De dagen worden korter en de nachten worden steeds maar langer. Sinterklaas brengt cadeautjes aan de brave kindjes en enkele weken later vallen misschien de eerste sneeuwvlokjes. Kortom, de winter en al wat daarbij hoort is in aantocht. In dit seizoen zijn de meeste Europese pretparken gesloten, maar toch openen enkele parken hun deuren. Pretparken.be geeft je een overzicht van alle winteropeningen zodat je het magische wintergevoel ook daar kan beleven.

 

België

De meeste Belgische parken houden een winterslaap, maar gelukkig openen de parken van Plopsa-groep hun deuren wel, zodat kinderen zich niet hoeven te vervelen in de kerstvakantie.

Plopsaland De Panne

De Plopsa-groep stelde een ingewikkelde kalender op voor het winterseizoen met dagen waarop het park geopend is.

Deze maand is het park geopend op 7, 8, 14, 15 en 24 december van 10u30 tot 17 uur, op 21, 22 en 23 december van 10u30 tot 18 uur en van 26 tot 30 december van 10u30 tot 19u30. Normaal gezien zou de rest van de tijd het park gesloten zijn, maar dit jaar doet Plopsaland iets extra: het opent namelijk Mayaland voor de kinderen op woensdag 4 en 11 december van 10u30 tot 17 uur.

In januari 2014 is het park nog geopend in de laatste week van de kerstvakantie, dus van 2 tot 5 januari, en dat van 10u30 tot 18 uur. Verder is Mayaland elke woensdag (met uitzondering van 1 januari) en alle overige weekends geopend van 10u30 tot 17 uur. Deze regeling van de openingsuren van Mayaland geldt ook voor de maanden februari, maart en de hele krokusvakantie, die volgend jaar van 3 tot 7 maart duurt. Tickets voor Mayaland kunnen zowel online als aan de kassa gekocht worden. Kinderen kleiner dan 85 centimeter mogen gratis binnen; grotere kinderen en volwassen betalen 8,99 euro online of 9,99 euro aan de kassa.
Een overzicht van de kalender van Plopsaland vind je hier.

Op dagen dat het volledige park geopend is, heeft het heel wat in petto voor de bezoekers. Zo kan men zich aan extra shows en animatie verwachten, kunnen bezoekers schaatsen op de wondermooie ijspiste en worden er enkele nocturnes met vuurwerk georganiseerd in de eerste week van de kerstvakantie (van 26 tot 30 december).
Verder is ook de Samson en Gert-kerstshow te gast in het vernieuwde Plopsa Theater. Tickets kunnen aangekocht worden via Sherpa en bieden ook toegang tot Winter Plopsaland met de extra shows en animatie.

Een volledig overzicht van de extra’s vind je hier.

Plopsa Indoor Hasselt

Ook het kleine overdekte broertje van Plopsaland De Panne opent zijn deuren in het winterseizoen. Plopsa Indoor Hasselt zal in december geopend zijn op woensdagen (met uitzondering van 25 december) en op 24 en 31 december van 10u30 tot 17 uur. De rest van de kerstvakantie, met uitzondering van 1 januari, kan men van 10u tot 18 uur het park bezoeken.

In januari, februari en maart is het park op alle woensdagen van 10u30 tot 17 uur geopend, alle donderdagen en vrijdagen van 10u30 tot 16u30 en in het weekend en de krokusvakantie van 10u tot 17u30. Plopsa Indoor is uitzonderlijk gesloten op zaterdag 1 maart 2014.

Een volledig overzicht van de kalender vind je hier.

 

Nederland

Ook bij onze Noorderburen zijn enkele pretparken geopend. Net over de grens opent de Efteling voor de veertiende keer op rij zijn deuren als Winterefteling, maar ook Toverland en het Nederlandse broertje van Plopsa Indoor Hasselt in Coevorden zijn open in de winter.

Winterefteling

Het winterevenement van het pretpark in Kaatsheuvel, vlakbij Breda, is geopend vanaf 18 november tot en met 2 februari van 11 tot 18 uur. Tijdens de kerstvakantie, die duurt van 21 december tot 5 januari, blijft het park ook twee uur langer open tot 20 uur. Op 31 december is het park maar geopend tot 18 uur, maar wie Oud en Nieuw wil vieren in de Efteling krijgt met een speciaal ticket toegang vanaf 19 uur. Het park zelf is dan open tot 1 uur ‘s nachts, maar attracties sluiten een uurtje vroeger.

Bezoekers mogen zich in de winterse Efteling verwachten aan twinkelende lichtjes, knisperende houtvuren en vooral heel veel gezelligheid. Verder zijn er ook speciale winterattracties voorzien. Kinderen kunnen zich in Kinder Winter Wonderland uitleven op de sneeuwglijbaan, langlaufen op de piste van ‘t Hijgend Hert of schaatsen op de ijspiste van het IJspaleis, dat dit jaar voor het eerst niet enkel overdekt is, maar ook in openlucht.

Beleef ook de wonderlijke fonteinenshow Aquanura in het donker of woon een voorstelling van de sprookjesmusical Klaas Vaak bij. Tot slot heeft de Efteling nog iets speciaals in petto, want vanaf schemeruur krijgen drie attracties een andere gedaante. Wil jij weten welke? Breng dan een bezoekje aan Winterefteling!

Toverland

Ook attractiepark Toverland heeft heel wat in petto voor het komende ijskoude seizoen. Van 4 november tot 20 december opent het park enkel het Land van Toos op weekdagen van 10 tot 17 uur en op woensdag en in het weekend van 10 tot 18 uur, maar met het Toverlichtfestival worden ook het Magic Forest en de Troy Area geopend. Het Toverlichtfestival vindt plaats in kerstvakantie, en het park is dan van 10 uur tot 18 uur geopend. In deze periode kan je genieten van fonkelende lichtjes, een warme sfeer en optredens van topgoochelaars en illusionisten zoals Hans Kazàn, Magic Unlimited en het magische trio Lars, Luc en Angelique. Kinderen onder 90 centimeter mogen in de kerstvakantie gratis binnen, kinderen tot 1m20 betalen 14, 50 euro en voor volwassenen kost een kaart 18,50 euro.

De rest van het winterseizoen opent Toverland zijn deuren op weekdagen van 10 uur tot 17 uur; op woensdagen en in het weekend is het park open van 10 uur tot 18 uur.

Plopsa Indoor Coevorden

Ook het Nederlandse Plopsapark is op verschillende tijdstippen in de maanden december tot maart geopend.

In december is het park op dinsdag, woensdag en donderdag geopend van 10u30 tot 17 uur en in het weekend van 10 uur tot 17 uur. Opgelet: op zaterdag 14 december is het park uitverkocht. In de kerstvakantie is Plopsa Indoor Coevorden geopend van 10 uur tot 17u30, met uitzondering van 24 en 31 december; het park is dan open van 10u30 tot 17 uur. Op 25 december en 1 januari vieren alle werknemers met ons mee en is het park gesloten.

Van januari tot maart geldt dezelfde regeling als voor december: het park is op dinsdag, woensdag en donderdag van 10u30 tot 17 uur geopend en in het weekend van 10 uur tot 17 uur. Uitzonderingen op deze regel zijn de periodes van 15 februari tot 2 maart (open van 10 uur tot 17u30) en de krokusvakantie (open van 10 uur tot 17 uur).

De volledige kalender van Plopsa Indoor Coevorden kan je hier nog eens raadplegen.

 

Duitsland

Ook in Duitsland kan je tijdens de wintermaanden in een pretpark vertoeven. Dicht bij huis kan je in Phantasialand terecht, maar wil je een weekend weg, dan is Europa-Park in Rust zeker een aanrader.

Phantasialand

Phantasialand in Brühl, nabij Keulen, opent ook zijn deuren tijdens de winterperiode. Het park is in december de hele maand geopend, behalve op 24 december, en dat tot 12 januari, met uitzondering van 1, 8 en 10 januari. Je kan op deze dagen Phantasialand bezoeken van 11 uur tot 20 uur. Alleen op Oudjaar is het park slechts geopend tot 18 uur.

Het Duitse park heeft heel wat in petto voor de bezoekers. Ze kunnen zich verwachten aan een zee van lichtjes, culinaire winterse specialiteiten en een uitgebreid showprogramma. Alle attracties zijn, buiten de waterattracties, geopend naargelang de weersomstandigheden. Verder wordt er een grote ijspiste voor de kinderen voorzien en kan men zich opwarmen met soep, Kaiserschmarrn, pannenkoeken en warme kastanjes met een tas glühwein of warme chocolademelk. Ten slotte voorziet het park ook heel veel winters entertainment met onder andere de shows Die magische Rose, een ijsshow en Crazy Christmas - Eine nicht so ganz stille Nacht.

Wie het park wil bezoeken en ouder dan twaalf jaar is, betaalt 35 euro. Kinderen onder vier jaar mogen gratis binnen, iets oudere kinderen tot en met elf jaar betalen 15 euro. Ben je zwanger of ouder dan 60 jaar? Dan kan je binnen aan de gereduceerde prijs van 18,50 euro.

Europa Park

Vanaf december tot en met 6 januari wordt het Europa-Park in Rust weer omgetoverd tot een groot winterwonderland. Enkel op 24 en 25 december is het park gesloten. Het park sluit zijn waterattracties en enkele buitenachtbanen zoals Silver Star en Wodan, maar biedt zijn bezoekers heel wat extra winterattracties zoals een Duitse kerstmarkt, een reuzenrad van 55 meter hoog, een ijsbaan, een kinderwonderland, een kinderskischool en een sneeuwhelling. Ook kan men genieten van een extra aanbod aan shows met bijvoorbeeld een wintercircus, een ijsshow, een lichtparade en een musical. Ten slotte vindt ook dit jaar de exclusieve tentoonstelling over de Beatles met originele items van The FAB Four uit Liverpool plaats in Europa Park.

Tickets voor dit winterspektakel kosten 33 euro voor volwassenen en voor kinderen boven 12 jaar. Kinderen tussen vier en elf jaar betalen 28,50 euro voor een kaartje. Het park is gedurende de hele winterse periode geopend van 11 uur tot  19 uur.

 

Frankrijk

Bij onze Zuiderburen opent slechts één park zijn deuren in de winterse periode, maar het zijn meteen magische deuren die voor je geopend worden.

Disneyland Resort Parijs

Beleef de meest betoverende kerst in Disneyland Resort Parijs van december tot en met 6 januari 2014. Het park biedt ook dit jaar weer enkele magische kerstverrassingen aan zijn bezoekers. Naast vele sneeuwmannen, sneeuwvlokjes en betoverende kerstmuziek kan je ook genieten van de reuzachtige kerstboom met vele fonkelende lichtjes. Het kasteel van Doornroosje verandert bovendien dit jaar in een gigantische winterscène. Olaf, de sneeuwman uit Frozen, neemt je mee op avontuur doorheen een magische show met klassieke Disney-figuren, magnifieke effecten en onder meer een grappige scène met de helden uit Toy Story in het sprookje De Notenkraker. Ten slotte kan je genieten van een speciale kerstparade en de Disney Magic on Parade!

Het park is in december geopend op weekdagen van 10 uur tot 19 uur en in het weekend van 10 uur tot 22 uur. In de kerstvakantie is het park alle dagen op van 9u30 tot 22 uur, met uitzondering van Oudjaarsavond; dan kan je van 9u30 tot 1 uur ‘s nachts van Disney’s magie genieten.

Ook de rest van het winterseizoen opent het Disneyland Resort in Parijs zijn magische poorten. Meer informatie over de openingstijden vind je hier.

 

Voor vragen, opmerkingen en tripverslagen verwijzen we je graag door naar ons forum!

 

Tekst: ©2013 - Ellen Struijs - Pretparken.be
Foto's: ©2013 - Plopsa, ©2012 - Juan Martinez - Pretparken.be, ©2013 - Efteling, ©2013 - Toverland, ©2013 - Tristan Indigne, ©2013 - Ignace Woinin - Pretparken.be, ©2013 - Phantasialand, ©2013 - Europa-Park, ©2013 - Disney
Bron: Plopsa, Efteling, Toverland, Phantasialand, Europa-Park, Disneyland Parijs

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.