Auteur: Ignace Woinin - Gepubliceerd: 10 Maa 19, 17:07

Eind vorig jaar brachten we het nieuws dat het Tayto Park grootse plannen heeft voor zijn toekomst. In 2021 wil het grootste pretpark van Ierland twee nieuwe achtbanen openen, een uitbreiding waarmee zo'n veertien miljoen euro mee gemoeid is. Ondertussen zijn vier buurtbewoners echter in beroep gegaan tegen de bouw van de attracties.

Het grootste park van Ierland opende pas in 2010, met een bescheiden aanbod bestaande uit speeltuigen, enkele dieren en een tour door de chipsfabriek van het moederbedrijf Tayto Crisps. Het werd echter meteen een enorm succes waaruit bleek dat Tayto een gat in de markt had gevonden en al snel werd het park uitgebreid met steeds groter wordende mechanische attracties. Het voorlopige hoogtepunt in deze reeks van investeringen is ongetwijfeld de opening van de houten achtbaan Cú Chulainn. Om de steeds groter wordende bezoekersstroom de baas te blijven en de marktleider te blijven in de Ierse pretparkscene, werd de beslissing genomen om in 2021 uit te breiden met twee achtbanen van het Nederlandse bedrijf Vekoma.

In beroep

Vier mensen, die elk enkele honderden meters van het park wonen, gingen in beroep tegen de toestemming die het graafschap Meath het park gaf om tot de bouw van de achtbanen over te gaan. Hoewel de aanklagers het goed voor hebben met het park, vinden ze dat Tayto Park voor de nodige overlast heeft gezorgd op vlak van geluid en verkeer. Bovendien zouden de nieuwe achtbanen vanaf hun huis zichtbaar zijn. Volgens hen heeft een nog groter park geen plek in het rurale gebied waar het park gelocaliseerd is.

Onverstoorbaar?

Parkeigenaar Ray Cole ziet de twee nieuwe achtbanen als broodnodige investeringen om de toekomst van het park te verzekeren. Naar verwachting lokt Tayto Park dit jaar zo'n 630.000 bezoekers, in 2021 zou dat zelfs 15% meer moeten zijn na de komst van de nieuwe achtbanen. Tayto Park heeft nog geen commentaar gegeven over de situatie. De beslissing over het beroep zal vallen in juli.

Tayto Park kwam al vaker in de moeilijkheden bij de bouw van nieuwe attracties. Zo was er onzekerheid over de komst van de houten achtbaan Cú Chulainn, omdat deze het leefgebied van Nandoes (een soort loopvogel) zou verstoren. Opvallend is dat de Nandoes gewoon in de zoo van het park zelf zaten.

Tekst: © Ignace Woinin - Pretparken.be / /Foto's: © Tayto Park, Ignace Woinin - Pretparken.be