Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 19 Dec 19, 16:17
Share

Efteling trapte onlangs een making-of af voor haar nieuwe achtbaan Max & Moritz. Het park voorzag er nieuwe informatie en ontwerpen te zien, die een goed beeld geven van wat we van de baan mogen verwachten. De vervanger van de Bob opent naar verwachting komend voorjaar.

De Efteling bij Kaatsheuvel startte onlangs met een youtube-reeks die een kijkje achter de schermen gunt voor de bouw van haar nieuwste attractie. Het sprookjespark opent komend voorjaar de dubbele achtbaan Max & Moritz. Deze powered coaster van Duitse fabrikant Mack bestaat uit twee banen die in tegengestelde richting zullen rijden. De blauwe baan vertegenwoordigd Max, terwijl de groene achtbaan bij Moritz hoort. Efteling start begin 2020 met de opbouw van de coasters, zodat gasten tegen het voorjaar de eerste ritjes kunnen maken. Max & Moritz kan vanaf dan in theorie een niet onaardig aantal van 2000 bezoekers per uur vervoeren.

Max & Moritz

Max & Moritz is gebaseerd op een beeldverhaal uit 1865 dat geschreven werd door Wilhem Bulsch. De kerels zijn echte schelmen en het verhaal is dan ook gewijd aan zeven streken die de deugenieten bekokstoven. In het verhaal komt boontje uiteindelijk om zijn loontje, maar in de Efteling krijgen de bengels gewoon huisarrest in de koekoeksklok werkplaats van hun moeder. Uiteraard zullen de vlegels er niet lang bij de pakken blijven zitten.

Knotsgekke Alpenweide

De efteling situeert Max & Moritz in een alpien sfeertje met glooiend grasland voorzien van naaldhout. Het park laat daarvoor kubieke meters grond en volledige bomen aanrukken. Er wordt ook met de bestaande infrastructuur gewerkt: de nieuwigheid wordt aan het bestaande stationsgebouw van voorganger Bob gebreid. Na afwerking stelt het gebouw een werkplaats voor koekoeksklokken voor. De vrolijke chaotische stijl die daarbij gebruikt wordt kan niet helemaal verhullen dat het gebouw vrij plomp en hoekig oogt. Ook de wachtrij lijkt ontdaan van avontuurlijke krommingen met als resultaat keurige kaarsrechte wachtpleintjes die enigzins botsen met de losbolligheid van de personages. Het park pakt wel uit met uitbundig vormgegeven treintjes en een geinige omheining. Of we ook blij moeten zijn met meer inkijk op de lelijke loods van 4D-cinema Fabula valt nog te bezien. De ontwerpen lijken de loods alleszins niet te verhullen.

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's: © Efteling // Bron: Efteling