Auteur: Indy Verhoeven - Gepubliceerd: 7 Jun 20, 15:07
Share

Afgelopen woensdag werd door de Nationale Veiligheidsraad bekend gemaakt dat de pretparken ten vroegste op 1 juli terug mogen opengaan, meer dan twee weken later dan oorspronkelijk de bedoeling was. Wij hebben hieromtrent een reactie gevraagd bij de Belgische parken.

Na de persconferentie van afgelopen woensdag overheerst er bij de parken een gemengd gevoel. Langs de ene kant reageren ze opgelucht, omdat ze eindelijk een openingsdatum hebben. Maar langs de andere kant heerst een ook een groot gevoel van verontwaardiging, omdat ze klaar waren om op 8 juni of ten laatste midden juni te kunnen openen. Nu valt de start van het seizoen gelijk met het begin van het hoogseizoen, waardoor de parken geen tijd hebben om vooraf met kleine testgroepen de genomen maatregelen te testen en bij te sturen.

"Enerzijds zijn we blij dat we een datum hebben, anderzijds begrijpen we niet dat deze pas op 1 juli is, meteen met het hoogseizoen. We hadden een opbouwscenario opgemaakt waarbij we met kleine groepen bezoekers vanaf volgende week geleidelijk aan naar de zomer zouden toewerken. Zo zouden we alle maatregelen die we ingevoerd hebben in het park kunnen testen en bijsturen. Alle voorbereidingen waren klaar en onze mensen stonden paraat om aan de slag te gaan," zegt Chelsea Vanhullebusch, persverantwoordelijke van de Plopsaparken.

Landsgrenzen open

Ook het feit dat de landsgrenzen vanaf 15 juni terug open mogen en dat andere activiteiten wel mogen schiet de bij parken in het verkeerde keelgat. Zo mogen we vanaf 15 juni naar pretparken in het buitenland, terwijl onze eigen parken gesloten blijven.

Justien Dewil, Walibi Belgium: "Dit is een grote incoherentie die we al hadden aangekaart. 15 juni mogen Belgen naar Nederland, Frankrijk en Duitsland om iets te doen dat in België dan nog niet mag. Onze pretparken in België hebben hard gewerkt en geïnvesteerd om protocols op te stellen om een veilig dagje uit mogelijk te maken, helaas moeten we 2 weken langer wachten om bezoekers te verwelkomen. Bovendien wenst België het binnenlandse toerisme op te krikken, maar houdt pretparken – die grote toeristische trekpleisters zijn – tot het begin van de zomer gesloten..." Stefaan Lemey, algemeen directeur van Bellewaerde vult aan: "Ondertussen zijn buitenlandse pretparken reclame aan het maken om Belgen te lokken en wij mogen niet open. Het plaatje klopt gewoonweg niet."

Maatregelen

"Wat het exacte protocol zal zijn, moet nog gecommuniceerd worden tussen de bevoegde ministers en de sector," zegt Peggy Verelst, woordvoerster van Bobbejaanland. Om deze reden verschillen de maatregelen voorlopig nog per park. Het is al wel duidelijk dat er overal op social distancing en hygiëne ingezet zal worden. In Walibi zullen mondmaskers verplicht worden op iedere attractie en moeten handen voor en na elke attractie verplicht ontsmet worden. In Bobbejaanland daarentegen, zullen maskers enkel indoor verplicht worden, maar wordt het wel aangeraden om deze ook op drukke plaatsen te dragen. Ook zullen overal markeringen aangebracht worden en informatieborden geplaatst worden. Sommige parken hebben ook gezegd dat ze extra personeel gaan inzetten om te zorgen dat de bezoekers zich aan alle regels houden.

Testweekends

Studio 100-CEO Hans Bourlon zei meteen nadat de nieuwe datum bekend gemaakt werd dat hij bij de overheid en de bevoegde ministers gaat lobbyen om toch al voor 1 juli testweekends te kunnen organiseren om zo toch al te kunnen openen. Dit doet hij niet enkel in naam van de Plopsaparken, maar in naam van de hele sector, omdat alle parken toch eerst testdagen met een beperkt publiek willen organiseren.

Tekst: © Indy Verhoeven - Pretparken.be // Foto: © Plopsaland De Panne