Paswoord vergeten? We sturen het je zo terug op en dan kan je terug aan de slag.
Join the club! Deel al je ervaringen!
Dawson's Duel in Bellewaerde is geopend!
Share
Auteur: Jan Van Nespen @ 5 Mei 17

Heerlijk door de boomtoppen racen in Bellewaerde! Dat kon je vandaag voor het eerst beleven in het park dankzij de opening van hun nieuwe attractie: Dawson Duel. Op deze rustige ochtend gingen we naar het gezellig park in Ieper om een kijkje te nemen naar hun nieuwste aanwinst. 

Vandaag is de nieuwste attractie van Bellewaerde, Dawson Duel, eindelijk geopend voor het grote publiek. De meesten onder ons hebben wellicht al ergens gelezen of gehoord dat de nieuwigheid een dubbele Alpine Coaster van rodelbaan- en glijbaanbouwer Wiegand betreft, die - en nu komt het voor Europa unieke aspect - op een door Bellewaerde zelf bedachte hout-/staalconstructie gebouwd werd van 25m hoog, in plaats van een natuurlijk hoogteverschil te volgen. Door het op deze manier gecreëerde hoogteverschil in het vlakke Ieper is het dan ook mogelijk de karretjes gewoon op de zwaartekracht naar beneden te laten rijden. Er zou trouwens behalve in Bellewaerde slechts één andere dueling alpine coaster op een kunstmatige verhoging bestaan, maar daarvoor moeten we volgens marketing manager Kristof Louagie naar China.

De reclamefilmpjes van Bellewaerde met de grappige "duels" waren al even te zien op internet, maar vanaf vanochtend was het ook eindelijk mogelijk om de attractie écht te betreden. We waren er dan ook als eerste pretparknieuwssite bij om één van de eerste sleetjes te berijden.

De beklimming

De ervaring begint met een heuse beklimming van een wandelbrug tot op een hoogte van 25 meter. De brug begint eerst met een vrij steile houten trap, en gaat daarna verder over een zachtjes hellend vlak wat je steeds hoger tussen te bomen voert en wat zichzelf enkele keren kruist. Tijdens de wandeling krijg je steeds mooiere vergezichten over (voornamelijk) het Canadagedeelte van Bellewaerde en de ingangszone en de landelijke omgeving van Bellewaerde. Je ziet ook af en toe enkele karretjes naar beneden suizen en hebt een mooi uitzicht op de lifthill voor de karretjes. Die lifthill ziet er trouwens prachtig en ingenieus uit, met verschillende scherpe steile bochten en heuveltjes, maar - voor alle duidelijkheid - dit gedeelte van de attractie maak je dus jammer genoeg niet mee als passagier. 

Iedereen op de weegschaal

Enkele meters voor het station splitst de wachtrij in 2: links voor de baan met de groene sleetjes, rechts voor de blauwe. De operators laten telkens één of twee mensen per sleetje door en sluiten dan de ketting weer. Vlak voor het instappen vraagt de operator je op een weegschaal te gaan staan, want het maximale gewicht per sleetje is 160kg. Dat is veel zou je denken, maar als je bedenkt dat je een sleetje ook met 2 personen mag berijden is het misschien niet zo gek veel. Voor de mensen die niet graag op een weegschaal staan, de volgende geruststelling: je gewicht wordt niet wereldkundig gemaakt en de operator verzekerde ons dat er ook geen brandalarm af gaat als er sprake is van overgewicht. We hebben het - gelukkig voor ons - niet kunnen nachecken.

De sleetjes zelf zien er op het eerste gezicht uit als standaard tweepersoons alpinecoaster-sleetjes met een driepunts "autogordel" voor de achterste passagier en een tweepuntsgordel voor de voorste passagier. Het verschil is dat waar normaal de rem zit, je nu gewoon een vast handvat hebt. Je kan met andere woorden niet remmen noch "gas geven" en hebt dus niet erg veel invloed op de rit, hoewel men beweert dat je door je "aërodynamisch" te gedragen de rit zou kunnen beïnvoeden. En hoewel het uit veiligheidsoverwegingen te begrijpen valt dat men botsingen op 25m hoogte wil vermijden, doet dit toch wel een beetje afbreuk aan het plezier dat je normaal op dit soort ritjes ervaart. Het gewicht van het sleetje heeft uiteraard wel een lichte invloed op de wrijving en zal dus ook de snelheid lichtjes beïnvloeden.

Onze ervaring leek toch te zijn dat de groene kant de snellere baan is vanwege het feit dat hij iets korter is en dus bij gelijk vertrek wint. De bakjes worden overigens afzonderlijk in gang gezet door de operator en vertrekken dus niet noodzakelijk exact op het zelfde moment uit het station. 

De rit zelf dan! Het begint allemaal erg rustig met een ruime bocht naar links vanuit het station, er is dus niet echt een drop om je wat initiële extra snelheid te geven. Ook heeft men duidelijk geopteerd om een zo lang mogelijke baan te creëren voor het hoogteverschil dat men ter beschikking had. De bakjes komen pas in de eerste 360° helix echt goed op snelheid. Het is overigens heerlijk soepel glijden tussen de boomkruinen van het mooie loofbos. Bellewaerde heeft duidelijk veel moeite gedaan om zo veel mogelijk bomen in het bos te behouden! Na nog enkele rechte stukken en een tweede helix word je automatisch afgeremd en word je verzocht om uit te stappen in het dalstation, waarna de sleetjes leeg terug naar boven vertrekken om de volgende avonturiers op te laden.

Wie wil kan opnieuw de houten brug over wandelen voor een tweede ritje. Het is volgens Bellewaerde ook de bedoeling dat de planken van de houten brug mettertijd gepersonaliseerd worden met namen van bekende personen die een 'duel' komen uitvechten op de attractie, zodat er in de loop van de tijd een soort 'Walk of Fame' ontstaat met namen van VIP's, die de beklimming nog extra aantrekkelijk moeten maken.

Het verdict

Dawson Duel is een attractie die vooral gericht is op families met kinderen, waarbij de nadruk ligt op het genieten van het uitzicht en het snel en soepel doorheen de bossen glijden. Het is zeker geen thrill-attractie en G-krachten zijn er - behalve bij de rem op het einde - eigenlijk nauwelijks. Ga dus zeker met de juiste verwachtingen deze attractie bezoeken en verwacht geen intense achtbaanervaring of een echt spannend race-gevoel zoals bijvoorbeeld op de rodelbaan in Plopsa Coo. Toch is dit een prachtige en originele aanwinst voor een park als Bellewaerde.

We stellen ons wel nog wat vragen over de capaciteit, aangezien het laden van de bakjes op de openingsdag nog niet zo vlot en snel verliep. Daardoor liep de wachttijd al redelijk snel op ondanks dat de rij erg kort was. Wellicht is men de baan nog aan het finetunen en is het personeel zich nog aan het inwerken zodat dit wellicht binnenkort wat vlotter zal kunnen verlopen.

Bellewaerde heeft volgens ons zeker een winner in huis gehaald en een attractie die perfect past in de filosofie van het park als combinatie van attracties voor de heel familie in een mooi natuurrijk kader. Check hier ook nog onze onride-video!

Tekst: Jan van Nespen  - Pretparken.be // Foto's en Video: © Jan van Nespen - Pretparken.be 

De grootste pretpark-fansite van België met een Europese parkgids van maar liefst 100 pretparken, een rijkgevulde nieuws- en artikelsectie en een forum.