De geruchten over een mogelijke afbraak van hangende raceachtbaan ‘De Vleermuis’ in Plopsaland de Panne deden al enkele jaren de ronde, maar nu blijkt de kogel ook effectief door de kerk. Na 17 jaar dienst verdwijnt de baan voorgoed uit het park.
De vleermuis opende in 2000 samen met het tot Plopsaland herdoopte Meli Park. Het was dé blikvanger onder de nieuwe attracties in het openingsjaar en het was de hoofdattractie van de nieuwe Plopzone. Volgens de oorspronkelijke concepten zouden de als vleermuis vormgegeven gondels omhoog worden getakeld in een holle boomstronk. Maar bij de bouw werden deze plannen door een krappe planning en om budgetaire redenen geschrapt.
De achtbaan bestond uit een hydraulische lift die telkens twee gondels met plaats voor maximaal 2 bezoekers omhoog bracht. Bovenaan sloot de lift aan op 2 parallel lopende banen waarlangs hangende karretjes in een achtvormige beweging terug naar het station ‘vlogen’. In principe konden bezoekers op die manier tegen elkaar racen, maar in de praktijk bleek de linkerbaan altijd een fractie sneller. Aanvankelijk openden de beugels bij het binnenrijden van het station met behulp van een wiel dat door over een houten blok te rijden werd ingeklapt. Het blok werd verwijderd na de installatie van een extra veiligheid die openspringende beugels tijdens de rit moest voorkomen. Sindsdien moesten operators zelf het wiel omhoog duwen om de beugels los te maken.
De kinderachtbaan werd eigenlijk reeds na het zomerseizoen van 2015 in de etalage gezet. Uiteindelijk zou het tot 2018 duren eer de baan effectief het park zou verlaten. Het is niet bekend welk park de baan overkocht, maar volgens de geruchten zouden we de attractie niet opnieuw zien opduiken in Europa.
Capaciteitsmonster
De attractie was berucht om zijn beperkte capaciteit. Per vleermuis kon slechts één volwassene en één kind plaatsnemen. De motorgewijze zitpositie gecombineerd met de krap uitgemeten beugels eisten bovendien een ranke lichaamsbouw en plooibaarheid die niet elke bezoeker aan de dag kon leggen. Bijgevolg zakte de wachttijd zelfs op kalme dagen zelden onder de dertig minuten. Met de groeiende bezoekerscijfers van het park werd de capaciteit van de vleermuis steeds meer een doorn in het oog. Op diverse pretparkfora gingen daarom stemmen op om de baan te verwijderen. Ook CEO Steve Van den Kerkhof was de baan om die reden liever kwijt dan rijk.
Uniek onding
Met de vleermuis verdwijnt er een unieke attractie uit Plopsaland en zelfs Europa. Het was één van de 5 overblijvende operationele achtbanen van de inmiddels failliete fabrikant Caripro. Bovendien was het exemplaar in Adinkerke de enige duellerende variant. Een ritje op de vleermuis was bijgevolg een ervaring die zelfs op Europees niveau vrij uniek was. Door zijn individuele karretjes en korte ritverloop was de Vleermuis ook een ideale instapachtbaan voor kleine kinderen. Instappen in de vleermuis was echter verre van ideaal voor zijn oudere passagiers; de schokerige wijze waarop de gondels tot stilstand kwamen in de lift en de meedogenloos krachtige eindrem staan naar alle waarschijnlijkheid in het geheugen van menig ouder of volwassen passagier gegrift. Het leverde de baan terechte bijnamen als 'de notenkraker' of 'de klokkenluider' op en ook in het Frans sprak men wel eens van 'une machine à steriliser les hommes'.
Ook op technisch vlak ging het vaak mis. De attractie was soms maandenlang buiten dienst in afwachting van reserveonderdelen. Bovendien bleef ze ook na reparaties vaak erg storingsgevoelig met periodes waarin stilstanden dagdagelijkse kost waren. Niet zelden zaten bezoekers dan geblokkeerd bovenaan de lift of in de noodremmen. Volgens sommige geruchten zou het een verkoopsvoorwaarde zijn geweest dat de baan een bepaalde termijn operationeel kon blijven zonder ernstige stilstanden.
Als de Vleermuis is gevlogen
Na de afbraak opent het park komend seizoen naar alle waarschijnlijkheid met een achtbaan minder. Het is afwachten of men een waardige opvolger zal voorzien en of er überhaupt iets zal gebeuren met de vrijgekomen vlakte. Plopsaland heeft namelijk nog een hele boel andere projecten in de pijplijn zitten zoals een nieuw hotel en een vernieuwde camping. Daarnaast staan ook attracties de Boomstammetjes en Het bos van Plop al enige tijd op een wachtlijst voor renovatie of afbraak met daaropvolgende vervanging. Een ding is zeker: met de afbraak van de vleermuis verdwijnt er -alle gebreken ten spijt- toch één van de iconen van het park.
Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's: © Pretparken.be, Bram Faems // Bron: Plopsa