Paswoord vergeten? We sturen het je zo terug op en dan kan je terug aan de slag.
Join the club! Deel al je ervaringen!
Walibi gunt blik op werf voor themazones Karma world & Fun world
Share
Auteur: Jonas Claes @ 20 Maa 19

In Walibi Belgium gaat het merendeel van de linkerzijde van het park op de schop. Het park werkt er met man en macht aan twee nieuwe themazones. Pretparken.be werd uitgenodigd voor een kijkje op deze indrukwekkende werf.

Walibi Belgium presenteert dit jaar twee nieuwe attracties met een bijhorend  themagebied. Het park bij Waver investeert 17 miljoen euro. Voor dat bedrag wordt achtbaan Cobra vergezeld van een interactieve darkride en een afhaalrestaurant in een Indische themazone met de naam ‘Karma World’. Ook de voormalige kinderzone van het park wordt stevig herwerkt: daar verijst een nieuwe achtbaan en krijgt een horecapunt samen met de rest van de zone een update. Het hele pad vanaf Aqualibi tot en met de vernieuwde kinderzone wordt heraangelegd. Ook de groendienst mag de handen uit de mouwen steken met meer dan 1000 nieuwe planten, waaronder 30 palmbomen. Enkele weken voor de seizoensstart draait de werf bijgevolg op volle toeren.

Karma World

De eerste brok van de werf speelt zich af aan de voet van de Cobra, waar de nieuwe themazone Karma World ontstaat. De blikvanger van de zone is de interactieve darkride ‘Popcorn Revenge’ die zich in de gebouwen van het voormalige Ali Baba bevindt. Deze 7 voertuigen tellende shooter van fabrikant  Alterface zit qua decoratie duidelijk al in de afwerkingsfase. Na een vertrekscène met een popcornautomaat zullen bezoekers via een centrale hal enkele theaters binnen rijden om daar popcornfiguuurtjes te gaan beschieten. Die worden in verschillende klassieke filmgenres opgevoerd: er komt een piratenversie, een superheldenfilm, een horrorvariant en een sci-fi luik. Ook in de centrale hal en de slotscène zullen bezoekers kunnen schieten. Dat in de verschillende ‘filmzalen’ de thema’s weerspiegeld worden in het patroon van het behang is een leuk extraatje. Zoals het een goede nieuwe attractie betaamt geeft ook Popcorn Revenge uit op een souvenirwinkel.

De wachtrij voor al dit moois vinden we op de plaats van voormalig horecapunt Boogie Burger. Ook hier wordt de Bollywoodsfeer doorgetrokken. Op regelmatige plaatsen vinden we affiches voor de popcornversie van verschillende bekende fillms. Ook in de Fastpass-wachtrij vind je enkele van deze parels. Na de start van het seizoen is de opening van het popcornparadijs volgens ingewijden eerder een kwestie van weken dan van maanden.

Aan de overkant wordt hard gewerkt aan Karma Market, met afhaalrestaurant ‘Delhi’cious’, dat inzet op Oosterse gerechten. Shiva’s Foodtruck bedient mensen met een kleine honger. Aan de oevers van het meer bieden straks 150 terrasplaatsen een spectaculair zicht op de rest van de attracties van het park. Binnen worden er 170 plaatsen verdeeld over drie zalen die nu nog kaal aandoen, maar straks overgoten worden met thema’s als ‘Bollywood’, ‘antiquiteiten’ en ‘thee’. Vreemd genoeg zal er in de thee-zaal geen thee geserveerd worden, wat in onze ogen een gemiste kans is. Ook de afwerking met zwarte plafondtegels maakt ons niet meteen lyrisch. De gerechten die we konden proeven stelden gelukkig niet teleur.

Oog voor detail

Walibi denkt ook aan het totaalplaatje. Cobra werd voor deze gelegenheid in de verf gezet, met lichtbruin voor de rails, een goudgele crèmekleur voor de ondersteuningen en een trein in babyblauw. Een pastelensemble dat verdacht goed past bij de bonte gevels die er in de rest van de zone verschijnen. Het station schijnt opnieuw voorzien te worden van een zeil, wellicht met een andere kleur.

Radja River wordt meer geïntegreerd door een extra trap die omlopen via de helling overbodig maakt. Het lokale vliegende tapijt krijgt een kleurenschema dat minder kermisachtig aanvoelt en zelfs de toiletten krijgen een Indische invloed. De façade van Aqualibi wordt gebruikt om bezoekers langzaam in de sfeer van Karma World onder te dompelen. Dat resulteert helaas in een samenraapsel van stijlen dat we voorlopig eerder een valse noot in de ontwikkeling, dan een meerwaarde vinden. Afgezien daarvan belooft Karma World minstens even indrukwekkend te worden als het vorig jaar geopende Exotic World met achtbaan Tiki Waka.

Fun World – Fun Pilot

De tweede werf speelt zich af aan de kinderzone van het park. Waar de zone voorheen eerder wat achterin lag, trekt een nieuwe wegvoering ze nu volledig bij de rest van het park. Op de plaats van het vroegere hoofdpad verrijst straks een achtbaan van negen meter hoog uit de stal van Duitse Fabrikant Zierer, die ‘Fun Pilot’ zal heten. Met de toevoeging versterkt het park zijn aanbod voor de allerkleinsten. Als thema koos men hier voor luchtpostdienst. In omliggende attracties en gebouwen zullen eveneens stijlelementen daarvan terugkomen.

In de werken ligt de prioriteit echter duidelijk bij het eerste themagebied. Footers voor de nieuwe achtbaan moeten nog gegoten worden en een nabijgelegen toiletblok is nog volledig gestript. Ook een vernieuwd horecapunt met de naam Fun O’Clock is nog lang niet af. De achtbaan zou al wel gestockeerd zijn in Quarantaine, Walibi’s gratis halloweenspookhuis.

Vernieuwingsplan

De toevoeging van Karma World en Fun World kaderen in het vernieuwingsplan dat tegen 2023 het pretpark voor 75% zal transformeren. Walibi lanceerde dit overkoepelend project met de opening van ‘Exotic World’ in 2018. Komende jaren staat nog een vernieuwde inkomstzone,  een wild west-uitbreiding, een vernieuwde omgeving voor Vampire en Weerwolf en een Afrikaanse themazone met spectaculaire coaster op de planning.  Met de vernieuwingen mikt het park op een familiaal publiek met (kleine) kinderen, zonder daarbij de ware ‘thrillseekers’ over het hoofd te zien. Het pretparkseizoen start voor Walibi Belgium op 6 april 2019. Openingstijden en tarieven zijn raadpleegbaar in onze gids.

Tekst: ©Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's: © Pretparken.be, © Walibi Belgium // Bron: Walibi Belgium

Walibi Belgium en Bellewaerde lanceren vernieuwde abonnementen!
Share
Auteur: Jonas Claes @ 4 Maa 19

Zusterparken Walibi Belgium en Bellewaerde presenteren dit jaar opnieuw een vernieuwde abonnementsformule. Vorig jaar nog ruilde de parken hun golden pass aanbod al om voor een nieuwe formule, maar die werd dit jaar reeds aangepast. We tonen je even het bos door de bomen.

Voor het eerst in mensenheugenis kan je beide parken niet meer combineren in één abonnement. Je koopt dus ofwel een pass voor Bellewaerde aan 59€ ofwel een pass voor Walibi aan 70€. Wellicht heeft dit te maken met het onverwacht grote succes van de abonnementsverkoop in Bellewaerde vorig jaar, die ertoe leidde dat men reeds in mei was gestopt met het verkopen van abonnementen. Als troostprijs zijn bij Bellewaerde de feestdagen en nocturnes dit jaar wél inbegrepen in het basistarief. Bij het Walibi- abonnement moet je 15€ opleggen voor toegang tijdens de Halloweennocturnes.  Bij beide parken kan je het abonnement uitbreiden met het bijhorend waterpark. Voor de snelle beslissers is er nog een online korting.

Groepskorting

De groepskorting waardoor je vorig jaar vaak voor een appel en een ei extra abonnementen kon bestellen is jammer genoeg - doch enigzins begrijpelijk - herzien. De derde persoon betaalt bij beide parken nu de volle pot. Bij Walibi krijg je voor de vierde en vijfde persoon nog een fikse terugval naar 35€. Voor Bellewaerde is de terugval naar 50€ dan veel minder indrukwekkend. De gloriedagen van een terugval naar 20€ vanaf de derde persoon, met pas later een beperking tot eerst 10 en vervolgens 5 personen lijken bij deze voorbij.

Bijkomende voordelen

De nieuwe abonnementen geven je bijna dezelfde voordelen als voorheen. Zo krijg je 50% korting bij Parc Astérix, France Miniature, Walibi Rhône-Alpes, Walibi Holland, Phantasialand, France Miniature, Chaplin's World en naargelang je abonnement Walibi (Bellewaerde-abonnement) of Bellewaerde (Walibi-abonnement), maar ook 40% korting bij Plopsaland De Panne, Plopsaqua De Panne, Plopsa Indoor Hasselt, Plopsa Coo, Plopsa Indoor Coevorden, Holiday Park, Bokrijk, Monde Sauvage, Movie Park Germany en de Grotten van Han. Er is ook een korting van 20% op Toverland en €4 op de Efteling voorzien. Tevens krijg je 10% korting in de verschillende horecageledenheden in de parken waar je met je abonnement toegang toe hebt en zijn er verschillende kortingsacties voor vrienden en familie, zoals 33% lentekorting en 25% zomerkorting. In Bellewaerde bedraagt de halloween korting voor hen 50%, terwijl dat in Walibi 33% is.

Zowel Bellewaerde Aquapark als Aqualibi zitten níét tussen de voordelen: het is dus vreemd dat je 40% korting krijgt op het zwembad van de concurrentie, maar bij het zwembad van het eigen park én bij dat van het zusterpark de volle pot betaalt. We merken ook op dat een abonnement voor het nieuwe waterpark van Bellewaerde tegen dezelfde prijs wordt verkocht als Aqualibi, terwijl dat laatste park toch gevoelig groter en completer lijkt.

Samengevat

Voor de liefhebbers vergelijken we de belangrijkste zaken van de oude én herziene abonnementenformule nog eens in tabelvorm. Met uitzondering van de inbegrepen feestdagen en nocturnes bij Bellewaerde, gaat u er als abonnee ook in 2019 fors op achteruit. Mocht u het abonnement vooral kopen om de bijhorende voordelen, bekijk dan zeker ook de voordelenbundel van de 'Silver' en 'Gold'-formules van het Bobbejaanland-abonnement. Dat is vergelijkbaar en bevat bovendien gratis toegang tot enkele andere Europese parken.

ABONNEMENT BELLEWAERDE - 2018 BELLEWAERDE - 2019 WALIBI - 2018 WALIBI - 2019
BASISPRIJS €59 €59 €59 €70
+ WATERPARK €20 €40 €20 €40
+ ZUSTERPARK €20 NO-GO €20 NO-GO
+ NOCTURNES €20 INBEGREPEN €20 €15
+ PARKING €25 €25 €25 €25
GROEPSKORTING
3e PERSOON
4e PERSOON
5e PERSOON


€20
€20
€20


€59
€50
€50

€20
€20
€20

€59
€35
€35

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto: © Walibi //,Bron: Walibi, Bellewaerde

Exotic World officieel geopend in Walibi Belgium
Share
Auteur: Sven Popelier @ 11 Jun 18

Afgelopen zaterdag opende Walibi Belgium officieel zijn nieuwe zone 'Exotic World'. Een belangrijke start voor het ambitieuze investeringsplan van Walibi Belgium. Kokosnoten, lekkere mocktails, artiesten en exotische muziek! Pretparken.be brengt een sfeerverslag van dit leuke evenement in het gloednieuwe themagebied.

Bij aankomst in het park, kregen we meteen een boa met het programma om de nek. Het nieuwe themagebied was tot 13u enkel toegankelijk voor genodigden, tot groot ongenoegen van sommige gewone bezoekers. Gelukkig konden die daarna volop genieten van de mooie nieuwe zone in het zonnetje. Eens aangekomen in het gebied, kregen we een kokosnoot in de hand voor de foto en konden we zo doorlopen naar het pleintje voor Tiki-Waka. Indien het kokoswater je niet smaakte, dan kon je ook kiezen voor een mocktail. Onder de genodigden waren heel wat bekende gezichten zoals Wendy Van Wanten, Flip Kowlier, Jan van Den Bosch, Axel Hirsoux, Blanche en meer. De ceremonie begon met tam tam drummers waarna de speech kon beginnen. Vervolgens stond er een exotisch buffet klaar met entertainment om van te smullen, georchestreerd door Production Pirates.

De inhuldiging

Op het podium stonden, naast de presentatrice, 3 personen. Eerst was de vertegenwoordiger van de Waalse Minister van Toerisme aan het woord: Benjamin Goes. Hier kregen we vooral promopraat voorgeschoteld voor de Waalse regering, maar hij benadrukte toch het belang van het pretpark Walibi Belgium in de sector. Niemand minder dan Dominique Marcel, CEO van moederbedrijf Compagnie des Alpes kwam als tweede persoon aan het woord. De groep heeft zijn investeringsbudget verdriedubbeld zodat die tak van het bedrijf verder kan groeien. Walibi Belgium is voor hem een belangrijk park binnen de groep mede door zijn locatie en geschiedenis. Hij is er daarom van overtuigd dat de investering van 100 miljoen euro het volgende doel moet voltooien: Walibi moet weer marktleider in België worden. 75 procent van het park wordt aangepast om dat doel te bereiken en Exotic World is daarin de eerste stap. Tot slot reageerde Jean-Christope Parent, algemeen directeur van Walibi Belgium nog op de ambitie van de CEO en de officiële opening. "Ik heb een beetje druk op mijn schouders om het objectief te behalen. Maar, ik ben ervan overtuigd dat met de verschillende teams die we hebben dit doel kunnen bereiken." Hij bedankte zijn bezoekers en de fans die via de Diamond Theme Park Awards voor verschillende prijzen gezorgd hebben voor het park. Daarna drukte hij op de knop van de confetti voor het officiële startschot van een mooie toekomst!

Het exotische thema van het nieuwste themagebied

Hoe ziet het net geopende themagebied er nu uit na de officiële opening? Zorgt het gebied voor een echte exotische sfeer? Bij de opening was het grijs weer, maar wel warm, dus dat hielp al een beetje. Er is echter veel meer dan het weer dat in Exotic World voor de sfeer zorgt. De kleurijke aankleding met het juiste kleurenpalet zorgt meteen voor het Polynesisiche sfeertje. Niet alleen rondom Tiki-Waka, maar ook richting Challenge of Tutankhamon, die een geupdate facade heeft gekregen. Het belangrijkste element is echter de muziek. Naast de Tiki-Waka score speelt nog andere achtergrondmuziek met onder andere dierengeluiden. Verder is er nog het groen dat werd toegevoegd in het gebied. De bestaande watergebieden werden goed in de verf gezet hierbij, bijvoorbeeld door de interactie van de achtbaan met de fonteinen. Er is echter wel nog één maar: wanneer je van de Octopus naar Challenge of Tutankhamon loopt, heb je enkel langs links een echt prachtig exotisch sfeertje. Tiki-Waka slingert zich tussen de bomen en ook de brug aan Challenge of Tutankhamon doet het gebied stralen. Aan de rechterzijde steekt de Go Car track naast zoveel sfeer wel heel troosteloos af. Uiteraard wordt dit binnen enkele jaren opgelost met de toevoeging van de mega coaster. Dus Walibi, well done! Als kers op de taart heb je de verschillende interactieve elementen verspreid over het gebied, zoals de shaker bij de Tiki Bar. Leuke toevoegingen voor de hele familie!

De wachtrij van Tiki-Waka

De achtbaan zelf is nu volledig klaar. Vooral het wachtrijgebied bleef lange tijd onafgewerkt, maar nu konden we ook dit in zijn volle glorie ontdekken. Ook hier zijn er interactieve elementen zoals het vlagmannetje bij de finishlijn van de achtbaan. Vanuit de wachtrij kan je niet zien wat er gebeurt, maar bezoekers op de achtbaan zien het wel! Verder heb je een overzicht van de race track, ofwel de layout van de coaster. In het station werden leuke details toegevoegd waardoor je helemaal in de race sfeer komt. Het doet een beetje denken aan het Crash Bandicoot Race spelletjes die oude Playstation fans wel zullen kennen. Jora Vision heeft dus opnieuw goed werk geleverd voor de inkleding van de baan. 

De race van de achtbaan

De rit zelf konden we al een tijdje doen, maar in zijn afgewerkte vorm is het des te leuker. Het is een echte familiebaan die een mooie opstap kan zijn voor kinderen om wat meer thrill te beleven dan bij een kiddie coaster. De interactie met onder andere de Tiki-Trail zorgt voor de nodige dynamiek in het gebied, dat je deels beleeft tijdens de rit zelf. Zeker het laatste stukje is qua thema zeer leuk gedaan aan de hand van de pijlen en de ring. Misschien niet de beste Bobsled coaster van Gerstlauer, maar het beantwoordt aan het doel van de coaster dat Walibi Belgium voor ogen had. Alles samen was het een geslaagd event, mede dankzij deze baan. We kijken uit naar de komende jaren voor de opening van de nieuwe werelden!

Tekst & Foto's: © Sven Popelier - Pretparken.be 

De start van het seizoen in Walibi Belgium: Kiddie Bay & Tiki-Waka
Share
Auteur: Sven Popelier @ 1 Apr 18

Het pretparkseizoen is begonnen en dus gingen we langs bij de vier grote parken in België. We begonnen tijdens het speciaal evenement van Walibi Belgium waar we in exotische sferen mochten vertoeven. Eerst in Aqualibi bij de heropening met nieuwe thematisatie en Kiddie Bay. Daarna in Walibi Belgium zelf voor een gloednieuw themagebied, inclusief de enige nieuwe achtbaan van België dit jaar: Tiki-Waka

Aqualibi in een Caraïbische sfeer

Het waterpark Aqualibi heeft opnieuw een nieuw thema gekregen. Na de vernieuwingen enkele jaren terug, werd opnieuw geinvesteerd in het waterpark. Vanaf nu beleef je het park in Caraïbische stijl met kleurrijke façades. Tijdens een speciaal evenement werd dit feestelijk gevierd met authentieke muziek, feestelijke pluimen en de bloemenkransen mochten niet ontbreken. 

Kiddie Bay

In totaal werd 4,2 miljoen euro geinvesteerd met de grootste investering speciaal voor kinderen die niet kunnen zwemmen. In een nieuw deel van het park kunnen de kleinsten zich uitleven in Kiddie Bay. In deze nieuwe ruimte staat een waterspeeltoestel met verschillende glijbanen. Er is nog meer waterplezier dankzij verschillende fonteinen en extra waterwegen. Voor de gelegenheid werd trouwens een lokale school uitgenodigd die als eerste het nieuwe gebied mocht testen. 

Exotic World

Na enkele lekkere hapjes en een drankje mochten we naar het pretpark zelf. Jean-Cristophe Parent, Algemeen directeur van de parken, vertelde al in zijn speech dat ze helaas de deadline van de Paasvakantie niet gehaald hebben door de weersomstandigheden. Desondanks doen ze er alles aan om het nieuwe gebied zo snel mogelijk te openen, ten vroegste vanaf 7 april. Het gebied waarover we het hebben is de allereerste wereld van Walibi dat zal openen: Exotic World. In dit nieuwe gebied kan je een nieuw gekleurde Octopus en Challenge of Tutankhamon vinden. Het theater heet nu het Tiki Theater en daarbij is er een nieuwe bar dat binnenkort opent. De avontuurlijke kinderen kunnen spelen op de Tiki-Trail, een nieuw avonturenparcour. Wat echter meteen opvalt wanneer je het gebied binnenwandelt, is natuurlijk de coaster: Tiki-Waka.

Tiki-Waka

In het hartje van de zone bevindt zich dus de familiecoaster Tiki-Waka. Deze nieuwe baan is toegankelijk voor kinderen vanaf 1 meter. Eens je in het leuk gethematiseerd treintje stapt klim je 21 meter omhoog om tot wel 55 km per uur door het spaghetti werk te razen. De frisse blauwe kleur zorgt voor de nodige visibilteit rondom het avonturenparcour en de Gold River Adventure.

Het volledige gebied is een investering van 7,8 miljoen euro. "We zijn verheugd de eerste belangrijke fase van ons investeringsplan te kunnen presenteren. Zowel Walibia ls Aqualibi slaan hiermee de weg in van nog meer beleving door nog meer thematisering, en met Exotic World is de eerste van de vele nieuwe belevingswerelden in Walibi een feit." verklaart directeur Parent. Wij zijn alvast klaar voor een eerste ritje deze lente! Hier alvast nog meer foto's en onze compilatie video van alle nieuwigheden.

Tekst: Sven Popelier - Pretparken.be, Walibi Belgium // Foto's: Kris Peeters - Pretparken.be // Video: Sven Popelier, Juan Martinez - Pretparken.be

In beeld: Bouwwerven Walibi Belgium en Aqualibi
Share
Auteur: Yelle Kleykens @ 16 Feb 18

Walibi Belgium opende gisteren zijn deuren voor nieuwsgierige en kijklustige fans en journalisten om een rondleiding te geven op de verschillende bouwwerven in het park. Walibi opent komende paasvakantie namelijk een nieuwe Tikizone met een nieuwe familiale achtbaan en avonturenparcours. Ook in het naastgelegen waterpark Aqualibi is men druk aan het werk voor de nieuwe kinderzone die er eveneens dit jaar opent.

In juni vorig jaar kondigde Walibi Belgium hun gigantische investeringsplan aan voor de komende jaren. Tot en met 2023 zullen er elk jaar nieuwe attracties openen waarbij ook telkens een zone van het park aangepakt wordt. Goed voor een totaal van tien nieuwe attracties, waarvan drie achtbanen, en acht (ver)nieuw(de) zones. Alle nieuwigheden samen zullen goed zijn voor een investering van 100 miljoen euro!

Dit jaar staat er de nieuwe Tikizone, genaamd Exotic World, en de herthematisatie en uitbreiding van Aqualibi op het programma. Beide projecten zijn goed voor 12 miljoen euro van de 100 miljoen euro die voorzien zijn voor het investeringsplan voor de komende jaren. Voor de nieuwe Tiki-zone bedraagt het aandeel 7,5 miljoen euro en voor de herthematisering en uitbreiding van Aqualibi 4,2 miljoen euro.

Exotic World & Tiki-Waka

De achtbaan

Achteraan Walibi Belgium verrijst er een grote beige-blauwe wirwar van staal. Het park opent dit jaar namelijk een nieuwe familiale funcoaster van Gerstlauer. Het gaat om een Bobsled Coaster die een hoogte van bijna twintig meter zal bereiken, 500 meter lang zal zijn en een snelheid van 55km/u zal halen. Er zullen vijf karretjes voorzien worden op de achtbaan en de attractie zal toegankelijk zijn voor personen vanaf 1 meter groot.

 

Tijdens een ceremonie, begeleid door twee dansende hula-meisjes, werd de naam van de achtbaan ook bekend gemaakt: Tiki-Waka! 'Tiki' omdat de attractie in een exotische Tiki-stijl wordt gethematiseerd en 'Waka' omdat de achtbaan een race is met een hoek af, aldus Walibi Belgium.

De voorganger van Tiki-Waka, de achtbaan Coccinelle, is voor de bouw van dit nieuwe project afgebroken en zal later terug verschijnen in het park, aan de voet van de lifthill van Weerwolf. De terugkomst zal echter nog niet dit jaar zijn, maar in een latere fase wanneer ook de zone rond Weerwolf wordt aangepakt.

De zone

Tiki-Waka zal in een exotische zone komen te liggen, Exotic World, waar bezoekers zich in Polynesië wanen. Zo wordt de huidige toiletblok in een nieuw kleedje gestoken met strooien dakjes. Ook komt er aan de linkerkant van dit gebouw een nieuwe Tiki-bar. Het theater dat in deze zone staat wordt ook opgefrist zodat het past in de nieuwe zone. Of dit terug in gebruik genomen zal worden, is niet duidelijk.

 

Verder krijgt de zone volgens de concept-arts ook exotische beplanting zoals palmbomen. Ook de weg zal helemaal heraangelegd worden: er wordt 3500m² aan nieuwe tarmac gegoten in bruine en oker kleuren en 1800m aan kronkelende stoepranden. Om het geheel af te maken, wordt Exotic World voorzien van muziek van IMAscore. Een fragment kan je hieronder beluisteren:

Ten slotte wordt de voorgevel van de darkride Challenge of Tutankhamon licht aangepakt om meer tot zijn recht te komen in de nieuwe Tiki-zone, maar de attractie binnenin blijft ongewijzigd.

Het avonturenparcours

In Exotic World komt niet alleen een nieuwe achtbaan, maar ook een nieuw avonturenparcours! Dit parcours zal bestaan uit vijf torens - met een maximale hoogte van zeven meter, vier bruggen en een glijbaan. Bezoekers zullen zo over, onder en tussen Tiki-Waka én Gold River Adventure kunnen wandelen.

De werf

Eind januari plaatste Walibi Belgium op hun Facebookpagina dat de eerste trackonderdelen aangekomen waren in het park. Nu, ene halve maand later, is de bouw van de achtbaan al in een vergevorderd stadium. Zowat de volledige achtbaan is reeds opgebouwd, enkel de lifthill, aanloop naar de remmen en de remmen zelf zijn nog niet geplaatst hoewel de supports hiervoor wel al op hun plaats staan. Eind februari zou de baan volledig klaar moeten zijn, klaar om in maart de eerste testritten aan te kunnen vangen.

 

Ook de contouren van de wandelpaden en wachtrij zijn al duidelijk zichtbaar door de reeds aangelegde stoepranden. De sanitaire blok heeft al een nieuw strooien dak gekregen, evenals een deel van het achterliggende theater. De zone komt duidelijk al tot stand. De basis van het stationsgebouw staat er al, maar de volledige overkapping moet nog gebouwd worden, alsook de aanplanting van de zone.

De bouw van Exotic World zit duidelijk op schema, wat Walibi Belgium ook bevestigt. De opening in de paasvakantie zal op dit moment zeker gehaald worden.

Een blik op de werf kan je zien in onderstaande video en foto's.
Het artikel gaat verder met Aqualibi onder onderstaande fotoreeks!

LIVE | Werfbezoek Tikizone Walibi Belgium - Deze paasvakantie opent er een nieuwe achtbaan in een nieuwe #Tikizone!

Geplaatst door Pretparken.be op donderdag 15 februari 2018

Alle concept-arts

Alle bouwfoto's

Caraïben & Kiddie Bay

De herthematisatie

Het waterpark Aqualibi zal er vanaf de paasvakantie helemaal anders uitzien! Het hele park zal namelijk geherthematiseerd worden naar een Caraïbische sfeer. Zo zal het zwembad er veel kleurijker uit gaan zien, veel meer thematisatie krijgen en vooral gezelliger worden. Een kleurrijke boot in het midden van het zwembad, op de wenteltrap naar de glijbanen, wordt een eye-catcher van het waterpark.

Ook de inkom van Aqualibi zal mee opgenomen worden in de herthematisatie, hoewel de impact daar eerder miniem zal blijven. De echte Caraïbische sfeer zal pas volledig tot uiting komen in het eigenlijke waterpark.

De uitbreiding

Niet alleen krijgt Aqualibi een grootse make-over, maar het krijgt ook een uitbreiding van 700m². Deze nieuwe zone, genaamd Kiddie Bay, is vooral gericht op kinderen die nog niet kunnen zwemmen.

Kiddie Bay zal vooral bestaan uit een waterspeeltuin - met een maximale hoogte van 7,40 meter - met 36 animaties, 70 waterbronnen en vijf glijbanen. Ook zullen kinderen er dammen kunnen bouwen wat voor veel speelplezier zal zorgen. Het waterniveau zal in de nieuwe zone tussen de 12 en 20 centimeter variëren.

De werf

In het bestaande gedeelte van Aqualibi is op dit ogenblik nog niet bijzonder veel te zien. Er zijn al enkele geveltjes geplaatst, maar nog lang niet allemaal. Er liggen nog verschillende hopen thematisatie klaar om opgebouw te worden in het park. Ook zijn verschillende baden volledig gestript voor onderhoud, deze zwembaden moeten terug volledig betegeld worden. Ook van de eerder vernoemde boot is nog niets te zien op dit moment.

Het gebouw waarin Kiddie Bay komt te staan is nog een grote betonnen blok, vol met stellingen. Hier is duidelijk nog het meeste werk aan de winkel. Onderdelen van de waterspeeltuin waren ook nog niet te bespeuren.

Het is duidelijk dat er in Aqualibi nog een gigantische hoop werk te verrichten valt tegen de heropening in de paasvakantie. Of Kiddie Bay dan ook zal openen, is niet bekend.

Een blik op de werf kan je in onderstaande video en foto's zien:

LIVE | Werfbezoek Aqualibi - Dit jaar krijgt het waterpark een nieuw Caraïbisch thema en opent er een nieuwe kinderzone!

Geplaatst door Pretparken.be op donderdag 15 februari 2018

Alle concept-arts

Alle bouwfoto's

Tekst: © Pretparken.be // Foto's: © Pretparken.be en Walibi Belgium

Walibi Belgium krijgt allereerste Erratic® dark ride van Alterface!
Share
Auteur: Sven Popelier @ 26 Sep 17

Vandaag werd al heel wat uit de doeken gedaan over de toekomstige attracties van Walibi Belgium en we hebben nog meer! Deze keer gaat het over de interactieve dark ride die in de lente van 2019 zal openen in het Ali Baba gedeelte van het park. Walibi krijgt er namelijk de allereerste Erratic® attractie van Alterface in samenwerking met ETF Ride Systems.

De befaamde zone 7: Ali Baba, uit de plannen van Walibi Belgium, krijgt eindelijk na vele jaren weer een echte attractie. In het voormalige Ali Baba Palace gebouw komt er een nieuwe moderne dark ride. Oorspronkelijk werd gesproken over een draaiend theater, maar nu blijkt dat het toch over een ander type gaat. Alterface onthulde tijdens hun conferentie op de EAS dat ze gaan samenwerken met ETF Ride Systems voor deze gloednieuwe attractie. Je leest het goed, het park krijgt een tweede attractie met trackless voertuigen na de succesvolle dark ride Challenge of Tutankhamon.

Dit nieuwe concept van Alterface kreeg een trademark met de naam Erratic® ride. Vrij vertaald betekent "erratic" op een onverwachte manier bewegen en dat is juist het idee van deze nieuwe attractie. Bezoekers zullen plaatsnemen in een trackless voertuig waarna ze, afhankelijk van de instellingen van de attractie, in bepaalde ruimtes zullen rijden. Dit voertuigsysteem kennen we niet alleen van Challenge of Tutankhamon, maar ook van Ratatouille in Disneyland Parijs en Symbolica in de Efteling. In tegenstelling tot die attracties is er dus geen vast parcours en kan je mogelijks een andere ervaring meemaken wanneer je de attractie opnieuw doet (nog meer dan de drie toers van Symbolica dus). Dit dus in plaats van het eerder voorgestelde roterend platform. Zo is de overgang niet gewoon draaien naar de volgende scene, maar kunnen ze de voertuigen bepaalde acties laten doen zoals snel ronddraaien en dergelijke.

Het systeem kan gebruikt worden om op een beperkte oppervlakte een leuke attractie aan te bieden. Je kan bijvoorbeeld doodlopende kamers gebruiken en in allerlei richtingen gaan in plaats van in één richting te rijden. Ter illustratie kunnen we de Ratatouille attractie nemen. In één van de latere delen van de attractie gaan de voertuigen plots elk in een eigen koepel voor een scene en dus worden de drie voertuigen opgesplitst. Daarna rijden ze allemaal samen verder naar het einde toe. Met dit systeem kan het dus anders, bijvoorbeeld door één van de voertuigen terug te laten rijden, ééntje vooruit te laten gaan en de laatste die gewoon van koepel verandert. Dit om aan te tonen dat het park zelf kan kiezen op welke manier ze dit willen invullen. Sterker nog, de functionaliteit om bezoekers mee te laten kiezen is er ook. Bijvoorbeeld zouden bezoekers die betere scores halen, sneller en meer scenes kunnen doen dan andere die er meer tijd voor nodig hebben.

De uitdaging hierbij is vooral het verhaal van de attractie. Bedenkers zullen moeten nadenken op welke manier ze van de techniek gebruik kunnen maken en zorgen voor mooie overgangen tussen de scenes. Wil je bijvoorbeeld terugkeren naar een scene die je eerder al had gedaan? Laat je de voertuigen elkaar ontmoeten of juist niet? Alterface biedt daarom alvast een eigen IP aan: Popcorn Revenge. Het verhaal is nog niet volledig uitgewerkt en er zijn nog geen beelden beschikbaar maar de basis is er wel; je gaat als bezoeker naar de film en wil popcorn eten, maar de popcorns zijn het beu om opgesmuld te worden. Ze ontsnappen en willen liever zelf in de film spelen. Aan jou om ze terug te verzamelen: de super hero popcorn, de piraat popcorn, de tovernaar popcorn... Hoe het er allemaal zal uitzien is nog niet bekend, maar het zal gebaseerd zijn op bestaande en bekende filmscenes. Qua effecten zal er gewerkt worden met ondere andere video mapping maar ook schermen, echte decors, lichteffecten, enz. behoren tot de mogelijkheden. Het schietsysteem staat ook nog niet vast. Op de concept arts zien we alvast dat er zeven verschillende kamers zijn naast het stationsgebouw. Er is nog even tijd tot 2019 om alles te finaliseren, maar deze eerste blik belooft alvast een unieke attractie voor ons Walibi Belgium.

Tekst: Sven Popelier - Pretparken.be // Bron: Alterface, ETF Ride System // Foto's: © Alterface

Walibi Belgium begint nieuwe seizoen: de nieuwigheden in beeld
Share
Auteur: Bjorn Venken @ 2 Apr 17

Walibi Belgium opende zaterdag 1 april voor het eerst zijn deuren in 2017. Geen nieuwe mechanische attracties, maar toch hebben ze afgelopen winter niet stil gezeten in Waver. Pretparken.be was erbij en overloopt de belangrijkste veranderingen in Walibi Belgium.

Reuzenrad

De grootste verandering die opvalt in het park is het verdwijnen van La Grande Roue, het reuzenrad van Walibi. In januari werd de attractie afgebroken en wat overblijft is een lege vlakte. Bordjes maken duidelijk dat de 'zone in aanleg' is, maar het is onduidelijk wat op termijn met de vrijgekomen ruimte gaat gebeuren. Wel werd reeds een nieuw pad richting Weerwolf aangelegd. Het zicht op de houten achtbaan is in ieder geval wel een stuk verbeterd.

Go Karts

Terug van weggeweest zijn de Go Karts, gelegen helemaal achteraan in het park. Het zijn geen mechanische wagens dit keer, maar je dient voortaan zelf te trappen. Sturen doe je met twee hendels. Bovendien is de attractie nu, in tegenstelling tot vroeger, volledig gratis.

Fotopunten

Onride-foto's zijn al sinds jaar en dag te verkrijgen bij Flash Back, Calamity Mine en Weerwolf. Sinds dit seizoen is ook het fotopunt aan de Vampire opnieuw geopend. Bovendien werden alle camera's aangepast en is het fotopunt bij Calamity Mine voortaan niet meer bemand. Je kan daar je foto aanschaffen via automaten.

Verfwerken

Afgelopen winter werden duidelijk ook de nodige liters verf gebruikt in het park. Zo zijn de spikes van Psyké Underground opnieuw geverfd, ditmaal in een fellere kleur lichtblauw. De supports van de achtbaan zijn nu in dezelfde kleur geverfd, wat een geslaagd resultaat geeft.

Meer verfwerken zijn te bespeuren bij Dalton Terror. Bij Gold River Adventure en Flash Back werden de naamborden vernieuwd en ook het toiletgebouw in Walibi Playland kreeg een nieuwe laag verf. Behalve een nieuw naambord bij Flash Back werden hier ook de vaargeulen grondig uitgekuisd. De betalende waterspuiters lijken ook voorgoed buiten werking. De diverse, automatische effecten bij de attractie lieten het vandaag helaas afweten.

Horeca

Naar jaarlijkse gewoonte wordt ook het horeca-aanbod in het park verder uitgebreid. In diverse horecapunten heeft de veggieburger zijn intrede gedaan en in het horecapunt tegenover Spinning Vibe zijn er voortaan panini's en sandwiches met beleg naar keuze te verkrijgen. In het cowboydorp zijn er vanaf dit seizoen dan weer cup cakes in diverse smaken te verkrijgen. Een aantal snacks en gerechten zijn bovendien lichtjes in prijs verhoogd. Bij Country Cantina, het grote self-service restaurant in het cowboydorp werd ook het meubilair van het terras vernieuwd.

Overige aanpassingen

Andere veranderingen in het park zijn te zien aan de ingang, waar de toegangspoortjes vernieuwd werden. Voortaan dien je zelf je ticket te scannen. Verder lijkt ook de quiz '40 jaar Walibi' verdwenen te zijn. De winnaar van iedere quiz kreeg afgelopen seizoen telkens een gratis Speedy Pass voor een groep van maximaal vier personen. De schermen in de wachtrijen van Calamity Mine, Flash Back en Challenge of Tutankhamon worden voortaan gebruikt om de wachttijden van de attracties in het park te tonen. Als laatste werd ook het wandelpad naast Pulsar, de nieuwste attractie van het park, verder verfraaid. Bredere bestrating moet daar een einde maken aan het modderige stukje langsheen de splash.

Tekst: © Bjorn Venken - Pretparken.be // Foto's: © Bjorn Venken - Pretparken.be

Sfeerverslag officiële opening PULSAR in Walibi Belgium!
Share
Auteur: Kris Peeters @ 5 Jun 16

Gisterenavond, op 4 juni 2016, werd onder de nodige persaandacht en feestgelegenheden de nieuwste attractie van Walibi Belgium officieel geopend. Met PULSAR heeft het park een primeur in huis gehaald: nergens ter wereld vind je dit soort attractie. De combinatie van vrije val, lanceringen en water is een unieke combinatie op een achtbaan. In PULSAR word je drie keer gelanceerd tot 100km/u en maak je een gigantische watersplash.

Bij zo'n opening hoort natuurlijk een feestje en ambiance.  Daar heeft het park wel voor gezorgd en hoe. Rond de klok van 18.30 is het feestje stilaan op gang gekomen. Op dit event mogen natuurlijk ook geen bekende Vlamingen ontbreken. Ondere andere Showbizz Bart was er, maar ook Wendy van Wanten maakte haar opwachting, samen met vele anderen. Ondertussen maakte een Dj-set van Robert Abigail de menigte goed warm voor de attractie. De sfeer zat er meteen in. Even zag het er naaruit dat het feestje in het water zou vallen - de hemelsluizen bleven niet dicht - maar het buitje was van korte duur, gelukkig.

Rond 20 uur was het dan tijd geworden om de attractie officieel te openen. De burgemeester en de verantwoordelijke van het park namen kort het woord. Je weet natuurlijk hoe dit gaat; hun dankwoordjes waren niet al te lang, dus nu kon het leuke gedeelte beginnen, het aftellen tot de officiële opening. Samen aftellen van 10 naar 1 en daar ging de boot van Pulsar voor zijn eerste officiële rit. De boot legde zijn parcour feilloos af, omringd door vuurwerk, om te eindigen met een enorme knal in het waterreservoir.

Zo was het tijd geworden voor de genodigden om Pulsar uit te testen. We moeten toegeven dat Walibi Belgium met dit baantje een toppertje in huis heeft gehaald. De wachtrijen zijn eveneens erg mooi aangekleed en maken het wachten minder lang. Kom hem zeker ook eens uitproberen, je zal er geen spijt van hebben! ;-)

Omdat foto's en beelden meer zeggen dan woorden, hieronder enkele sfeerbeelden van de officiële opening van Pulsar:

Foto's en tekst: © Kris Peeters - Pretparken.be

REVIEW: PULSAR uitgetest en goedgekeurd!
Share
Auteur: Yelle Kleykens @ 8 Mei 16

Vandaag, een jaar en drie maanden na de aankondiging ervan en 7 maanden na de eerste bouwwerkzaamheden, is de gloednieuwe attractie ‘PULSAR’ in Walibi Belgium voor het eerst gesoftopend. Onder een stralend zonnetje konden bezoekers in de namiddag voor het eerst PULSAR uittesten. Pretparken.be had het geluk en de eer om de allereerste publieke rit te mogen meemaken.

Omstreeks 11u30 was er al een eerste primeur in het park: de dijk rond PULSAR ging voor het eerst open voor bezoekers. Er vonden constant testritten plaats en personeel bleef maar toestromen bij de attractie. We hadden er alle hoop in en bleven trouw op post bij de ingang staan. Na vier uur werd ons wachten beloond: om 15u30 ging de attractie, na een laatste briefing van het personeel én een testritje met het personeel, officieus open.

 

Het station en de wachtrij

Een medewerker begeleidde ons doorheen de wachtrij en hield halt bij de eerste voorshow. Tegen onze verwachting in, werkte deze al en was mooi afgewerkt. Ook de tweede voorshow was erg leuk gedaan. Je hebt net voor deze ruimte trouwens een prachtig zicht op de splashzone van Pulsar. Doorheen het station hangen ook allerlei energiekabels die de energie vanuit het kloppend van PULSAR ‘vervoeren’ naar de attractie. Dit zijn kabels met led-technologie en oogt bijzonder knap.

 

De rit

Het is een wereldprimeur, PULSAR, en een leuke ook! Drie keer word je gelanceerd: de eerste keer achteruit van 0 naar 50km/u, dan voorwaarts tot 80km/u om een derde en laatste keer met volle snelheid tegen 100km/u afgevuurd te worden. Deze launches zijn bijzonder leuk en krachtig. Vooral de tweede en derde, omdat je gelanceerd wordt op een heuvel wat een bijzonder tof, maar ook vreemd gevoel opwekt. Aan snelheid ontbreekt de attractie niet en het zicht bovenaan de spike, na de laatste launch is ook erg mooi én speciaal.

 

Vervolgens volgt een vrije val naar beneden met een grote, kletsnatte splash. Uit PULSAR kom je niet droog! Vooraan is hij goed nat, natter dan de gemiddelde boomstambaan, maar vanachter ben je echt soaked, zeker aan de zijkanten. Een tweede onderbroek zou dus wel eens een goed idee kunnen zijn ;)

 

Wachttijd

Wat de wachttijd betreft: deze valt best nog mee. Bij ons laatste ritje van de dag zijn we gaan aanschuiven in een quasi volle rij (enkel de wachtrij buiten het station was gesloten) en waren we er na een klein anderhalf uur terug uit. Dit zal in de toekomst wel nog sterk verbeteren, aangezien het laden van de boten nu nog traag ging en PULSAR enkele keren kort stilstond. Dit is wel nog de testfase, dus ze zullen nog veel leren uit deze softopeningen.

 

Eindbalans

Onze algemene indruk over PULSAR is erg goed. Het is niet de grootste thrill van het park, maar het is een supertoffe attractie voor gegarandeerd veel fun met vrienden. Met het station erbij en de zone is het totaalplaatje compleet. PULSAR is geslaagd!

Tekst: © Yelle Kleykens - Pretparken.be // Foto's: © Yelle Kleykens - Pretparken.be

EXCLUSIEF: op de werf van PULSAR in Walibi Belgium
Share
Auteur: Yelle Kleykens @ 23 Maa 16

Vanavond vond in Walibi Belgium een exclusieve rondleiding plaats op de werf van hun nieuwe launched watercoaster. PULSAR zal de eerste waterachtbaan in de wereld worden die meermaals gelanceerd wordt, tot maximaal 100 km/u en zal € 8,5 miljoen kosten.

De bouw van de track op zich is al sinds eind januari voltooid. Momenteel is men in Waver druk bezig aan thematisering (door JoraVision) en indeling van de wachtruimtes, alsook het in gereedheid brengen van de attractie voor de eerste testritten. Volgende week, op 4 april, zal in de vroege ochtend de eerste boot in het park aankomen. De testritten zullen snel daarop volgen. De ganse maand april is daarvoor voorbehouden. Als de attractie dan stabiel werkt, zijn er in mei (onaangekondigde) softopeningen mogelijk. Op 4 juni opent de attractie dan officieel

Windcabine

Op het plein aan het reuzenrad van Walibi Belgium staat een grote blauwe container, dit is als smaakmaker voor PULSAR bedoeld. In de container zal je simulatiefilmpjes van de attractie zien met een grote ventilator in het midden voor een wind- en snelheidseffect na te bootsen. Ook zullen er touchscreens zijn met meer info en er zijn, door aan een wedstrijd deel te nemen, dagelijks 25 terugkomtickets te winnen.

Het gebouw – de buitenkant                        

Het stationsgebouw, dat reeds deels gethematiseerd is, zal een oud pakhuis voorstellen. De voorkant van het gebouw zal uitgewerkt worden zoals in de promovideo al werd aangegeven. Tegen de gevel komen blauwe cirkels met het logo van PULSAR in het midden. Bij de lancering zal het logo m.b.v. LED’s oplichten die de pulsering van de energie-uitbarsting simuleert.

Thematisering pakhuis (zijkant):

Thematisering PULSAR-stijl:

PULSAR Area

Er is een dijk aangelegd voor de attractie waardoor bezoekers binnenkort rond de attractie kunnen wandelen. Ook wordt er een splashzone voorzien. De exacte locatie daarvoor is nog niet bekend, omdat men wil kijken waar je het natst wordt door de grote golf die gecreëerd zal worden door de grote sloep. Verder zullen de torens met LED-sfeerverlichting uitgelicht worden.

De wachtrij

De ingang van de wachtrij komt aan de zijkant van het gebouw te liggen, dicht bij het verticale stuk track aan de kant van het station, en zullen dus niet de trappen zijn. Verder zal deze opgedeeld worden in drie verschillende stukken: de gewone wachtrij, de single rider en een express line.

De primeur is dat er twee voorshows zullen komen in de wachtrij! Deze worden niet per groep begeleid, maar zullen “doorloop-shows” worden. Je staat in de showruimtes gemiddeld 6 minuten en op die tijd kan je anderhalve keer de show bekijken. Er zal gebruik worden gemaakt van videomapping.

In de eerste preshow komt er een schuine wand waar stenen af zullen brokkelen door de opstapelende energie. In de tweede en laatste show zal je het hart van de attractie vinden: de plaats waar alle energie opgeslagen zit. Hieruit lopen verschillende draden die door de hele wachtrij lopen en met connectors op bepaalde punten aan de attractie verbonden zijn.

Eerste preshow-ruimte:

Tweede preshowruimte:

Overig station:

Het verhaal

Het verhaal achter de attractie is dat er iets neergestort is op de plaats van PULSAR waardoor daar een enorm grote energiebron ontstaan is. Iemand heeft deze bron in een oud pakhuis gestopt, maar om al die energie aan te kunnen, moet die energiebron soms gelucht worden. Dit zal de lancering van de attractie veroorzaken.

De attractie – Beleving

In deze waterachtbaan zal je drie keer gelanceerd worden. De eerste launch zal achterwaarts beginnen en zal de boot tot 50km/u lanceren. Daarna tot 80 km/u en bij de terugkeer van de boot een derde keer tot 100 km/u. Daarna volgt een grote splash en stopt de attractie. In totaal zal de rit 78 seconden duren.

De attractie – Technisch

Heel wat nieuwe technische details werden vanavond bekend gemaakt. Zo weten we nu dat de attractie 1,2 megawatt zal verbruiken tijdens de lancering. De lancering zal trouwens gebeuren aan de hand van 22 LSM-motoren. Een sloep zal 7 ton wegen en plaats bieden aan 20 personen (5 rijen van 4), hierdoor haalt de coaster een capaciteit van 950 personen per uur.

De attractie zal niet na elke lancering een splash maken, maar enkel op het einde met 100 km/u. Dit is mogelijk door de technologie van een bassin met een variabel waterniveau. Vlak na de laatste lancering zijn er 6 seconden tijd om het bassin te vullen met water door de sluizen open te zetten zodat de boot in 30cm diep water kan splashen. Het lozen van het bassin gebeurt met een grote waterpomp en duurt zo'n 50 seconden.

Sluizen en pomp:

Leuk weetje: de toren het dichtst bij het gebouw is 40 meter hoog en de andere is 45 meter hoog. De wielen van de sloepen zullen ook de grootste worden op een attractie: 90cm doorsnede en een gewicht van maar liefst 200 kg per wiel.

Er zal met een dubbel laadstation gewerkt worden waardoor in het midden van het station een grote draaischijf voorzien is.

Draaimechanisme:

     

Leuk weetje, dit is de allereerste schets van PULSAR door Mack Rides getekend:

De baan

Nog meer foto's van de baan zelf:

Wij kijken alvast heel erg uit naar deze gegarandeerd prachtige en spectaculaire attractie en willen Walibi Belgium bedanken voor het bezoek aan PULSAR!

Tekst: © Yelle Kleykens – Pretparken.be // Foto’s: © Yelle Kleykens, Ignace Woinin, Kris Peeters, Tom Vandenbroucke –Pretparken.be, Walibi Belgium

Walibi Belgium Terror Night: een huiveringwekkende belevenis!
Share
Auteur: Tom Bosseloo @ 7 Nov 15

Vrijdag 30 oktober, nog één dag en de griezeligste dag van het jaar wordt gevierd! Walibi Belgium viert dit jaar al 15 jaar Halloween. Steeds vaker plannen bezoekers van het park hun jaarlijkse pretparkbezoeken in deze periode, wat het stijgende succes van het evenement in Waver verklaard. Hierdoor is het sinds enkele jaren zelfs zo dat het park meermaals zijn deuren moet sluiten door een grote topdrukte. We konden dus stellen dat het tegenwoordig onmogelijk is om Halloween zonder enige drukte te vieren. Daar wou Walibi wat aan doen door dit jaar de 'Terror Night' te introduceren! Wij gingen op ontdekking en namen onder de loep wat dit concept net inhield!

Geen onbekend concept

Wat hield deze avond net in? Het park was op vrijdag 30 oktober open van 18 uur tot 23 uur. Tickets kon je kopen voor 99 euro per persoon en er was een erg beperkte oplage. In dit ticket zat je inkom voor het park, de spookhuizen, parking, 10 % korting in al de winkels van het park, de slotshow en last but not least een all inclusive eet- en drinkformule. Het park wou hier vooral de grootste fans van het evenement mee aanspreken, die houden van de ultieme griezelervaring. Zo creëert het park, door het beperkte aantal aan inkomtickets, een bijna verlaten pretpark. Dit in combinatie met een groot aantal acteurs (+/- 175), zou ervoor moeten zorgen dat je geen seconde bespaart zou blijven. Maar was dit wel zo?

Het is niet de eerste keer dat Walibi Belgium dit concept toepast, maar wel in deze 'inkadering'. Op 26 oktober 2012 organiseerde het park een heuse Avant-première van hun Halloween evenement. De bedoeling van dit evenement was om de grootste fans een sneak preview te geven van wat er de komende dagen staat te gebeuren, als dat de acteurs voor het eerst zich konden inwerken in hun rollen. Dit was destijds niet zo een groot succes, waardoor het evenement even snel verdween als dat het aangekondigd was.

Desondanks probeert het park dergelijk evenement opnieuw te organiseren, al heeft het ditmaal dus een zeker 'VIP'-jasje. Ook andere parken passen dit "exclusieve" evenement toe, waaronder Bellewearde met hun 'Halloween Night'. Het is dus zeker een opkomende trend binnen de pretparkenindustrie.

De angst van de eenzaamheid

Dat het evenement een ander jasje heeft dan de oude Avant-premiére is al snel duidelijk. We worden onmiddellijk 'hartelijk' ontvangen door enkele zombies en andere monsters. Er werd ons verplicht om een rood goedje op te drinken uit een spuit (al hadden we wel nog de keuze tussen een alcoholisch of niet-alcoholisch drankje) om daarna ons verder te begeven door het park. Sterke eerste indruk, zeker omdat ons ook al opviel dat wij nu al om de vijf meter een monster tegenkwamen die ons kwam belagen. Er was ook een rode loper uitgerold met brande fakels eromheen, het VIP gevoel was dus zeker aanwezig.

Wat ons beloofd werd, werd dus ook werkelijkheid. Het park gaf een verlaten indruk, althans toch als we keken naar het aantal reguliere bezoekers. Op deze avond werd duidelijk hoeveel acteurs het park optrommelt voor hun Halloween evenement. Elke zone van het park had op deze avond meer acteurs dan bezoekers, waardoor je steeds het slachtoffer werd van belagingen, achtervolgingen etc. Er was een hoge interactie met de bezoekers en de acteurs zelf konden zich klaarblijkelijk sterker uitleven dan anders. Is het dus een geschikt evenement voor de echte Halloweenfans? Zeker en vast!

Eén van de grootste voordelen die dit evenement had, was weldegelijk het gebrek aan bezoekers. Hierdoor waren de spookhuizen snel te betreden en had je ook vaker de garantie dat je een spookhuis eenzaam en alleen door kon wandelen. Het was een veel persoonlijkere ervaring, schrikeffecten waren vele sterker en je had de tijd om een huis beter te ontdekken dan anders. Aanstaanjagend? Beklemmend? Allemaal woorden die tijdens deze avond tot de verbeelding spraken! Zeker met de erg sterke huizen als Asylum, Villa 13 en Lumberjack!

Meer dan enkel griezelig

Buiten de fantastische ervaring in de huizen en met de acteurs, bood de avond ook verschilllende andere voordelen. Zo waren de meeste attracties, zoals Psyké Underground en De Weerwolf, open voor het publiek. Deze waren steeds instapklaar en het personeel deed niet moeilijk als je nogmaals wou meerijden. Opvallend genoeg was het personeel zelf ook in het thema gegoten: een zombiecowboy-operator bij Dalton terror, een operator die bijna opgevreten was bij De Weerwolf, een ontdekkingsreizer bij Challenge of Tutankhamon... Een zeer aangename extra! Is dit misschien een eerste stap naar echte themakledij voor de operators? Wij hopen alvast van wel!

Zoals we al eerder opmerkte in dit artikel, had je als bezoeker van deze avond ook het recht om overal gratis te eten. Geen geniepige trucjes waarbij je toch voor sommige dingen zou moeten betalen, ze waren bloedserieus. Aan elk eetkraam dat open was kon je iets halen naar keuze, ongelimiteerd. Wat eerst een best bizar gevoel met zich meebracht, blijkt later erg praktisch en aangenaam. Je werd ongelofelijk snel bediend en het gaf een relax gevoel om niet steeds je portefeuille te moeten bovenhalen. Echt een luxe-gevoel!

Ons (doods)oordeel

We gaan er geen doekjes om winden, we waren zeker en vast enthousiast over dit evenement van het park. Alles wat het park ons had beloofd, werd werkelijkheid. We hadden de gehele avond een echt VIP-gevoel, maar hadden ook een vele sterkere Halloween ervaring die we elders nog niet echt hadden meegemaakt. Steeds vaker zorgt grote drukte ervoor dat je vele details van dergelijk evenement niet ziet of kan meemaken. Nu werd je zelfs overprikkeld en kreeg je een echt ultiem Halloween gevoel. Wij als trouwe parkfanaten waren trouwens niet de enige die hier zo over dachten. Andere bezoekers van het evenement konden het speciale gevoel zeker smaken!

Vaker kwam er kritiek op de, volgens velen, 'hallucinante' inkomprijs voor dit evenement. 99 euro lijkt enorm veel, zeker voor 'maar' vijf uur pretpark/Halloween plezier. Desondanks zijn wij van mening dat dit eigenlijk een écht koopje was, zeker na dergelijk sterke ervaring. Een kleine optelling laat zelfs zien dat je op een nocturne meer geld kwijt bent dan op dit evenement. Zeker als je rekening houdt met het onbeperkt eten en drinken, de praktisch verlaten attracties en spookhuizen etc.

Wil je een persoonlijke Halloweenervaring, waarbij je kan genieten van tal van voordelen en waarbij je een echt VIP gevoel krijgt, dan is dit evenement zeker geschikt voor jou! Of het park ook volgend jaar dergelijk evenement zal organiseren, is nog niet zeker. We kunnen wel al vertellen dat wij deze eerste editie een topervaring vonden en zeker uitkijken naar een vervolg!

Tekst & foto's: ©2015 Tom Bosseloo - Pretparken.be

Walibi Belgium: een wereldprimeur in 2016
Share
Auteur: Juan Martínez @ 12 Feb 15

 

Waver, 12 februari 2015 – Walibi Belgium onthult de plannen voor een nieuwe attractie: een wereldprimeur die in 2016 zal openen. In samenwerking met de Duitse attractiebouwer Mack Rides opteerde Walibi Belgium voor een innoverende en verrassende attractie. Een 70 seconden durende rit met drie heen-en-weer lanceringen die zorgen voor een snelheid in crescendo tot 100km/u. Dit nieuwe, ongeziene type attractie zal inspelen op drie sensaties: glijden, vliegen en duiken. De bouwwerken voor deze attractie van het type "Powersplash" zullen deze lente starten en 10 maanden in beslag nemen.

 

PowerSplash: een attractie van een ander kaliber

De term "PowerSplash" refereert naar dit nieuwe type attractie en wordt gekenmerkt door de meervoudige elektromagnetische heen-en-weer lanceringen, crescendo versnellingen en meerdere "drops".

De twintig inzittenden zullen de topsnelheid van 100km/u behalen door driemaal gekatapulteerd te worden bij het doorrijden van het LSM (linear synchronous motor) lanceringsplatform. De eerste katapultering zal hen aan 50km/u achterwaarts lanceren en tot een hoogte van 25m boven het waterniveau brengen. De tweede voorwaartse lancering brengt hen tot 35m hoog aan 80km/u. Om de 45m hoge piek te bereiken is een laatste achterwaartse lancering aan 100km/u nodig.  Maar omdat elke piek ook een dal heeft, zal elke stijging voor- of achterwaarts gevolgd worden door een verticale val. Een ware face-to-face met het water.

De naam en het thema van de attractie zullen pas in een verder stadium van het project worden onthuld.

 

Op het meer                                                                                             

Voor meer sensaties, voor het geweldige uitzicht voor de inzittenden en het splash-effect voor de voorbijgangers is er water nodig. Om de attractie te kunnen afremmen is er ook water nodig, veel water. Walibi Belgium beschikt over een centraal gelegen, natuurlijk meer en besloot daarom om deze wereldprimeur een voorkeursplaatsje te reserveren tussen de Flash Back en de Country Cantina. Een voetgangersbrug zal een snelle verbinding tussen de twee kanten van het meer mogelijk maken. Dit zal de kortste, maar niet de droogste weg zijn.

 

Een wereldprimeur, een uitdagend project

De eerste uitdaging voor de ingenieurs van het Duitse bedrijf Mack Rides is het ontwerpen van een grootse constructie die gebruik maakt van elektromagnetische energie op het water. Het driemaal, voor- en achterwaarts propulseren van de boot via hetzelfde lanceringsplatform, betekent een tweede grootse technische uitdaging. Veschillende uitdagingen zijn nu ook aan de orde voor de ingenieurs en technici van Walibi Belgium. Zij beginnen binnenkort aan de bouw van een dijk rond de attractie, midden in het meer. Deze dijk zal ervoor zorgen dat het water op een heel precies niveau blijft om de finale afremming van de boot te kunnen garanderen. Het aanleggen van de funderingen, in een niet drooggelegd meer, zal dan ook één van de eerstvolgende grote uitdagingen worden.

De bouw van de attractie zal deze lente zichtbaar van start gaan en ongeveer 10 maanden in beslag nemen. De voorbereidingen zullen de werking en opening van Walibi Belgiums 40ste seizoen niet beïnvloeden.

 

De investering en de strategie

De ontwikkeling en bouw van deze wereldprimeur betekenen een investering van €8,5 miljoen. Dit innoverend project waarbij energie, kracht, water en technologie worden verenigd, werd gestart in 2013.

"De nieuwe attractie moest aan een aantal criteria beantwoorden. Ze moest innovatief zijn, verrassend zijn en een nieuwe reeks sterke, onvergelijkbare belevingen uitlokken. De nieuwe attractie moest eveneens voor momenten zorgen die kunnen gedeeld worden in en rondom de attractie. Het project moest ambitieus zijn maar ook toegankelijk voor zowel kinderen als hun ouders. De eerste stappen in dit project werden anderhalf jaar geleden gezet en betekenden het begin van een spannende samenwerking met de teams van Mack Rides. We zijn dan ook heel trots dat wij deze nieuwe, exclusieve ervaring als Belgisch pretpark in wereldprimeur zullen kunnen aanbieden." aldus Jean-Christophe Parent, Algemeen Directeur Walibi.

 

Voor 2016...

... is er 2015, en dat betekent de 40ste verjaardag van het pretpark. Veertig jaar plezier, miljoenen bezoekers en des te meer glimlachen en sensaties gedeeld met heel Belgïe. Het komende seizoen zal een aantal verrassingen met zich meebrengen, waarvan de eerste in Aqualibi al zichtbaar aanwezig is. De nieuwe glijbaan "Flash" werd op 24 januari geopend voor het publiek.

 

©2015 - Walibi Belgium

Uitgetest: Flash, de nieuwe 'high speed - free fall' glijbaan van Aqualibi
Share
Auteur: Juan Martínez @ 24 Jan 15

 

Afgelopen dinsdag, 20 januari, stuurde Walibi Belgium een persbericht uit waarin de nieuwe glijbaan voor waterpark Aqualibi onthuld werd: Flash! Opmerkelijk was dat de glijbaan reeds klaar was voor ingebruikname en enkele dagen later, meer bepaald vandaag zaterdag 24 januari, zou openen voor het publiek. Onze nieuwste medewerker, Tom Vandenbroucke, trotseerde de sneeuw en trok er vanmorgen op uit om Flash meteen aan een test te onderwerpen en ter plaatse een verslag te schrijven. Tevens nam hij enkele foto's die dankzij mobiel internet vliegensvlug onze redactie bereikte. Ziehier zijn relaas...

 

 

Toegegeven, een echte waterrat ben ik nooit geweest... En al zeker niet wanneer ik mezelf in zo'n strakke zwembroek in het openbaar moet gaan vertonen. Maar ik hou wel van extremen. Op een dag waarop het buiten sneeuwt gaan zwemmen in een subtropisch zwembad bijvoorbeeld. Of het uittesten van nieuwe 'extreme' attracties. En laat er nu net een paar dagen geleden een persbericht uitgestuurd zijn door Aqualibi, waarin de nieuwe 'high speed - free fall' glijbaan Flash werd voorgesteld. Op naar Wavre dus. In Walibi Belgium kom ik wel vaker, en dat is een understatement, maar in Aqualibi zullen ze me niet snel vinden. De laatste keer dat ik het zwembad bezocht was op de openingsdag na de grondige renovatie in 2011. Maar nu er een nieuwe glijbaan te vinden was, wilde ik mijn preutsheid wel even vergeten om die te gaan uittesten.

 

 

Afgaande op de foto's die de afgelopen dagen gedeeld werden, was ik behoorlijk sceptisch... De glijbaan is 7,5 meter hoog en een hoek van 45 graden is in mijn opinie alles behalve een vrije val. Toch werd daar in het persbericht stevig mee uitgepakt. De woorden 'vrije val' kwamen zeker meer dan vijf keer voor. Slim gezien van Aqualibi, wetende dat er in De Panne binnenkort een glijbaan opent met een echte vrije val. Het kan nooit kwaad de pers dan wat op het verkeerde been te zetten. Al mag je Aqualibi niet verdenken van overdrijven, want wie het type van die nieuwe glijbaan opzoekt op de website van de bouwer (VanEgdom) ziet dat het type inderdaad 'Freefall' heet. Zou een helingsgraad van 45 graden en een hoogte van 7,5 meter dan echt genoeg zijn om dat vrije val gevoel na te bootsen? Ik zou het snel gaan weten...

 

Na mezelf zo'n 'maillot homme' aangeschaft te hebben (uiteraard had ik dat niet meer) en me omgekleed te hebben, trok ik naar binnen. Om niet als een te grote 'fanboy' over te komen, besloot ik eerst naar de wildwaterbaan Rapido te gaan, die echt een topper blijft. Helaas waren ze daar nog een reddersteam aan het samenstellen, dus werd het dan toch de Flash. Guess what? 7,5 meter is een stuk hoger dan je op het eerste moment zou denken... En 45 graden, dat leek best wel steil te zijn. Zeggen dat ik schrik had om de eerste keer naar beneden te glijden is wat overdreven, maar het is toch eventjes een drempeltje overwinnen. De baan is soepel, gaat inderdaad bijzonder snel, want na iets van 3 seconden later lig je al in het plonsbad.

 

 

Heb je er het vrije val gevoel in? Verbazingwekkend wel! Kort uiteraard, op het moment dat de baan het steilst naar beneden gaat. En net op dat moment wordt de glijbaan ook doorzichtig, wat sterk bijdraagt aan de mentale 'help-ik-ben-aan-het-vallen'-mindfuck. Ik vraag me af of de kick nog sterker zou geweest zijn mocht de baan nog iets langer geweest zijn, maar het gevoel van vallen is er.

Is de Flash een reden om speciaal voor naar Aqualibi te gaan? Niet echt, maar het is een uitstekende aanvulling op het glijbaanaanbod van het zwembad. Stiekem heb ik me vandaag heel goed geamuseerd op al die glijbanen. Ik denk zelfs dat ik over mijn strakke zwembroek complex heen ben. En nu ik er toch een nieuwe heb gekocht, zullen ze mij hier vermoedelijk wel vaker zien...

 

Tekst: ©2015 Tom Vandenbroucke - Pretparken.be
Foto's: ©2015 Tom Vandenbroucke - Pretparken.be

Prototypes in België! Deel 2 - Walibi Belgium
Share
Auteur: Ignace Woinin @ 13 Nov 13

De pretparkwereld kent honderden soorten attracties groot en klein. Aan elk type, van een draaimolentje tot een megacoaster, zijn jaren van onderzoek en ontwikkeling voorafgegaan. Attractiebouwers spenderen honderduizenden tot miljoenen euro's in een onzeker stadium; elk idee kan immers eindigen in een succesverkoop, of een flop. In deze artikelreeks nemen we je mee langs alle "first of it's kind"-attracties, en kan je zien welke parken de grote stap gezet hebben. Een prototype staat namelijk voor investeringslef, maar ook voor veel onzekerheden, want 'werkt alles zoals verwacht?'. Vorige week namen we je mee op een tocht door de geschiedenis van het Ieperse pretpark Bellewaerde. Deze keer is het de beurt aan Walibi Belgium in Waver!

1979 - De grootste coaster van Europa - Tornado

Toen Eddy Meeus, de oprichter van Walibi Belgium, zei dat hij een pretpark naar Amerikaans voorbeeld wilde bouwen, nam hij dit zeer letterlijk. Toen het park nog maar enkele seizoenen jong was, bouwde het iets dat de grootste stalen achtbaan van Europa moest worden: Tornado. In plaats van voor een bekende constructeur te kiezen - het Amerikaanse Arrow Dynamics en het Duitse Schwarzkopf waren toen de grootste spelers op de markt - werd er gekozen voor het Nederlandse Vekoma. Buiten het feit dat het hielp bij de bouw van de Europese projecten van Arrow Dynamics, had het bedrijf niet bijzonder veel ervaring in de pretparkbranche toen ze aan hun eerste achtbaan begonnen.  Het hoeft dan ook niet vermeld te worden dat hun eerste grote project, en zeker voor die tijd, zo'n grote achtbaan zou worden.

Wanneer de opening van Tornado bekend gemaakt werd, reageerden andere parken negatief: met de opening van zo'n megacoaster zou het park het verkeerde volk lokken, dachten Efteling en Alton Towers te weten. Toen Tornado daarentegen een succes bleek te zijn bouwden verschillende parken al snel gelijkaardige banen of een kopie, zoals Alton Towers deed. Efteling was echter vastbesloten om Walibi te overtroeven en bouwde Python, een achtbaan die nog een heel pak groter zou zijn dan Tornado, en buiten corkscrews ook verticale loopings zou bezitten.

Hoewel de baan ondertussen heel wat jaartjes weg is (in 2003 werd de baan definitief gesloten en in 2006 verliet hij voorgoed het park, als schroot), kunnen we gerust stellen dat dit project een succes was voor zowel Walibi en Vekoma. Beiden zijn groot geworden dankzij deze legendarische baan, waarvan uiteindelijk acht verschillende exemplaren zijn verkocht. In Europa kan je deze klassieker nog uittesten in het Franse Lunapark. Vandaag de dag vallen deze banen in het niets met het grotere geweld, maar dit type was de start van het succes van de grote stalen banen in Europa!

Sommige bronnen beweren overigens dat de Superwhirbel in Holiday Park, die eerst nog op de kermis stond, de échte eerste coaster van Vekoma was. Vekoma zelf bevestigde echter dat Walibi de eerste Vekoma-achtbaan aller tijden heeft gekocht.

1992 - Van Wavre naar Colorado met de trein - Calamity Mine

1992 was een op zijn zachtst gezegd een bewogen jaar in de Europese pretparkwereld. Het Eurodisneyresort zou namelijk dat jaar zijn deuren openen, en dit zorgde voor een kettingreactie aan investeringen in de rest van Europa. Efteling bouwde bijvoorbeeld Pegasus, in de hoop niet te veel klanten te verliezen aan het park in Parijs, en de vijf grootste Europese parken in die tijd (Alton Towers, Europapark, Parc Asterix, Liseberg en Efteling) stichtten samen de groep "Great European Themeparks", waar ook andere grote parken als Bobbejaanland en Port Aventura zich bij aansloten. Dit alles gebeurde uit angst dat de concurrentie van het Disneypark te groot ging zijn voor de rest van de Europese pretparken, wat echter niet het geval bleek te zijn.

Het is in dat jaar dat Walibi Colorado, zo heette de achtbaan in eerste instantie, opende. Deze achtbaan was de eerste mine train van het Nederlandse Vekoma, dat ook Tornado bouwde. Mine Trains zelf zijn echter geen onbekend type voor de coasterwereld. In de Amerikaanse Disneyparken vind je al tijden een exemplaar, en ook Disney zou er bij opening één van Vekoma hebben, namelijk de bekende Big Thunder Mountain. Walibi hoopte met Colorado Disneyland slim af zijn: de achtbaan in Wavre is volledig in dezelfde stijl als de oudere mijntreinen, met een rit geschikt voor de hele familie, meerdere liftheuvels en een uitgebreid thema. De baan opende slechts enkele weken voor de eveneens door Vekoma ontwikkelde versie in Parijs. Calamity Mine is vandaag - na een retheming naar de figuurtjes van Lucky Luke - nog steeds één van de visueel sterkste achtbanen in de Benelux!

Vekoma werd al snel de populairste bouwer van mijntreinachtbanen en bleef na het faillissement van Arrow, de uitvinder van het type, banen bouwen van het type. In de loop der jaren is deze achtbaansoort een populair type geworden en bijgevolg heeft Calamity Mine kopieën in bijvoorbeeld de V.S., Italië, Zuid-Afrika en China. Ook ontwierp Vekoma reeds veel mijntreinen op maat voor een park zoals de eerder genoemde Big Thunder Mountain: denk maar aan Colorado Adventure in Phantasialand of Mammut in Gardaland (Italië).

2006/7/8 - (g)een hoogvlieger - Vertigo

Tornado, de legendarische loopingachtbaan die Walibi ooit op de kaart zette en waarmee dit artikel begon, sloot na het seizoen van 2002 om drie jaar SBNO (Standing But Not Operating) in het park te staan. Voor het Halloweenevenement konden de gasten weer op het terrein van Tornado, niet om van de achtbaan maar wel om van het spookhuis "Tornalloween" te genieten. Toen kon je de eerste hint voor de vervanger van de legendarische achtbaan al zien: op de lifthill stond een zombie in een skipak.

De fans konden toen echter nog niet raden wat er op de plaats van Tornado ging komen. Groot was dan ook de verbazing toen Vertigo werd aangekondigd, een unieke hangende achtbaan van 55 meter hoog en 722 meter lang. Qua hoogte was dit voor de Benelux een record, en stond de baan bij opening zelfs in de top 10 van Europese achtbanen qua hoogte. De rit was dan weer niet te vergelijken met die van andere achtbanen: een verticale lift bracht het karretje van één rij, met plaats voor 4 personen, tot op de grote hoogte waarna de attractie diepe drops maakte en een rondje over het park deed, tegen een maximumsnelheid van 60 km/u.

Een unieke achtbaanervaring, maar het mooie verhaal duurde niet lang: voor de bouw van dit prestigieuze project werd er gekozen voor Doppelmayr, een bedrijf dat skilften bouwt, maar zich nog nooit eerder aan achtbanen waagde. Al bij de voorziene opening in 2006 was het duidelijk wat voor probleemkindje de nieuwe aanwist was en de baan bleef dan ook het hele jaar dicht. Een jaar later was Vertigo wel een tijdje open, om niet veel later zijn deuren weer te sluiten. Enkele weken na de officiele opening in 2008 sloot de Mountain Glider voorgoed. Vertigo voldeed nooit aan de drie eisen die aan Doppelmayr gesteld werden: een aanvaarbare capaciteit, weinig storingen en een lage onderhoudskost. Na het weinige gebruik was er namelijk al veel slijtage zichtbaar op de baan.

Vertigo werd afgebroken in 2009, wat tot gemengde reacties leidde. Hoewel de rit bij bijna iedereen wel in de smaak viel, vonden veel fans de achtbaan vooral een doorn in het oog, en zagen de baan liever gaan dan komen. Doppelmayr hield het na dit avontuur voor bekeken wat de achtbaanbranche betrof.

2016 - Een nieuw kloppend hart - Pulsar

Na het Vertigo-debacle kwam er een periode waarin Walibi ervoor koos om grote onderhoudswerken uit te voeren. Nieuwe attracties waren geen prioriteit meer en we moesten tot 2014 wachten tot er weer iets nieuws aangekondigd werd. Deze nieuwigheid zou in 2016 openen en wederom een wereldprimeur zijn. Na enkele maanden werd het duidelijk wat voor attractie het zou worden: Een Powersplash van de Duitse fabrikant Mack Rides. Dit type attractie was speciaal voor Walibi ontworpen en kan je dus zeker en vast een prototype noemen.

Op het eerste zicht doen de track en boten denken aan een inmiddels 'klassieke' Mack Supersplash, maar de verschillen zijn voor de oplettende ogen legio: de boten tellen een rij meer, de rit eindigt weliswaar met een splash maar vaart nooit echt over het water, en natuurlijk ontbreekt de lifthill. Het bootje wordt tenslotte tot driemaal toe gelanceerd! De drievoudige launches, de ene steeds steviger dan de vorige, zijn niets unieks. Het concept is eerder gebruikt op banen als Sky Scream (Holiday Park) en RC Racer (Walt Disney Studio's), maar nog nooit op een watercoaster. Zelfs een reguliere watercoaster met launch bestaat nog steeds niet. Een ander speciaal element is de grote draaiende schijf, die toestaat dat er telkens een boot gevuld kan worden terwijl de andere het parcours aflegt. Zeker uniek voor Pulsar is het waterbassin. Omdat het een shuttlecoaster betreft die zijn parcours meerdere malen aflegt, moet het waterniveau in het bassin kunnen stijgen en dalen, wil je het bootje slechts één maal laten splashen. Mack Rides bedacht een ingenieus systeem met sluizen die openen wanneer de boot tegen 100 km/u achteruit komt langsrazen, waardoor het waterniveau in het hele bassin in een kwestie van seconden 30 centimeter kan stijgen. Nadat de boot zijn indrukwekkende splash heeft gemaakt, wordt al het resterende water er snel weer uitgepompt.

Pulsar heeft met zijn draaischijf, drievoudige launch en waterbassin drie érg knappe stukjes techniek en is misschien wel het meest ingenieuze prototype uit een Belgisch pretpark. Op het moment van schrijven lopen er softopeningen bij de nieuwste attractie van Walibi Belgium en zijn er regelmatig enkele storingen en kinderziektes. Enkel de tijd zal ons leren of de specialisten van Mack deze eruit kunnen krijgen en of de attractie een hit gaat worden bij andere parken. 

Voor vragen en/of opmerkingen over dit artikel verwijzen we jullie graag door naar ons forum!

Tekst: ©2013 - Ignace Woinin - Pretparken.be // Foto's: ©RIk Engelen, ©2002 Benoït De Groote, ©2009 - Jimmy Van Dijck - Pretparken.be, ©2013 - Juan Martinez - Pretparken.be, ©2011 - Ignace Woinin - Pretparken.be, ©2007 - Glenn Van Hoeydonck - Pretparken.be, ©2007 - Walibi Belgium // Bronnen: pretparken.be, rcdb.com, Vekoma Rides Manufacturing BV, Walibi Belgium

Creative Commons License - This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.

Aanvalsplan Walibi Belgium
Share
Auteur: Ignace Woinin @ 6 Aug 13

 

Zeker niet te missen:

 

- Calamity mine (Mine Train)

- Cobra (Boomerang Coaster)

- Psyké Underground (Shuttle Launch Coaster)

- Vampire (Suspended Looping Coaster)

- Weerwolf (Wooden Coaster)

- Flashback (Log Flume)

- Radja River (Rapid River)

- Challenge of Tutankhamon (Interactive Darkride)

- Dalton Terror (Freefall Tower)

 

De strategie voor een optimaal gevulde dag:

 

Walibi Belgium is het grootste pretpark van België, en heeft dan ook het meest uitgebreide attractieaanbod van het land. Het aanbod bestaat vooral uit grote achtbanen en spannende thrillrides, maar ook voor gezinnen met jonge kinderen is er meer dan genoeg te beleven in het voormalige Six Flags Belgium. Het park is eenvoudig te bereiken, zowel met de auto en het openbaar vervoer. Door zijn centrale ligging ben je nooit erg lang onderweg.

 

Bij de opening van het park gaat de overgrote groep bezoekers naar de twee grote achtbanen, die ze al vanaf de autostrade (of de brug erover voor diegenen die met de trein komen) konden bewonderen. De houten achtbaan 'Weerwolf' zal meteen een lange rij hebben, en dat zal waarschijnlijk heel de dag zo blijven. Ook de Vekoma SLC 'Vampire' is de eerste uren dat het park open is bijzonder populair. Maar in de periode tussen de middag en enkele uren voor sluiting is hier, anders dan bij Weerwolf, zelfs op drukke dagen zeer weinig volk waardoor je hier niet lang hoeft te wachten.

 

In plaats van mee te lopen met de grootste massa naar deze grote achtbanen, ga je best op het gemakje eerst de linkerkant van het park af. Enkele vroege ritjes op de Boomerangcoaster 'Cobra', de (natte!) Rapid River 'Radja River' en zelfs een toertje op de vernieuwde Launched coaster 'Psyké Underground' kunnen op deze manier gedaan worden zonder 5 minuten te wachten.

 

Als je goed doorwandelt en alle attracties vanaf Cobra slechts één maal doet, zullen ook een ritje op de geslaagde Log Flume 'Flashback' en de prachtige interactieve Darkride 'Challenge of Tutankhamon' vrijwel wachtrijvrij zijn. Aangekomen in Lucky Luke City zul je nog twee toppers aantreffen: de freefall Tower 'Dalton Terror', die de skyline van het park domineert, en de prachtige familieachtbaan 'Calamity Mine', de enige mijntrein van de Benelux. Hoewel het volk ondertussen al wel tot deze zone is geraakt, is het hier, afhankelijk van hoe snel je tot hier bent geraakt, vrij rustig met een wachttijd die waarschijnlijk niet boven de tien minuten zal klimmen.

 

In Walibi staan er verder ook nog enkele grote attracties die de hele dag een vrij beperkte wachtrij hebben, maar wel de moeite zijn zoals het madhouse 'Paleis van de Geest' en de topspin 'Buzzsaw'. Voor de kids zijn er 2 grote kinderzone's aan beide kanten van het park en nog enkele losse kinderattracties over het hele park verspreid, zoals de Kinderachtbaan 'Coccinelle'. Houd er wel rekening mee dat volwassenen zonder kinderen op deze achtbaan niet altijd worden toegelaten!

Veel plezier in Walibi Belgium!

Halloween in Walibi
Share
Auteur: Jelle Verelst @ 22 Okt 11

Marva tegen de zombies!

 

Vorig jaar tijdens Halloween verliet Marva halsoverkop het Waverse pretpark. De walgelijke monsters die ze toen voor dood achterliet, hebben zich ondertussen in bloeddorstige zombies getransformeerd. Ze bereiden zich voor om terreur te zaaien in Walibi vanaf 22 oktober tot en met 6 november. Tandenknarsend wachten ze op Marva!

 

Marva is back

In een ver verleden was Marva een zelfverzekerde circusartieste. Hoewel deze afgrijselijke, schijnheilige dame niet gemakkelijk te vangen is, zal ze toch uit haar doppen moeten kijken deze keer. De zombies wachten haar op. Maar zal zij kunnen weerstaan ? Langzaam maar zeker vallen de zombies het pretpark binnen en laten sporen achter: Zombie Cemetry, Zombie River, Zombie Bar, …

Halloween in Walibi is ... 8 extra gratis attracties !

De zombies palmen een groot deel van het park in: de zone vanaf de 4D cinema tot aan de Zombie River wordt tot Halloween Park omgedoopt. Halloween Park omvat 3 scary zones. Wie zich in deze zones waagt, zal niet kunnen ontsnappen aan de bloeddorstige zombies … Voor deze twaalfde editie van Halloween pakt Walibi uit met maar liefst 8 extra Halloween attracties binnen 3 gethematiseerde zones: 4 doorloop gruwelhuizen, 2 gepimpte attracties en 2 shows. Een toegevoegde waarde die de bezoekers elk jaar weten te waarderen en telkens weer de massa naar Waver lokt, weer of geen weer.

Marva’s Candy Factory

Marva’s Candy Factory is een doorloophuis voor de kids. Marva is er in geslaagd om haar snoepjesfabriek Candy Factory te redden. Van daaruit verdedigt ze haar status. Samen met haar gekleurde hulpjes zal ze snoepjes aan de dapperste kinderen uitdelen. Maar wat zou er precies in die zoete snoepjes zitten?

Insomnia

Dit nieuwe gruwelhuis zal niet onopgemerkt blijven bij de bezoekers. De Tuf Tuf Club wordt voor de gelegenheid omgebouwd tot een gruwelijk doolhof waar de ergste nachtmerries tot leven komen. Je zal geen oog meer dicht doen!

Zoo Terror 2

De monsters zijn ontsnapt uit de zoo en schuilen in een huis aan de Dalton Terror. Geen enkele bewoner heeft het overleefd, enkel de monsters en een aantal moedige bezoekers blijven over. Maar hoeveel mensen zullen hier exact levend uit komen?

FANTA Mine of Fear

Voor de gelegenheid wordt de Calamity Mine omgedoopt tot de Fanta Mine of Fear. De verschrikkelijke zombies hebben de bron van Fanta bezet, waardoor er geen fun meer de wereld in kan vloeien. De bezoeker wordt gevraagd om de Fanta-helden te helpen en de afgrijselijke zombies te verslaan met behulp van laserguns. Het belooft een bangelijke strijd te worden in deze fantastisch gepimpte attractie.

Zombie River

De Gold River wordt bezet door verschillende zombies. Van lekker relax dobberen is geen sprake meer, want de bezoekers zullen verschrikkelijke horrorscènes ontdekken in deze mistige jungle.

Zombie Cabaret

Een slangenmens, een goochelaar en een jongleur onder één dak ! Het meest bizarre cabaret ter wereld verwelkomt jong en oud in deze show.

Zombie Bar

Zin in een zombie cocktail? De gelukkige houders van een RIP PASS staan een wel heel speciale excursie te wachten naar een wel heel mysterieuze locatie in het park. Nog nooit mochten bezoekers dit deel van het park bezoeken. Of en hoe ze zullen terugkeren is een andere vraag ? RIP PASSen worden enkel online aangeboden op walibi.com voor maximaal 500 bezoekers per dag.

Zombie Cemetery

In een duister steegje zullen de bezoekers 2 grote, stoffige poorten aantreffen. Achter deze poorten ontdekt men mist, dwaallichtjes, en graftombes. Geen twijfel mogelijk, dit is een zombie kerkhof !

Vijf Halloween nocturnes met als afsluiter «Zombie Celebration»!

Traditioneel worden de vijf Halloween nocturnes massaal bijgewoond en het zal deze editie niet anderszijn. Walibi zorgt dan voor een extraatje: een vuurwerk show over het water. Bij het vallen van de nacht komen de zombies samen voor een explosieve show met pyrotechnische effecten.
Enkel tijdens de nocturnes om 19u30 rond het meer.

R.I.P. Pass

Wil je iets sensationeel? Wil je lange wachtrijen vermijden? Wil je iets exclusiefs?  Dan is een R.I.P PASS wat je nodig hebt tijdens Halloween dit jaar. Met slechts 500 R.I.P PASSen beschikbaar per dag is dit een echt hebbeding! Na het grote succes in 2010 gaat Walibi dit jaar nog een stapje verder. Met een R.I.P PASS krijg je dit jaar exclusieve toegang tot de Zombie Bar in het midden van het meer, waar je een gratis cocktail kan komen drinken! Dit is de eerste keer dat je als bezoeker deze plaats kan betreden!

Een R.I.P. Pass kan je best online bestellen. Kijk op de website van Walibi Belgium voor meer voordelen!

 

Halloween in Walibi: een niet te missen evenement!

Jaarlijks komen meer dan 125.000 bezoekers naar Walibi. Doorheen de jaren is dit evenement uitgegroeid tot de grootste Halloween manifestatie in België. De
herfstvakantie is een topper voor Walibi. Het is de week waarin Walibi de meeste bezoekers van het seizoen ontvangt. Ook dit jaar zal Walibi de lat hoog leggen.

Halloween in Walibi. Elk weekend vanaf 22 oktober en elke dag vanaf 29 oktober tot 6 november van 10u tot 18u. Tijdens de nocturnes op 29, 30, 31 oktober en 3 en 4 november is Walibi open tot 21u.

Voor meer informatie, vragen of opmerkingen kan u terecht op ons forum!

Tekst: ©2011 - Walibi Belgium
Foto's: ©2011 - Walibi Belgium
, ©2010 - J DK

Walibi's nocturnes 2011
Share
Auteur: Kris Peeters @ 31 Jul 11

Nocturnes in Walibi

Jaarlijks organiseert Walibi nocturnes of avondopeningen, waarbij het park geopend blijft tot laat in de avond (23h00). De avonden worden gevuld met extra animaties en een afsluitend spectaculair vuurwerk. Pretparken.be ging een kijkje nemen in het park dat de laatste tijd nogal veel in een slecht daglicht kwam te staan door storingen.

Algemeen beeld Walibi Belgium op zaterdag 30 juli 2011

Ondanks vele negatieve klanken op ons forum, Facebook en bepaalde kranten, moeten we op basis van onze ervaringen op zaterdag 30 juli 2011, toch de meeste ervan ontkrachten.  Op de dag van ons bezoek werkte bijna alle attracties op volle kracht met een grote capaciteit.  Dalton Towers werkte de hele dag met vier(van de vijf) bakjes, Calamity Mine met drie treinen. 

Toch dienen we te vermelden dat de parktrein en de Vampire voorlopig niet meer geopend zijn voor het publiek. Cobra, die gedurende de eerste helft van het seizoen gesloten was, is echter opnieuw toegankelijk voor het publiek.

Extra animatie en vuurwerk

Vita had haar podium opgesteld recht tegenover de 4d cinema, die dit jaar de nieuwe film 'Rokkenrol' draait.  Een geslaagde locatie voor deze dance battle.  Deze show wordt meerdere keren per avond uitgevoerd zodat iedereen de kans krijgt om deze 'en passant' te bekijken.

Het gaat hier om een dance battle, een wedstrijd tussen Walibi en Squad met hun volgelingen. Over de hele lijn zit er beweging en ritme in, en op sommige momenten wel een heftig stukje dansen van alle performers.

Op het einde is er niet echt een winnaar van de dance battle, maar wordt iedereen uitgenodigd om lekker mee te dansen op de muziek met Walibi en Squad.

Tegen de klok van 22.45u werd het traditioneel vuurwerk afgeschoten boven het meer.  

Omdat tekst niet zoveel zegt over het geheel, is het beter te vertellen met foto's.

Praktische informatie

Ook zin gekregen om een nocturne van Walibi mee te maken? Dat kan nog op de volgende 2 zaterdagen 6 en 13 augustus 2011. Tickets kan u met korting aankopen via Walibi.com

 

Tekst en foto's: Kris Peeters - Pretparken.be

Walibi heeft een afspraak met de geschiedenis
Share
Auteur: Sven Martens @ 10 Apr 11

Het pretpark seizoen van 2011 is gestart. Voor Walibi Belgium zal dit seizoen in de annalen van de parkgeschidenis komen, als het jaar waarin alles veranderde voor Walibi.

Walibi staat namelijk sinds dit jaar in het teken van de muziek en is naar eigen zeggen hierin het eerste pretpark.

Tijdens een grootse openingsshow werd deze seizoensstart een historische opening van het Waverse Walibi belgium en zijn hoofdpersonnage. Beide hebben afgelopen winter een ware gedaanteverwisseling ondergaan. Een relooking die kan tellen. Walibi is een popster geworden die een muziek band heeft opgericht, genaamd W.A.B. Hij gaat een muzikale strijd aan met zijn tweelingsbroer Squad, die in een rivaliserende rockband , The SkunX speelt. En dat duel belooft heel wat vonken en vuur.
De tweestrijd tussen de broers wordt centraal geplaatst in verschillende nieuwe attracties. één van deze nieuwe attractie is het 4D spektakel "Rokken Roll". “The Music battle, The Show” is een live show waar W.A.B. en The SkunX elke dag meerdere live concerten geven.
Verder is er ook een nieuwe kinderzone “Walibi Playland”.

 

 

Een “Rokken Roll” seizoen

Rokken Roll is een gloednieuwe 4D film die enkel in Walibi te zien is. Deze film werd speciaal voor de Walibi parken geproduceerd.
Op weg naar het eerste concert, zal de muziek band W.A.B. een knotsgek en hels avontuur vol met humor voor jong en klein beleven in de mysterieuze onderwereld van Shimmeria. Dankzij het 3D effect en verschillende extra effecten zoals bewegende stoelen en andere effecten, zal de bezoeker werkelijk kunnen meeleven in deze negen minuten durende film. Deze film wordt afwisselend in het Nederlands en Frans gespeeld .

“The Music Battle”, Het eerste live concert van W.A.B en The SkunX

Achteraan in het park kan je naar de The Music Battle show gaan kijken. Deze show speelt zich af in een donkere grot. De wonderbaarlijke Vita Drakovitz kondigt een speciaal optreden aan! Wat volgt is een muziek gevecht tussen de band van Walibi (W.A.B.) en de band van Squad (SkunX). Deze show zit vol met acties, special effects, stunts, dans, drama, komedie en natuurlijk muziek. De internationale productie van deze show maakt dat de bezoekers een
nooit eerder vertoonde kwaliteitsshow in Walibi te zien zullen krijgen. Bovendien lanceert
Walibi een unicum door als allereerste een tweetalige show in België te brengen.

 

 

 

Een « nieuw » park

De nieuwe Walibi wereld zal zich ook weerspiegelen in het park door middel van een nieuw
logo, nieuwe decoratie, nieuwe kleding voor het personeel, nieuwe winkels en tal van andere
verrassingen die de bezoekers zullen ontdekken.
Een team van een hondertal mensen heeft heel de winter hard gewerkt om de bezoekers het
allerbeste aan te bieden. Meer dan 11 miljoen euro werd reeds geïnvesteerd om deze
nieuwe leefwereld te crëeren. Ook de exclusieve kidszone werd volledig hernieuwd: Walibi
Playland kreeg een nieuwe look en alle attracties kregen een nieuwe beleving.
In het park is veel veranderd, maar één ding is hetzelfde gebleven. De prijs is tenopzichte van vorig jaar niet gestegen.

Tekst: ©2011 - Sven Martens - Pretparken.be

Foto's: ©2011 - Walibi Belgium, ©2011 - Sven Martens - Pretparken.be

Aqualibi
Share
Auteur: Nico Reynders @ 25 Maa 11

 

Aqualibi - Wavre
 
Waterparken > Aqualibi
 

Aqualibi is het subtropische zwemparadijs van het attractiepark Walibi Belgium. Het complex opende in 1987 voor het eerst zijn deuren voor het publiek. Vandaag de dag is Aqualibi één van de populairste attracties van Walibi Belgium. Bezoekers kunnen er genieten van de vele waterattracties omgeven door een tropisch klimaat.

Acht nieuwe glijbanen maken hun opwachting in het nieuwe Aqualibi dat opende op 30 maart 2011. Onder hen de Bi-Bob, een glijbaan van 140 m. waar bezoekers plaats nemen inrubberen banden voor 2 personen.
De Xtreme is een andere opmerkelijke glijbaan waarin snelheden tot 50km/h kunnen behaald worden.
De allerjongsten kunnen 4 nieuwe glijbanen ontdekken in het op hun maat gemaakte « Mini Beach ». Dit nieuwe paradijs van 300m², aangekleed als grote rots, biedt uren waterpret voor kinderen. Ze kunnen zich er volledig uitleven op de hangbrug, interactieve waterspelen, speciale watereffecten en een reuze emmer die op de meest onverwachte momenten uitgegoten wordt.


De Rapido, de bekende wild water rivier, werd voor de gelegenheid ook in een nieuw kleedje gestopt maar behoudt alle unieke eigenschappen die deze attractie destijds wereldberoemd maakte.


Bezoekers die op zoek zijn naar rust en ontspanning komen ook volop aan hun trekken in de «Lagoon», een mega bubbelbad in een blauwe oase.

Let op: Om redenen van hygiëne en veiligheid zijn in Aqualibi uitsluitend zwembroeken toegelaten, zowel voor volwassenen als voor kinderen (geen shorts, geen bermuda's en geen pareo's).

Meer informatie en foto's in onze parkgids

 

 

 Attractielijst
 
Rapido Lagoon Mini Beach Bi-Bob
Xtreme Surf Jet Golfslagbad
ZAP Massagestralen Jacuzzi's Wildwaterstroom

 

 Website
 
 
 

 

Walibi Belgium: Aanvalsplan
Share
Auteur: Nico Reynders @ 26 Feb 11


Walibi is het grootste park van ons land en voorzien van de spannendste attracties op onze Belgische bodem. Ben je van plan Walibi te bezoeken en verwacht je grote drukte tijdens je bezoek? Dan is dit aanvalsplan zeker iets voor jou! Indien op de dag van je bezoek blijkt dat het helemaal niet druk wordt, ga dan gerust ongepland te werk, er zal tijd genoeg zijn om alles in eender welke volgorde te doen. Het aanvalsplan dient slechts als suggestie geïnterpreteerd te worden. Het kwam tot stand door veelvuldige bezoeken in het verleden. De verstrekte informatie biedt geen garantie op succes.

 

Doelgroep van het park?

Het park is uiterst geschikt voor de gehele familie, van zeer jong tot oud. Het park is het het populairst bij jongeren vanaf 12 jaar. Het spectaculair imago is gemakkelijk te verklaren door de aanwezigheid van achtbanen met inversies en tal van hevige attracties. Toch kan het park ook leuk zijn voor de kleinsten onder ons. Het park biedt ongeveer 30 attracties die ook toegankelijk zijn voor kinderen kleiner dan 1 meter 40. 

Voor een heel aanbod van de attracties wijzen we je graag door naar onze parkgids: Walibi Belgium.
Voor prijzen en andere informatie wijzen we je graag door naar de parkgids: Info Walibi Belgium .

Planning voor je bezoek?

Uitkijken naar je bezoek is bijna even fijn als het bezoek zelf.  Sleuren met een rugzak is niet voor iedereen weggelegd, toch geven we je graag enkele tips die handig kunnen zijn.

- Koop je tickets online via Walibi.com; de tickets zijn goedkoper én je hoeft niet meer aan te schuiven voor de kassa;
- Via de NMBS kan je goedkope B-dagtrips boeken. Het park ligt op wandelafstand van het treinperron van Bièrges;
- Neem een regenjas mee (handig bij regen en natte waterattracties);
- Indien je budget beperkt is, neem je best voldoende voeding en drank mee om de dag door te komen. Een halve liter water kost meer dan 2,5 euro ter plaatse;
- Je zwembroek of badpak (geen shorts) zullen van pas komen indien je je bezoek wenst te combineren met Aqualibi, het vernieuwde waterparadijs van Walibi;
- Een fototoestel levert mooie (en goedkope) souvenirs op; er zijn tal van fotolocaties in het park, je kan tevens met Walibi en zijn broer op de foto;
- Neem wat extra geld mee voor souvenirs; alle souvenirs zijn gloednieuw in 2011;
- Print de attractielijst uit onze parkgids en bepaal welke attracties je absoluut wenst te doen. Op drukke dagen zal er misschien onvoldoende tijd zijn om al de attracties in het park aan te vinken;

-Plan de route naar het park om onaangename verrassingen onderweg te vermijden. Het park is gemakkelijk te bereiken vanaf afrit 6 van de E411 Brussel-Namen.
 

Tijdens je bezoek?

Het is aan te raden om voor de openingstijd van het park aanwezig te zijn. In de vroege ochtend is de drukte in het park nog zeer beperkt. De ingangspoort gaat al open voor 10 uur, de officiële openingstijd. Bezoekers kunnen reeds genieten van de 'mainstreet', een breed pad gelegen aan de ingang van het park, avontuurlijk gethematiseerd met geen enkele attractie, maar wél een terras om te ontbijten en enkele winkels om te bekijken. Om 10 uur stipt wordt de poort aan het einde van de mainstreet plechtig geopend met een kleine ceremonie die ongeveer 5 minuten duurt. Hier zijn parkmascottes aanwezig en eveneens is het een leuke start van je dag. 

Wanneer de poort opent zal je merken dat de grote massa naar Weerwolf loopt, de houten achtbaan van het park. Het is slimmer om af te slaan naar links richting de Arabische zone. Hier heb je o.a. Cobra, een Boomerang Coaster van Vekoma. Aangezien het grote deel van het volk naar Weerwolf gaat, zal je hier niet moeten aanschuiven. Meteen één rit die je hebt gedaan zonder een minuut te verliezen.

De Cobra is daarbij een redelijk grote achtbaan. Je wordt achterwaarts opgetrokken om vervolgens een parcours voorwaarts te doen en maar liefst drie maal overkop te gaan. Vervolgens word je weer omhoog getrokken en doe je het gehele parcours nog eens achterwaarts.

Na een ritje op de Cobra, heb je meteen ook een mooi uitzicht gehad over het park. Je vervolgt nu de parkcirkel naar Radja River die in dezelfde zone gelegen is. Deze attractie is iets minder wild en een grote aanrader op een warme dag. In deze attractie loop je het risico zeer nat te worden, deze wilde rivier behoort tot de langste van Europa en heeft rafts van 12 personen. Hoewel kinderen zijn toegelaten op deze attractie, is het aan te raden om deze goed vast te houden. De raft botst meerdere malen tegen objecten die een serieuze schok kunnen geven.

De volgende attractie die je tegenkomt is: Het Paleis van de Geest. Een draaiend huis dat het hoofdje op hol laat slaan! Een prachtige illusie waarbij je de indruk krijgt meerdere malen overkop te gaan! Deze attractie is niet geschikt voor bezoekers die vlug misselijk worden, alhoewel de ogen sluiten al veel zal oplossen! Vele bezoekers lopen deze attractie voorbij omdat deze gesloten kan lijken, terwijl deze gewoon operationeel is. Bezoekers worden met grote groepen tegelijk binnengelaten, om vervolgens een lange periode niemand binnen te laten. Laat u echter niet misleiden, zolang de wachtrij niet is afgesloten, is deze gegarandeerd open.

De attractie is zeker niet eng voor kinderen, het is geen spookhuis. Bij het betreden zal je een voorshow zien die eerder grappig dan eng is. Vervolgens neem je plaats in de geheel veilige zitjes om een speciale rit te maken. Weer een attractie die garant staat voor een hele boel familie plezier.

Enkele tientallen meters verder ligt het attractiegebied van de nieuwe sterren van Walibi: een kinderzone met tal van kinderattracties. Deze zone opent doorgaans iets later op de dag, maar hier ontstaan zelden wachtrijen, dus raden we je aan om verder te lopen naar de achterzijde van het park. 

De attractie die je vervolgens aan de rechterzijde ziet liggen is Flashback, de logflume (of boomstamattractie) van het park. Flashback is een topattractie van het park Je neemt plaats in een fluo gele "boomstam" om een verjongingsproces te krijgen. De attractie is voorzien van drie leuke afdalingen in het water. Eveneens kan je je verwachten aan leuke effecten en verrassingen ! Wanneer je de attractie verlaat ben je meestal maar gematigd nat.

Het zal nu ongeveer, indien je het park betrad bij opening, 12 uur zijn. Terwijl de meeste mensen gaan eten, is dat niet echt het beste idee. De wachtrijen aan de eetgelegenheden lopen snel op, terwijl het net nu minder druk zal zijn aan de attracties. 

Lucky Luke city dat nabij Flashback ligt is nu de hotspot, het grote publiek is hier. We laten dit dus nog even links liggen en gaan naar de achterkant van het park. Op onze tocht naar de achterkant vinden we nog: Drakenboten waar we een rondvaartje kunnen op doen en Teekopjes voor een draaiende rit. En dan hop naar de absolute achterkant van het park.

Hier staan nog heel wat attracties te wachten:  Challenge of Tutankhamon is een interactieve rondrit waar je met laserpistolen "vecht" tegen wezens uit Egypte. Een attractie voor het hele gezin, je kan met zes personen plaatsnemen in een wagentje. Wel opgepast met erg jonge kinderen, het is zo dat deze attractie enkele scènes bevat die best wel "eng" kunnen zijn voor kinderogen. De attractie heeft ook heel wat speciale effecten en drie mogelijke eindes. Naar gelang je eigen prestatie binnen het spel, verleng je je eigen rit. 

In de buurt van Challenge of Tutankhamon kan je ook voor de kleinsten onder ons De Keverbaan vinden. De Keverbaan is een kleine achtbaan voor de jongsten onder ons en maakt twee toertjes. Ook zijn er in de buurt Go Cars, waar kinderen mee kunnen rijden en de Octopus die de iets oudere ondertussen kunnen door elkaar schudden. Een leuke, zachte, thrill ride. De nieuwe grote parkshow met de rivaliserende parkbands is hier ook zeker een must-see.

 

Vanaf 14h00 wordt aangeraden om een plaats te kiezen voor de lunch.  Indien je je eigen lunch hebt verzorgd, kan je deze genieten op de picknickweide, naast de interactieve darkride, Challenge of Tutankhamon. Er zijn hier banken, drankautomaten en vuilbakken voorzien.Indien je wenst te lunchen in het park, raden we je aan om de trein te nemen naar de ingang van het park. Aan de ingang, maar ook in de buurt van Lucky Luke city vind je spek voor elke bek; een broodjesbar, een frituur, een hamburgertent en zelfs een heus zelfbedieningsrestaurant hebben de grote drukte nu reeds achter zich.

Indien u at in Lucky Luke City, doet u best de attracties hier in de buurt. Calamity Mine is een mijntrein voor heel de familie ! Hij gaat niet te snel en gaat eveneens niet over de kop. Perfect als familieachtbaan voor iedereen na de lunch. In hetzelfde themagebied, vind je ook nog Dalton Terror. Een grote vrije val van maar liefst 77 meter hoog! Wellicht de meest indrukwekkende attractie van het park. In Lucky Luke city vind je ook enkele leuke foto punten, een souvenirswinkel en enkele (kermis)spelen tegen betaling.

U zet de dag verder richting ingang, waar nog een groot aantal attracties de opwachting maken. De eerstvolgende is Buzzsaw of Screamer, een Top Spin die meerdere malen over de kop gaat. Deze attractie is enkel voor de bezoekers met een sterke maag. Voor kleinere kinderen staat er enkele meters verderop een kinderzone met een handvol kinderattracties. Zo vind je er een treintje, een mini-Dalton Terror, een zwiermolen voor kinderen en enkele andere draaimolens enkel voor kinderen!

Wanneer de kinderen hier alles hebben gezien bevind je je op enkele stappen van de Italiaanse zone. Deze zone heeft een botsauto-attractie en eveneens een familievriendelijke "Breakdance" in de vorm van tonnen. 

Vervolgens op onze tocht vind je de gloednieuwe W.A.B.- 4D show. Een interactieve show, waarbij de beelden op je afvliegen en er effecten aanwezig zijn die je helemaal in het verhaal zullen sleuren van de gloednieuwe characters. Zorg vooral dat je de Nederlandse wachtrij neemt. Naast deze show bevindt zich Weerwolf, de enige houten achtbaan van België. Een schokkende, snelle rit met vele afdalingen en bochten, maar een echte must-do bij elk bezoek aan Walibi Belgium.

Voor de mensen die het iets minder wild willen is er vlakbij een Zwiermolen aanwezig die je door de lucht laat zweven. Nog rustiger kan het in het enorme reuzenrad dat een schitterend uitzicht biedt over de Weerwolf, het park en de verre omgeving.

We zijn nu bijna terug aan ons vertrekpunt, maar er staat zeker nog een handvol attracties op je te wachten. Zo zal je een oldtimer rondrit bemerken op weg naar de ingang. Vanuit de oldtimers krijgt u een niet te evenaren uitzicht op de eerste afdaling van de houten achtbaan Weerwolf. De treinrit van het park heeft hier een station, tegenover de grote grote paardenmolen.

Als je van de paardenmolen richting ingang stapt, zal je merken dat je ook nog kan afslaan. Hier zou je beland zijn wanneer je in het begin van de dag rechts koos i.p.v. links. Dit stukje van het park bevat de meest wilde achtbaan: de Vampire. Je hangt onder de rails en je zal maar liefst vijf keer overkop gaan. Een achtbaan voor de durvers.

Op zich heb je nu heel het park gezien. Tijdens bepaalde periodes in het seizoen, zijn er speciale evenementen in het park gepland. Als er een nocturne plaatsvindt in het park, dien je zeker te wachten tot het schitterende slotvuurwerk. Op de grote parkplannen in het park zal zeker aangeduid staan, waar deze show in het park zal plaatsvinden.

Het bovenstaand verloop zal zorgen dat je in het begin van de dag erg veel attracties kan doen aangezien je de grote massa ontloopt. Als je het maximale uit je dag wilt halen is dit zeker een aanbevolen aanvalsplan. 


Andere belangrijke weetjes:

- Een volwassen menu in het park kost gemiddeld 10 euro.
- Eten en drinken worden niet aan de ingang geweigerd.
- Bij een bezoek is het mogelijk dat men je voor veiligheidsredenen fouilleert.
- Het park is voorzien van een goed security team om je veiligheid te garanderen.
- Je kan het park makkelijk bereiken via trein (station: Walibi - Bièrges).
- Eveneens via auto is het park makkelijk te bereiken. 
- Het park is erg toegankelijk voor rolstoel gebruikers. Je kan ook rolstoelen huren (reservatie is aanbevolen, dit kost 5 euro).
- Het park heeft kinderwagens ter beschikking en voorzieningen in de toiletten.
- Buiten het park is er een hondenkennel voorzien, waar je dier kan verblijven.
- Het park heeft lockers waar je je spullen kan achterlaten.
- Kinderen die verloren lopen worden naar de infobalie gebracht, hier kan je eveneens gratis een bandje halen dat je je kinderen kan aandoen met telefoonnummer.
- Andersvaliden hebben recht tot een speciale toegang tot attracties, neem hiervoor op voorrand contact op met het park.
- Er is aan Lucky Luke city een EHBO post waar je terecht kan met problemen en deze is ook toegankelijk voor moeders en hun kinderen ter verversen.
- Mensen van boven 12 jaar zullen geweigerd worden indien deze vermomd zijn (vooral het verbergen van het gezicht en een volledig kostuum zullen problemen veroorzaken).

Volledig klaar voor een dagje Walibi Belgium ? Twijfel niet ! 

Indien je nog vragen hebt kan je terecht op ons: forum. Hier zal u binnen de kortste tijd geholpen worden!

Tekst & Foto's: ©2010 - Jeroen De Koninck & Nico Reynders - Pretparken.be

Nickelodeon exclusief in Walibi!
Share
Auteur: Michiel De Sutter @ 19 Feb 11

Walibi sluit exclusief partnership met Nickelodeon


Vanaf zaterdag 19 februari zullen de videoclips van de twee muziekgroepen W.A.B en The SkunX op Nickelodeon in Vlaanderen en Nederland uitgezonden worden. Walibi, toonaangevende speler op het vlak van gezinsentertainment in Europa, heeft een exclusieve overeenkomst getekend met kidszender Nickelodeon. Vanaf 19 februari gaan beide partijen voluit voor een 360° campagne waarin de music battle tussen de band van Walibi en die van zijn tweelingbroer Squad centraal staat. Nickelodeon zendt niet alleen de videoclips van beide bands uit maar staat ook in voor een lanceringscampagne waar elke beginnende muziekgroep van droomt; W.A.B en The SkunX zullen in de komende maanden op de meest onverwachte momenten op de zender opduiken. Verschillende activaties zorgen ervoor dat de kids zich als echte fans bij één van de bands aansluiten en kans maken om de bands van dichtbij te volgen.

 

Door voor Nickelodeon te kiezen gooit Walibi zijn manier van communiceren over een totaal andere boeg. Het volledig nieuwe Walibi-universum zal zich in de eerste plaats tot de tweens richten. Jongeren van 8 tot 12 jaar die meteen de eerste doelgroep van het nieuwe Walibi-universum vormen. Als onbetwiste leider in de wereld van de Tweens wordt Nickelodeon onder de jongeren van die leeftijd ook als een ‘cool merk’ aanzien, met mythische en succesvolle series zoals Big Time, iCarly en Victorious.

Ides Ticket, General Manager MTV Networks Belgium: “Voor ons is het zeer aangenaam om met een partner als Walibi samen te werken die de doelgroep van de tweens begrijpt én hen aanspreekt in de juiste en coole taal. Ik ben er dan ook van overtuigd dat deze samenwerking een sterk signaal geeft aan de 8-12 jarigen en dat wij samen nog mooie projecten zullen realiseren in de komende maanden.”

Ook het internationale karakter van Nickelodeon spreekt Walibi, dat zich onlangs als een nieuw Europees entertainmentmerk lanceerde, erg aan. Er bestaan momenteel 4 Walibi-parken: één in het Belgische Waver, twee in Frankrijk (Walibi Sud Ouest en Walibi Rhône Alpes) en één in Nederland (Walibi Holland). Een vijfde park onder Walibi-licentie (‘Sindibad by Walibi’) zal in 2013 in Marokko zijn deuren openen.
Het nieuwe universum van Walibi, vergezeld door zijn muzikale makkers Fibi, Zenko en Haaz en hun tegenhangers Squad, Loco en Motiv, wordt vanaf zaterdag 19 februari op Nickelodeon onthuld.
 

 

Tekst en foto's: © 2011 Walibi Belgium

De nillies van... Walibi Belgium
Share
Auteur: Glenn Van Hoeydonck @ 1 Jan 11

2000, herinnert u zich dat jaar nog? U merkt het meteen: tien jaar is lang, op bepaalde vlakken zelfs een eeuwigheid. Eén van die vlakken is de pretparkwereld. Een attractie die tien jaar terug baanbrekend was, is nu vaak niet meer dan een leuk tussendoortje tussen al het recentere, meer spectaculaire geweld. We onderzoeken de voorbije tien jaar van een belangrijk park in onze omgeving. Gebruikte men die tien jaar om aan grote expansie te doen, of bleef men stil zitten? Is het park in staat om het op Europees niveau te maken, of zal het bij regionaal succes blijven? We nemen het Belgische toppark Walibi Belgium onder de loep.

Walibi à la nineties

Op het einde van de nineties maakt Walibi zijn naam als Belgische topper meer dan waar. Het park had met Tornado en Sirocco de nodige thrillcoasters in huis, bood met Radja River en Flash Back twee unieke waterattracties aan en had tientallen rides voor het hele gezin. Met de papegaaien- en zeeleeuwenshow was er ook voldoende entertainment. De inmiddels gesloten Ali Baba, Top Gun en Parachute draaiden bovendien nog op volle toeren. Walibi leek een gouden toekomst tegemoet te gaan, want men was de laatste jaren stevig aan het uitbreiden met grote en unieke attracties. 1998 was dan ook het jaar van Dalton Terror. Deze vrije val van bijna tachtig meter was toen een van de meest indrukwekkende attracties van België, maar blijft ook dertien jaar na opening een topper.

De groei van het park vorderde de volgende jaren gestaag. In 1999 presenteerde het park zo maar even drie nieuwe attracties. In de achterste zone van het park brachten de Vikingbootjes en de kinderachtbaan Coccinelle weer wat leven na het verdwijnen van de darkride ‘Het Geheim van de Eenhoorn’. Dé grote nieuwigheid was echter de spectaculaire rollercoaster Vampire. Deze zogenaamde suspended looping coaster is een standaardmodel van de Nederlandse constructeur Vekoma. De bouwer installeerde dit type inmiddels in tientallen parken, maar in 1999 was het nog een vrij unieke attractie. Duizenden mensen keken dan ook vol verbazing naar dit nieuwe staaltje techniek. Vampire bleek achteraf gezien een van de laatste nieuwigheden die volledig bij de toenmalige koers van het park hoorden. Men wilde speciale attracties in een typisch Walibi-kleedje. Vampire mocht dan wel minder gethematiseerd zijn dan andere recente nieuwigheden, met zijn eenzame ligging in een uithoek van het park had deze baan wel een heel eigen identiteit.

Walibi na de millenniumwissel

In 2000 was er voor de bezoekers weinig nieuws te beleven, maar bereidde zich men volop voor op het jaar nadien. Dan zou Walibi namelijk een grote metamorfose ondergaan. De kangoeroe werd vervangen door de Looney Tunes en het park ging voortaan door het leven als Six Flags Belgium. Op alle folders en posters prijkte ‘Europe’s favourite thrills’ en men adverteerde met twintig nieuwe attracties en shows. Veelal ging het echter om standaardattracties die de lege delen van het park opvulden. De enige toevoegingen uit 2001 die vandaag nog echt geliefd zijn onder het publiek, zijn het grote kindergedeelte Bugs Bunny Land (inmiddels gekend als Walibi Folies) en de houten achtbaan Weerwolf. Attracties als Cobra, Screamer en Paleis van de Geest maken het park weliswaar completer, maar maken voor de meeste bezoekers niet het verschil tijdens een dagje pretpark. 

Six Flags gaf het park op vlak van attracties dus een stevige boost, maar maakte een fout door kwantiteit boven kwaliteit te kiezen. Het was bovendien niet meteen nodig om zoveel geld te pompen in een park dat sowieso al goed draaide. De vrees dat de volgende uitbreiding hierdoor jaren op zich zou laten wachten, bleek gelukkig ongegrond. Twee jaar later opende immers de poorten van de verrassende darkride Challenge of Tutankhamon. Deze attractie toonden aan dat kwaliteit en thema nog steeds belangrijk waren. Een ride met een dergelijke hoeveelheid aan special-effects en gecompliceerde techniek is echter ook bijzonder gevoelig aan storingen, en daar begon Six Flags’ ware gedaante stilaan boven te komen. Six Flags richtte zich voornamelijk op nieuwigheden, wat commercieel gezien uiteraard een slimme zet is. Maar de oude vertrouwde Walibi-attracties kregen hierdoor niet meer het vereiste onderhoudsbudget. Calamity Mine werd steeds groener, Flash Back kende steeds minder effecten en Dalton Terror werkte nog maar zelden op volle capaciteit.

Vandaag de dag is het park alweer in nieuwe handen en probeert men langzaam de succesvolle koers uit de nineties weer te bereiken. De naam en mascotte zijn sinds 2005 al terug, maar er is nog veel werk. Met de nieuwe rollercoaster Vertigo probeerde men in 2006 duidelijk wel om opnieuw voor uniciteit te gaan, maar de attractie werd wegens constante problemen en storingen al na amper twee jaar ontmanteld. Jammer, want het was een bijzonder interessante nieuwigheid die Walibi Belgium terug aandacht van pretparkfans uit binnen- en buitenland bezorgde. Na de hele geschiedenis rond Vertigo kwam er helaas geen grote nieuwigheid meer, al werden in 2010 enkele topattracties opgeknapt. Opmerkelijk waren vooral de frisse verfbeurt van Vampire en de kleurrijke gedaanteverandering van Flash Back. Voor een park dat haar attracties de afgelopen jaren vaak onnodig liet verkommeren, was dit alvast een mooie stap voorwaarts.

De nillies, een vooruitgang?

Als we puur naar het aantal attracties kijken, is Walibi Belgium er op tien jaar stevig op vooruit gegaan. Six Flags investeerde namelijk veel geld in nieuwigheden die het park completer maakten. Maar terwijl er duchtig geld werd gespendeerd aan nieuwe attracties, raakten de andere elementen van de parkoperatie in vrije val. Qua onderhoud werd er duidelijk bespaard en het personeel leek over het algemeen minder begaan met hun job dan voorheen. Het zijn net deze dingen die bijdragen tot de algemene sfeer binnen een park. En dat is voelbaar: de ziel van het vroegere Walibi lijkt ingeruild voor een veel minder aangename sfeer. Compagnie des Alpes – de huidige eigenaar van het park – is gelukkig niet zomaar een zoveelste investeringsmaatschappij. Het bedrijf liet al weten dat het Walibi terug op het juiste spoor wil helpen door oude parels weer op te poetsen. De recente verfbeurten bij bepaalde attracties getuigen alleszins van een bepaalde wil om vooruit te gaan. Bovendien sleutelt men volop aan Aqualibi, het waterparadijs dat vanaf 2011 zal heropenen in een hedendaagse look. Walibi Belgium lijkt dus eindelijk terug op de juiste sporen, maar heeft helaas veel tijd verloren met het inhalen van achterstallig onderhoud. Het is dus nu vooral uitkijken naar een grote nieuwigheid in de nabije toekomst, al weet niemand wanneer deze wens in vervulling zal gaan...

 

Nog vragen of een opmerking? Surf dan snel naar ons forum!

Lees ook het artikel over de nillies van Moviepark Germany en de nillies van De Efteling .

 

Tekst & foto's: Glenn Van Hoeydonck - Pretparken.be

 

Eerste Halloween nocturne van Walibi Belgium
Share
Auteur: J DK @ 31 Okt 10

Walibi Belgium en haar Halloween nocturnes.

Enkele weken geleden kwamen de eerste berichten online. Het derde en tevens laatste Monster Festival had een nieuw boegbeeld: Marva. Ze is de moeder van haar gevreesde zoon Draco. Nadat ze zag dat er heel wat misliep met Draco, kwam ze naar Walibi Belgium om orde op zaken te zetten. Al snel had ze elk medium van het park overgenomen en begon ze zelf te regeren in haar mini-koninkrijk. Marva maakte vervolgens bekend dat het park op 30 en 31 oktober en op 1, 4 en 5 november tot 21 uur open zou zijn. Wij waren aanwezig op de eerste nocturne. De elfde Halloween editie in Walibi Belgium kon beginnen...

 

 

Marva zwaait de plak: nieuwigheden

Nu Marva met ijzeren hand regeert in Walibi Belgium, heeft ze meteen een aantal dingen veranderd. Niet alleen liet ze een compleet nieuw spookhuis bouwen, ook zijn in tegenstelling tot de vorige jaren alle Halloweenattracties dit jaar volledig gratis. 

Ook nieuw is de RIP-Pass. Deze pass geeft je versnelde toegang tot de 4 spookhuizen in het park, 50% korting in de Walibi shops, een VIP-plaats bij Halloween Fun Explosia, de parade en de vuurwerkshow. Tevens krijg je een exclusief t-shirt én mag je 3 attracties naar keuze zonder wachten berijden. De RIP Pass kost €15 en kan je via de website van het park of aan de kassa's kopen. Dagelijks zijn er slechts 350 RIP passen beschikbaar.


 

Het park:

Ook is er dit jaar veel aandacht besteed aan de aankleding van het park. Walibi Belgium liet maar liefst 20 ton pompoenen, 700 balen stro en 8000 maisstronken aanvoeren. Verder is het park ook aangekleed met meer dan 1000 meter aan stof en 400 meter aan slingers. Tijdens nocturnes zorgen 500 extra spots voor de nodige verlichting. De medewerkers van Walibi hebben maar liefst 1320 uur gewerkt om het park klaar te maken voor twee weken Halloween.

80 acteurs, voorzien van de nodige schmink en kostuums, zorgen voor de sfeer.

 

 

De spookhuizen & Halloween attracties:

Marva Land: Familie Spookuis
Op de site stelt men Marva Land voor als een nieuwe "doorloop" zone zoals vroeger Draco Village of toch, die indruk krijg je. Echter krijg je toegang tot één van de leukste spookhuizen 'ooit gemaakt'. Wanneer je Marva Land betreedt, krijg je zakjes met snoep gratis aangeboden. Vervolgens ga je door een klein doolhof, waar enkele acteurs in zitten en je soms doen verschieten. 

Eens aan de uitgang van de doorloop zone te komen, kom je aan de reusachtige Candy FABrik !  Marva stond je hier vrij vaak op te wachten. Ze entertainde het publiek met snoep en verbale agressie. Een leuk extra feit aan het balkon waar Marva op stond is de aanwezigheid van een heus snoep kanon. Uit dit kanon worden er snoepjes geschoten en ook zakjes met snoep.

Hierbij houdt het zeker niet op, het mooiste van de hele zone is de aanwezigheid van het spookhuis. Een tent is opgesteld wat een werkruimte binnen de Candy FABrik moet voorstellen. Rond de 20 acteurs staan klaar om je de schrik momenten van je dag te bezorgen. Eens je binnenkomt heb je het gevoel dat je in een museum komt waar je ziet hoe alles werkt. Dit is niet waar, al snel gebeuren er ontploffingen, schuiven er dingen weg en staan er Candy FABrik werknemers om je de stuipen op het lijf te jagen. Het spookhuis is voorzien van mooie decoratie, felle kleuren, acteurs en ook een aangename snoepgeur!

Het beste aan dit spookhuis is de 'familie-factor'. In tegen stelling tot de meeste spookhuizen in Belgie of Europa werkt men hier niet met enge aankleding en maquillage. Het spookhuis haalt zijn goedheid uit de 'boe-factor' die er hangt. Men probeert deze er te brengen door je te doen verschieten en dat lukt erg goed.

Andere spookhuizen moeten het meer hebben van een aanwezige schrik. Je ziet een man met kettingzaag en je weet dat je er voorbij moet. Dat maakt het eng, in de Candy Fabrik daarentegen berust het alleen op je te laten verschieten.
Aan het einde van de Candy Fabrik krijgen de kleine kinderen nog een Walibi sleutelhanger. 
Een volwaardige nieuwkomer voor 2010. Eén van de betere spookhuizen in het park met een erg hoge familie factor. Een must-do bij een Halloween bezoek aan het park.

 

Zoo Terror: Chaotisch Spookhuis
Waar vorig jaar alle glorie naar toe ging, zal er dit jaar minder te beleven zijn. Dankzij het gratis maken, stonden er reusachtige wachtrijen. Zoo Terror is vrij capaciteitloos en duurt 5 minuten. Tussen elke show is er nog een korte pauze van 2 minuten en om de zoveel shows een langere pauze. De show is op zich het zelfde gebleven. Echter is de schrik eraf, omdat door de lange wachtrijen men capaciteit verhogend werkt en in plaats van de 25 bezoekers vorig jaar er nu nog al 50 worden toegelaten. Hierdoor neemt de schrik factor van het spookhuis af. De meeste mensen gaan ook aan één kant staan op elkaar gedrukt.

 

Monster Circus: Walk Through & Clown's River: Familie rondvaart
Al van het begin van Monster Festival een vaste waarde tijdens Halloween in Walibi. Er is weinig veranderd ten opzichte van vorig jaar. Eveneens is het gratis maken een factor dat zorgt voor meer volk. Je loopt dus meer in een treintje door het spookhuis. We raden je aan vooraan te lopen, zo zie je nog niets en kan je verrast worden door acteurs. Er zijn vrij enge stukken, met meerdere acteurs, maar op zich blijft de attractie vrij familie gerelateerd. Al raden wij de attractie toch af voor kleine kinderen.

Clown's River heeft dit jaar weer een niveau hoger bereikt ten opzichte van de vorige jaren. Deze halloween attractie evolueert bijna elk jaar al in de positieve zin. Zo was er dit jaar veel meer decoratie aanwezig, acteurs (die vrij dicht tot zelfs op je boot komen) en rook effecten. Op zich nog steeds de zwakste Halloween attractie qua schrikfactor, maar zeker de moeite om eens te doen.

 

Halloween Fun Explosia: Familie plezier & Draco Village: Doorloop zone
Halloween Fun Explosia is de normale Fun Explosia die dit jaar in Walibi speelde, maar dan in een Halloween kleedje gegoten. Bewegende spinnen en enge dansjes maken de show enger als ervoor. 

De voorbije jaren bevond er zich ook al een Draco Village, deze was opgesteld ter hoogte van Cilindri Rotani. Draco Village is dit jaar verplaatst naar het plein aan de Flashback. De reden is vooral omdat men nu niet helemaal rond het park moet gaan als men niet door de zone wilt wandelen. De zone is voorzien van een handje vol acteurs en dient vooral als fotopunt locatie. Zo kan je met de monsters op de foto en mag je in de kooien. Een leuke zone voor een leuk souvenier!

 

Monsters In The Streets

Monsters In The Street is een parade die vertrekt vanuit Marva Land en richting de ingang wandelt. Alle monsters van het park zijn aanwezig om deze korte maar krachtige parade te steunen. Met kettingzagen en snoep entertaint men het publiek. Een belangrijke weetje is dat alle spookhuizen op het moment van deze parade gesloten zijn. De monsters komen namelijk allemaal samen in de stoet.

 

 

De eindshow

Petje af voor de eindshow van het park. De show begon stipt om 19.30 uur. Voorgaande aan de show werd het publiek beziggehouden door een steltenloper en zorgt de muziek voor spanningsopbouw. Vervolgens vallen de lichten uit en kan het spektakel beginnen. Wanneer de show begint, wordt het hele spektakel ingeleid door een gewone circus directeur. Dit gebeurt in drie talen en is zo erg toegankelijk gemaakt voor bezoekers uit alle delen van België. Na de inleiding volgt er een spektakel van dans, vuur, muziek, ... Iedereen danst synchroon en er worden heel wat stunten uitgehaald. Het vuur vlamt uit de torens en de vuurspuwers zorgen voor vlammen in de richting van het publiek. Wanneer het spektakel al mooi gaande is stijgt er een podium uit de grond dat Marva op de dansvloer brengt. Ze doet een speech en de show gaat door.
Wanneer zij het teken geeft begint het vuurwerk, goed voor zeker tien minuten een knallend spektakel van licht, vuurwerk, dans en zoveel meer.

De show maakt je dag volledig af en is van een hoog niveau. Men maakt gebruikt van professionele dansgroepen, acrobaten, vuurspuwers en zorgt voor een heus vuurwerk dat van geen ophouden weet. Ook het lichtspektakel is er eentje uit de duizend. Als slot komt het vuurwerk nog dichterbij als het al was. Een wonderbaarlijk spektakel op hoog niveau ! 

 

Meer informatie vind je op ons forum en in onze parkgids. Walibi Belgium is nog open tot 7 november 2010.

 

Tekst en foto's: ©2010 - Jeroen De Koninck - Pretparken.be


 

Weerwolf nocturnes zijn groot succes!
Share
Auteur: Michiel De Sutter @ 3 Aug 10

Een waar succes voor de eerste Weerwolf Nocturnes !

Meer dan 30.000 bezoekers worden verrast door angstaanjagende wolven…

Sinds enkele zaterdagen wordt het Waverse pretpark veroverd door een bende weerwolven. Bij het vallen van de avond komen de weerwolven het bos uit. Ze bezetten het plein voor de Weerwolf attractie en voeren er een griezelig spektakel op. Vluchten kan niet meer : muziek, dans, vlammen, maken deel uit van een verbluffende show !

 

 

Enthousiaste bezoekers

Talrijke positieve reacties stroomden binnen op onze Facebookpagina. De bezoekers zijn aangenaam verrast en zeer tevreden over de eerste editie van de Weerwolf Nocturnes. We lazen het volgende :
“Ik heb genoten van een fantastische weerwolf nocturne, ’t was zalig”
“De Weerwolf Nocturnes zijn echt een aanrader”
“Héél leuk ! Toen ik al het volk zag staan vroeg ik me af wat er gebeurde ... ik was uiteindelijk aangenaam verrast “ vertelde een bezoeker.

Innovatie: VIP Pass

Om volop te kunnen genieten van deze nocturnes worden er exclusieve VIP passen aangeboden. In 2 woorden: niet meer wachten en een leuk aandenken zijn de boodschap.
De VIP pass geeft je versnelde doorgang tot alle Big7–attracties (Weerwolf, Vampire, Radja River, Flash Back, Challenge of Tutankhamon, Calamity Mine en Dalton Terror). Aanschuiven is dus niet meer nodig! Je krijgt bovendien een uniek Weerwolf T-shirt, een VIP plaats voor de nieuwe show Fun Explosia en tenslotte een bevoorrechte plaats tijdens het vuurwerk.

Er bestaan 2 soorten VIP formules: één aan 15€ (enkel VIP pass zonder toegangsticket tot het park) en één aan 39€ (toegangsticket tot het park inbegrepen). Ze worden enkel via de website www.walibi.be verkocht. Het aantal wordt beperkt tot 250 exclusieve passen per nocturne.
Deze VIP passen worden getest tijdens de 5 zomernocturnes. Indien het een succesvolle formule blijkt te zijn, kunnen de VIP Passen het hele jaar door aangeboden worden.

Walibi Belgium

Met meer dan 40 attracties is Walibi het grootste pretpark van België. Het Waverse pretpark heeft attracties voor alle leeftijden en biedt aan de hele familie een dag vol (ont)spanning en plezier.
Walibi Belgium maakt deel uit van de Groep Compagnie des Alpes. De Groep Compagnie des Alpes is leider op de Belgische pretparkenmarkt dankzij de parken Walibi Belgium, Aqualibi en Bellewaerde Park. Meer informatie op www.compagniedesalpes.com.

PRETPARKEN.BE was er ook

Met enkele mensen van onze site trokken we richting het Waverse park om een eigen beoordeling te geven. We waren unaniem zeer onder de indruk van de staat van het park, de vernieuwing van de attracties en de leuke extra animatie die voorzien was voor de Weerwolf Nocturnes. De avond werd afgesloten met eenschitterend vuurwerk. De foto's vind je hier

 

Tekst en foto's: ©2010 Walibi Belgium
 

Inauguratie van de nieuwe kleuren van de Vampire met Jean-Pierre Papin.
Share
Auteur: Kris Peeters @ 20 Jun 10

Vandaag 20 Juni was het zover, de Vampire in Walibi Belgium werd ingehuldigd in zijn nieuwe kleuren, rood en zwart. Omdat dit ook de kleuren zijn van AC Milan, hadden ze er niets beter op gevonden om Jean-Pierre Papin uit te nodigen om dit geheel meer allure te geven. Papin heeft lang bij AC Milan gespeeld, een uitstekende manier om de Vampire in de bloemetjes te zetten. Verschillende fanclubs waren ook uitgenodigd om een dag plezier te beleven in Walibi en natuurlijk om Papin te ontmoeten.

 

 

Inhuldiging van de Vampire

Even na tien uur was het zover. Onder een grote persbelangstelling werd het lint van de vernieuwde Vampire plechtig doorgeknipt door Papin. Daarna was het tijd om hem in te rijden. Natuurlijk mochten de fans mee op de achtbaan. Nadien maakte Papin tijd om de aanwezige fans de kans te geven samen met hem op de foto te gaan. De aanwezige pers kreeg voldoende tijd om een interview af te nemen.

 

Partijtje voetbal

Het was hoogtijd geworden om de gelukkige winnaars van de internet wedstrijd met Papin een rondje te laten voetballen. De deelnemers kregen elk drie minuten om zoveel mogelijk doelpunten te scoren tegen Papin op een klein voetbalveldje. De meeste konden toch enkele doelpunten scoren.

Op het einde van de mini wedstrijdjes waagde Walibi zelf zich aan een partijtje voetbal met Papin. Dit was een nog wel grappig matchke, maar onze kangoeroe bracht het er niet slecht van af en kon zelfs een paar keer scoren!

 

Uitdelen van de prijzen

De prijzen werden uitgedeeld aan het standbeeld van Walibi vooraan het park, op het inkomsplein. Iedereen die een doelpunt had gescoord tegen Papin kreeg een gesigneerd shirt van AC Milaan.

Hierna mochten alle deelnemers nog genieten van een prachtig dagje Walibi.

 

Verder kon iedereen die in het park aanwezig was tijdens de namiddag nog live het WK voetbal volgen op een groot scherm.

 

Discussieer mee op ons forum. Meer informatie over Walibi Belgium vind je in onze parkgids of op www.walibi.be.

 

Foto's en tekst: ©2010 - Kris Peeters

Geschiedenis van een park: Walibi Belgium
Share
Auteur: Nico Reynders @ 22 Feb 10
Op 26 juli 1975 opende Eddy Meeus een park, met als voornaamste attractie een waterteleski, op de rand van Wavre, Limal en Bierges. De eerste 2 letters van deze dorpen vormden de naam Walibi.

Jaar na jaar zou Walibi uitgroeien tot één van de grootste parken in Europa. Dankzij de aanwezigheid van Suske & Wiske, en al hun vrienden, kregen wij de mogelijkheid om Joris met de teletijdmachine van Professor Barabas de tijd in te sturen en zo een overzicht te krijgen van 1975 tot nu...


Overzicht van 1975 tot nu...

In 1975 was er in Walibi een fijn zandstrand, een achtbaan, pony’s, kano’s, botsauto’s, de waterteleski en 5 kermisattracties. Nieuw in België was dat de entreeprijs de hele dag recht gaf op gratis toegang tot alle attracties. Vijftig duizend mensen vonden hun weg naar Wavre.

Een jaartje later was Kuifje de ster in: Kuifje en de “Zonnetempel”. Via een bootje vaarde men doorheen een fluorescerend bos. De mensen kwamen oog in oog te staan met dieren, die Kuifje in het Amazonewoud ontmoette, voor hij zich in de beroemde Zonnetempel waagde. Dat jaar, hun eerste volledige seizoen, bezochten 250.000 mensen het park. 

Bekijk maar eens volgend foldertje...

 
Dit vroeg om bevestiging, zelfs verbetering en dat gebeurde ook. In hun derde levensjaar kwamen 450.000 mensen naar Wavre om ondermeer de twee nieuwe sterren, Floppy en Daisy, te bekijken. Zij waren de twee dolfijnen, die tot 1984 in Walibi bleven. 

Verder werden kermisattracties toegevoegd, maar dat was niets in vergelijking met de nieuwigheden van 1978. De eerste wildwaterbaan van België was een feit, waarin 20 prauwen het nodige geplets en plezier zouden bezorgen. 

Datzelfde jaar ging ook Cinema 2000 open, een projectie van een 70mm film op een reuzengroot scherm. 
Later werd deze omgebouwd tot Sensorama. Het summum voor de thrillseekers werd echter de Enterprise.

1979 kon je wel de definitieve doorbraak noemen op Europees niveau, met de toevoeging van het reuzenrad (het tweede hoogste van Europa na Wenen toendertijd). 
Maar de doorbraak kwam er vooral omwille van de Tornado, de allereerste achtbaan ter wereld met een dubbele spiraal van 180°. Deze baan zal jaren lang het symbool zijn van Walibi.
Deze twee attractiepolen trokken nu ook Nederlanders, Fransen en Duitsers naar het park, goed voor zo’n 850.000 bezoekers.

  
Kuifje kwam in 1980 terug, met Europa’s eerste grote binnenattractie: het geheim van de “Eenhoorn”. Het publiek werd in de ban gebracht van de beruchte zeeslag tussen ridder Haddock (voorvader van de kapitein), en de verschrikkelijke Scharlaken Rackham. Op deze plaats vind je tegenwoordig Challenge of Tutankhamon terug...
Een jaartje later kwamen de parachutetoren “Yoyo”, voorloper van de huidge freefalltorens, en het “Laserama” de andere attracties vervoegen.

1982 was het jaar van de Sirocco. De sensatie van Walibi, waarin de trein wordt gekatapulteerd, om doorheen de looping te razen, vervolgens te klimmen tot 45m hoog, en dan achterwaarts terug naar het vertrekpunt te keren. 
De prachtige zomer erbij leverden een recordaantal bezoekers van 960.000 mensen. 

1983 werd het bloemenjaar in Walibi, met veel aandacht aan de bloemenperken in het park. 1984 bracht Panchito naar het park. 1985 werd het jaar van Ali Baba en de Sprookjes van Duizend en Eén Nacht.

De tropische piramide, ons beter bekend als Aqualibi, zag in 1987 het levenslicht. Een paradijs voor de waterratten onder ons. Met een constante temperatuur van 29° kon men ’s zomers en ’s winters genieten van een tropische omgeving, als ook van de verschillende waterbanen en andere mogelijkheden.

Op 12 mei 1988 werd de Radja River ingehuldigd. Meteen de grootste attractie van Walibi en tevens houder van een wereldrecord. Deze rapid river heeft namelijk een debiet van 30 miljoen liter water per uur. Dat jaar kwamen 1.400.000 mensen naar het park. 
Op 10 augustus 1988 bood de Europese Gemeenschap Walibi de Europese vlag aan (diepblauwe vlag met 12 gouden sterren), ter gelegenheid van de 12 miljoenste bezoeker.

 

1989 bracht een 3D-theater en een jaartje later was de uitbreiding van Aqualibi de grootste vernieuwing. Ondertussen werd veel zorg besteed aan het mooier maken van Walibi, door meer bomen, bloemen en planten neer te zetten. Dit mooier maken werd benadrukt door in 1992 Colorado te openen, momenteel Calamity Mine. Dat deel van het park werd volledig vernieuwd en de Colorado werd ingebouwd in een bergachtig decor, met tal van gebouwen, die de mijnsfeer moeten dienen op te roepen. Een overdekt amfitheater in Caraïbische stijl was het decor van de nieuwe zeeleeuwen show, welke plaats bood aan 2000 mensen. Ook Bounty nam de mensen vanaf 1992 mee op een wild avontuur.
Dan volgden enkele ‘sabatsjaren’, waarin vooral werd gewerkt aan het comfort van de bezoekers en een continue verbetering van het park.

De 20e verjaardag van Walibi werd gevierd met de opening van Flashback, een waterbaan, waarbij de bootjes zelfs achteruit in het water plensen. Datzelfde jaar stond er een superproduktie geprogrammeerd, namelijk de show Peter Pan. Zeer leuk was ook de Walibi Express, een treinrit doorheen het park.

In 1998 maakt Walibi zijn naam als Belgische topper meer dan waar. Het park had met Tornado en Sirocco de nodige thrillcoasters in huis, bood met Radja River en Flash Back twee unieke waterattracties aan en had tientallen rides voor het hele gezin. Met de papegaaien- en zeeleeuwenshow was er ook voldoende entertainment. De inmiddels gesloten Ali Baba, Top Gun en Parachute draaiden bovendien nog op volle toeren. Walibi leek een gouden toekomst tegemoet te gaan, want men was de laatste jaren stevig aan het uitbreiden met grote en unieke attracties. 1998 was dan ook het jaar van Dalton Terror. Deze vrije val van bijna tachtig meter was toen een van de meest indrukwekkende attracties van België, maar blijft ook tien jaar na opening een topper.

De groei van het park vorderde de volgende jaren gestaag. In 1999 presenteerde het park zo maar even drie nieuwe attracties. In de achterste zone van het park brachten de Vikingbootjes en de kinderachtbaan Coccinelle weer wat leven na het verdwijnen van de darkride ‘Het Geheim van de Eenhoorn’. Dé grote nieuwigheid was echter de spectaculaire rollercoaster Vampire. Deze zogenaamde suspended looping coaster is een standaardmodel van de Nederlandse constructeur Vekoma. De bouwer installeerde dit type inmiddels in tientallen parken, maar in 1999 was het nog een vrij unieke attractie. Duizenden mensen keken dan ook vol verbazing naar dit nieuwe staaltje techniek. Vampire bleek achteraf gezien een van de laatste nieuwigheden die volledig bij de toenmalige koers van het park hoorden. Men wilde speciale attracties in een typisch Walibi-kleedje. Vampire mocht dan wel minder gethematiseerd zijn dan andere recente nieuwigheden, met zijn eenzame ligging in een uithoek van het park had deze baan wel een heel eigen identiteit.

De 25e verjaardag van Walibi, gaat meteen ook de geschiedenisboeken in als de laatste verjaardag. Er was voor de bezoekers weinig nieuws te beleven, maar men bereidde zich wel volop voor op het jaar nadien. 2001 was immers het eerste jaar van SixFlags Belgium, dat Walibi verder uitbreidde, met talloze attracties voor jong en oud, met bekende figuren uit Looney Tunes en de aktiehelden van Batman. Op alle folders en posters prijkte ‘Europe’s favourite thrills’ en men adverteerde met twintig nieuwe attracties en shows. Veelal ging het echter om standaardattracties die de lege delen van het park opvulden.
Eén van de toptoevoegingen is ongetwijfeld de houten achtbaan Loup Garou. Attracties als Cobra, Screamer en Paleis van de Geest maken het park weliswaar completer, maar maken niet het verschil tijdens een dagje pretpark. 

Six Flags gaf het park op vlak van attracties dus een stevige boost, maar maakte een fout door kwantiteit boven kwaliteit te kiezen. Het was bovendien niet meteen nodig om zoveel geld te pompen in een park dat sowieso al goed draaide. De vrees dat de volgende uitbreiding hierdoor jaren op zich zou laten wachten, bleek gelukkig ongegrond. Twee jaar later openden immers de poorten van de verrassende darkride Challenge of Tutankhamon. Deze attractie toonden aan dat kwaliteit en thema nog steeds belangrijk waren. Een ride met een dergelijke hoeveelheid aan special-effects en gecompliceerde techniek is echter ook bijzonder gevoelig aan storingen, en daar begon Six Flags’ ware gedaante stilaan boven te komen. Six Flags richtte zich voornamelijk op nieuwigheden, wat commercieel gezien uiteraard een slimme zet is. Maar de oude vertrouwde Walibi-attracties kregen hierdoor niet meer het vereiste onderhoudsbudget. Calamity Mine werd steeds groener, Flash Back kende steeds minder effecten en Dalton Terror werkte nog maar zelden op volle capaciteit.

 

In November 2004 heeft Bugs Bunny de sleutels van het Waverse park opnieuw overhandigd aan de originele mascotte. De oranje kangoeroe is terug, en heeft SixFlags Belgium prompt herdoopt tot Walibi Belgium. De kangoeroe komt niet alleen, maar brengt een hoop vrienden mee, zo is Walibi vanaf nu de thuishaven van Suske en Wiske, Lucky Luke en de Daltons, en Bollie en Billie. Aan het attractieaanbod werd, buiten een nieuwe attractie (SpongeBob 4D) niets gewijzigd: de Turbine, Dalton Terror, Weerwolf en Tutankhamon staan nog steeds paraat om je adrenaline te laten stromen! Op 26 maart opende Walibi zijn deuren onder grote belangstelling en een vuurwerk van confetti en ballons.

In juli 2005 vierde Walibi zijn 30ste verjaardag. Duizenden bezoekers kwamen deze verjaardag meevieren tijdens de feestelijke nocturne.

2006 bracht een nieuwe, unieke en gewaagde attractie, Vertigo. Jammer genoeg was deze attractie net iets te innovatief en diende voortijdig afgebroken te worden wegens allerlei problemen.

 

Na Vertigo werden er geen nieuwe attracties meer geopend. Turbine (voormalig Sirocco) werd bovendien gesloten voor het publiek in 2009.

Wat brengt de toekomst?

Als we puur naar het aantal attracties kijken, is Walibi Belgium er op tien jaar stevig op vooruit gegaan. Six Flags investeerde namelijk veel geld in nieuwigheden die het park completer maakten. Maar terwijl er duchtig geld werd gespendeerd aan nieuwe attracties, raakten de andere elementen van de parkoperatie in vrije val. Qua onderhoud werd er duidelijk bespaard en het personeel leek over het algemeen minder begaan met hun job dan voorheen. Het zijn net deze dingen die bijdragen tot de algemene sfeer binnen een park. En dat is voelbaar: de ziel van het vroegere Walibi lijkt ingeruild voor een veel minder aangename sfeer. Compagnie des Alpes – de huidige eigenaar van het park – is gelukkig niet zomaar een zoveelste  investeringsmaatschappij. Het bedrijf liet al weten dat het Walibi terug op het juiste spoor wil helpen door oude parels weer op te poetsen. Hier en daar zijn er al een attracties opgeknapt. Andere kregen gewoon een nieuw laagje verf. Kunnen we dan spreken van een vooruitgang in het Waverse park?  Vanaf het moment dat Compagnie des Alpes de jarenlange achterstand ingehaald zal hebben, lijken ze in staat tot grote dingen. Op dit moment is het dus nog even afwachten, maar er is hoop voor Walibi Belgium!


Deze informatie werd ons overhandigd door Joris Steppe en Glenn Van Hoeydonck waarvoor onze dank.
Ook dank aan de direktie van Walibi Belgium.
Met enkele leuke foto's ook van Cliff Laureys.

Wedstrijd met prijzenpakket ter waarde van 20.000 in Walibi Belgium!
Share
Auteur: Nico Reynders @ 1 Okt 09

Waver, 1 oktober 2009 – In het kader van de Big 7, organiseert Walibi een "big game" op zaterdag 3 oktober in de attractie « Challenge of Tutankhamon ». Alle bezoekers die zaterdag deze attractie uittesten nemen automatisch deel aan de wedstrijd. De deelnemers kunnen hun talenten als scherpschutter demonstreren met een laserpistool. De winnaars zijn diegene met de beste scores.

Praktische informatie

 Afspraak op zaterdag 3 oktober aan de ingang van de attractie « Challenge of Tutankhamon » , doorlopend van 10u tot 17u30. De drie beste schutters winnen een spelconsole Nintendo Wii, de 10 volgende een Family Golden Pass voor het seizoen 2010 en de 500 volgende een ticket Walibi voor Halloween!

" The Challenge of Tutankhamon": een Big 7 attractie 

« Challenge of Tutankhamon » is een ‘next generation’ attractie - uniek in zijn genre - die bij de hele familie in de smaak valt. Deze dark ride combineert geschiedenis met mythologie en het competitieve aspect met intens plezier. Deze attractie leidt de ontdekkingsreizigers doorheen de onbekende gangen van de graftombe van Tutankhamon.

Dit overdekt parcours heeft een oppervlakte van 1597 m² en bestaat uit 54 animatronics, wezens en personages. In totaal zijn er 130 interactieve targets verspreid over de attractie die de bezoeker moet zien te raken met zijn laserpistool, dat het kwade afweert en waarmee topscores kunnen behaald worden…

Bron: Walibi Belgium

Aanvalsplan Walibi Belgium
Share
Auteur: Sven Martens @ 10 Mei 09Zeker niet te missen: 


- Cobra (Boomerang)
- Weerwolf (Wooden Coaster)
- Turbine (Shuttle Coaster)
- Vampire (Suspended Looping Coaster)
- Challenge of Tutankhamon (Interactieve Darkride)
- Radja River (Rapid River)
- Het paleis van de geest (Mad House)
- Dalton Terror (Free Fall Tower)
- Aqualibi (Waterpark)De strategie voor een optimaal gevulde dag:

Maak gebruik van de Solo-express indien mogelijk...

Daar de grote coasters aan de straatzijde opgesteld staan, trekken deze ook de onmiddellijke aandacht van de bezoekers. Laat je echter niet misleiden en trek bij het betreden van het park meteen door naar de achterzijde van het park, langs de linkerzijde van het meer, meer bepaald naar de nieuwste attractie: Challenge of Tutankhamon, een unieke interactieve darkride van wereldklasse. Hierna ben je immers echt gelanceerd voor een dagje plezier.

Ga verder naar de Turbine, en ontdek waarom deze geweldige Schwarzkopf-baan zo geliefd is onder de coastervrienden. Stoot dan door naar de Flash Back maak hiervoor een klein ommetje, dat je later veel tijdswinst zal opleveren, vooraleer je doorstapt naar Ali Baba Land.

Breng dan pas een bezoek aan het Paleis van de Geest om terug met beide voeten op de grond te komen, door een verkwikkende “rit” in de Radja River. Via de Cobra bereik je opnieuw de toegangszone.

WB beschikt ook over een waterpark, Aqualibi, welk met je ticket eveneens toegankelijk is. Probeer dit park vooral in de voormiddag aan te doen, indien mogelijk, om de grote drukte daar te vermijden, uiteraard wanneer dit waterpark je kan bekoren.

Heb je je zwemkleding (bermuda shorts zijn NIET toegestaan) vergeten? Ga dan door naar de Vampire en volg vervolgens de gewone weg via de andere grote coasters, waar nu de grote drukte moet voorbij geweest zijn. Via de Weerwolf en de Screamer, zal je Lucky Luck City bereiken waar de Dalton Terror je uitdaagt. Ook Calamity Mine zal je enig plezier in dit western gedeelte brengen.


Voor groot en klein:

Denk je aan thrills, dan zit je goed in WB. Dit park, dat zich voornamelijk naar jongeren richt, bezit immers meer dan één bijzondere thrill ride. Maar desalniettemin komen zeker ook de allerkleinste aan dit park aan hun trekken. Verspreid over het park bevinden zich vele attracties die openstaan voor de kleinere ukken. En zijn het niet de attracties die hen zullen betoveren, dan zijn het zeker de charmante stripverhaal figuren die men in het park kan ontmoeten.

Info: www.walibi.be

Auteur: Stefke

Waterparken: Aqualibi
Share
Auteur: Nick Jespers @ 27 Dec 08

Aqualibi - Wavre
 
Waterparken > Aqualibi
 

Aqualibi is het subtropische zwemparadijs van het attractiepark Walibi Belgium. Het complex opende in 1987 voor het eerst zijn deuren voor het publiek. Vandaag de dag is Aqualibi één van de populairste attracties van Walibi Belgium. Bezoekers kunnen er genieten van de vele waterattracties omgeven door een tropisch klimaat.

Acht nieuwe glijbanen maken hun opwachting in het nieuwe Aqualibi dat opende op 30 maart 2011. Onder hen de Bi-Bob, een glijbaan van 140 m. waar bezoekers plaats nemen inrubberen banden voor 2 personen.
De Xtreme is een andere opmerkelijke glijbaan waarin snelheden tot 50km/h kunnen behaald worden.
De allerjongsten kunnen 4 nieuwe glijbanen ontdekken in het op hun maat gemaakte « Mini Beach ». Dit nieuwe paradijs van 300m², aangekleed als grote rots, biedt uren waterpret voor kinderen. Ze kunnen zich er volledig uitleven op de hangbrug, interactieve waterspelen, speciale watereffecten en een reuze emmer die op de meest onverwachte momenten uitgegoten wordt.


De Rapido, de bekende wild water rivier, werd voor de gelegenheid ook in een nieuw kleedje gestopt maar behoudt alle unieke eigenschappen die deze attractie destijds wereldberoemd maakte.


Bezoekers die op zoek zijn naar rust en ontspanning komen ook volop aan hun trekken in de «Lagoon», een mega bubbelbad in een blauwe oase.

Let op: Om redenen van hygiëne en veiligheid zijn in Aqualibi uitsluitend zwembroeken toegelaten, zowel voor volwassenen als voor kinderen (geen shorts, geen bermuda's en geen pareo's).

 

 

 Attractielijst
 
Rapido Lagoon Mini Beach Bi-Bob
Xtreme Surf Jet Golfslagbad
ZAP Massagestralen Jacuzzi's Wildwaterstroom

 

 Website
 
 

 

Vertigo: turbulentie op grote hoogte...
Share
Auteur: Nick Jespers @ 19 Mei 08

UPDATE 10/10/2008 13.34 - Vandaag raakte bekend dat Walibi Belgium hun net officiëel geopende attractie Vertigo weer zal sluiten. Bij controle bleek dat er slijtage was opgetreden waardoor de attractie dicht moet, zo meldt Het Laatste Nieuws. De revolutionaire attractie heeft een bijzonder turbulente geschiedenis, die we, voor wie het allemaal niet meer kan volgen, even op een rij zetten.

Op verschillende fora duikt in januari van 2006 het gerucht op dat Walibi Belgium zal uitpakken met een nagelnieuwe attractie. Een unieke attractie, maar meer is er niet bekend. Gezien het zal gaan om een last-minute aankoop, zal de attractie vermoedelijk niet openen voor de zomermaanden.

Na opzoekwerk komen diverse fans uit op de website van ‘Imput’, waarop bewerkte foto’s staan van een nieuwe soort attractie... in Walibi. De attractie, een Mountain Glider, is een product van Oostenrijks bedrijf Doppelmayer en is in nog geen enkel ander pretpark te vinden. Het bedrijf heeft ervaring in het bouwen van kabelbanen, maar heeft nog nooit een attractie van het kaliber ‘Mountain Glider’ gemaakt.

Mountain Glider voor Walibi

Op 25 januari maakt Input Projekt bekend dat Walibi Belgium de eerste Mountain Glider zal krijgen. De attractie zal zo’n 55 meter hoog worden, 700 meter lang zijn en maximum snelheid van 70 km/u halen. De capaciteit van de attractie is geschat op 800 mensen per uur.

In de Vlaamse en Waalse pers duikt in februari van dat jaar steeds meer nieuws op over de Mountain Glider. De maximum snelheid zou ondertussen al verminderd zijn tot zo’n 60 km/u en ook de locatie werd gewijzigd. Achtbaanklassieker Tornado, die tijdens halloween 2005 nog in de schijnwerpers stond met Tornalloween, zal worden afgebroken om zo plaatst te kunnen bieden aan de nieuwe Mountain Glider.

Vertigo

De officiële naam van de attractie pronkt in de parkfolder van 2006, die vanaf begin maart 2006 beschikbaar is. Vertigo zal openen in de zomer van 2006. Volgens geruchten is er een grootse persopening voorzien in juni van dat jaar.

Op 8 maart duiken de eerste bouwfoto’s op. In Lucky Luke City,  nabij Dalton Terror, verschijnt de eerste steunpilaar. Een mastodont die heel wat negatieve reacties ontlokt bij de pretparkfans. Velen durven het zelfs een “gedrocht” te noemen, terwijl anderen nog rustig afwachten tot de attractie volledig klaar is.

Ondertussen is ook bekend dat attractie Inferno blijft en dat betaalattractie SkyDiver verdwijnt, tot groot jolijt van heel wat personen.

Het logo

De bouw gaat in sneltempo verder. Aan de steunpilaren zijn midden april de rails ondertussen ook al bevestigd, een openingsdatum blijft echter uit. Nabij de toekomstige doorgang naar het station van de Vertigo verschijnt een bord met het officiële logo.

Tegen het einde van april beginnen de eerste tests met gondels op de lift. Het parcours is nog niet volledig gebouwd, waardoor tests over het hele parcours uitblijven. Op 22 juni gaat de eerste grote mediacampagne van start. Via Walibi.be kan iedereen zich inschrijven op een nieuwsbrief over Vertigo. Zodra de openingsdatum bekend is, krijgt iedereen deze onmiddellijk in de mailbox.

Opening verplaatst

Walibi Belgium maakt op 13 juli 2006 bekend dat de opening van Vertigo verplaatst is naar seizoen 2007. De tests met één gondel verliepen goed, de test met meerdere gondels verliepen echter niet zoals gehoopt. Het park hoopt het euvel alsnog te verhelpen en zoekt verder naar een oplossing voor de problemen.

Na maanden zoeken naar een oplossing en het aanpassen van de attractie, komt er begin november 2006 heugelijk nieuws. De attractie is klaar, werd reeds gekeurd door DNV en zal binnenkort ook de eerste bezoekers kunnen ontvangen.

Verdwijnt Vertigo?

Domique Fallon, afgevaardigd bestuurder van Walibi, laat op kerstavond 2006 weten dat de attractie mogelijk zal verdwijnen als de beloofde capaciteit niet zal gehaald worden. De technici van Doppelmayer beloven dat de attractie een capaciteit van 800 bezoekers per uur zal halen en hopen dan ook dat de attractie in Walibi blijft.

Enkele weken later duiken de eerste foto’s op van de ontmanteling van de attractie. Iedereen zit met vele vragen. Zou het gaan om een definitieve beslissing om Vertigo uit het park te verwijderen? Is de track nu al aan vernieuwing toe? Na enkele dagen is het duidelijk dat de track van de attractie vervangen zal worden.

Controle over het traject

Een nieuwe steunpilaar doet begin februari zijn intrede. Volgens de geruchten komt deze pilaar er omdat het gondels niet altijd de volgende pilaar halen. Met deze nieuwe pilaar hoopt Doppelmayer meer controle te hebben over het traject van de attractie.

Bij aanvang van het nieuwe seizoen is Vertigo nog steeds niet geopend. Op de openingsdag zien de bezoekers regelmatig één gondel succesvol over het traject rijden. In mei 2007 zijn er zelfs tests met 6 gondels, waarbij een  capaciteit van zo’n 700 bezoekers per uur gehaald wordt! Hiermee lijkt de opening van Vertigo niet meer veraf. Een openingsdatum is echter nog niet bekend.

Soft-opening

Op 14 juni is het uiteindelijk zover: Vertigo is open voor het grote publiek! De eerste weken heb je een (gratis) ticket nodig om de attractie te kunnen betreden, maar al snel stapt men van dit systeem af zodat het grote publiek de attractie kan betreden.

Het park promoot de opening als een zogenaamde soft-opening. De attractie is operatief, maar is nog niet officieel geopend. De ‘grand opening’ is voorzien in 2008.

Positieve reacties

De meeste reacties na een ritje Vertigo zijn vrijwel allemaal positief. Toch blijft de attractie kampen met problemen op grote hoogte. Meermaals per dag moeten de gondels één voor één van de baan gehaald worden en blijven sommige mensen uren vast zitten in de attractie.

Ook doet Jo, de Pelikaan zijn intrede aan de attractie. Deze figuur is één van de vrienden van Walibi en zou oorspronkelijk het symbool van de attractie moeten worden. Jo verdwijnt echter even vlug van het toneel als hij verschenen is.

Tegenslag

Begin augustus sluit Vertigo onverwacht de deuren. De technici van Doppelmayer ondervinden problemen met de motor, maar kunnen het niet ter plaatse oplossen. De motor gaat onmiddellijk richting Oostenrijk, naar de werkplaats van Doppelmayer. De sluiting is echter van korte duur. Op 16 augustus 2007 ‘vliegt’ Vertigo immers opnieuw over de rails.

Maanden verstrijken en regelmatig blijft de attractie kampen met technische storingen. Tijdens winterperiode 2007-2008 werken technici van Doppelmayer verder aan de attractie, om zo de storingen in seizoen 2008 te vermijden.

Officiële opening

Op 8 mei 2008 gaat Vertigo officieel open. Niet geheel vlekkeloos, want ook op de opening kampt de attractie met storingen, maar toch wel erg indrukwekkend. Voor het spektakel is niemand minder dan Jean-Claude Van Damme naar Walibi Belgium afgezakt. Samen met zijn gezin ontdekt hij de “nieuwste” attractie van het park. Nadien volgt er nog een receptie met muzikale ondersteuning door DJ Wout.

Vertigo... opnieuw gesloten

Totaal onverwacht kopt HLN.be (Het Laatste Nieuws) op 19 mei 2008 dat Vertigo opnieuw gesloten is voor onbepaalde tijd. Er zou slijtage ontdekt zijn, waardoor de veiligheid van de attractie niet meer gegarandeerd is. Ook de hele mediacampagne, die dit jaar volledig in het teken staat van Vertigo, is opgeschort.

Op dinsdag 24 juni 2008 maakte Walibi bekend dat de attractie nog tot september gesloten zal blijven. Er is vroegtijdige slijtage ontdekt aan één van de gondels. Hierdoor zullen er de volgende maanden tests volgen in laboratorium én natuurlijk in het park. De uitgebreidere tests zullen volgen in september, op dagen wanneer het park voor het publiek gesloten is. Tot die tijd blijft de attractie ook gesloten.

De allerlaatste kans

Tijdens de Walibi Fandag, op 4 oktober 2008, werd er door de directie duidelijk gemaakt dat de resultaten van het onderzoek eerstdaags verwacht worden. Deze resultaten moeten evenwel voldoen aan drie voorwaarden. Indien deze niet gehaald zullen worden verdwijnt de attractie definitief uit het park.

Eerste voorwaarde is dat de capaciteit van de attractie gewaarborgd blijft. Minder capaciteit wil zeggen dat de wachtrij met wachtende mensen in principe langer zal worden, wat uiteraard ergernissen zal veroorzaken bij de bezoekers. Ten tweede moet ook de betrouwbaarheid gegarandeerd worden. De attractie mag met andere woorden niet continu problemen hebben. En ten slotte moeten ook de onderhoudskosten tot een minimum beperkt worden.

Einde

Vrijdag 10 oktober 2008. Twee jaar en negen maanden na de bekendmaking van Vertigo valt het doek definitief voor de attractie. De afbraak van de attractie is reeds begonnen en tegen het einde van de winter zal Vertigo de geschiedenis in gaan als turbulente laagvlieger die tevergeefs niet wou opstijgen.

Info: www.walibi.be

Tekst: Nick Jespers (ThemeParkVision)
Bron: ThemeParkVision, HLN.be

Een job bij Walibi?
Share
Auteur: Nico Reynders @ 15 Jan 08

Walibi Belgium en Aqualibi gaan in januari en februari op zoek naar ruim 800 werknemers om van eind maart tot begin november meer dan 1 miljoen bezoekers te ontvangen.Vorig jaar wijzigde Walibi haar recruteringsmethode door enkel nog te recruteren via de website. Door het overdonderende succes – Walibi ontving meer dan 7000 kandidaturen – is er besloten om op deze weg verder te gaan. Geïnteresseerde kandidaten kunnen meteen online solliciteren via de website http://www.walibi.be .

Meer dan 20 verschillende functies

Er zijn meer dan 20 verschillende functies in het park, gaande van parkingwachter en horecamedewerker tot functies in de animatie en verkoop. Ook het tropisch zwemparadijs Aqualibi, dat het hele jaar door recruteert, komt aan bod. Dit jaar doet Walibi voor het eerst ook een oproep verschillende belgische toneelscholen om de animatie afdeling te versterken met creatieve animatoren. Medewerkers die graag hun management skills willen ontwikkelen of uitbreiden kunnen aan de slag als team supervisor in één van de vele verkooppunten.

450 seizoensarbeiders en 350 studenten

Om het seizoen te starten zijn er een 350-tal medewerkers nodig. Dit aantal wordt uitgebreid vanaf juni wanneer het park 7 dagen op 7 open is en bereikt een hoogtepunt in de zomer wanneer er ruim 800 medewerkers tewerkgesteld zijn. Ook de seizoensarbeiders van de voorbije jaren worden gecontacteerd om met hun ervaring de nieuwe medewerkers te begeleiden. Prioriteit zal worden gegeven aan meertalige kandidaten aangezien de bezoekers van Walibi van alle hoeken van België komen. Walibi is makkelijk te bereiken dankzij het station van Bierges dat aan het park grenst. Daarenboven ligt het park op slechts 20 km van de Brusselse ring waardoor het park makkelijk toegankelijk is voor werknemers uit de verschillende hoeken van het land.

Belangrijke werkgever in de regio

Walibi en Aqualibi zijn op regionaal niveau de grootste werkgever en bieden aan honderden personen de mogelijkheid om ofwel een eerste beroepservaring op te doen, ofwel zich opnieuw te oriënteren of verder te diversifiëren. Het is tevens een uitgelezen kans om hun klantvriendelijkheid te ontwikkelen en de talenkennis uit te breiden. Meertaligheid is voor Walibi een must zodat de vele bezoekers in hun eigen taal kunnen geholpen worden.

Opleidingsprogramma

Dit jaar heeft het park in samenwerking met CDC Toerisme en de VDAB, een opleiding van 3 dagen voorzien bestemd voor de toekomstige seizoensmedewerkers. Deze opleiding zal door deskundigen van de toeristenwereld gegeven worden en heeft als doel de vakbekwaamheid van de sector te verhogen. De opleiding zal spelenderwijs theoretische concepten uitleggen, afgewisseld met rollenspellen. Iedere medewerker ontvangt vervolgens een specifieke opleiding voor de functie die hij of zij zal uitoefenen. Deze opleiding wordt door het leidinggevend personeel gegeven. Teneinde de integratie van de nieuwe medewerkers te vergemakkelijken, heeft Walibi een modelproject van peterschap gecreëerd. De talrijke seizoenmedewerkers die in het verleden reeds in het park gewerkt hebben, zullen van dichtbij de nieuwe medewerkers volgen en coachen. De recruteringscampagne loopt nog tot midden maart 2008. Kandidaten die geïnteresseerd zijn in een job bij Walibi of Aqualibi, kunnen surfen naar http://www.walibi.be

Mooie cijfers voor Walibi
Share
Auteur: Nick Jespers @ 7 Nov 07

Halloween Walibi heeft zijn deuren gesloten voor de winter. Het Waverse pretpark mag samen met zijn tropisch waterpark Aqualibi terugblikken op een mooi seizoen. Dit seizoen noteerden beide parken samen een groei in bezoekersaantallen van maar liefst 11%!

Walibi heeft zijn succes voornamelijk te danken aan de sterke start in april en de succesperiode Halloween. Tijdens de herfstvakantie kwamen er ondanks het wisselvallige weer 8% meer bezoekers griezelen dan tijdens het topjaar 2006. De topdag werd genoteerd tijdens de nocturne van 31 oktober (de nacht van Halloween) met maar liefst 19.000 bezoekers!

Aqualibi dankt zijn grote succes voornamelijk aan het wisselvallige weer tijdens de zomermaanden en de vele festiviteiten rond zijn 20ste verjaardag.

Aqualibi blijft ook tijdens de winter geopend. Meer info over openingsdagen en tarieven op www.walibi.be Walibi opent opnieuw de deuren op 22 maart 2008.

 

Tekst: Persbericht Walibi Belgium
Foto: Halloween 2007 - Nick Jespers - ThemeParkVision

Nieuwe directeur van Walibi Belgium werkt aan de park-cultuur en structuur.
Share
Auteur: Geen geen @ 10 Apr 07

Marcel Schonenberg, de oud-directeur van Walibi World, is sinds dit seizoen algemeen directeur in Walibi Belgium. Hij wil de komende tijd investeren in de toekomst van het park door zowel te werken aan de structuur van het park als de cultuur.

Een duidelijk plan voor de toekomst

Acht miljoen euro heeft het park voor de eerstvolgende seizoenen ter beschikking om het park weer helemaal op te knappen. Ongeveer de helft van dit budget is reeds uitgegeven aan de huidige opknap-werken. Maar er moet meer veranderen dan alleen uiterlijkheden, stelt Schonenberg. We moeten ook naar een cultuur die de kwaliteit constant op peil houd, zodat de nette attracties ook net blijven. Hij wil het vuur onder het personeel de komende jaren nog meer aanwakkeren, met initiatieven die ter plaatse bedacht worden.

Deze strategie betekent echter niet dat élke attractie in de komende drie jaar een grote update zal krijgen. Voor “Gold River Adventure” en “Flashback” wil men op langere termijn denken en kiest Schonenburg resoluut voor goed geleverd werk in plaats van lapmiddelen. De projecten die we in de toekomst zullen zien zullen opgenomen worden in het strategisch plan waar men aan werkt.

Veel gestelde vragen:

Overhandiging Loopy Award aan Marcel Schonenberg, Algemeen Directeur Walibi Belgium
Marcel Schonenberg kreeg de Loopy Award voor Beste Event Benelux uit de handen van Rollercoaster Friends staffleden Joris en David .

Zeg je Walibi Belgium, dan zeg natuurlijk Vertigo. De attractie, die nog steeds geen vaste openingsdatum heeft, moest het paradepaardje van Walibi Belgium én bouwer Doppelmayer worden. Schonenberg maakt zich sterk dat de attractie dit jaar nog openkan, maar durft vooralsnog geen moment te noemen. Een heel aantal problemen zijn al opgelost, maar de capaciteit moet nog steeds hoger worden.

De capaciteit van het park is op dit moment verre van optimaal, met een gesloten Turbine en Weerwolf, Calimity Mine Train en Dalton Terror die maar op halve kracht kunnen werken. "Onze openingsdag was memorabel maar niet in de positieve zin van het woord" geeft Schonenberg toe. Maar de capaciteitsproblemen worden nog in de loop van april opgelost. Weerwolf kreeg een volledig nieuw beugelsysteem en ook Dalton Terror zal tegen het eind van april met 5 gondels werken. Calamity Mine zal eveneens tegen 22 april met 2 treinen werken en zal voor Halloween voorzien zijn van drie treinen. Er is nog heel wat programmeer- en testwerk nodig om deze capaciteitsverhoging te bewerkstelligen. Prioritair is de capaciteitsverhoging dit jaar zodat de wachtrijen zowieso korter worden. Wachtrijverkorting door "SMS-express" en "Single riders cue" wordt echter niet afgeschaft.

Dat Walibi Belgium een deel is van een grotere groep kan Schonenberg alleen maar toejuichen. Het merk "Walibi" zal in de toekomst nog sterker gepromoot worden. Sommige parken van dezelde groep (Compagnie Des Alpes) zullen in de toekomst mogelijks ook Walibi-parken worden. Ook het uitwisselen van attracties binnen de groep is zeker niet uitgesloten omdat men merkt dat dit positief onthaald wordt.

 

Fotowedstrijd Zomer 2010
Share
Auteur: Nico Reynders @ 

Deze zomer organiseert Pretparken.be wedstrijden. De eerste wedstrijd is een fotowedstrijd in het thema van achtbanen. Deze wedstrijd kwam tot stand in samenwerking met Walibi Belgium, het grootste pretpark van België. Zij geven de winnaar een duo-ticket voor het seizoen 2010! 

De deelnemers tot nog toe:

Misstaan jouw foto's niet in dit lijstje? Aarzel dan niet om ook deel te nemen aan onze fotowedstrijd! Meer informatie? >>>KLIK HIER<<<

De grootste pretpark-fansite van België met een Europese parkgids van maar liefst 100 pretparken, een rijkgevulde nieuws- en artikelsectie en een forum.