Auteur: André Bormans - Gepubliceerd: 5 Nov 19, 18:01
Share

Voor veel parken is de Winter hét seizoen om onderhoud, reparaties en updates te doen. De Efteling is echter jaarrond geopend. Daardoor wordt er ook jaarrond gewerkt. Onlangs presenteerde de Efteling een aantal nieuwigheden. 

De vernieuwingen bij het sprookjespark situeren zich op twee fronten: in het park wordt gewerkt aan een extra horecapuntje en een vernieuwde souvenirwinkel, buiten het park realiseert het park verbeteringen aan zijn verblijfsmogelijkheden.
Het klein horecapunt wordt toegevoegd nabij paleis der fantasie 'Symbolica'. "De Smaeckmaeker" wordt de klinkende naam. Traditiegetrouw in het oudhollands gespeld. Het Pannenkoekenhuis "Polle's Keuken" moge al bekend zijn, hier dient Polle de lekkerste pannenkoeken op. De Smaeckmaker is de kar waarmee koksmaatje Polle het koninklijk gezelschap vergezelt op hun reizen, om ze tijdens de trip van de heerlijkste maaltijden te voorzien.
Vanaf eind november staat De Smaeckmaker vlakbij het Paleis der Fantasie, namelijk op de weg richting het Marerijk. Je kunt er onder andere diverse broodjes Unox en drinken kopen. De vaste Eftelingbezoeker zal de naam wellicht bekend in de oren klinken. Vroeger was er namelijk al een horecapunt "De Smaeckmaker" in het Huis van de vijf Zintuigen. Het horecapunt is echter bij de Souvenirwinkel getrokken om deze groter te maken.

Boetiek Loetiek

De Pin-Collector kent ongetwijfeld het winkeltje "De Loetiek". Veel Efteling pins zijn hier verkocht. De pins verhuizen echter naar "In den ouden Marskramer" en de Loetiek wordt volledig omgetoverd. In plaats van Souvenirs en Pins wordt het nu een verkleedwinkel. Hier kun je mooie Eftelse kostuums kopen en passen. De bijbehorende schmink en make-up kun je er meteen ook laten doen. De winkel zal vol staan met veel spiegels, zodat je goed kunt kijken of alles ook wel goed zit en leuk staat. In de kleedkamers komen er speciale achtergronden, zodat je een foto kunt maken van jezelf in vol ornaat op de passende locatie.
Net zoals vorig jaar bij Carnaval Festival wordt ook bij de Loetiek een duurzaamheidsslag gemaakt. Zo wordt alle verlichting vervangen door LED. Het dak wordt goed geïsoleerd en er komt klimaatbeheersing. Dit is overigens niet de eerste grote verandering in de Geschiedenis van de Loetiek. Heel vroeger - in het begin van de jaren 50 - was dit een draaimolen. In de Jaren 70 kreeg deze een flinke upgrade met de typische decoratie van Anton Pieck. Met de komst van het Volk van Laaf in 1990, is de draaimolen omgebouwd tot een Souvenirswinkel. De Loetiek sluit op 11 november 2019 en al op 14 december zal het kostuumatelier geopend worden.

Beter blijven slapen

Ook buiten het park zit de Efteling niet stil. Zowel het Efteling Hotel als in Bosrijk is gewerkt.
Twee suites in het Efteling Hotel worden vernieuwd. Het betreft "Doornroosje" en "De Wolf en de zeven Geitjes". Beide suites krijgen een volledig nieuwe badkamer, nieuwe bedden en een opklapbed erbij, waardoor de Suites nu geschikt worden voor vijf personen. Ook Schilder, stoffeerder en tapijtlegger mogen aan de slag om deze suites volledig te renoveren. De vernieuwde Suites zijn vanaf de Kerstvakantie te bewonderen.

In Bosrijk worden de appartementen omgebouwd tot 78 nieuwe familiekamers. De kamers worden geschikt voor vier personen er komt een aparte slaapkamer met een stapelbed, waar kinderen kunnen slapen terwijl de ouders nog gebruik maken van de woonkamer. De kamers krijgen ook "hotelservice" wat betekent dat de kamers dagelijks schoon worden gemaakt en het ontbijt is inbegrepen.
Naast gewone familiekamers komen er ook een aantal luxe familiekamers (met bubbelbad en infraroodsauna) en allergeenarme familiekamers. Net als de suites in het hotel, zijn ook deze kamers grotendeels klaar voor gebruik in de kerstvakantie, de rest wordt vanaf januari 2020 verbouwd. Vanaf 3 januari 2020 kun je zelfs - net als bij een hotel - eender welke dag aankomen en vertrekken en al een overnachting boeken vanaf slechts één nacht. 

Tekst: © André Bormans - Pretparken.be // Foto's: © Efteling // Bron: Efteling