Auteur: Yelle Kleykens - Gepubliceerd: 7 Okt 16, 21:02
Share

Ook nu, terwijl de bouw van de duurste Efteling-attractie ooit de gang is, kijken fans reikhalzend uit naar de jaren na de opening van Symbolica. Daar is alle reden voor: onlangs maakte de Efteling hun masterplan tot en met 2030 bekend, waarin ze onder meer spreken over een gigantische groei qua bezoekersaantallen, enorme oppervlakte die bij het park wordt toegevoegd en meerdere nieuwe attracties om de capaciteit hoog te houden.

De Efteling nu

Dat de Efteling een groot en groen park is, kan elke bezoeker je vertellen. Het is de filosofie van de Efteling dat de gasten moeten worden ondergedompeld in een sprookjesachtige, groene omgeving. Daarom wilt de Efteling maximaal 11% van het parkoppervlakte bebouwen. In deze 11% zitten attracties, gebouwen en ook wandelpaden en pleinen. De limiet op de huidige oppervlakte is bijna bereikt. Omdat de Efteling groei noodzakelijk vindt om te overleven als zelfstandig bedrijf, is de logische oplossing een uitbreiding van de parkoppervlakte.

2020: 5 miljoen bezoekers

In 2015 trok de Efteling zo'n 4.68 miljoen bezoekers. In 2014 waren dat er 4.4 miljoen. Ongetwijfeld is de nieuwe Baron 1898 één van de redenen van deze stijging, maar voor de Efteling is de grens nog niet bereikt. Mits enkele aanpassingen van de N261, de autosnelweg die de voornaamste toegangsweg tot de Efteling vormt, kan de Europalaan (de straat tussen den N261 en de parking van de Efteling) jaarlijks zo'n 5.05 miljoen bezoekers aan. Deze aanpassingen zouden bestaan uit spitsstroken en extra rijstroken bij de afritten van de snelweg.

De bereikbaarheid van het park is zoals vermeld niet de enige factor die meespeelt bij de groei van het park. De oppervlakte-uitbreding die misschien in 2020 al voltooid is, zal maar liefst 8 hectare aan het park toevoegen. Deze oppervlakte is een onbebouwde strook aan de oostelijke zijde van het park, tussen de Efteling en de N261. Dit gebied is al sinds 1952 eigendom van het park, maar tot nog toe nooit gebruikt. Enkel op het noordelijkste puntje van deze strook land staat het Efteling Hotel.

Tussen deze strook land (door fans officieus gedoopt tot 'strookrijk' verwijzend naar de rijkenverdeling in het park) en het park ligt de Horst, een straat die Kaatsheuvel en Loon-op-Zand verbindt. Deze wil de Efteling verleggen tot vlak tegen de N261.

Voor fans is het interessantste aan dit stuk land dat het zeer waarschijnlijk is dat er andere hoogtebeperkingen zullen gelden dan in het bestaande park. Waar de bebouwingsgrens vroeger tot op 30 meter hoogte lag, vermeldt de Efteling in het masterplan zeer duidelijk de interesse om op dit stuk één of meerdere hogere attracties te bouwen. Niet minder spectaculair is de wens om 1000 bedden toe te voegen aan de verblijfsmogelijkheden bij het park.

2025: Verdere groei en een nieuwe toegangsweg

Acht hectare is een enorme uitbreiding (ter vergelijking: Plopsa Indoor Hasselt is 0.9 hectare), maar het is slechts het topje van de ijsberg. De Efteling wilt verder groeien dan de 5.05 miljoen bezoekers die de Europalaan jaarlijks aankan, dus is de huidige ambitie om een tweede ontsluitingsweg met de N261 te realiseren. Deze zal ten zuiden van het park liggen en langs Bosrijk heengaan, en zo langs de andere kant de parking naderen. Het verkeer kan zo beter gespreid worden wat de drukte op de Europalaan ook stevig doet afzwakken.

Verder wordt het nieuwe gebied ten oosten van het park verder ingevuld en overweegt de Efteling in deze periode een deel van de huidige parking op te offeren voor opnieuw een parkuitbreiding. Het betreft het stuk tussen de laan naar het Huis van de vijf zintuigen en het Sprookjesbos. De waarschijnlijkste optie lijkt dan ook te zijn dat de Efteling het Sprookjesbos nog groter wil maken.

Na 2025

Efteling windt geen doekjes om zijn ambitieuze visie: het park zou, mits de uitbreidingen gunstig verlopen, zeven miljoen bezoekers per jaar kunnen ontvangen. Daarvoor wordt er naar verwachting in de periode tussen 2025 en 2030 wederom een gigantische uitbreiding verricht. Opnieuw zal het park in oppervlakte groeien, ditmaal in westelijke richting waar nu de parkeerplaatsen voor op drukke dagen liggen (welke mee zullen opschuiven naar het westen), en ook het aantal verblijfsaccomodaties blijft groeien.

Op het nieuwe stuk park in de westelijke richting, verwacht het park trouwens een hogere bebouwing dan de opgelegde 11% in de rest van het park. Dit stuk land ligt namelijk vlakbij het dorp Kaatsheuvel, waardoor geluidsoverlast zoveel mogelijk verkomen moet worden. Bovendien zijn indoorattracties aantrekkelijk bij slecht weer en blijft de Efteling een park dat jaarrond geopend is. Hoewel men in het masterplan letterlijk spreekt over 'binnenattracties', vermoeden sommige fans hier eerder een tweede park (bijvoorbeeld indoor), een uitgaansbuurt zoals de Disney Vilage, of zelfs een (indoor) waterpark.

Meer weten?

In het masterplan staat nog veel meer te lezen: het volledige document kan je hier bekijken. We hebben er de opvallendste elementen uitgehaald en hier voor je opgesomd, maar willen toch benadrukken dat het geen vaststaande reeks feiten is. Veertien jaar vooruit kijken is een enorme periode, en hoewel we de geplande uitbreiding van het grootste pretpark van de Benelux zeker en vast toejuichen en nu al staan te popelen om in een nog grotere Efteling rond te dwalen, kan het best zijn dat er veel in het masterplan om allerhande redenen aangepast of zelfs geschrapt wordt.

Tekst: © Ignace Woinin - Pretparken.be // Foto's: © Efteling, Pretparken.be // Bron: Efteling