Auteur: Bert Van Staeyen - Gepubliceerd: 25 Apr 20, 08:49
Share

Het Zuid-Engelse familiepark Paultons Park opent in 2021 een nieuw themagebied met onder meer een spinning coaster en een grote frisbee-attractie. Oorspronkelijk zou 'Tornado Springs' dit jaar al moeten openen, maar de coronacrisis strooide roet in het eten. 

De nieuwe spinning coaster Storm Chaser staat al volledig overeind en ook aan de rest van de nieuwe themazone werd hard gewerkt om te openen op 19 mei 2020. Helaas moesten de werkzaamheden gestaakt worden toen buitenlandse arbeiders huiswaarts moesten keren vanwege de coronapandemie. Daarom zag Paultons Park zich genoodzaakt om de opening met een jaar uit te stellen. Nu wordt gemikt op een opening tegen Pasen 2021. 

Wat kunnen we verwachten?

Het nieuwe themagebied stelt een jaren '50-stadje in het Amerikaanse Midden-Westen voor, gelegen aan de fictieve Route 83: een verwijzing naar de bekende Route 66 en het openingsjaar van Paultons Park. Tornado Springs ligt in een gebied dat regelmatig geteisterd wordt door tornado's. Toch slagen de inwoners erin dit stormweer te gebruiken voor hun eigen voordeel: ze hebben machines gebouwd om de wind om te zetten in energie.

Eén van die uitvindingen is de Tornado Collector. Deze zullen straks dienen als transportsysteem op de nieuwe spinning coaster Storm Chaser. Deze achtbaan wordt gebouwd door het Duitse Mack Rides en zal met zijn draaiende karretjes perfect het gevoel van een wervelstorm nabootsen. Gelijkaardige attracties zijn momenteel al te vinden in Toverland en Le Pal. De versie van Paultons Park wordt een kopie van Sierra Sidewinder in het Amerikaanse Knott's Berry Farm. De baan staat al volledig recht, maar testritten hebben nog niet kunnen plaatsvinden.

Verder zullen we in Tornado Springs straks de waarschijnlijk heftigste thrill ride van heel Paultons Park vinden. De Cyclonator lijkt op Sledgehammer in Bobbejaanland, maar is van een andere bouwer. Volgens fabrikant Zamperla kan deze grote slingerattractie ook in een rustigere stand draaien, waarin de gondel minder hoog uitzwaait en trager ronddraait. Of Paultons Park deze beide ritprogramma's apart zal aanbieden, is voorlopig nog niet bekend. Ook deze attractie speelt een belangrijke rol in de voorzieningen voor de bewoners van Tornado Springs: het toestel, uitgerust met scherpe messen, wordt gebruikt om gewassen te oogsten.

Voor de hele familie zijn er straks twee kleine vrijevaltorens, die de naam Windmill Towers krijgen. Deze Family Freefall Towers worden gebouwd door Zierer en zijn vergelijkbaar met De Valtoren in Plopsaland De Panne. Ook wordt er gewerkt aan het nieuwe verkeerspark Al's Auto Academy, waar kinderen hun rijbewijs zullen kunnen behalen. 

Ook enkele bestaande attracties worden opgenomen in het nieuwe themagebied. De vierdubbele bootjesglijbaan Wave Runner krijgt de nieuwe naam Buffalo Falls en de tractorbaan Trekking Tractors wordt eigendom van Farmer Flo, de boer van Tornado Springs. De Rio Grande Train krijgt onboard audio en rijdt binnenkort dwars door Tornado Springs.

De verwachtingen voor Tornado Springs zijn hooggespannen. Het gebied werd ontworpen door de Nederlandse Leisure Expert Group en gebouwd door MK Themed Attractions uit Denemarken. Er wordt gesproken over het beste themagebied van het Verenigd Koninkrijk. Hiermee lijkt Paultons Park vooral zijn eigen dinogebied Lost Kingdom, dat in 2016 opende, te willen overtreffen. 

Tekst: © Bert Van Staeyen - Pretparken.be // Foto's: © Paultons Park