Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 8 Dec 17, 12:00
Share

Walibi Rhônes-Alpes blijft investeren: het park opende vorig jaar een houten achtbaan, deed dit jaar uitgebreide decoratiewerken en plant volgend jaar een zone met 3 nieuwe attracties. Als klap op de vuurpijl heeft het park een loopingcoaster van Gerstlauer in de pijplijn zitten voor 2019.

Walibi Rhône-Alpes krijgt in 2019 een spectaculaire loopingcoaster van constructeur Gerstlauer. De achtbaan zou van het type infinity-coaster zijn, evenals Gold Rush in Slagharen en The Smiler in Alton Towers. De nieuwe coaster zou op het einde nog een element bevatten waar behoorlijk geheimzinnig over gedaan wordt. De infinity-coaster heeft treintjes in 2 tot 8 rijen van 4 personen. Met een verticale lift mag de trein echter maximaal 4 rijen hebben. Afgaande op de simulatie krijgt de coaster in Frankrijk 2 treinen met telkens 3 rijen.

De overeenkomst voor de nieuwste telg in het adrenalineaanbod werd getekend door parkdirecteur Luc Deroo tijdens de attractions-expo in Orlando afgelopen november. Moedermaatschappij Compagnie des Alpes deelde het nieuws schijnbaar achteloos als een fait divers in een video over de expo (vanaf 1:53 tot aan 2:37 krijg je beelden te zien van de simulatie). NOTE: De video is helaas niet langer beschikbaar.

Festival City

Ook volgend jaar zit het Franse Walibi-park niet stil: er openen 3 nieuwe attracties in een nieuwe themazone én de inkomzone krijgt een make-over. De nieuwe zone krijgt de naam Festival City, de stad van alle feesten. Meer achtergrond geeft het park daar niet bij en is ook niet nodig: feesten is leuk. De attracties komen allemaal uit de stal van de Italiaanse fabrikant Zamperla. Het gaat om een Rockin’tug, vergelijkbaar met Swingboom in Plopsaland en een klassieke ballonnetjesmolen. De derde attractie wordt de Zamperla-variant van een starflyer van 49,7 meter hoog. Meestal worden die geleverd door Funtime, maar ook Zamperla biedt ze aan onder de naam ‘Vertical Swing’. Met twee zulke torens in eigen land vallen we niet meteen van onze stoel, maar voor Frankrijk is het nog een primeur. De nieuwe zone sluit aan op de entree van het park en zou volgens de Franse krant ‘le Dauphiné’ pas in 2020 voltooid zijn. De kans is dus niet onbestaande dat ook de nieuwe coaster later in deze zone wordt geïntegreerd.

Timber – Explorer Adventure 2.0?

Die kans wordt zelfs groter als de volgende analogie opgaat… In 2016 opende het Franse Walibipark een kleine, maar héél fijne houten achtbaan Timber van constructeur The Gravity Group die met Twister in Gröna Lund reeds bewezen dat je veel kan doen met weinig. Timber kreeg een mooi thema mee en een gezellig taalmopje: de treintjes heten ‘Saw6’ en ‘Saw7’ wat met Franse uitspraak leidt tot salami en sokjes. Maar belangrijker: Timber werd uiteindelijk gesitueerd in een nieuwe zone ‘Explorer Adventure’ die verspreid over twee seizoenen werd gerealiseerd. Als we de site van huisontwerper Fabien Manuel mogen geloven is ook Festival city een project dat in meerdere fases loopt. Indien men voor Festival City eerst de zone opent en vervolgens de bijhorende coaster zou de tandeminvestering coaster-themazone zich wel eens in gespiegelde versie kunnen herhalen. In onderstaande afbeeldingen zien we hoe mooi de Explorer Adventure-zone al is uitgewerkt. Daaruit kunnen we één ding concluderen: er breken gouden tijden aan voor Walibi Rhônes-Alpes!

Meerjarenplan

Al deze investeringen maken allemaal deel uit van een meerjarenplan vergelijkbaar met dat van Walibi Belgium, zij het op iets kleiner schaal. In totaal wordt 30 miljoen euro geïnvesteerd om het park volledig te thematiseren én te moderniseren. In 2017 werd daarvan 5 miljoen geïnvesteerd. Het doel is om tegen 2023 jaarlijks 600 000 bezoekers aan te trekken.

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Media: © Compagnie des Alpes, Gerstlauer // Bron: Walibi Rhône-Alpes, Le Dauphiné, Compagnie des Alpes