Paswoord vergeten? We sturen het je zo terug op en dan kan je terug aan de slag.
Join the club! Deel al je ervaringen!
Futuroscope kondigt eerste achtbaan van €22 miljoen aan!
Share
Auteur: Juan Martínez @ 19 Okt 17

Het Franse themapark Futuroscope kondigt de komst aan van haar eerste grote achtbaan. De investering bedraagt maar liefst €22 miljoen! Dat wijst erop dat het niet om een kleine achtbaan gaat. Opening zou voorzien zijn tegen einde 2019.

Futuroscope bevindt zich net ten noorden van de Franse stad Poitiers en is geen klassiek pretpark. Het gaat eerder om een themapark waar alles in het teken staat van technologie en wetenschap, weliswaar op een soms ludieke wijze. De attracties maken vooral gebruik van verschillende visuele technieken en speciale effecten om de bezoekers verschillende ervaringen en sensaties te bieden. Traditionele pretparkattracties vind je hier dan ook amper.

Hier komt binnenkort verandering in, want het park heeft dus aangekondigd dat het een eerste grotere achtbaan zal bouwen. De achtbaan zal een indoor- en outdoorgedeelte hebben, de minimale lengte voor de bezoekers zal op 1,05m komen te liggen en er zou een vrijeval van 4 à 5 meter in verwerkt worden. Meer concrete, technische gegevens zijn er nog niet, maar het vrijeval-element wijst op een achtbaan van het Duitse Zierer of Zwiterse Intamin. Alleszins gaat het om een grote achtbaan, want het budget bedraagt maar liefst €22 miljoen!

Naar goede gewoonte zal Futuroscope zorgen voor een hoge graad van thematisering en storytelling. Zo wordt er een nieuw gebouw voorzien voor het station en indoorgedeelte. Qua verhaal krijgen we een ruimtethema waarbij de astronauten in spe naar de maan zullen vliegen. Toegegeven dit doet erg denken aan Space Mountain: Mission 1 in Disneyland Paris.

Op enkele fora en websites verscheen ook onderstaande visual, maar dit is gewoon een poster die in een van de winkels in het park aan de muur hangt en dus niets te maken heeft met de achtbaan die gebouwd zal worden. 

De opening van de achtbaan wordt voorzien voor december 2019. Een opening in volle winterperiode is vreemd, maar Futuroscope heeft dit de laatste jaren wel meer gedaan en kent een heel ruime openingskalender. 

Een achtbaan neemt veel ruimte in beslag en dus gaat de komst ervan gepaard met het verdwijnen van een andere attractie. Zo wordt het Solido paviljoen afgebroken. Dit paviljoen wordt gekenmerkt door een grote bol met een diameter van 33 meter waarin de attractie l'Explorarium gehuisvest werd. Deze attractie is een 3D IMAX cinema met een gebogen scherm met een diameter van 27 meter. De 315 zetels stonden met een hellingsgraad van 25° ingesteld zodat de bezoekers half liggend naar het grote scherm konden kijken. De attractie werd tegen het einde van afgelopen zomer al gesloten. Toen de attractie opende in 1993 was het eerste exemplaar wereldwijd die deze nieuwe technologie kon aanbieden.

Futuroscope viert dit jaar haar 30e verjaardag en is sinds 2011 in handen van de Franse groep Compagnie des Alpes die ook de Walibi-parken en Parc Astérix in handen heeft. CDA is begonnen aan een grote investeringsgolf voor al haar resterende pretparken. Ook Futuroscope krijgt dus een eigen deel van de koek. In 2015 was dit park trouwens het derde meest bezochte park van Frankrijk met 1,8 miljoen bezoekers. Vorig jaar mocht het park 1,9 miljoen bezoekers verwelkomen.

Tekst: © Juan Martínez - Pretparken.be // Foto's: © Futuroscope, Le Forum Futuroscope // Bron: WonderWorldWeb, Le Forum Futuroscope

De grootste pretpark-fansite van België met een Europese parkgids van maar liefst 100 pretparken, een rijkgevulde nieuws- en artikelsectie en een forum.