Auteur: Ignace Woinin - Gepubliceerd: 19 Jan 17, 09:00

We berichtten eerder al dat Parc Astérix dit jaar familieachtbaan 'Pégase Express' opent. Ook deze uitbreiding krijgt – zoals we van het park gewoon zijn – een thematische saus over zich heen om duimen en vingers bij af te likken. Pretparken.be zet de belangrijkste cijfertjes, mythes en concept arts op een rijtje om straks het wonder van Pegasus volledig te kunnen doorgronden.

De nieuwe achtbaan in Parc Astérix, ‘Pégase Express’, zal net als de rest van het park uitvoerig gethematiseerd worden. Met de investering is een budget van 16 miljoen gemoeid, wat het na Oziris – die andere uitgebreid gethematiseerde topcoaster – één van de grootste investeringen van het park maakt. Pégase Express zal een familiaal gerichte achtbaan zijn van de Duitse firma Gerstlauer. Er komen twee lifthills,  een eerste van 21 meter en een tweede van 13 meter hoog. De maximale snelheid van de achtbaan zal rond de 53 km/u liggen. Vergelijkbaar met ‘Firechaser Express’ – een achtbaan van hetzelfde type in Dollywood – neemt ook de ‘Pégase Express’ een vliegende start met een lancering vanuit het station. Passagiers krijgen eveneens een stukje achterwaarts achtbaanplezier te verwerken. In totaal klokt de rit af op een mooie drie minuten, waarin je bij zeer goede timing kan zwaaien naar je vrienden in de nabij gelegen Rapid river.  De ‘Pégase Express’ flirt er na de eerste lifthill namelijk enkele bochtjes  mee.

Pegasus in het Oude Griekenland: Het gevleugelde paard
De Mythe van het gevleugelde paard 'Pegasus' start eigenlijk bij Medusa. Zij was een van de drie monsterlijke kinderen van zeegod Phorcys en zijn zus Ceto. Giftige slangen kronkelden als haren op hun hoofden en eenieder die hen aankeek werd onmiddellijk versteend. Medusa was de enige sterfelijke van het drietal. Zij was volgens een later verhaal ooit bloedmooi, maar werd betrapt op seks in een tempel waarna de tempelgodin haar als straf in het dodelijke monster veranderde. Jaren later werd zij onthoofd door Perseus (het ‘waarom’ is lang en ingewikkeld). Uit een mengsel van haar bloed en zeewater ontstonden nadien Pegasus en zijn broer Chryasor.  In de Griekse mythologie was dit voldoende om de zeegod Poseidon het vaderschap aan te rekenen. Telkens wanneer Pegasus de aarde raakte met zijn hoeven ontsproot hier een bron, waar hij kon drinken. Tijdens een van deze vredige bijtankmomenten werd hij gevangen genomen door Bellérophon die zo de top van de berg Olympus – waar de goden woonden – wou bereiken. Pegasus wierp zijn belager af en kwam zo alleen aan op de bergtop. Hij werd drager van de bliksemschichten van Zeus. Om hem te bedanken voor zijn trouw veranderde Zeus hem tenslotte in een sterrenbeeld.

Pegasus in Parc Asterix: Uw vliegensvlugge vervoersmaatschappij
Parc Astérix creëerde uiteraard een eigen verhaal voor het vliegende paard. In het Franse pretpark neemt het gevleugelde ros de rol van motor voor zijn rekening in een hogesnelheidstrein avant la lettre. Zo wordt het mogelijk om vlot tussen pakweg Alexandrië en Lutetia te sporen.  De twintig bezoekers die in een achtbaantreintje stappen, zullen de passagiers van dit vervoersmiddel voorstellen. Het station stelt dan een halte voor van de Pégase Express met een imposant stationsgebouw van wel 17 meter hoog. Voor dit stationsgebouw komt een pleintje met een reusachtig (5 meter) gouden standbeeld van de mascotte van de vervoersmaatschappij.

Pegasus in de Penarie: Op bezoek bij de mama
Zoals gebruikelijk bij dit soort achtergrondverhalen loopt het ook hier onderweg mis. In plaats van de geplande halte ramt de Pégase Express een groot reclamebord, waarna hij – reizigers inclusief –  terecht komt in een mysterieuze tempel. De bewoonster van dit oord blijkt niemand minder dan Medusa en het geluid van fladderende treinen op paardenkracht schijnt niet bevorderlijk te zijn voor haar schoonheidsslaapje. De enige mogelijkheid waarmee de passagiers en Pegasus aan een ‘steengoede’ reünie met ‘moederlief’ kunnen ontsnappen, is als de bliksem rechtsomkeer maken.

Parc Asterix handelsmerk: aandacht voor de details
Als er iets is waar Parc Astérix in uitblinkt, is het toch wel de ver doorgedreven thematisering die de attracties er krijgen. Niet alleen zijn alle recente toevoegingen een streling voor het oog, ook zijn er in de gedetailleerde aankleding steevast leuke details en easter eggs te vinden voor bezoekers met een scherpe blik. Ook bij Pégase Express zal hieraan geen gebrek zijn. De vertrekhalte heet bijvoorbeeld ‘Montparnassos’ wat ondanks een misleidend Griekse ‘-os’-uitgang toch vooral doet denken aan een Parijse wijk met bijna dezelfde naam. In de wachtrij zal amusante decoratie uiteraard ook niet ontbreken. Wachtende bezoekers zullen in het station verschillende loketten tegenkomen die wegens een staking gesloten zijn. Gelukkig biedt het station van Montparnassos ook ticketautomaten aan die… voor de gelegenheid buiten dienst zijn. Tijdens het wachten passeer je ook de lokale krantenkiosk die de magazines ‘Aphrodite’ en ‘Lutécien’ verdeelt. Vooral dit laatste boekje belooft een toffe knipoog te bevatten naar Belgische bezoekers. Eens aangekomen in de vertrekhal, wordt je verleid door posters die de verschillende bestemmingen van de Pégase Expresse aanprijzen. Wij zijn hierdoor alvast verleid om komend seizoen een bestemming in de buurt van ‘Lutetia’ te bezoeken en in het station van Montparnassos zijn we helemaal oké met stakende loketbedienden.

We sluiten af met een leuk weetje om op te rakelen als je straks staat aan te schuiven. Anders dan bij achtbaan Oziris is Medusa voor zover wij weten nooit een personage geweest in Asterix. Er is echter wel een album waarop de piraten hun gewoonlijke schipbreuk ondergaan, dat qua compositie sterk overeen komt met een beroemd schilderij. Het schilderij beeldt een dramatische schipbreuk af van een belangrijk Frans schip. Drie keer raden hoe ze dat schip gedoopt hadden...

Wat denk jij van de grootse nieuwe familie-attractie in Parc Astérix? Discussieer mee op ons forum.

Tekst: © Ignace Woinin, Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's: © Parc Astérix