Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 21 Maa 19, 12:04
Share

Het grootste pretpark van Oostenrijk is verkocht. Het Familypark bij Neusiedlersee komt in de handen van de Franse investeringsmaatschappij Compagnie des Alpes, die ook Parc Asterix, Bellewaerde en verschillende Walibi-parken uitbaat.  

De familie Müller verkoopt haar Familypark. De Franse Investeringsmaatschappij Compagnie des Alpes zou voor de overname van het pretpark naar verluidt rond de 72 miljoen neergeteld hebben. Familypark is een goed draaiend regionaal pretpark, waarvan de positionering en de attracties in lijn liggen met wat de maatschappij in een pretpark zoekt. CDA heeft in de afgelopen periode voor verschillende van haar parken indrukwekkende meerjaren-investeringsplannen uitgerold, zoals voor Walibi Belgium en Parc Astérix.

Geen kat in een zak

Afgelopen jaar draaide het Oostenrijkse park op een omzet van 19,1 miljoen euro een brutto winst van bijna 7 miljoen euro. Er werken meer dan 250 medewerkers. Vorig jaar vierde het park zijn 50-jarig bestaan en kwam een recordaantal van 716.500 bezoekers over de vloer. Zo’n 30% daarvan kwam uit buurlanden Hongarije en Slowakije. Met zijn grenslocatie op amper een uur van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen heeft het park een goede afzetmarkt; Ruim zeven miljoen mensen moeten minder dan twee uur autorijden om in Neusiedlersee te geraken. Bovendien beschikt het park nog over liefst 13 hectare uitbreidingsgebied, aangrenzend aan het huidige park.

Exit Familiepark

Familypark werd in 1968 gesticht door Erwin Müller, waarna zoon Mario Müller het bedrijf overnam in 1984. Huidig Parkdirectrice Ulrike Müller geeft aan dat de verkoop niet makkelijk was, maar uiteindelijk wel een gezamelijke beslissing was van de hele familie. De directrice blijft gedurende de overgangsperiode wel op post en één van de zonen blijft ook aansluitend voor het park werken. Ook Mario Mülller toont in een reactie dat hij begaan is met het familiejuweel. Er werd lang gewikt en gewogen aan wie hun levenswerk het beste zou kunnen toevertrouwd worden. Compagnie Des Alpes kwam daarbij als beste optie uit de bus om de grote investeringen te voorzien die bij een park van dit kaliber horen, zonder daarbij het individuele karakter van het park te verliezen. Voor de familie was een verkoop de juiste beslissing om de toekomst van het park te garanderen.

In 2015 presenteerde de familie met Leonardos Flugmachine nog een indrukwekkende versie van een Sky Fly. Voor een laatste nieuwe achtbaan moeten we terug tot 2013: Toen opende met Rattenmühle een bobsled coaster van Duitse fabrikant Gerstlauer.  Dit seizoen verschijnen de laatste nieuwigheden die door de familie gepland werden. Het gaat om een avonturenparcours en 'Der Durchgedrehte Wirbelsturm', een kinderattractie vergelijkbaar met Swingboom in Plopsaland. Het nieuwe seizoen wordt afgetrapt op zaterdag 30 maart. Openingsuren en tarieven vind je in onze parkgids.

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's:  © Pretparken.be // Bron: Compagnie des Alpes, Parkerlebnis.de