Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 21 Apr 21, 20:24
Share

De fieldlab testdag die Efteling op eigen initiatief gepland had zal niet doorgaan. Dat kondigde het park zelf aan in een persbericht. De opkomst voor de testdag viel gevoelig lager uit dan voorzien, waardoor er weinig sluitende conclusies zouden getrokken worden uit de testdag.

Normaalgezien zou Efteling komende zaterdag een fieldlab testdag houden. Efteling had aanmeldingen voor de testdag voorbehouden aan abonnementhouders. Voor de 8000 beschikbare plaatsen meldden uiteindelijk slechts 4000 personen aan. Dat aantal aanmeldingen is volgens hoofdonderzoeker van Fieldlab Andreas Voss en Breda University of Applied Sciences niet voldoende voor een gedegen en nuttig onderzoek. Daarom is nu besloten te stoppen met de voorbereidingen en het onderzoek af te blazen. Efteling betreurt dit en had met dit onderzoek graag haar steentje bijgedragen om de samenleving sneller te heropenen met minder maatregelen.

Het park wijt de lage opkomst aan onderzoeksvoorwaarden (coronatest voor en na bezoek), gedeeltelijke openstelling en de commotie rondom het 538 evenement (een testfestival met 10 000 deelnemer bij Breda, nvdr). Ook het zicht op een mogelijke heropening kan daar een rol in hebben gespeeld. In het stappenplan van het Nederlandse kabinet is aangekondigd dat attractieparken mogelijk op 11 mei weer open kunnen. Een bezoek met rompslomp rond testen, een beperkt attractieaanbod en geënsceneerde drukte ruil je ondanks enkele weekjes wachten met plezier in voor een parkdag zonder al die pretbedervers. Efteling gaat er vanuit dat heropening onder dezelfde voorwaarden zal zijn als vorig jaar. Afstandsmaatregelen en extra ontsmetting blijven dus nodig, maar een negatieve testuitslag zou dan geen vereiste zijn om het park te kunnen betreden. Het park is er van overtuigd dat het brancheprotocol ‘Veilig Samen Uit’ voldoende garanties biedt om transmissie van het virus binnen het park sterk te beperken. De wereld vol wonderen is er wel van overtuigd dat we op termijn steeds een stapje dichter bij een normaal dagje Efteling kunnen komen.

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto: © Efteling // Bron: Efteling