In de Efteling is de nieuwe familieachtbaan Max & Moritz vanaf vandaag open voor het grote publiek. Wij probeerden de attractie gisteren al uit en voelden ook algemeen directeur Fons Jurgens eens aan de tand over de opvolger van de Bob. Onze bevindingen lees je in dit uitgebreid verslag.
De Efteling heeft zijn nieuwe attractie vandaag geopend voor het grote publiek. Max & Moritz is een zogenaamde double powered coaster, gebouwd door de Duitse fabrikant Mack Rides, vergelijkbaar met andere elektrisch aangedreven achtbanen als Bob Express in Bobbejaanland en De Draak in Plopsaland De Panne. Anders dan voorgenoemde voorbeelden betreft Max & Moritz niet één, maar twee achtbanen die bovendien in tegenovergestelde richting het station verlaten. Dit betekent ook dat beide achtbanen een verschillende lay-out hebben, waardoor je eigenlijk beide banen zou moeten doen om de ervaring compleet te maken. Het is een echte familieattractie waarbij kinderen vanaf 1 meter mee kunnen genieten.
Het verhaal
De attractie is gebaseerd op het gelijknamige verhaal van de Duitser Wilhelm Busch uit 1865. De twee kwajongens wonen in een klein, schattig dorp samen met hun moeder Frau Schmetterling, die koekoeksklokken maakt. Haar zonen drijven de bewoners van het dorp tot wanhoop met hun streken. Als straf worden ze door Frau Schmetterling opgesloten in haar werkplaats. Daar proberen de jongens te ontsnappen met zelfgemaakte houten zeepkisten waarbij de bezoekers samen met Max en Moritz ontsnappen. Het idee van Max & Moritz komt van ontwerper Robert-Jaap Jansen, die onder andere ook al enkele scènes van de attractie Symbolica heeft ontworpen. Hij heeft het idee gevonden en ook verder uitgewerkt.
De Wachtrij
De wachtrij bestaat uit een klassieke meandering met enkele interactieve elementen die we in wat volgt zullen bespreken. Wie daar ter plekke nog door verrast wil worden, slaagt dit blokje beter over. Wanneer we door de wachtrij wandelen, komen we op een bepaald ogenblik een bijzonder object tegen. We staan namelijk voor een - jawel, u leest het goed - scheetkussenorgel. Als je op een van de scheetkussens gaat zitten, hoor je een scheet waarbij de toonhoogte overeenkomt met de toon die naast het scheetkussen staat geschreven. Als we dan even verder wandelen, komen we bij de boemknaller. Dit is een apparaat waarbij je door te pompen druk kan opbouwen. Eens je genoeg druk opgebouwd hebt, wordt er water uit een nabijgelegen vijver omhoog gespoten. Wanneer we het stationsgebouw naderen splitst de rij zich in twee. Hier kan je kiezen of je Max of Moritz wil nemen.
Ritverloop
De rit zelf begint aan een vrij rustig tempo. Wanneer de trein opnieuw aan het station komt, haalt Max of Moritz (naargelang welke baan je gekozen hebt) een frats uit waardoor de trein nog een tweede rondje maakt. Het tweede rondje is wel iets minder rustig dan het eerste, want bij de passage door het station versnelt de trein tot een topsnelheid van ongeveer 36 kilometer per uur. Door de vaak snel op elkaar volgende en soms scherpe bochten heb je soms het gevoel dat je veel sneller gaat dan in werkelijkheid. Op het gebied van ritbeleving is er niet zo veel verschil tussen Max en Moritz, omdat ze allebei gelijkaardige elementen bevatten. De treinen zijn comfortabel en rijden ook botersoepel over het spoor, zoals we gewoon zijn van moderne achtbanen van Mack. Beide banen zijn dus gelijkaardig aan elkaar, maar wij hebben een lichte voorkeur voor Max (blauwe baan), omdat deze iets wilder aanvoelt dan Moritz (groene baan). Als je achteraan in de trein zit voelt deze ook iets wilder aan dan wanneer je vooraan zit. Langsheen het traject zijn verschillende bomen geplant, en er zijn ook enkele kleine vijvers gemaakt.
Waardige opvolger?
Op de plaats waar nu Max & Moritz staan, stond tot en met vorig jaar de Bob. Dit was een bijzonder unieke achtbaan van de Zwitserse constructeur Intamin. Deze variant met losse bobkarretjes was uniek in Europa en ondanks zijn belabberde capaciteit geliefd voor zijn onvoorspelbare ritverloop. Ook algemeen directeur Fons Jurgens lijkt te beseffen dat er een stukje geschiedenis is weggevaagd:
"We hadden natuurlijk de Bobbaan het liefst behouden omdat het een hele originele bobbaan is die je nergens meer zag. Het enige is, wij hebben die de afgelopen 10 jaar met heel veel moeite in de lucht weten te houden, we moesten alle vervangingsmaterialen zelf maken. En uiteindelijk lukte het ook gewoon niet meer."
De reden waarom de Efteling een double powered coaster als vervanger gekozen heeft is omdat het een heel betrouwbaar type is en capaciteit danig hoger ligt dan zijn voorganger. Het type achtbaan is doordat het al in verschillende andere parken te vinden natuurlijk minder uniek, maar ook op dat vlak heeft het sprookjespark zijn best gedaan:
"Door hem dubbel uit te voeren en een thematisering toe te voegen die nergens anders ter wereld te zien is hebben we toch het gevoel dat we een unieke attractie hebben."
Anders dan de Bob, komen de banen komen ook vrij dicht tegen het gebouw van Fabula, waardoor het gebouw zichtbaar is. Veel fans waren bezorgd dat dit gebouw te hard zou opvallen en ook Fons Jurgens is er zelf ook niet tevreden over.
"Wij zijn zelf ook verrast dat die doos van Fabula zo zichtbaar is. We hebben daar al een aantal bomen voor gezet, en die kun je ook al zien, maar dit verdient niet de schoonheidsprijs."
Wij vinden het alvast een geslaagde toevoeging voor de Efteling en waren aangenaam verrast over het eindresultaat. Alhoewel deze voornamelijk op kinderen gericht is dit toch een volwaardige familieachtbaan. Of Max en Moritz een volwaardige vervanger voor de Bob is of niet, mag de lezer zelf beslissen.
Tekst: © Indy Verhoeven - Pretparken.be // Foto's: © Efteling en © Indy Verhoeven - Pretparken.be