Auteur: Yelle Kleykens - Gepubliceerd: 12 Feb 24, 11:00

Er is deze voormiddag omstreeks 10u bij het gloednieuwe waterpark Oceana bij pretpark Liseberg een grote brand uitgebroken en er hebben meerdere grote explosies plaatsgevonden. Het ganse complex lijkt volledig verloren te zijn.

Update 12/02 14u40: Het aantal lichtgewonden is opgelopen tot 12 personen. Volgens de werfbeheerder NCC zou de brand wellicht het gevolg zijn van de constructiewerken en dus geen spontane ontbranding. Voormalig hoofd van de Stockholmse brandweer Jan Wisén vermoedt de grootschalige brand als gevolg van een gasexplosie. Lars Brodin, brandweeringenieur, vult aan: "Er is veel plastic aanwezig in de glijbanen dat makkelijk brandt. Hierbij komt er veel energie en gassen vrij die zeer ontvlambaar zijn", met de explosie en vuurzee als gevolg. Een officiële oorzaak moet blijken uit politieonderzoek.

Update 12/02 20u10: De brand is nog niet 100% gedoofd, de brandweer zal nog tot morgen moeten nablussen. Wel heeft men kunnen vermijden dat de brand oversloeg op nabijgelegen gebouwen. Inmiddels is het aantal lichtgewonden opgelopen tot 22, ook is bekend geraakt dat er 1 persoon vermist is die betrokken was bij de bouw van het park. CEO Andreas Andersen: "We zijn diep bedroefd door deze verschrikkelijke gebeurtenis. Onze belangrijkste taak is nu om de politie te assisteren met de zoektocht naar de vermiste persoon en alle getroffenen te ondersteunen." Liseberg heeft alle commerciële activiteiten opgeschort tot en met ten minste dinsdag.

Update 13/02 8u: De brand is nog steeds niet onder controle binnenin het complex, aldus alarmoperator Christer Dyrfelt. Door de vrijgekomen hitte en de verschillende explosies zijn grote delen van het complex structureel instabiel geworden waardoor het moeilijk is om de brand binnenin het gebouw te bestrijden: "Door het grote instortingsgevaar is het te riskant om het gebouw te betreden", zegt reddingsleider Petter Backlund. Dit bemoeilijkt ook de zoektocht naar de vermiste man die nog steeds niet gevonden is. Liseberg en werfleider NCC komen later vandaag om 11u met een persconferentie.

Update 13/02 11u30: De brand is onder controle. Tijdens de persconferentie werd niet meer nieuwe info bekend gemaakt dan al gekend was. Men wil het politioneel onderzoek afwachten vooraleer uitspraken te doen over de exacte oorzaak van de brand. De brandweer heeft de toegankelijke, stabiele delen van het gebouw doorzocht naar de vermiste persoon, voorlopig zonder resultaat.

Update 13/02 18u: De reddingsdiensten hebben ervoor kunnen zorgen dat bepaalde delen van het park gespaard bleven van de brand: onder andere de kleedkamers, cafés en personeels- en operationele ruimtes zijn gespaard gebleven. Het is echter de vraag of deze überhaupt nog bruikbaar zullen zijn door de structurele schade die de rest van het gebouw heeft opgelopen als gevolg van de explosies en de brand. Over hoe het nu verder moet is nog niets bekend: "Velen vragen zich af hoe het nu verder moet. Het simpele antwoord is dat we het niet weten. Onze focus ligt nu niet op de economische gevolgen of de materiële schade, maar wel op de slachtoffers. We hebben geen zicht op de gevolgen voor het project, maar tegelijkertijd beloof ik dat we vooruit kijken met vastberadenheid en hoop. We komen hier door", aldus Andreas Andersen, CEO van Liseberg.

Update 13/02 23u: De brand is terug sterk aangewakkerd. Op foto's is te zien dat de koepel terug oranje verlicht wordt door grote vlammen binnenin het gebouw. De brandweer heeft terug versterking opgeroepen om de brand in te dammen. Het bluswerkzaamheden is echter zeer moeilijk door de lastige bereikbaarheid door de grote instabiliteit van het gebouw.

Update 14/02 8u: De brandweer heeft de brand terug onder controle gekregen. Tijdens de nacht zijn verschillende delen van het gebouw ingestort.

Update 16/02 20u: Deze namiddag deelde de politie mee dat ze een dode hebben gevonden. Ze konden de persoon nog niet identificeren, maar het gaat hoogstwaarschijnlijk over de vermiste man, de familie werd op de hoogte gebracht. Het ging om een 50-jarige man die al jaren bij Liseberg werkte en bouwmanager was voor het Oceana-project laat Liseberg weten. "Het is met de grootste droefheid en ontsteltenis dat we van de politie de info hebben gekregen dat er een dode is gevonden in de nasleep van de brand, dewelke wellicht onze gewaardeerde collega is. Wat een ramp was op materieel verlies, is nu een tragedie met verlies van mensenlevens geworden", schrijft Liseberg CEO Andreas Andersen.

Update 17/02 15u: Liseberg maakt bekend dat het Oceana zal herbouwen. Hiertoe is de opdracht gegeven om te starten met het opmaken van de plannen voor de heropbouw.

De brand ontstond in één van de glijbanen van het waterpark. Omstaanders zouden enkele luide explosies gehoord hebben. Dat is ook te zien op een van de foto's: het dak en de muur aan de andere zijde van het gebouw is namelijk weggeblazen. Op korte tijd stonden alle glijbanen in lichterlaaie en drong het vuur ook het waterpark zelf binnen. Er is een massale opkomst van hulpdiensten om het vuur onder controle te krijgen.

Het crisismanagement van Liseberg werd als gevolg van de grootschalige brand geactiveerd. CEO Andreas Andersen: "Het ganse managementteam is bijeengekomen. De glijbanen staan in brand, maar het vuur is inmiddels ook het gebouw zelf binnengedrongen. Ik hoop dat er geen slachtoffers zijn, dat is absoluut het belangrijkste." Gespecialiseerde eenheden van de brandweer doorzoeken het gebouw. Bezoekers van het vlakbij gelegen Grand Curiosa hotel werden uit voorzorg geëvacueerd. 

Lees hoe de brand zicht minuut voor minuut ontwikkelde in dit artikel.

Nog geen maand geleden, op 16 januari, was er nog feestvreugde: de zwembaden werden toen voor het eerst gevuld met water. De opening die gepland was voor deze zomer zal vanzelfsprekend niet doorgaan. Het nieuwe waterpark zou 13.600m² groot worden en 14 waterattracties tellen. De bouw duurde 3 jaar en kostte meer dan 100 miljoen euro.

Opgelet: Mogelijk schokkende beelden

Tekst: © Pretparken.be // Foto's: © @Norburyman, @Anarxr, @WendtJuhani, @Orntrader  // Bron: Göteborgs-Posten, Aftonbladet