Auteur: Yelle Kleykens - Gepubliceerd: 12 Maa 20, 16:16
Share

Het coronavirus COVID-19 grijpt steeds meer om zich heen in Europa. Dat heeft ook (drastische) gevolgen voor de pretparken in onze omgeving. Gisteren kondigde Plopsa nog aan dat het de capaciteit van al haar indoorparken tijdelijk beperkt tot 950 bezoekers. Ook Disneyland Paris neemt bijkomende maatregelen en de Efteling staat zelfs op sluiten!

UPDATE: Ondertussen zijn meerdere pretparken gesloten tot eind maart/begin april. Meer info vind je in dit artikel.

Plopsa-parken

Gisteren besloot de Plopsa-group op basis van het advies van de Belgische overheid om indoorevenementen met meer dan 1.000 personen niet te laten doorgaan om de capaciteit van al haar indoorparken te beperken tot 950 personen. Ook enkele concerten in het Proximus Theater werden afgelast. Vooralsnog benadrukte de groep dat de seizoensopening van haar outdoor-parken in april niet in het gedrang komt.

De Efteling

Eergisteren zei ook de Efteling om maatregelen te nemen tegen het coronavirus. Men zou grote groepen zo goed mogelijk proberen op te splitsen en mensen aansporen om voldoende afstand van elkaar te houden in wachtrijen. Vanaf vandaag werden er bijkomende maatregelen getroffen: per attractie werd een maximum aantal bezoekers vastgelegd. Wanneer dit maximum bereikt is, gaat de wachtrij van de attractie tijdelijk dicht. 

Ondertussen werd er deze namiddag een kabinetsmaatregel in Nederland genomen die bijeenkomsten van meer dan 100 mensen verbiedt. De kans is hierdoor bijzonder groot dat de Efteling weldra zijn deuren zal moeten sluiten en dus even niet meer jaarrond zal open zijn. Momenteel is men in de Efteling in crisisoverleg om over deze moeilijke beslissing te oordelen. Door deze maatregel van de Nederlandse overheid dreigt ook de seizoensopening van andere Nederlandse parken in gedrang te komen.

Disneyland Paris

Sinds vorige week werden er op verschillende plaatsen in de Franse Disney-parken dispensers met alcoholgel geplaatst om medewerkers en bezoekers helpen te beschermen. Ondertussen is een groot deel van de animatie geschrapt: meet-and-greets met Disneyfiguren zijn opgeschort en outdoor shows en parades gaan niet door.

Ook Disneyland heeft een limiet ingesteld van 1000 personen die tegelijk in een wachtrij mogen staan. Als deze limiet bereikt wordt, sluit de wachtrij van de attractie tijdelijk. Bovendien werden single riders-wachtrijen preventief gesloten. Om tegemoet te komen aan bezorgde vakantiegangers, mogen geboekte verblijven tot 1 juni gratis omgeboekt of zelfs geannuleerd worden. Vooralsnog blijvend de parken dus gewoon geopend.

Andere parken

Toverland neemt maatregelen door elk uur de beugels van attracties grondig te ontsmetten en op verschillende locaties handgels ter beschikking te stellen. Attractiepark Duinrell en het bijhorende Tikibad hebben inmiddels besloten om tot en met 31 maart gesloten te blijven voor dagbezoekers. Mensen die er verblijven zijn wel nog toegankelijk, mits een limiet van 100 personen. Ook de seizoensopening van de Italiaanse pretparken is momenteel onzeker gezien het ganse land momenteel in lockdown is tot 3 april.

Tekst: © Pretparken.be // Foto: © Efteling