Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 4 Apr 20, 14:05
Share

Nu het stof van 2019 definitief is neergedaald en de roes van de nieuwheid stilaan uitraast, breekt een ideale tijd voor genuanceerd terugblikken aan. Wat vinden pretparkkenners nog van Walibi Hollands recentste worp nu de herinnering aan het openingsvuurwerk vervaagt?

Walibi Holland kondigde in februari van 2018 al aan dat houten achtbaan Robin Hood het volgende seizoen op spectaculaire wijze zou herrijzen. Na een ietwat wisselvallige poging in 2016 met Lost Gravity, zou Walibi Holland zich in 2019 weer serieus meedingen naar de kroon van Roller Coaster Capital of Europe. Het park kon uitpakken met Europa’s eerste hybride coaster. Brave Robin zou stevig worden opgewaardeerd tot spectaculaire Untamed. Met een snelheid van 92 km/u, vier inversies en een verbluffende veertien keer airtime stond in de sterren geschreven dat dit beest zou presteren.

Walibi presenteerde het geheel in een eigenzinnig wildernis met de naam Wilderness. Geheel tegen de heersende pretparketiquette zouden netjes onderhouden bloemperkjes hier uit den boze zijn. Wilderness moest het soort van ruigte overbrengen die vanzelf ontstaat als de natuur wat meer haar gangen kan gaan. In deze Jungle sloten tot decorstukken gepromoveerde gesloopte Robinonderdelen een merkwaardig huwelijk met lounge-muziek voor de wachtrijbeleving. Dan rest de vraag wat vinden we van deze rebelse cocktail?

Ritbeleving

Het resultaat is een typische RMC geworden,” zegt Joris Steppe van Rollercoasterfriends, “De elementen volgen elkaar snel op, onnatuurlijke banks en bijzonder veel airtime”. Steppe keek reikhalzend uit naar de opening van deze eerste RMC om de spreekwoordelijke hoek. De rit wordt ook door anderen spectaculair genoemd en geprezen om zijn leuke elementen en bakken airtime. Dat Untamed het pakken beter doet dan zijn voorganger kan iedereen zonder twijfel bevestigen. “Untamed was een broodnodige update waarvan je alleen kunt hopen dat Weerwolf bij ons ‘m ook krijgt,” verzucht Erwin Taets van pretparkpodcast ‘Ochtend in Pretparkland’. Hoewel velen lyrisch zijn over het baanverloop van de nieuwe trots van de polders is het niet al honing wat de klok slaat. Zo worden de herhaaldelijk ingezette heuveltjes en krappe bochten die sommigen als troef ervaren door anderen wat repetitief en ongeïnspireerd bevonden. Desalniettemin beschouwt het merendeel de baan zelfs op Europees niveau als één van de topnieuwigheden van 2019. “Een reden om weer wat meer naar Flevoland te rijden” vat Steppe samen. Dat wordt ook weerspiegeld in enkele coasterpolls: In die van de Amerikaanse pretparkclub Theme Park Review schiet de baan de hoofdvogel af met een eerste plaats, in de Ellocoaster poll met ook een grotere Europese deelname moet Untamed zich tevreden stellen met een 22e plaats. 

Wilderness

De wilderness die Walibi in zijn park uitrolde laat mensen alleszins niet onberoerd. Het thema verdeeldt in een kamp voor en een kamp tegen welke beiden even enthousiast zijn in hun overtuigingen. Taets vindt dat zowel de wachtrij als het station stille getuigen zijn van de snelheid waarmee de transformatie moest gebeuren. Steppe lust wél pap van Wilderness. Hij vind de hipstercafésfeer van het stationsgebouw met valse planten en lampenkappen prachtig en is gecharmeerd van de atypische houding van het park inzake thematische afwerking. Untamed past voor hem perfect in dat plaatje: “Het gehele gebied, Wilderness, vind ik qua stijl en aankleding subliem.” Andere stemmen vinden het concept in zijn geheel misplaatst en reageren met onbegrip op de schijnbaar willekeurige graffitibehandelingen die de zone onderging. Onze redactie telt echter evenveel zielen die de zelden eerder bewandelde paden die Walibi Holland met haar themazones inslaat bijzonder origineel en geslaagd vinden. De conclusie lijkt dan ook dat je in je reactie op Wilderness slechts twee keuzemogelijkheden hebt: je bent er dol op of je hebt er een hardgrondige hekel aan. Walibi suggereert in haar decoratie vrij letterlijk het eerste, maar bij zo’n nadrukkelijk herhaling zijn mensen natuurlijk vaak geneigd naar de hekel over te lopen als tegenbeweging.

Tekst: © Jonas Claes Pretparken.be // Foto’s: © Walibi Holland, © Pretparken.be