aan de rechterkant van het meer zeker merken dat het park een gigantisch attractieaanbod heeft. De show is elk jaar weer de moeite waard, en in het Westerndorpje vind je twee leuke klassieke rides: de wilde muisachtbaan 'Speedy Bob' en de rapid river 'El Rio', een rondrit in ronde bootjes met een duik in de draaikolk als finale! Vooral de laatste attracties beloont het lange wachten.

Als je vanaf hier terug richting inkom gaat, kom je al snel de Spinning coaster 'Dizz' tegen. Deze coaster was de nieuwigheid van 2011 en is zeker een ritje waard. Als je hier het gevoel hebt dat je moeilijk in de stoeltjes past, kan je eens proberen je benen te kruisen; meestal helpt dit en het zit ook comfortabeler. Aan de overkant vind je de indoorachtbaan 'Revolution', de achtbaan met de langste achtbaantrein ter wereld. Deze kan eng zijn voor kleinere kinderen, maar is niet erg intens en voor veel fans dé topper van Bobbejaanland!

Voor de thrillseekers is er ook een plekje in het park voorzien: het pleintje tussen de hal van Evolution en Typhoon wordt gedomineerd door de mastodont van een Frisbee 'Sledgehammer' en de Flying enterprise 'Fly Away'. Beide attracties geven een stevige rit weg!

De must do's zijn allemaal vermeld geweest, maar buiten dat heeft Bobbejaanland nog veel meer te bieden: talloze molens, een bootvaart, een outdoor-flume, een monorail, een heus Kinderland... Er is voor ieders wat wils en dat maakt van Bobbejaanland een ideaal dagje uit voor de hele familie dichtbij de deur.

De keuze voor te eten in het park is vrij beperkt, en voornamelijk fast food. houd hier zeker ook rekening mee!  Het grootste aanbod vind je in het grote zelfbedieningsrestaurant kort bij de ingang van het park (de Galerij).

 

Tekst: Ignace Woinin - Pretparken.be

Bobbejaanland is voor een weekend Gameland
Share
Auteur: Jelle Verelst @ 8 Sep 12

Gamers palmen opnieuw Bobbejaanland in.

Al voor het tweede jaar op rij werd Bobbejaanland afgelopen weekend het paradijs voor gameliefhebbers. Zowat elke grote naam uit de game-industrie was aanwezig in het park om er de gamers kennis te laten maken met de nieuwe games. De Benelux-primeur van Fifa 13 zorgde er voor dat verschillende Belgische voetballers naar het park kwamen.

 

Reuzenrad en Typhoon

Het reuzenrad van Bobbejaanland werd voor de gelegenheid versierd rond The Sims 3. Het rode hart kreeg een blauwe kleur en het logo van The Sims 3. Ook werd aan elk bakje een logo gehangen van een uitbreidingsset van The Sims 3. Verder kreeg ook de Typhoon een game als thema. Het logo en banners van het spel All Stare Battle voor PlayStation Vita hingen aan de ingang en op de karretjes. Overal in het park stonden tentjes van bijna alle grote namen in de game-industrie. Bezoekers konden spelletjes spelen, gratis gadgets krijgen of informatie vragen over de nieuwe games/hardware. 

Studio Brussel

De radiozender Studio Brussel zond op zaterdag live uit vanop Gameland in Bobbejaanland. Tijdens het programma kon je verschillende spelletjes winnen en werd er verteld wat er allemaal te beleven was in Gameland. 

Tekst en foto's: ©2012 - Jelle Verelst - Pretparken.be

Vlaamse muziek in Bobbejaanland
Share
Auteur: Jimmy Van Dijck @ 7 Aug 12

Vlaamse muziek in Bobbejaanland

Onder een stralende zomerzon vond overlaatst de 3de editie van de Anne familiedag plaats in Bobbejaanland. Enkele duizenden bezoekers konden genieten van meer dan 35 artiesten en doorlopend kon men met zijn of haar favoriete artiest op de foto, en een handtekening vragen aan de signeerstand. Dit zorgde soms wel voor wachtrijen van een halfuur, maar echte superfans hebben dit er graag voor over. Enkele bekende namen op de affiche waren Belle Perez, Get Ready, 2 FABiola, Jessy, en nog veel meer.

 

 

Cowboy dorp

In tegenstelling tot andere feesten zoals School's Out of Adrenaline, stond bij dit evenement het podium niet opgesteld aan de Fly Away, maar naast de Speedy Bob in het Cowboy dorp. Een teken dat Bobbejaanland ideaal geschikt is voor evenementen aangezien ze de plaats hiervoor hebben en deze ook volledig benutten.

 


Tekst en foto's: Jimmy Van Dijck

Tentoonstelling kostuums Bobbejaan Schoepen nog tot 12 februari in het mode museum van Antwerpen
Share
Auteur: Sven Martens @ 12 Dec 11

Bobbejaan Schoepen heeft voor zijn optredens verschillende outfits gehad die stuk voor stuk met de hand werden gemaakt. Deze letterlijke 'maat-pakken' werden gemaakt door Nudie Cohn. In het modemuseum van Antwerpen loopt er nu een tentoostelling waar je deze kostuums van Bobbejaan Schoepen en Nudie Cohn kan bewonderen.

In Oktober 2011 presenteert MoMu Dreamsuits ontwerpen van Nudie Cohn, de Rodeo Tailor – uit de collectie van Bobbejaan Schoepen, een tentoonstelling met spectaculaire outfits, accessoires en ephemera van de legendarische Nudie Cohn. Gebaseerd op de persoonlijke collectie van de iconische Belgische entertainer Bobbejaan Schoepen en zijn vrouw Josée, stelt deze expositie (met als curators modehistorica Mairi MacKenzie en ontwerper R. Cerimagic) als eerste in Europa het werk tentoon van de Oekraïense ontwerper die een revolutie teweegbracht in de mode van de country & westernmuziek.

 

Biografie van Nudie

Oorspronkelijk een ontwerper van rijkelijk gedecoreerde g-strings voor New Yorkse strippers, verhuisde Nudie naar Hollywood in 1947 en begon met de typische ‘rhinestone cowboy’-stijl die nu symbool staat voor country & westernkledij. Zijn fantasierijke, delicaat geborduurde en zwaar gedecoreerde outfits werden bewonderd en gedragen door talrijke muziek- en filmsterren, waaronder Elvis Presley, Gram Parsons, Porter Wagoner, Dolly Parton, Roy Rogers, John Wayne, Elton John, Cher, John Lennon, Steve McQueen, Johnny Cash en Bobbejaan Schoepen. Ook vandaag nog wordt zijn werk gezocht en bewonderd. Hedendaagse muzikanten zoals Bobby Gillespie van Primal Scream, Mike Mills van R.E.M. en Beck, modefotografen zoals Craig McDean en modeontwerpers zoals Tommy Hilfiger en Ralph Lauren blijven geïnspireerd door zijn weergaloze ontwerpen.

 

 

Bobbejaan fan van Nudie

Bobbejaan was een levenslange klant én verzamelaar van Nudie Cohn ontwerpen. Dit resulteerde in een hechte vriendschapsband tussen de twee mannen, en een uitzonderlijk grote en goed bewaarde verzameling van Nudie ontwerpen, waaronder ook zadels, auto’s en laarzen. Deze tentoonstelling zal de bijzondere stijl en estethiek van Nudie in de kijker zetten en brengt een eerbetoon aan de band tussen deze twee uitzonderlijke mannen.

Een selectie van de ontwerpen van Nudie Cohn uit de collectie van Bobbejaan Schoepen zullen na de tentoonstelling opgenomen worden in de Collectie van het MoMu – ModeMuseum Antwerpen.

 

 

 

Praktisch

Adres

ModeMuseum Provincie Antwerpen - MoMu
Nationalestraat 28
2000 Antwerpen
tel.: 03 470 27 70
fax: 03 470 27 71
e-mail: info@momu.be
url: www.momu.be

Info & Reservaties

Maandag tot en met vrijdag, 10 - 12 uur en 14 - 16 uur:

Pascale Delrue | T +32 3 470 27 78 | E pascale.delrue@momu.be
Frieda De Booser | T +32 3 470 27 74 | E frieda.debooser@momu.be
 

Opgelet: Alle reservaties dienen minstens drie weken vooraf te gebeuren om een goede dienstverlening te kunnen garanderen!

Openingsuren

Het MoMu is open voor publiek op volgende dagen (ticketverkoop tot 30 minuten voor sluitingstijd):

Maandag: sluitingsdag
Dinsdag: 10 -18 uur
Woensdag: 10 - 18 uur
Donderdag: 10 - 18 uur
Vrijdag: 10 - 18 uur
Zaterdag: 10 - 18 uur
Zondag: 10 - 18 uur

Op 24 en 31 december sluit het museum uitzonderlijk zijn deuren om 14 uur.
Uitzonderlijke sluitingsdagen: 25 en 26 december, 1 en 2 januari, en tussen twee tentoonstellingen in (circa vier weken). Eerstvolgende sluitingsperiode: 15 augustus - 13 september 2011.

Tarieven

Normale toegangsprijs: 8 euro
Reductieprijs: 6 euro
- 26 jaar: 1 euro
- 12 jaar: gratis
 

Tekst: MoMu/ Pretparken.be

Foto: © Bobbejaan Records, ©2011 Hugo Maertens

Halloweennocturne in Bobbejaanland
Share
Auteur: Sven Martens @ 1 Nov 11

Afgelopen zaterdag was het Halloweennocturne in het plezantste land. Een gezellige drukte, sfeervol verlicht park, schitterende show en spetterend vuurwerk maakten de dag compleet!

Heksen, weerwolven, zombies en vampieren overmeesterden het cowboydorp van Bobbejaanland! Dat voor de gelegenheid mooi versierd was. Nieuw dit jaar was de unieke 4D illusieshow VAMPires met Sittah Koene.

Tijdens de FUZZ! Halloweennocturne bleef het park open tot 22 uur. VJ’s Sean en Eline waren de gastheer en gastvrouw bij het optreden waar artiesten als Kato, Kevin, Lasgo en DJ F.R.A.N.K. hun meest gekende nummers brachten. Nadien was er nog een sfeervol en spetterend vuurwerk.

Tekst: ©2011 - Sven Martens - Pretparken.be

Foto's: ©2011 - Rudy Vanobbergen, ©2011 - Sven Martens - Pretparken.be

Feestende bezoekers op Adrenaline 2011
Share
Auteur: Jimmy Van Dijck @ 29 Aug 11

Beats in Bobbejaanland!

Bass Events shirt... Check! Nike Air Max... Check! Ticket... Check!
Helemaal klaar voor Adrenaline 2011 trokken duizenden bezoekers naar het Plezantste land voor harde beats en hevige thrills. Voor de 4de maal organiseerde Bobbejaanland in samenwerking met Bass Events het muziekfestival Adrenaline. Bezoekers konden genieten van de beste Hardstyle en Jump, en tegelijkertijd genieten van de verschillende attracties in het pretpark.

 

Druk, drukker, drukst!

Dat dit originele festival steeds maar populairder wordt, werd duidelijk door de wachttijd. De Lijn had verschillende bussen ingelegd, maar dit kon soms niet verhelpen dat je door de waanzinnige drukte wel eens een halfuur moest wachten op de volgende rit. Aangekomen aan het park zakte bij een aantal de moed al in de schoenen bij het zien van de lange wachtrij aan de ingang. Niettemin schoot de wachtrij heel goed op, en tegen onze verwachtingen in, waren we sneller in het park dan we gedacht hadden.

De horeca heeft vast en zeker ook geweten dat er iets speciaals te doen was in Bobbejaanland. Bij de meeste horecagelegenheden moest men minimaal een halfuur wachten voordat men kon beginnen met eten. Hier werd ook meteen het eeuwige minpuntje van Bobbejaanland duidelijk, de horeca...

Aan de ingang kregen de bezoekers een bandje waardoor men in en uit kon lopen bij de Hardstyle en Jump area. Dit in en uit lopen ging soms niet zo makkelijk als men zou denken... Op sommige momenten stonden er zoveel bezoekers te wachten om bepaalde DJ's te kunnen zien, dat de area's volledig volzaten. Dus was het even wachten tot er een aantal bezoekers terug naar buiten wandelden zodat de volgende groep mensen naar binnen kon gaan. Dit is echter iets waar noch Bobbejaanland, noch Bass Events iets kan aan doen. Als de area's vol zitten, zitten ze vol, en dan is het een paar minuten wachten geblazen. Men kan natuurlijk ook altijd een halfuurtje vroeger de area binnengaan, voordat het grote publiek naar binnen wilt.

 

 

Sfeer en het dak eraf!

Iets wat meteen opvalt aan het publiek van Adrenaline, is dat bijna iedereen volledig uit de bol gaat en geen seconde blijft stilstaan. Tel hierbij Mc Villain en Mc Chucky die het publiek nog wat extra opzwepen, en je weet meteen hoe geweldig de sfeer in het park was! Op een bepaald punt besloot Mc Villain zich aan een stagedive te wagen, wat op luid gejuich van het publiek werd onthaald.

Dat Adrenaline een uniek feest is, moet niet meer gezegd worden. Nergens anders vind er een Hardstyle feest in een pretpark plaats. Het concept dat bezoekers kunnen afwisselen tussen attracties en muziek wordt uitermate sterk geapprecieerd. Tel hierbij een mooie line up op, en je hebt een succesvol feest. Zeer positief was het lichtgebruik in de paardenarena, stroboscopen werden afgewisseld met spots die de hele hal telkens opnieuw in een andere kleur belichtten. Zeker niet slecht voor een zaal die normaal dient doet als een hal voor paardenshows.

 

DJ Coone

Eén van de grote namen op Adrenaline was DJ Coone. Pretparken.be had de eer om hem enkele vragen te stellen.

PRETPARKEN.BE Goeiedag Koen, je hebt al op talloze plaatsen gedraaid, maar waarschijnlijk nog nooit in een pretpark, buiten hier op Adrenaline. Hoe speciaal is het voor jou, om op zo een locatie het publiek uit zijn dak te zien gaan?

DJ Coone Hier in de paardenarena is het geluid heel bombastisch en gaat het publiek altijd los. Het is ook een feestje waar de iets jongere bezoekers onder ons naar toe kunnen gaan. Ze kunnen eigenlijk alleen maar filmpjes op youtube kijken van al die feestjes, en dit is dan het enige feestje waar ze zelf ook naartoe kunnen gaan. Dat maakt het natuurlijk wel iets heel geweldig.

PRETPARKEN.BE Heb je nog op andere unieke plaatsen ooit gedraaid?

DJ Coone Op een boot, dat is wel vrij cool, maar voor de rest niet echt iets uniek, buiten dan hier in Bobbejaanland. Nog nooit op een vliegtuig, maar misschien komt dat wel nog, dat zou wel tof zijn.

PRETPARKEN.BE Elk jaar trekt Adrenaline duizenden feestgangers. Wat is de kracht van dit unieke evenement denk je?

DJ Coone Het komt eigenlijk een beetje op hetzelfde neer, zowel de echte hardstyle fans als hun jongere broertjes of zusjes kunnen samen komen feesten. De kracht is eigenlijk de combinatie van harde beats en fun in een pretpark!

PRETPARKEN.BE Koen, je komt uitspronkelijk uit Turnhout, wat niet zo heel ver van Bobbejaanland afligt. Bezocht je het park vroeger regelmatig?

DJ Coone Ik ben hier vroeger wel dikwijls geweest ja, de laatste jaren echter niet veel meer, maar ik vind het wel een heel leuk park. Mijn leukste herinnering aan het park blijft Revolution, dat is pure nostalgie!

PRETPARKEN.BE Zeker Revolution dan nog eens een keertje doen, aangezien de oude film met de klok en de muziek voor een tijdje terugkomt!
Als beroemde DJ kom je vaak in het buitenland om te draaien, bezoek je dan soms wel eens een pretparkje als je even wat vrije tijd hebt?

DJ Coone Ik kom veel in het buitenland, maar meestal kom ik 's avonds aan, ga ik draaien en ben ik 's morgens al terug weg. Mensen vragen dan ook vaak aan mij:  "Je zit vaak in Italië, je draait in Lloret, allemaal op plaatsen waar de zon hard schijnt en toch zie je niet echt superbruin?" Maar dat komt dus omdat ik niet echt lang kan genieten van vrije tijd op al die plaatsen.

PRETPARKEN.BE Je bent begonnen in de jumpscene, waar je heel succesvol was, daarna kwam je terecht in de hardstyle, waar we je gerust als Belgische held mogen bestempelen. Wat denk je... Volgende stap hardcore?

DJ Coone (lacht) Neen, ik vind Hardcore heel cool, maar het maken laat ik over aan de jongens die er echt goed in zijn, bijvoorbeeld Evil Activities en Endymion met Broken, dat vind ik echt een geweldig nummer! Maar dat zou ik op dit moment nooit kunnen maken, omdat ik de hardcore sound niet in mij heb. Ik heb me nu verdiept in Hardstyle en dat lukt vrijwel goed.

PRETPARKEN.BE Een tijdje geleden deed je iets zeer uniek. Je besloot om een album (The Challenge) te maken in één maand tijd. Het album werd uiteindelijk heel erg positief onthaald door het publiek, maar het zal vast geen simpele taak geweest zijn door het tijdsgebrek, waar je constant rekening mee moest houden. Heb je tijdens het maken van het album, ooit gedacht: "Waar ben ik toch aan begonnen?"

DJ Coone Als je een paar keer kijkt naar de reeks op youtube zie je soms wel wat frustratie, dat je denkt van dat de deadlines onmogelijk gehaald kunnen worden en eigenlijk is dat ook zo. Maar ik heb veel steun gehad van de mede DJ's, van mijn cameraman Kevin die erbij was. Het moeilijkste was eigenlijk niet de nummers  af krijgen in 2 dagen, maar al het reizen en het weinige slapen waardoor het bijna onmogelijk was om het doel te halen, maar het is toch gelukt!

PRETPARKEN.BE Hoe ben je op het idee gekomen om een album in één maand tijd te maken, met verschillende artiesten?

DJ Coone Ik zat al lang met het idee dat ik iets wou doen waar mensen mij konden volgen en ik dacht meteen aan youtube aangezien het een populair medium is. Het zou eerst om één nummer gaan dat ik dan heel actief zou delen met het publiek. Van de kicks tot de melodie en zo één track maken waar de mensen dan het productieproces kunnen volgen. Maar toen kwamen ze bij het bookingkantoor met het idee om een heel album te doen, en ze verzonnen er ook nog eventjes bij om het in 30 dagen te doen. Toen moest ik toch even gaan zitten, maar ik zag direct ook wel de kracht in van het concept, en toen ben ik zo dom geweest om eraan te beginnen. (lacht)

PRETPARKEN.BE Momenteel heb je al vele jaren ervaring met het mixen van plaatjes. Vanwaar kwam je droom, om DJ te worden?

DJ Coone Ik heb eigenlijk alles van mijn broer geleerd op het gebied van draaien. Hij is er al heel lang mee bezig eigenlijk, en hij had al een heleboel contesten gewonnen en ik zag wel hoe tof het was, dus van jongs af aan zit je daar dan in, want je grote broer daar kijk je wel een klein beetje naar op. Ik was dus al heel jong aan het draaien bij mijn broer op de kamer en zo evolueert dat verder denk ik, en dan ga je een muziekstijl kiezen. Dat was eerst hardtrance en jump, het heeft altijd wel een hard kantje gehad. Ik en mijn broer hadden vroeger ook alle Thunderdome en Bonzai cd's in bezit.

PRETPARKEN.BE Was het een moeilijke weg, om te geraken waar je momenteel bent als DJ, of heb je het, het meeste van de tijd, wat als een hobby kunnen beschouwen?

DJ Coone Het was een moeilijke weg om te staan waar ik nu sta, maar op zich heb ik het geluk gehad dat ik in een tijd zat dat er nog niet zoveel DJ's waren. En als je dan een plaat maakte die aansloeg bij het publiek, was het niet zo heel moeilijk om succesvol te worden. Maar nu zijn er zeer veel DJ's en is het zeer lastig om door te breken, maar mijn visie is nog steeds; talent komt wel boven. Als iemand talent heeft en hij stuurt demo's op en je hoort er niks van, op een gegeven moment gaat hij toch wel herkenning krijgen die men verdient.

PRETPARKEN.BE Vanwaar haal je de inspiratie voor je nummers?

DJ Coone Dat verschilt eigenlijk heel hard, soms komt dat van andere cd's die ik beluister, waar dan bepaalde zinnen in komen waarvan ik denk "dat is echt cool". Melodieën zijn meestal op het moment zelf, dat hangt van in welke soort stemming ik ben. Soms kan het iets duisterder zijn, maar meestal ben ik goed gezind dus daarom maak ik iets rustigere en blijere nummers. Ik ben niet de rawest motherfucker.

PRETPARKEN.BE Niet enkel sta je regelmatig op de affiche van de grotere hardstyle feesten, er is ook eentje dat volledig aan jou gewijd is. Op 22 Oktober organiseert Bass Events “Coone & The Gang – Public Enemies”. Hoe voelt het om zo een groot feest ter ere van jezelf te hebben?

DJ Coone Het is nu 4 jaar geleden dat de vorige Coone & The Gang was, en het feit dat we dit zolang hebben uitgesteld was omdat de eerste editie echt de bom was. We hebben zolang gewacht om een nieuwe te doen, omdat je naam eraan vasthangt, en we wilden niet een minder goed feest neerzetten het jaar daarop. Nu 4 jaar later denk ik dat we het nog beter kunnen doen als de eerste editie. Het gevoel dat mensen voor jou komen naar een feest is fantastisch, ik zeg niet dat ze enkel voor mij komen natuurlijk want het feest noemt Coone & The Gang en The Gang is wel heel belangrijk voor mij. Het is een heel supergezellig feest dat altijd heel tof uitdraait, met ook special acts. Wees er bij, en zeker als je de eerste gemist hebt!

PRETPARKEN.BE Wat heb je nog in petto voor ons in de toekomst?

DJ Coone Nu na het album, ben ik het iets rustiger aan het doen. Mijn nieuwe track Monstah is klaar, en heb een remix van The Opposites gemaakt. Ik ga op dat niveau wel door, maar het is niet zo dat ik voorlopig nog een album wil maken.

PRETPARKEN.BE Laatste vraag! Denk je soms na over hoe men je later zal herinneren? Aan welk nummer bijvoorbeeld?

DJ Coone Ik hoop gewoon op een goede manier, ik hoop dat mensen bepaalde platen klassiekers zullen gaan vinden. Ik denk zoals Words from the Gang, en zoals Travelling. Dat zijn zo een dingen die er blijven uitspringen en hoop dat mensen die binnen 20 jaar nog opzetten!

PRETPARKEN.BE Heel erg bedankt voor je tijd Koen!

 

Psyko Punkz

Nog een grote naam op de affiche waren de Psyko Punkz! Na hun set hadden wij ook met hen even een interview.

PRETPARKEN.BE Wietse & Sven, waar hebben jullie elkaar leren kennen?

Psyko Punkz We hebben elkaar leren kennen in de Matrixx, dat is een discotheek in Nijmegen. Wij hadden eigenlijk een gezamenlijke vriendin, en maakten allebei muziek, en zo is de klik een beetje ontstaan.

PRETPARKEN.BE Het is de derde keer dat jullie hier op Adrenaline staan, hoe speciaal is het om in een pretpark te draaien?

Psyko Punkz We hebben weinig tijd voor achtbanen te doen, en kleine kinderen lopen rond tussen de die hard fans, dat is wel een beetje apart maar vinden wij heel erg goed. Je kan niet jong genoeg beginnen!

PRETPARKEN.BE Bezoeken jullie in jullie vrije tijd wel eens een pretpark?

Psyko Punkz Als we tijd hebben bezoeken we wel regelmatig een pretpark. Bobbejaanland, Efteling, Walibi World. Heel erg tof!
In Amerika hebben we Walt Disney World gedaan en Six Flags Magic Mountain!

PRETPARKEN.BE Wat zijn de grootste verschillen tussen het draaien in België en in Nederland?

Psyko Punkz In België willen ze vooral bekende dingen horen, en in Nederland willen ze vooral de allernieuwste dingen horen. Dat is eigenlijk één van de grootste verschillen. Voor de rest gaat het net zo hard los.

PRETPARKEN.BE Wat vinden jullie het leukste om in België te draaien?

Psyko Punkz De Belgische mensen zijn heel aardig en een heel leuk publiek. Ze gaan ook heel hard los bij het horen van bekende platen, en om dat vandaag in een pretpark te mogen doen vinden wij heel erg tof!

PRETPARKEN.BE Dit jaar hebben jullie ook de prijs “Beste nieuwe gezicht” gewonnen op de Hard Dance Awards. Hoe belangrijk is dit voor jullie?

Psyko Punkz Heel erg leuk! Dat is echt ons doel dat mensen ons belonen met wat we doen, daar werken we heel hard voor. Zo een prijzen krijgen dat is echt magisch.

PRETPARKEN.BE Jullie nummer “Bass Boom” vorig jaar werd waanzinnig populair, hadden jullie dit grote succes verwacht?

Psyko Punkz Neen. Als je een plaat schrijft weet je in het begin niet of het een hit wordt of niet. We weten wel of het heel goed klinkt of het gaat aanslaan, maar dat het zo een grote hit is geworden dat bepaald het publiek.
Ik kan me nog heel goed herrineren dat we bij Sven in de keuken stonden, en we konden maar niet op een lyric komen. Toen hadden we maar zoiets verzonnen van Bass Boom in every room en zijn we daardoor op verder gaan werken en nu heeft het binnen een jaar 1,7 miljoen views op youtube, en dat hadden we nooit verwacht toen we ermee begonnen!

PRETPARKEN.BE Veel mensen zien het DJ beroep als een droombaan, wat is het leukste aan DJ zijn?

Psyko Punkz Het leuke is dat je iets kan doen wat je passie is. Vroeger was het onze hobby en dat we van onze hobby ons werk hebben kunnen maken dat is wel erg gaaf!

PRETPARKEN.BE Zijn er ook nadelen aan?

Psyko Punkz Neen!

PRETPARKEN.BE Waar halen jullie je inspiratie vandaan voor nieuwe tracks?

Psyko Punkz Pretparken.

PRETPARKEN.BE Leuk om te horen. Wat mogen we in de toekomst nog verwachten van jullie?

Psyko Punkz Heel veel mooie tracks, grote feesten en gekkigheid!

PRETPARKEN.BE Hebben jullie nog tips voor beginnende DJ’s/producers?

Psyko Punkz Lekker je ding doen, platen maken en zorgen dat je net zo goed wordt als de DJ's die op de grote feesten draaien. Je nummers ook opsturen naar een label en... je leert het beste van jezelf!

PRETPARKEN.BE Wietse & Sven, bedankt voor jullie tijd!

 

Stemmen op Coone en Psyko Punkz kan nog tot 23 September op deze website.

(Met dank aan DJ Coone, Psyko Punkz, Bass Events en Gert-Jan Van Heerebeek)


 

Tekst en foto's: ©2011 Jimmy Van Dijck - Pretparken.be

Bobbejaanland laat Dizz pimpen door bekende streetartists
Share
Auteur: Thijs Mertens @ 7 Apr 11

Vandaag stelde Bobbejaanland met veel trots het thema van zijn nieuwste aanwinst voor aan de pers. Pretparken.be was ook van de partij!


50e verjaardag

Bobbejaanland viert in 2011 zijn 50e verjaardag en heeft daarvoor een nieuwe spinning coaster gebouwd: Dizz! De baan is 430m lang en 17m hoog. Zes gondels nemen de passagiers mee voor een helse rit, waarin snelheden tot 55 km/u worden bereikt.


Jeugd als doelpubliek

Met de nieuwe attractie hoopt Bobbejaanland zijn doelpubliek in de breedte uit te breiden. Ze richten zich met Dizz namelijk vooral op de jeugd. Daarom nam het

park de ContentCowboys onder de arm, een team dat er voor moest zorgen dat Dizz een hip streetart-decor kreeg. “Fred Di Bono en zijn team bleken met hun creativiteit, expertise en ervaring met street art de perfecte partners om op zoek te gaan naar de juiste mensen. Zij selecteerden drie hedendaagse street‐art collectieven die steeds met een rijk kleurenpalet aan de slag gaan en toch elk een heel aparte stijl hebben die verschillende doelgroepen zal aanspreken.”, vertelt Peggy Verelst, commercieel directeur van Bobbejaanland.

‘Bobbejaanland is in eerste instantie een attractiepark en geen themapark. Het kiezen van een thema voor een nieuwe attractie is elke keer opnieuw een uitdagende denkoefening. We proberen steeds te zorgen voor een optimale beleving bij de bezoeker. De ride staat centraal. Ten slotte komen de bezoekers daarvoor naar een pretpark. Met Dizz hebben we op dat vlak echt een topper in huis gehaald en dankzij de hippe theming zit hij nu in een kleedje dat uitermate ‘hot’ is bij de jeugd.’, legt Peggy de keuze voor street‐art uit.


Drie collectieven van streetartists

De drie collectieven Staynice, Toykyo en Kenson hebben ervoor gezorgd dat de omgeving van Dizz kleur kreeg. Hoewel zij elk hun eigen stijl hebben, klopt het totaalplaatje wel.

De broers Barry en Rob van Dijck van het Nederlandse collectief Staynice vonden het een bijzondere ervaring: ‘Wij pimpen normaal gezien gebouwen. Het is dan ook heel speciaal om met een pretparkattractie aan de slag te gaan. Dizz is echt een duizelingwekkende attractie die helemaal in onze stijl past. Wij hebben er dan ook een erezaak van gemaakt om de bezoekers te doen duizelen met onze overvloed aan kleuren.’

‘Wij waren vereerd toen Bobbejaanland contact met ons opnam voor dit project. Aangezien Dizz echt een duizelingwekkende coaster is, hebben we ervoor gekozen om met heel veel kleuren te werken. Onze bedoeling is de bezoeker werkelijk te overdonderden met een ongezien kleurenpalet.’, vertelt Pointdexter van Toykyo enthousiast.

Ook Kenson was in de wolken met het project: ‘Een pretparkattractie is een niet alledaags decor om mee te werken. Het was dan ook een unieke beleving. Wat het voor mij extra bijzonder maakt, is dat duizenden wachtenden mijn kunstwerk zullen aanschouwen. Ik heb geprobeerd de letters van Dizz in mijn concept te verwerken via grafische vlakken.’


Inkleuring van de gondels

De gondels zijn voorlopig nog zwart, en zullen dat de eerste weken ook blijven. Daarna zullen de collectieven ook deze onder handen nemen, maar hiervoor rekenen ze op de bijdrage van creatieve fans. Bobbejaanland organiseert namelijk vanaf 9 april de wedstrijd 'Pimp DIZZ bakske' op zijn website! Iedereen die zich geroepen voelt kan een ontwerp indienen. Je kan hiervoor de patronen van de collectieven gebruiken, maar je mag ook volledig freestyle gaan!

Uit alle inzendingen worden twee winnaars gekozen. De eerste wordt gekozen door een professionele jury, gevormd door de drie collectieven. De creatie van deze winnaar zal de bakjes vormgeven! De tweede winnaar wordt gekozen door de bezoekers van de website. Meedoen is dus de boodschap! Inzendingen kunnen gebeuren via de website www.bobbejaanland.be.


Testritten

Momenteel zijn de testritten van Dizz volop aan de gang. Van zodra TÜV de keuring van deze testritten heeft afgerond, kan de attractie openen. Bobbejaanland hoopt dat dat op 9 april zal zijn, maar kan hierover nog geen uitsluitsel geven. “Veiligheid boven alles”, zo luidt uiteraard het motto!

De baan zal dan eerst bereden worden door de levende test-dummies, de mensen die zich voor 4 april kandidaat gesteld hebben door een YouTube-filmpje in te sturen waarin ze hun meest 'dizzy' moves ten beelde brachten.

Of het met of zonder Dizz zal zijn, is dus nog geen zekerheid, maar Bobbejaanland opent alleszins op zaterdag 9 april zijn deuren voor het nieuwe seizoen!

 

Deel jullie mening over het thema van Dizz in dit topic.

 


Tekst & foto's: © 2011 – Thijs Mertens – Pretparken.be
Bron: Persbericht Bobbejaanland 07/04/2011

Nocturne plezier in Bobbejaanland.
Share
Auteur: Jimmy Van Dijck @ 4 Nov 10

Hoeveel evenementen kan men combineren op één dag? Geen idee, maar Bobbejaanland deed het alvast goed met 3 dingen tegelijk te organiseren.
Afgelopen zaterdag vierde men hun Halloween nocturne, had men een optreden van Fuzz in het park, en kwam Alex Agnew op bezoek voor de Comedy Nights. Dat dit succesvol was, was meteen duidelijk aan de lange wachtrij aan de ingang. Ook de attracties bleven niet gespaard van de overwelmende drukte. Het park mocht maar liefst 15.000 bezoekers ontvangen.

 Halloween in de Far West

In tegenstelling tot andere parken, focust Bobbejaanland zich maar op één gebied qua halloween theming, maar deze "scare zone" was wel heel mooi aangekleed. Voor de jongere bezoekers onder ons, was er ook veel te beleven. Men moest bijvoorbeeld bij verschillende griezelfiguren een kleine opdracht uitvoeren (dit kon gaan van een rijmpje opzeggen tot laten zien hoe goed dat je met een bezem kon vliegen), en indien goed uitgevoerd kreeg je een stempel. Indien je alle stempels had verzameld kreeg je een gratis ticket voor volgend seizoen, dat je even bij Dracula moest gaan laten valideren. Een heel leuk extra'tje waarbij ook meteen veel interactie mee gepaard ging, en dat de kinderen en ouders wel konden appreciëren.

De griezels die je kon aantreffen in het cowboydorp waren een mummy, Dracula, een weerwolf, een spook, een heks, en Frankenstein; elk in hun eigen speciale woonplaats. Zo kon je Frankenstein aantreffen in zijn laboratorium, en was Dracula even aan het uitrusten in zijn doodskist.

Een spookhuis was spijtig genoeg afwezig in het cowboydorp, een heel klein beetje een gemis maar dit mocht de pret zeker niet drukken.

Losgaan op de optredens

Op het evenementenplein werd er vanaf 16 uur gestart met de optredens van een hele resem artiesten. Onder andere Milk Inc, Nelson en Tom Dice gaven het beste van zichzelf om het publiek een feestavond te bezorgen. Meteen vanaf de start zat de sfeer er al goed in, maar echt sfeervol werd het pas toen de zon onderging en de verlichting van het podium volledig tot zijn recht kwam. De optredens werden afgewisseld door dj sets van DJ Wout en DJ Dimitri, waardoor er voor ieder wat wils was.

Nadat de zon volledig was ondergegaan ging het publiek pas echt los, en de gelukkige artiest voor dit optreden af te sluiten was Milk Inc. Op de beats van Blackout gingen ook alle lichten uit, en kort daarna kregen we al een klein voorsmaakje van wat we een halfuurtje later mochten verwachten. Een paar vuurpijlen gingen achter het podium alvast de lucht in, en hiermee sloot Milk Inc hun optreden af... (nadat ze nog even een handtekeningsessie hebben gehouden voor de fans).

"De lichtjes van Bobbejaanland"

Maar met het optreden zat het dagje Bobbejaanland er nog niet op. Bij een nocturne hoort standaard ook vuurwerk, en in Bobbejaanland was dit niet anders. Zowat het voltallige park verzamelde zich rond het meer voor het eindspektakel, en op het liedje "De lichtjes van de Schelde" van Bobbejaan Schoepen gingen de eerste vuurpijlen de lucht in. Een mooie nostalgische noot en eerbetoon aan de oprichter van het park. Kort nadat de hemel verlicht werd door de eerste pijlen, ging het spektakel even verder op het reuzenrad, waar een mooi vuurwerk ontbrande. Zo werd tijdens heel de eindshow constant gewisseld tussen vuurpijlen en vuurwerk op het reuzenrad, wat een leuke afwisseling gaf.
Een kwartier later gingen de laatste knallen af in de lucht en zat het dagje Bobbejaanland erop, en ging iedereen met een voldaan gevoel naar huis. Nocturne geslaagd!

Dat deze nocturne een succes was is duidelijk, qua bezoekersaantallen en sfeer...

Tekst en foto's: Jimmy Van Dijck
 

Knallen op de beats in Bobbejaanland
Share
Auteur: Jimmy Van Dijck @ 1 Sep 10

Adrenaline in Bobbejaanland

Afgelopen zondag trokken duizenden Hardstyle, Jump & Tek liefhebbers richting Bobbejaanland voor alweer de derde editie van Adrenaline. Met opnieuw grote namen uit de harddance wereld zoals o.a. Noisecontrollers, Psyko Punkz, Zatox, Ambassador Inc, D-Block & S-te-Fan, Mark with A K, zag de affiche er weer voor te smullen uit!

Dat het evenement steeds populairder wordt was overduidelijk, het leek een stuk drukker dan de vorige edities (ondanks het niet zo fraaie weer) en soms zelfs zo druk, dat mensen per groepjes binnen werden gelaten in de Hardstyle Arena. Iets waar ze in de toekomst misschien toch eens rekening moeten gaan houden, indien het evenement steeds meer bezoekers gaat trekken.
 

De sfeer zat er de hele dag goed in bij het feestende publiek en het evenement trok zeer veel jonge bezoekers. Aangezien Bobbejaanland, vreemd genoeg, geen leeftijdsgrens stelt voor Adrenaline kon iedereen gewoon naar binnen. Best een vreemd zicht om -16 jarigen tussen het publiek zien te staan, maar amuseren deden ze zich wel.
 

Noisecontroller(s)

Misschien wel de grootste naam op de affiche was die van de Noisecontrollers. Echter, voor eenmaal werd dat Noisecontroller... Bas was ziek die dag, en Arjan moest de set helemaal in zijn eentje doen. Dat dat geen probleem voor hem was, werd meteen duidelijk. Hij begon sterk met één van hun beste nummers (Attack Again), en andere grote schijven zoals het Decibel 2010 anthem, en Faster and Further gingen ook nog over de draaitafel.

Op de Jump & Tek stage was de sfeer ook weer optimaal en ging iedereen volledig los. Jammer genoeg vonden de buren het niet zo gezellig en moest na klachten, de muziek op de Jump/Tek stage stiller tijdens Davoodi zijn set. Dat het publiek hier niet blij mee was werd meteen duidelijk, spijtig dat Davoodi dan ook werd uitgejouwd toen de muziek stiller werd gezet ondanks hij er zelf niks kon aan doen. Zeer spijtig geval van onverdraagzaamheid van de buren, aangezien het maar één dag per jaar is en ze de andere dagen kunnen genieten van de stilte.

Buiten enkele heel kleine minpuntjes mogen we het eens zijn dat het weer een geslaagd evenement was. Op naar de volgende fuif!


Tekst en foto's: ©2010 Jimmy Van Dijck - Pretparken.be
 

Anne familiedag in Bobbejaanland
Share
Auteur: Jelle Verelst @ 29 Jul 10

Op zondag 22 augustus 2010 is het de eerste anne familiedag in Bobbejaanland. Verschillende artiesten zullen akoestische sessies brengen op verschillende plaatsen in het park. Discussieer mee op ons forum.


Anne is een digitaal televisiekanaal van de Vlaamse Media Maatschappij (het bedrijf achter VTM, 2BE,...) dat alleen te ontvangen is via Belgacom TV. De zender zendt de hele dag door muziek van bij ons uit. Meer informatie over anne vind je hier.

Tijdens de familiedag zullen verschillende Belgische artiesten optredens geven door heel het park. Speciaal is dat je niet weet waar en wanneer ze zullen optreden. Om ze te vinden moet je dus op verkenning gaan in Bobbejaanland. Wie weet vind je Mathieu en Guillaume wel in de SledgeHammer! In het cowboydorp kan je een handtekening krijgen van je favoriete artiesten.

Dat de familiedag van een televisiezender die enkel muziek van bij ons uitzendt nu juist plaatsvindt in Bobbejaanland kan geen toeval zijn. Bobbejaan Schoepen, de stichter van Bobbejaanland, was immers een groot man in de Belgische muziekwereld.

Op dit ogenblik komen de volgende artiesten al zeker naar de anne fandag in Bobbejaanland:

 • Axeela
 • Brahim
 • Bart Kaëll
 • Garry Hagger
 • Jo Vally
 • Mathieu & Guillaume
 • Mieke
 • Nathalie Tané
 • Swoop
 • TatYana Storm

Een ticket voor de anne familiedag koop je best voor 15 augustus in de Free Record Shop  of op deze website. De prijs voor een ticket in voorverkoop is 15,50 euro per persoon. De dag zelf betaal je het gewone tarief. Meer informatie over Bobbejaanland vind je in onze parkgids of op www.bobbejaanland.be.

Tekst: ©2010 - Jelle Verelst - Pretparken.be
Bron: www.anneonline.be

Bobbejaanland zet vakantie in met 'FUZZ! School's out'.
Share
Auteur: Jimmy Van Dijck @ 1 Jul 10

Om het schooljaar in stijl af te sluiten, organiseerde Bobbejaanland in samenwerking met Jim afgelopen woensdag, de 'FUZZ! School's out' party. Verschillende artiesten uit binnen- en buitenland kwamen optreden op het podium naast de attractie ‘Fly Away’.

 

VJ’s Sean & Eline van het Jim programma ‘FUZZ!’ mochten de presentatie van het evenement onder handen nemen, en zo telkens de artiesten aankondigen. Eline trad zelf ook nog op later in de namiddag.

Echter ondanks het mooie weer, een indrukwekkende affiche, en een grote mediacampagne slaagde er men niet in om meer dan een magere 6000 mensen op de been te krijgen. Ook verscheidene technische problemen bleven niet uit, en tussen de verschillende optredens door werd er wel muziek gedraaid, maar was er geen of weinig interactie met de toeschouwers, wat dan ook voor verveling en vertrekkende bezoekers zorgde. Een timetable waarop stond hoelaat wie kwam optreden, zou hierbij wel geholpen hebben om de mensen te laten blijven, want nu was het het raden naar…

Ondanks het wat lage bezoekersaantal en de kleine minpuntjes, zat de sfeer er goed in bij de FUZZ! fans, en deed het ietwat jonge publiek bijzonder goed mee met de nummers die werden gebracht door de 10 artiesten. Lasgo, Anna Grace, Sylver, The Baseballs, Robert Abigail, Tom Dice, Danzel, Ellektra, Stunt en Nelson brachten het beste van zichzelf.

Me and My Guitar

Meest opvallend waren waarschijnlijk Ellektra (Eline zelf); die in sexy tutu op het podium verscheen, en The Baseballs; Duitse Rock-'n-rollband die moderne popliedjes brengt in een jaren 50-remake. Dat de bezoekers dit wel konden smaken was duidelijk, op The Baseballs ging werkelijk iedereen uit de bol. Nummers als Hot N Cold van Katy Perry, en Umbrella van Rihanna, werden vakkundig in een jaren 50-jasje gestoken.

Anna Grace deed ook nog een signeersessie in samenwerking met Free Record Shop, waar je haar cd ook kon kopen aan een standje.
Eurosong deelnemer Tom Dice bracht dan weer zijn overbekende hit ‘Me and My Guitar’.

Dat er nog steeds geen stof op het nummer (en zijn gitaar) zat werd meteen duidelijk. Het publiek zong enthiousiast mee, en Tom kreeg een luid applaus na afloop.

Deze School's Out was de eerste in samenwerking met Jim, en de kans is niet onbestaande dat het volgend jaar opnieuw georganiseerd wordt.

(FUZZ! is elke maandag, dinsdag en donderdag vanaf 17.00 tot 19.00 te bekijken op Jim).

 

Tekst en foto's: Jimmy Van Dijck

Mario Fan Dag in Bobbejaanland
Share
Auteur: André Bormans @ 10 Jun 10

Mario Fan dag in Bobbejaanland

Nintendo organiseerde dit jaar de Mario Fan Dag in het Belgische Bobbejaanland, dit ter ere van de release van Super Mario Galaxy 2.

Om 10:30 werden we ontvangen, om even later met een treintje naar de achterkant van het park gebracht te worden. Op een terrein achter de Dreamcatcher zou Super Mario met een helicopter afgezet worden. Het helicopterplatform was deze keer natuurlijk geen stereotype circel met een H erin, maar deze keer met een M er in.

Niet veel later was het geluid van een helicopter hoorbaar, echter leek deze zijn langdingsplek niet te vinden. Opgezweept door een man met een megafoon werd om Mario geroepen opdat de piloot toch de juiste landingsplek kon vinden, wat uiteindelijk ook lukte.

Als een échte filmster werd Mario door de pers op de rode loper ontvangen. Natuurlijk konden de nodige rook-effecten daarbij niet missen. Helaas bleek Mario nogal stijfjes te zijn, in vergelijking met zijn vele avonturen. Terug in het park werden we opgewacht door de trouwe broer van Mario: Luigi. Luigi was vele male levendiger dan Mario en stond al te springen en te dansen in opwachting van zijn broer. Zo werd het wereldberoemde duo weer herenigt.

Naast de gebroeders Mario en Luigi was er nog een beroemdheid in Bobbejaanland aanwezig: Charles Martinez, beter bekend als de stem van Mario en zijn vrienden. Charles heette ons van harte welkom in het Engels en Frans, hoewel hij geen Nederlands sprak, deed hij daar wel een geslaagde poging toe. Charles was een olijke kerel met zijn enorme lengte, witte haren en Hawaii-Shirt. Zeker niet vies om even een babbeltje mee te maken, of om te poseren voor een foto.

Naast het ontmoeten van Nintendo’s favoriete helden, was er natuurlijk nog genoeg anders te doen. Om te beginnen was het mogelijk om Super Mario Galaxy 2 uit te testen, dit kon op diverse plaatsen in het park maar hoofdzakelijk op het Mario Paviljoen. Ook andere spellen voor op de Wii of de DS waren uittestbaar en de nieuwe DS XL kon ook getest worden. Op het Mario Paviljoen was het verder voor de kleintjes nog mogelijk om zich te laten schmincken tot hun favoriete Nintendo karakter. Ook kon je er leren grafitti-spuiten, uiteraard in Nintendo-Stijl, waardoor diverse bekende karakters (of pogingen daartoe) uit het universum van Mario al snel herkenbaar waren.

Ook was het mogelijk een speurtocht te doen, waarmee vele Nintendo-Prijzen te winnen vielen, waaronder complete consoles (wii, DS), spellen of wat gadgets. Deze speurtocht was bepaald niet gemakkelijk, maar er waren genoeg mensen die een poging waagden.

Het park lag er gelikt bij, ondanks de drukte vielen de wachttijden goed mee. Met meer dan 8000 mensen in het park, die kwamen om Mario, Luigi of Charles Martinez te begroeten, mag gerust worden gesproken van een succesvol Event dat gerust een gevolg mag krijgen.

Tekst & Foto’s: André Bormans

Het Leven van Bobbejaan Schoepen
Share
Auteur: Sven Martens @ 17 Mei 10

Bobbejaan Schoepen werd op 16 mei 1925  geboren te Boom onder de naam “Modest Hyppoliet Johanna Schoepen”, de naam Bobbejaan komt van het zuid-afrikaanse liedje “Bobbejaan Klim die berg”. Zijn vader was hoefsmid wat wellicht zijn grote passie voor paarden verklaart.

Bobbejaan had al van in zijn kinderjaren de grote droom om zanger te worden. Toen hij uiteindelijk zijn eerste gitaar kreeg begon Bobbejaan zelfs liedjes te maken. Op enige tijd bouwde hij een eigen repertoire uit, waarmee hij in zijn naaste omgeving succes kende. Vooral zijn cowboysongs kenden een grote populariteit. In 1947 kwam Bobbejaan zijn allereerste grammofoonplaat uit, de ene hit volgde de andere op. Wie kent er niet zijn "lichtjes van de schelde", "Café zonder Bier", "Hutje op de heide" en vele andere liedjes, maar "Eerbied voor je grijze haren" werd door internationale zangers en groepen geinterpreteerd en door hen heruitgebracht. Een van Bobbejaan's mooiste nummers is volgens velen "Ik heb me dikwijls afgevraagd". In dit liedje zingt Bobbejaan over echte realiteit, de dingen van het dagelijkse leven. Het was dan ook niet verwonderlijk dat dit liedje door Richard Anthony heruitgebracht werd in het Frans "Je Me Suis Souvent Demande". Dit werd een echte wereldhit, wat volkomen terecht was! Na deze hit was Bobbejaan zijn internationale doorbraak niet meer te stoppen. Over heel de wereld dook hij op met zijn welbekende cowboyhoed. In Oostenrijk, Zwitserland, Ijsland, Scandinavie, (Belgisch)Congo, Indonesië, Duitsland,Groot-Brittanië en natuurlijk ook in de Verenigde Staten( Nashville), het hart van de Country en WesternMuziek!


Het waren natuurlijk niet alleen Bobbejaan’s schlagers die zo geliefd waren, maar natuurlijk ook zijn geweldige talent voor Fluiten en Jodelen. Bobbejaan Schoepen wordt niet voor niets "De Jodelende Cowboy" genoemd! In 1947, 1948 en 1949 was Bobbejaan Schoepen veel in Nederland te vinden voor de Bonte Dinsdagavond Trein. Hij ging op tournee voor de Nederlandse strijdkrachten naar Indonesië, waar hij tot drie shows per dag gaf, tussen de kogels, mijnen en handgranaten! Bobbejaan kreeg hiervoor 2 onderscheidingen van de opperbevelhebber, Generaal Baay, wegens moed en zelfopoffering. Hij had maar liefst 127 show’s opgevoerd op 2 maanden tijd!


Vijf dagen na zijn thuiskomst begon een tournee in België van 220 dagen zonder stoppen. Bobbejaan heeft dus heel wat moeten knokken om te bekomen wat hij nu had. In 1957 deed Bobbejaan Schoepen als eerste Vlaming mee aan het EuroSongfestival, met zijn liedje "Straatdeuntje". Hij behaalde hiermee de achtste plaats. Ook is Bobbejaan te zien in de film "Café Zonder Bier". Helaas is het moeilijk om hiervan nog iets terug te vinden. Bobbejaan schreef maar liefst 800 liedjes, welke in 6 verschillende talen werden gezongen, Engels, Nederlands, Frans, Zweeds, Duits en Zuid Afrikaans. Hij componeerde niet alleen Country en Westernsongs zoals bijna iedereen denkt. Hooguit 1 op de 10 liedjes is in Country & Westernstijl. Veel van zijn liedjes werden gezongen door grote artiesten waaronder C. Valente, Tex Williams, Heino, Peter Alexander, James Last en vele anderen!

Na vele jaren van nomadenbestaan, droomde Bobbejaan ervan om een eigen theater te hebben. In 1959 kocht hij in Lichtaart een stukje natuurgebied, ter grootte van 35 ha, wat eigenlijk moerasgrond was. Dit stuk land was echter zo moerassing dat je er gewoonweg niet op kon lopen, en het duurde dan ook een volledig jaar alvoor Bobbejaan kon beginnen met de bouw van zijn eigen theater. De boeren uit de streek verklaarden hem voor gek, maar Bobbejaan heeft volgehouden en het resultaat is er. Bobbejaanland was geboren! In de beginperiode van Bobbejaanland waren er niet echt pretparkattracties maar bestond het park voornamelijk uit waterrecreatie en shows, maar daar bleef het niet bij. Na hoog bezoek uit Phantasialand begon de familie Schoepen met het plaatsen van de allereerste echte attractie : Het reuzenrad en de monorail. Een nieuw tijdperk voor Bobbejaanland was aangebroken!.

Bobbejaanland was en is een innoverend familiepark dat er niet voor terugdeinsde om grote risico's te nemen door verschillende unieke attracties aan te kopen, met de welgekende risico's dat dit inhield. Door hun grote inzet is Bobbejaanland uitgegroeid tot een schitterend familiepark.

Bobbejaan had na jaren van hard werken en vele reizen het grote voordeel dat hij niet meer hoefde te reizen met tonnen materiaal en woonde nu in het park. Hij was gelukkig getrouwd met Josée Jongen en heeft vijf kinderen , Jacky , Bob , Miriam, Peggy en Tom. Tot enkele jaren terug gaf Bobbejaan nog dagelijks shows in zijn park.

met dank aan:

De familie Schoepen

Stijn Verschelde

Eerste naam line-up School’s Out in Bobbejaanland bekend
Share
Auteur: Jelle Verelst @ 7 Mei 10

De Duitse rock-‘n-rollband The Baseballs zal op 30 juni op de tweede School’s Out party van Bobbejaanland optreden.

 

Aan het eind van vorig schooljaar organiseerde Bobbejaanland de eerste School’s Out party. Het feestje werd georganiseerd samen met de verjaardag van Revolution, die toen 20 jaar bestond. Een hele dag speelde er een dj op een podium in het midden van de Revolution. Op het evenementenplein naast de Fly Away werd door middel van verschillende optredens een hele dag lang het einde van het schooljaar gevierd. Het hoogtepunt van de dag was een optreden van de Belgische groep 2FABiola op het podium in het midden van de Revolution.

 

Dit jaar zal er waarschijnlijk geen dj meer spelen in de Revolution. Wel wordt het dit jaar grootser aangepakt met Fuzz als partner. Fuzz is een programma dat na de schooluren op JIMtv live wordt uitgezonden. Het draait om muziek, bekende gasten en natuurlijk de twee presentatoren, Eline de Munck (ook bekend als Ellektra) en Sean.

 

De eerste naam voor het evenement werd gisteren in het programma bekend gemaakt.  The Baseballs, een Duitse Rock-‘n-rollband die moderne popliedjes covert in een jaren '50 sfeertje, zal op 30 juni in Bobbejaanland zijn eerste Belgische live-optreden geven. In Scandinavië werden ze bekend door hun cover van Umbrella (oorspronkelijk van Rihanna) die zelfs op de eerste plaats heeft gestaan in de hitlijst van Finland. Vanavond zijn ze te bekijken in het VTM programma "Sterren op de Dansvloer".

 

Bekijk het filmpje van Fuzz:

 

Dicussieer mee op ons forum.


Tekst en foto: © Jelle Verelst - Pretparken.be

 

Bobbejaanland wintermeeting 2010
Share
Auteur: Thijs Mertens @ 8 Maa 10

Bobbejaanland wintermeeting 2010

 

 

 

 

 


Op zaterdag 6 maart was het weer zover: voor de negende keer op rij werd de wintermeeting in Bobbejaanland georganiseerd. Een honderdtal fans trokken naar Lichtaart om te horen wat seizoen 2010 in petto had voor Bobbejaanland.

Bobbejaanland Fun Brigade

De Bobbejaanland Fun Brigade is de nieuwe reclamecampagne van het plezantste land. Vier figuren met elk unieke karakters vertegenwoordigen de vier grote familieattracties van het park:

 • Banana, een banaan die van zwemmen houdt, maar toch een beetje bang is om te verdrinken stelt de Banana Battle voor.
 • Woody, een grote boom die behalve het groen in Bobbejaanland ook de twee boomstammenwildwaterbanen voorstelt.
 • Dreamy, een vrouwelijke vogel die vooral van thrills houdt en Dreamcatcher vertegenwoordigt.
 • King Kong, last but not least, een grote aap die eigenlijk meer (verrassing!) een knuffelbeer is!

Deze vier figuren zullen niet alleen in reclamespots te zien zijn op televisie of in advertenties in de weekbladen. Ook de documenten die naar de scholen en bedrijven worden gestuurd, de kortingskaartjes, de folders… hebben een Bobbejaanland Fun Brigade-tintje gekregen. In het park krijgen de vier wezentjes ook nog een eigen fotopunt, zullen ze rondlopen aan de ingang en zijn ze terug te vinden op de merchandising van het park.

4D film: Pirate Story

In 2010 komt er een nieuwe film in het 4D-Theater van Bobbejaanland. Pirate Story is een nagelnieuwe 3D/4D film van de Belgische producent nWave en gaat over twee dieven die inbreken in een Museum om een piratenschat te stelen. Echter: er rust een vloek op de schat… komen we het museum nog levend uit?

Horse Show: The legend of Zorro

Naar jaarlijkse traditie is er ook dit jaar weer een nieuwe paardenshow in het park. The legend of Zorro zal een show zijn van dezelfde makers als Dream, de show van 2009, en deze zal nog meer stunts en veel meer actie bevatten dan de vorige show. Er zal ook een ruiter meedoen in de show die het record “langste rit met paard op achterste voeten” op zijn naam heeft staan. Verder keert ook de clownshow in het kindertheater terug.

Evenementen en promoties

Ook in 2010 zal Bobbejaanland verschillende evenementen organiseren. Zo komen Cars & Coasters (23-05), Fuzz School’s Out (30-06), Adrenaline (29-08) en Halloween Holidays (van 16-10 tot 23-10 en 30-10 tot 07-11) terug. Op 23 en 30 oktober zijn er de Halloween Holidays nocturnes, de tweede wordt afgesloten met optredens en een spetterend vuurwerk! Nieuw in 2010 zijn de Reload Day (7-05), een actie in samenwerking met Coca-Cola die ook in andere Belgische parken zal lopen en de Comedy Nights. In deze Comedy Nights zal een van de bekendste stand-upcomedians van Vlaanderen optreden, Alex Agnew. Op 16 mei is het park uitverkocht voor klanten en medewerkers Belgacom. Het park is dan niet open voor de gewone bezoekers.

Vorig jaar hebben duizenden mensen gebruik gemaakt van de “keer terug actie”. In 2010 zal deze actie terugkeren voor 9 euro. Ook de Lotusactie (waarbij je per pakje suikerwafels een ticket 1 betalen, 1 gratis krijgt) en de Bioscoopactie (waarbij je een kortingsticket krijgt bij een bezoek aan een van de bioscopen van Euroscoop) keren terug. Het abonnement van Bobbejaanland biedt in 2010 nog meer voordelen aan. Met je abonnement krijg je in meer dan 25 parken korting en krijg je zelfs korting op catering in het park vanaf een besteding van 10 euro.

Tekst: Jelle Verelst
Foto: Bobbejaanland - 2010

Pretparken.be Lentewedstrijd 2009: Bobbejaanland
Share
Auteur: Vincent De Vriendt @ 31 Maa 09

Pretparken.be Lentewedstrijd 2009:Bobbejaanland

Dit seizoen pakt Bobbejaanland spectaculair uit met de nieuwe attractie King Kong. Doe nu mee met de Lentewedstrijd van Pretparken.be en maak kans op een duoticket voor Bobbejaanland. Wie weet kom jij wel oog in oog te staan met de gigantische aap.

 

Uw informatie:

Volledige naam:
Straat en nummer:
Plaats:
Leeftijd:
E-mail adres:
Telefoonnummer:

Let op:

 • Tickets exclusief vervoer en parking.

Deze webstrijd sluit af op woensdag 8 april om 23.59 u. Enkel volledig ingevulde formulieren zijn geldig. Slechts één deelname per persoon, mensen die verschillende keren deelnemen met hetzelfde of verschillende e-mail adressen zullen uitgesloten worden. De antwoorden zijn gebaseerd op informatie op www.pretparken.be en enkel deze antwoorden worden als correct aanzien. Er wordt niet gecommuniceerd over de juistheid van de antwoorden. In geval van ex aequo wint de eerst ingezonden inzending. Tickets worden per Post verzonden, Pretparken.be is niet verantwoordelijk voor verlies tijdens transport.

Bobbejaanland 2008 : De werken in beeld
Share
Auteur: Nick Jespers @ 5 Maa 08

Bobbejaanland pakt in 2008 uit met enkele nieuwe attracties en vele decoratieve aanpassingen. Op deze pagina kan je foto's van de werken in het pretpark en de maquette van het BananaBos vinden. Veel kijkplezier!

Voorbije winter werd er hard gewerkt in Bobbejaanland. Hall 2000 werd BananaBos, aan de entree verscheen een nieuw trefpunt en er werden nieuwe scenario's uitgewerkt voor de diverse shows. Bobbejaanland nodigde de pers uit en gaf extra informatie over de nieuwe attracties, shows en de nieuwe belevingen. ThemeParkVision was er bij en nam heel wat foto's! 

Op deze pagina ontdek je een fotoverslag van de werkzaamheden tijdens de "Wintermeeting" (Zaterdag 1 maart 2008) en onmiddellijk daar onder kan je de foto's van woensdagochtend 5 maart 2008 terugvinden. Alle informatie over de nieuwe attracties en shows kan je nalezen in het artikel "Verrassende wendingen in Bobbejaanland".

Klik op één van de foto's om deze in een groter formaat te bekijken. Via je pijltjestoetsen op je toetsenbord kan je naar de volgende/vorige foto gaan.

Zaterdag 1 maart 2008

 

Woensdag 5 maart 2008

Boom aan entree

Verplaatsing betaalattractie

 

Maquette BananaBos

 

Werken in het BananaBos, de voormalige Hall 2000

Strand (aan Bobby Drop)

OkiDoki-karretjes opnieuw op de attractie

 

Strand (aan Indiana River)

Foto's:Nick Jespers (ThemeParkVision)
Nico Reynders (ThemeParkVision)

Geschiedenis in beeld: Bobbejaanland
Share
Auteur: Nick Jespers @ 19 Jan 08

 

Zie ook

Foto's spreken boekdelen, maar zeggen natuurlijk niet alles. De geschiedenis van Bobbejaanland kan je ook (her)lezen in 'Geschiedenis van een park: Bobbejaanland'

 

Foto's:  
Familie Schoepen (BobbejaanSchoepen.be); Schepers Ronald

Foto "ThrilleniumRide" 
Pascal Liesenborghs - RollercoasterFriends

Foto "Looping Star (2004)"Nick Jespers - ThemeParkVision

Geschiedenis van een park: Bobbejaanland
Share
Auteur: Nick Jespers @ 19 Jan 08

Bobbejaanland is jarenlang het paradepaardje van de familie Schoepen geweest. Begin 2004 nam een Spaanse groep het roer over en trachtte om het geleverde werk verder te zetten. We zetten de rijke geschiedenis van het Kempense pretpark op een rij.

Wanneer we aan Bobbejaanland denken, denken we meteen ook aan oprichter Bobbejaan Schoepen. Hij werd geboren op 16 mei 1925 als Modest Schoepen en was de zoon van een smid. Op jonge leeftijd werkte hij al mee met zijn vader en leerde hij wat werken is. Op latere leeftijd ontdekte hij het talent waar hij wereldberoemd mee werd: het jodelen, het zingen en het fluiten. De "Jodelende Fluiter" was geboren!

Als artiest schopte hij het ver, héél ver. Als kleine Vlaamse artiest trok hij onder meer naar de States waar hij met de groten der aarde optrad. Ook in eigen land en buurlanden Nederland, Duitsland en Frankrijk raakte hij in contact met bekende artiesten, waar hij regelmatig mee op het podium stond.

Van Abroek naar Bobbejaanland

In 1958 besloot Schoepen te stoppen met rondreizen en koos hij ervoor om een vaste stek te bouwen waar hij naar hartelust kon optreden. Deze stek vond hij in Lichtaart, deelgemeente van Kasterlee. Hij koopt er in 1959 het moerassige gebied “Abroek”, met een grootte van ongeveer 30 hectare. Het gebied was ongeschikt voor akker- of tuinbouw, de plaatselijke boeren lachten hem dan ook vierkant uit met zijn plannen.

Ondanks de vele waarschuwingen geeft Bobbejaan toch zijn fiat voor de bouw van het Theater en de aanleg van een kilometers lang strand. Het strand is één jaar later klaar en niet veel later zijn ook de werken voor het Theater voltooid. Op 31 december 1961 gaven Bobbejaan en zijn vrouw Josée de eerste show in het Theater, waarmee Bobbejaanland ook officieel geopend is. Tot midden jaren ’70 was het Theater tevens dé showtempel van Vlaanderen waar artiesten zoals Will Tura, Louis Neefs, Rudi Carell, enz. optraden aan Bobbejaan’s zijde. Na een bezoek aan een optreden konden de bezoekers van het prille park zwemmen of roeien op de vijver of genieten van de zon op het strand.

Meer dan enkel een theater

Op aanraden van Phantasialand-eigenaar Gottlieb Löffelhard evolueerde Bobbejaanland vanaf 1974 naar een pretpark. In 1969 openen de eerste twee mechanische attracties: de (Kleine) Monorail en de Paardencarrousel. Beide attracties bleven tot begin jaren '90 in het park.

De volgende grote attractie is het Spookhuis (Schwarzkopf), in 1975. Nog geen jaar later is deze attractie uit het park verdwenen, en verwelkomt de familie Schoepen het Reuzenrad (1975, Schwarzkopf) en de Monorail (1975, Schwarzkopf). Uniek aan het Reuzenrad – of vaak ook ‘Big Wheel’ genoemd – is het beperkt aantal spaken. Een typisch kenmerk van deze attractie is het rode hart. Het werd een tijdje gesponsord door het tijdschrift Story. Later werd er de letter “B” op geschilderd, uit het toenmalige Bobbejaanland-logo.

Cowboy en western

Om het imago van Bobbejaan als "Jodelende Fluiter" en fanatiek western-fan te ondersteunen opent midden jaren ’70 het Cowboydorp. In saloons, gevangenissen, banken en diverse huizen worden verhalen over cowboys clichématig uitvergroot, maar zijn erg populair bij de bezoekers van het pretpark. In de loop der jaren werden heel wat attracties toegevoegd in het Cowboydorp, zoals de Poppenshow (1980) waar mechanische poppen onder leiding van een mechanische Bobbejaan Schoepen-pop een show gaven; het Mystery Hotel; en recent nog Desperado City (2006, Alterface).
 
Nabij het Theater en de woonst van de familie Schoepen opent in 1978 het Indian Art Museum. In dit museum worden diverse items uit onder meer de Navajo-cultuur tentoongesteld. De collectie is uniek in Vlaanderen en is één van de pronkstukken van Bobbejaanland. Het is Josée Schoepen die de collectie naar het pretpark weet te halen.

Concurrentiestrijd

Niet enkel Bobbejaanland opent einde jaren ’70 een heel assortiment aan attracties, ook nabij gelegen parken zoals De Efteling, Walibi Wavre of Bellewaerde Park bouwen grotere en sensationelere attracties. Een ware strijd voor bezoekers is gestart. Het tegenoffensief van Bobbejaanland omvat ondermeer de achtbaan Looping Star (1979, Schwarzkopf) en de log flume Wild Water Slide (1979, Intamin).
 
Wervelwind (Vekoma), die in de volksmond ook vaak ‘De rode achtbaan’ kreeg vanwege de rode tracks, maakt in 1982 haar eerste rondjes over het parcours. De Wervelwind was de vervanger voor coaster ‘Achtbaan’ die een jaar eerder plotseling in brand schoot. Enkelen jaren later opent er opnieuw een grote attractie in Bobbejaanland: het Vliegend Tapijt de Rainbow (1985, Huss).
 
Bobbejaan moet in 1989 voor het eerst in de Bobbejaanland-geschiedenis een stap terug zetten in zijn show vanwege fysieke problemen. Hij vindt snel de weg terug naar zijn vertrouwde stek op de bühne. Niet veel later volgt er een risico-operatie aan de wijsheidstanden. Tijdens deze operatie wordt een zenuw van Bobbejaan geraakt en verliest hij zijn talent om te fluiten.

Revolutionaire investeringen

Einde jaren ’80 weet Bobbejaanland als geen ander park te investeren. In een snel tempo openen diverse grote attracties, waarbij zelfs diverse wereldpremières. Air Race (1987, Vekoma), El Paso Special (1988, Space Leisures), Revolution (1989, Vekoma), Big Bang (1989), Kettingmolen (1991, Zierer) en Indiana River (1991, Intamin) zijn maar enkele van de vele topattracties uit die tijd.

Revolution is met ongeveer 128 miljoen frank (zo’n 3 miljoen euro) één van de duurdere investeringen in die tijd. Bij opening is het de eerste Europese Vekoma, type ‘Illusion’. In de attractie staat de reis tussen tijd en ruimte centraal. Doorheen de jaren gebeuren er heel wat aanpassingen aan deze attractie, zoals een veranderde soundtrack en het verdwijnen van diverse projecties. Spottend krijgt de attractie vaak de naam “de eeuwige bocht naar links”.

In Amerika opent er in datzelfde jaar nog een gelijkaardige attractie: Chaos. Het ritverloop is bij beide attracties precies hetzelfde, enkel de thematiek is verschillend. De Amerikaanse versie heeft tevens ook de langste coastertrein ter wereld, wat ook de meeste problemen bij deze attractie veroorzaakt. Wanneer Chaos enkele jaren later ontmanteld word, krijgt Revolution enkele records op zijn naam. Zo heeft de Bobbejaanland-attractie voortaan de langste coastertrein ter wereld en is het de enige overblijvende Vekoma Illusion.

Opnieuw voor de familie

Na de opening van Indiana River en de Kettingmolen is het opnieuw even wachten op een grote attractie, maar toch stopt de investeringdrang niet. Begin jaren ’90 openen er diverse familie- en kinderattracties in het park zoals Dino (1993, Mack), Viking (1993) en maken de Funny Barrels in 1993 plaats voor de Rotonde, een rondvaart doorheen verschillende bloemperkjes.

Clowns en het circus spreken niet enkel kinderen aan, ook Bobbejaan was een grote fan van deze artiesten van de lach. In 1996 maakt Bobbejaan zijn voorliefde toegankelijk voor iedereen met de opening van Kinderland. Kinderland is het paradijs voor kinderen met als centraal thema de clowns. Het pronkstuk in dit grootse gebouw is de dubbeldekcarrousel.

Verder zijn er dat jaar ook nog diverse grote en kleine vernieuwingen. De Looping Star en het Reuzenrad ondergaan een revisie, zodat deze ook nog enkele jaren mee kunnen gaan. In de vijver komen verschillende nieuwe fonteinen en maakt de Parachutetoren plaats voor een grote draaiende granietschijf.

Bobbejaanland te koop

"Duivenkot kost 3 miljard" kopt Gazet van Antwerpen einde september ’99.  Jacky Schoepen, die de zakelijke leiding van vader Bobbejaan heeft overgenomen, geeft toe dat er informatieve gesprekken waren met ondermeer pretparkengigant Premier Parks. Premier Parks nam een jaar eerder al de Walibi-groep over in eigen land. De vraagprijs is zo'n 3 miljard frank, of zo'n 75 miljoen euro. Tot een overname komt het dat jaar niet, het is nog tot mei 2004 wachten op een overname van het familiepark.

Bij aanvang van het nieuwe millennium (2000) pakt Bobbejaanland uit met verschillende nieuwe attracties. In het Cowboydorp opent de Mexicaans getinte wildwaterride El Rio, aan de El Paso Special raast voortaan de Bob Express (Mack) en de Locomotion maakt vanaf dat jaar de kinderen blij. Ook werd de opening van de nieuwste senstatie Thrillenium Ride voorzien, op de locatie waar één jaar eerder nog de achtbaan Wervelwind raasde. Nauta Bussink komt het contract niet na. Diverse rechtzaken volgden en gaven de familie Schoepen telkens gelijk. De attractie komt er uiteindelijk niet.

Tot de grote verbazing van elke pretparkfan maakt Jacky Schoepen midden 2003 bekend dat de Looping Star na het einde van het lopende seizoen zal verdwijnen. Op het laatste openingsweekend van 2003 organiseert ThemeParkVision in samenwerking met Bobbejaanland "Requiem for a Coaster", om een hulde te brengen aan deze oeroude topper. 

Jacky benadrukt dat de attractie mogelijk opnieuw zal terugkeren, na een grote revisie die mogelijk enkele jaren zal duren. De attractie werd echter te ruw afgebroken, waardoor er van een terugkeer geen sprake meer was. Een vervanger stond sowieso al op het programma: Typhoon (Gerstlauer).

Het familiebedrijf

Aan (gratis) media-aandacht is er in 2004 geen gebrek. Net voor aanvang van het seizoen staat een zakelijk meningsverschil tussen Jacky en en vader Bobbejaan centraal. Jacky heeft diverse plannen voor het park, maar Bobbejaan geeft zijn fiat niet.

Op 3 april 2004 gaat het nieuwe seizoen van start. Junior Coaster (Vekoma) en Sledge Hammer (Huss) zijn volledig afgewerkt en werden goedgekeurd door de massale opkomst van pretparkfans, op de officiële opening van Typhoon is het nog een week wachten. Typhoon zou de vervanger worden van de Looping Star, en diverse kenmerken van deze attractie moesten dit nog benadrukken. Zo staat de looping van Typhoon bijvoorbeeld op ongeveer dezelfde plaats als die van de Looping Star.

In mei van dat jaar verkoopt Bobbejaan uiteindelijk "zijn" land. Volgens de media lag de ruzie tussen vader en zoon Schoepen, dewelke enkele maanden eerder groots in de media kwam, aan de basis van de verkoop. De familie Schoepen spreekt dit formeel tegen en voegt hierbij toe dat de plannen voor de verkoop al jaren op de tafel lagen. Parques Reunidos is de nieuwe eigenaar en wijst Rudi Rasschaert aan als nieuwe directeur. Hij garandeerde dat de naam Bobbejaanland behouden blijft en dat het park de stijl van de voorbije jaren wil behouden. Bobbejaan en zijn vrouw Josée mogen ook blijven wonen in de woning die op het domein staat.

Onder Spaanse invloed

Het eerste jaar na de overname, onder Spaans bewind, zijn er geen grote veranderingen in het park. Een herorganisatie van de bestaande betaalspelletjes en de toevoeging van nieuwe moeten ervoor zorgen dat er voortaan meer inkomsten zijn.  Ook ondergaat de horeca dat jaar voor het eerst een verandering. De Spanjaarden willen van de diensten van diverse concessiehouders afzien, en neemt voortaan de touwtjes in eigen handen.

In 2006 pakt de Spaanse groep uit met een nieuwe attractie: Desperado City. Deze interactieve schietattractie van Belgisch bedrijf AlterFace is gelegen in de Saloon. De rodeostier krijgt een plaatsje aan het Cowboydorp-theater. Verder vliegen de vliegtuigjes van de Air Race het park uit, om plaats te maken voor een vernieuwde ervaring met nieuwe voertuigen van Vekoma. Decoratief ondergaat de attractie een ware 'extreme make-over'. Bye bye Air Race, hello DreamCatcher!

De oudste attractie van allemaal, het Theater, ondergaat in 2007 een grote verandering. De voormalige showtempel maakt plaats voor een 4D-cinema waarin dat jaar de film 'Haunted House' (nWave) te zien zal zijn. Tevens zijn er dat jaar ook grote veranderingen aan de paardenshow. Onder het toeziend oog van partner Zuiderkroon Events krijgt de show een groots verhaal met een al even grootse aanpak. Partner Zuiderkroon Events verzorgt ook nieuwe evenementen zoals Kids Halloween, Tien om te Zien Classic (TOTZ Classic) en de verscheidene nocturnes.

Terug in de jungle

Indiana River opende in 1991 en groeide uit tot een publiekslieveling. Het thema jungle, dat in deze attractie prachtig is weergegeven, spreekt immers vele mensen aan. Met deze gedachtegang opent Bobbejaanland volgend jaar (2008) twee nieuwe attracties met een jungle-thema: Banana Battle en KingKong. Die laatste is een nieuw soort familieattractie, gemaakt door Huss, waarvan Bobbejaanland het exclusieve bouwrecht heeft in 2008. Deze twee attracties krijgen een plaatsje in Hall 2000, die verjungled zal worden en de naam BananaBos zal krijgen.

 
In beeld

Ontdek je de geschiedenis van Bobbejaanland liever in foto's? Bekijk dan snel 'Geschiedenis in beeld: Bobbejaanland'.

Bronnen:.
- Parkgids ThemeParkVision
- BobbejaanSchoepen.be

Tekst:
Nick Jespers, met dank aan de familie Schoepen
 
Bezoekersmijlpaal in Bobbejaanland
Share
Auteur: Nick Jespers @ 16 Aug 07
Op basis van de bezoekersaantallen van de voorbije weken, verwacht Bobbejaanland eind volgende week haar 25 miljoenste bezoeker. Waarschijnlijk zal deze magische grens bereikt worden op ofwel woensdag 22, donderdag 23 of vrijdag 24 augustus. Begin volgende week weet de directie een exactere datum te vertellen. De gelukkige bezoeker zal, uiteraard, uitgebreid in de bloemetjes worden gezet.

Het park opende op oudejaarsavond 1961 de deuren met een show gebracht door Bobbejaan en zijn vrouw José. Doorheen de jaren groeide het park uit tot een park waarin cowboys centraal staan. Op de website van stichter Bobbejaan Schoepen - www.bobbejaanschoepen.be - kan U een uitgebreid overzicht vinden over de rijke geschiedenis van Bobbejaanland. Het park werd in 2004 overgenomen door de Spaanse groep Parques Reunidos.
 
Reuzenrad - Bobbejaanland
Het Reuzenrad was een van de eerste mechanische Bobbejaanland attracties
Foto: Nick Jespers
Rillingen van plezier in Bobbejaanland
Share
Auteur: Geen geen @ 12 Mei 07

Lichtaart, 9 mei 2007 - Bobbejaanland heeft met het 4D theater ‘Haunted House’ opnieuw een wereldprimeur te pakken! Voortaan kan de hele familie rillen, gillen, schateren in een gloednieuw vierdimensionaal ‘special effects’ theater met 3D bioscoop. Deze totaalbeleving is uniek in zijn soort door het groot aantal verschillende effecten die niet enkel in de zetels, maar ook in de hele zaal verwerkt zijn. Daar waar het in andere 4D bioscopen ophoudt bij de geluids- en bewegingeffecten in de zetels, komen ze in dit geval vanuit de de hele zaal op je af, een sensatie die je nergens anders ter wereld terugvindt!
Met de attractie is een totale investering van € 1,2 miljoen gemoeid.

Unieke attractie

Haunted houseIedereen kent 3D of driedimensionaal beeld: dankzij een brilletje met rood-groen gefilterde glazen zie je de geprojecteerde beelden in drie dimensies: hoogte, breedte en diepte. 4D voegt hier nog een dimensie aan toe: wie naar een film in 4D kijkt, ziet niet enkel in drie dimensies, maar ‘voelt’ ook wat er gebeurt dankzij geluids- en bewegingseffecten in de zetel.

Op zich is een 4D bioscoop dus geen nieuw gegeven. Wat deze attractie in ’t plezantste land evenwel uniek en verschillend maakt, zijn de effecten die in dit geval vanuit de hele zaal op je afkomen en zo de 4D bioscoop omtoveren tot een 4D theater. Deze attractie heeft immers bovenop het geluids- en vibrerend effect van de zetels, ook nog negen effecten in de zaal die voortdurend gecombineerd worden: mist, regen, bliksem, geur, wind, vallende voorwerpen, zwevende stoffen, bewegende lichteffecten en speciale geluidseffecten. De film wordt bekeken met een speciale ‘linear polarized’ bril.

De 500m² grote polyvalente zaal is uitgerust met twee High Definition digitale projectoren, 275 4D zetels met elk een eigen, volwaardig geluidsysteem met ingebouwde speakers, en 7.1 THX surround sound. Polyvalent, want de zaal kan omgetoverd worden tot een theaterzaal die in dat geval 340 plaatsen biedt. Voldoende plaats dus voor bedrijven om er seminaries te organiseren of voor de bezoekers om er in optimale omstandig-heden te genieten van unieke theatershows.

“We zijn enorm trots aan dit project meegewerkt te hebben,” zegt Frans Moser van Kraftwerk Living Technologies, het Oostenrijks bedrijf dat wereldwijd marktleider is in het ontwikkelen van hoogtechnologische, multimediale bioscooptoepassingen. “De geluidseffecten, zowel in de zaal als in de zetels, zorgen voor een geluidservaring die de gemiddelde bioscoopzaal ver achter zich laat. Samen met het HD digitaal beeld en de zaaleffecten resulteert dit in een totaalervaring die absoluut uniek is: Bobbejaanland heeft als enige pretpark ter wereld een dergelijk gesofisticeerd 4D theater.”

Het 4D theater van Bobbejaanland is dus een totaal nieuw concept, ontworpen en gebouwd door 3DBA en Kraftwerk Living Technologies, in samenwerking met Bobbejaanland. 3DBA is een Belgisch bedrijf en wereldwijd marktleider in het bouwen van 4D bioscopen.
 

“Deze attractie is typisch Bobbejaanland, “ aldus Bobbejaanland huisarchitect en projectleider Filip Bogaerts. “We hebben een bestaand concept, de 3D bioscoop, helemaal herzien en op onze eigen manier omgebouwd tot een 4D theater. We hebben dit gedaan door de effecten die je normaal enkel in de zetels terugvindt, door te trekken naar de hele zaal. Nergens ter wereld vind je dit concept, noch de unieke zaaleffecten die wij ingebouwd hebben, zodat we terecht van een wereldprimeur mogen spreken.”

‘Haunted House’
De film ‘Haunted house’ neemt je mee op een leuke griezeltocht door een oud huis vol verrassingen en vreemde bewoners. Zag ik die pop nu niet bewegen? En liep er daarnet niet iemand langs mijn schouder? Terwijl  het haar in je nek recht komt en een koude rilling langs je rug loopt, besef je dat er iets niet pluis is... Opletten dus, want niets is wat het lijkt in dit behekste spookhuis!
‘Haunted House’ wordt geleverd door nWave productions, opnieuw een Belgisch bedrijf en vaste partner van 3DBA. Dit seizoen werd gekozen voor de film ‘Haunted House’, maar het is de bedoeling elk seizoen een andere 3D film te vertonen. ‘Haunted House’ duurt ongeveer 13 min.

Daarnaast zal in het kader van een educatief schoolprogramma de 4D film ‘Bugs’ te zien zijn – enkel tijdens de weekdagen, dus niet tijdens het weekend en de schoolvakanties. Deze spannende film geeft een fascinerende kijk op het leven van de insecten, zodat leerlingen de kans krijgen om de wondere wereld van deze kleine diertjes in 4 dimensies te ontdekken. De film ‘Bugs’ duurt ongeveer 22 min.

Meer informatie over het 4D theater vindt u op www.bobbejaanland.be/4dtheater.html

Horse Show: The Legend in premiere
Share
Auteur: Nick Jespers @ 23 Apr 07
Dit en de volgende seizoenen wil de directie van Bobbejaanland terug gaan naar de roots van het park: entertainment voor heel het gezin. In de ‘Arena’ van Bobbejaanland ging vandaag dan ook de langverwachte nieuwe Horse Show in première, dat een samenwerking tussen Bobbejaanland en Zuiderkroon Events is.
 
Bobbejaanland is altijd al een plaats geweest waar paarden, cowboys en shows centraal stonden. Sinds de overname van het pretpark, in 2004, is deze gedachte min of meer verwaterd. De nieuwe directie besloot daarom om dit seizoen te investeren in de shows en de belevenis hiervan. Het resultaat van deze nieuwe aanpak kan je vanaf vandaag bekijken in Bobbejaanland.

Bobbie, de held
‘Horse Show: The Legend’ geeft het verhaal achter mascotte Bobbie weer. We maken kennis met zijn vrienden en hoe hij in vrede samenleeft met andere Bobbejaners en de paarden. Op een dag wordt deze rust echter verstoord: alle paarden worden ontvoerd. Eén paard kan echter ontsnappen en keert terug naar Bobbie. Wanneer alle paarden terug bij de Bobbejaners zijn, volgt er een groots feest!

Deze show is een co-productie tussen Zuiderkroon Events en Bobbejaanland. Zuiderkroon, dat sinds dit jaar erg nauw samenwerkt met Bobbejaanland, verzorgde reeds shows van artiesten zoals de zomershow van Natalia of de ‘Betoverd: 2007’-show van Laura Lynn.

Het scenario en de regie is in handen van Frank Van Laecke. Hij was onder andere de scenarist van kinderprogramma ‘Booh!’ en regisseur van musicals zoals ‘Kuifje en de Zonnentempel’ en ‘Jesus Christ Superstar’.
 
De reacties
De reacties over de nieuwe show waren vrijwel allemaal positief. Iedereen sprak vol lof over de knappe show en een uitstekend scenario. Ook de lichteffecten, met stuk voor stuk nieuwe showlights, zorgden voor een adembenemend gegeven. Je hebt ook niet het gevoel dat je in een pretparkshow zit, maar in een grootse theatershow.

Toch waren er nog enkele zaken waar er er nog een kleine aanpassing zou mogen gebeuren. Het eerste kwartier zijn er enkele langdurende scènes, die ook wat onduidelijk zijn. Na een twintigtal minuten lijkt de show gedaan te zijn… wat het natuurlijk niet is. Een duidelijkere overgang tussen ‘de overwinning van de Bobbejaners’ en ‘het slotfeest’ is zeker en vast een must!

Evaluatie
Rudi Rasschaert, de directeur van Bobbejaanland, was ook dolenthousiast over de nieuwe show. “Het was voor mij ook de eerste keer dat ik de show zag en was onder de indruk”, wist hij ons te vertellen. Hij zei ook dat er enquêtes zullen volgen na de show, zodat de directie een duidelijk zicht heeft op de pijnpunten van de show. Nadien volgt er een evaluatie en zal de show, indien nodig, herzien worden.

Acteur Luk D’Heu was vandaag aanwezig in het park als circusbaron. “De lat ligt hoog en het plezier onder de artiesten is zeker en vast aanwezig”, vertelde hij ons. Luk gelooft echter niet in enquêtes: “alles moet nog groeien!”

Algemene info
Deze gloednieuwe show is nog het ganse seizoen te bewonderen in ‘De Arena’, wat de nieuwe naam van het ‘Horse Show Theater’ geworden is. De speeltijden van de show kan je ontdekken op de info-borden in het park.

Op de parkfiche van Bobbejaanland, in onze parkgids, kan je meer informatie vinden over het park zoals bijvoorbeeld de openingstijden en attractieinfo.

Foto's
Horse Show: The Legend
Acrobatie oefening in de lucht

Horse Show: The Legend, paard rust uit
Slaapscène met paarden en Bobbejaners te rust

Horse Show: The Legend, Bobbie

Horse Show: The Legend, stunts
Feest scène met indrukwekkende trucks

Horse Show: The Legend, Bobbie
Held Bobbie

Foto's: Nick Jespers - ThemePark Vision

Kinderland: het concept dat anderen inspireerde
Share
Auteur: Nick Jespers @ 

Midden jaren '90 pakte Bobbejaanland volt trots uit met een nieuw en uniek concept. Grote overdekte speelruimtes waren toen immers niet, of toch niet in dergelijke omvang, te vinden. We ontdekken het Kinderland van toen, van nu en wat de mogelijke toekomst kan zijn.

Helemaal achteraan in Bobbejaanland vinden we sinds 1995 Kinderland. Het gebouw geeft onderdak aan een tiental mechanische attracties, verschillende klim- en klauterattracties, enkele horecapunten – waarvan de grote meerderheid nooit (meer) open is - en een heus theater waar regelmatig shows plaatsvinden. Kostprijs was destijds zo’n slordige 300 miljoen Belgische frank (7,5 miljoen euro).

De opening van Kinderland werd verspreid over drie jaar. Vanaf 1995 konden bezoekers kennis maken met de gelijkvloerse verdieping van Kinderland, in 1996 volgde de tweede fase en kregen de bezoekers de kans om op exploratie te gaan op de tweede verdieping en in 1997 werd tenslotte ook de derde verdieping afgewerkt en geopend.

Doorheen de jaren groeide Kinderland uit tot een plaats waar kinderen uren konden doorbrengen, zeker op momenten dat het weer het niet toeliet om het grote aantal buitenattracties voor kinderen te doen.

Een succesvol idee

Het concept achter Kinderland is behoorlijk eenvoudig. Het is een grote speelruimte waar je geen last hebt van regen, koude wind of andere pretbedervers tijdens je dagje pretpark. Het idee was eenvoudig, maar was bij opening vrij uniek en zeker in de beginjaren erg succesvol.

Het succes van Kinderland wist verschillende parken dan ook te overtuigen om uit te pakken met een gelijkaardig concept. Vaak werden de nieuwe ‘Kinderlanden’, gebouwen die nog grootser werden aangepakt, door bijvoorbeeld het toevoegen van verschillende achtbanen of kleinere thrillrides. Pretparkgroepen of nieuwe spelers in het pretparklandschap vonden ook inpiratie in het concept om een gloednieuw, volledig overdekt park te openen buiten de grenzen van een bestaand park.

Wuze Town in Phantasialand, Toverland in het Nederlandse Sevenum of Plopsa Indoor in Hasselt en binnenkort in het Nederlandse Coevorden zijn maar enkele voorbeelden van succesvolle indoorparken of –gebieden die de kaas voor een groot deel bij Kinderland van Bobbejaanland gehaald hebben.

Clowns de baas in Kinderland

Kinderland is nog steeds één van de meest doorgedreven gethematiseerde gebieden dat we tot op heden in Bobbejaanland kunnen vinden. Het centrale thema in het overdekte speelparadijs is het circus, en alles wat daar bij komt kijken. Clowns, trapezeartiesten, gekke spiegels, leeuwentemmers,... je kan het zo gek niet verzinnen of je komt het tegen in Kinderland!

Het pronkstuk van het overdekte speelparadijs is echter de indrukwekkende dubbeldek carrousel. De orgelmuziek dat je tijdens de rit op deze dubbeldek carrousel hoort is het nummer ‘Paardenmolen’ van Bobbejaan Schoepen! Daarnaast kan je op de beschilderde platen op de overige draaimolens enkele elementen van het vroegere Bobbejaanland vinden, zoals bijvoorbeeld de Parachute Tower of de Mississippi-boot die jaren over het meer van Bobbejaanland voer.

Stier maakte plaats voor leeuwen

Tot einde jaren ’80 bevond er op de huidige locatie van Kinderland, helemaal achteraan in Bobbejaanland, enkel een rodeostier in een tent. Deze rodeostier werd verplaatst en kreeg later nog een plaatsje in het saloon, aan de Paardenarena, onder de evenemententent om dan vervolgens definitief uit het park te verdwijnen in 2009(op aandringen van de huidige Spaanse eigenaar).

Daarnaast was het grootste deel waar het huidige Kinderland staat zelfs onbebouwd en maakte het deel uit van het meer waaraan de DreamCatcher – of toen de Air Race – in is gebouwd. Om Kinderland te realiseren werd het meer dus iets kleiner en leek Air Race plots niet meer zo groot door de imposante omvang van Kinderland.

Het Theater van de lach

De afgelopen jaren kregen heel wat nationale en internationale clowns de kans om hun ding te doen op het podium, dat zich bevindt nabij de glijbaan op de gelijkvloerse verdieping. Opmerkelijk is echter dat Kinderland al sinds de opening beschikt over een groter podium aangevuld met zitplaatsen in tribunevorm, op de tweede en derde verdieping. Dit theater is echter nooit gebruikt geweest of mogelijk enkel in de beginjaren.

Op de locatie van het podium vinden we tegenwoordig een speeltuin voor de allerkleinsten. Deze  speeltuin is sinds 2006, het jaar waarin van de verandering van Air Race naar DreamCatcher, niet meer zo populair doordat de speeltuin niet zichtbaar staat aangegeven in Kinderland, net zoals bepaalde andere zaken op de bovenste verdiepingen. Door de verandering van ‘de vliegtuigjes’ naar de door indianen geïnspireerde achtbaan, verdween ook de tunnel tussen Kinderland en de attractie die dienst deed als uitgang voor Air Race.

Gesloten wegens...

Na de overname van Bobbejaanland door de Spaanse groep Parques Reunidos bleef Kinderland de eerste jaren onveranderd. De bezoekerscijfers van het park kelderden echter en dat reflecteerde ook in Kinderland.

Van drukte was er amper nog sprake, waardoor enkele spijtige beslissingen werden genomen. Heel wat van de bewegende, rondtollende clowns bewogen plots niet meer en als klap op de vuurpijl werd zelfs de derde verdieping volledig afgesloten. Al enkele jaren ‘wegens onderhoudswerkzaamheden’, al kan je hier natuurlijk heel wat vraagtekens bij plaatsen.


 

De grootste pretpark-fansite van België met een Europese parkgids van maar liefst 100 pretparken, een rijkgevulde nieuws- en artikelsectie en een forum.