Plopsaland heeft een bouwaanvraag ingediend voor het geplande hotel. Als de bouwaanvraag midden mei goedgekeurd wordt, kan Plopsa eindelijk haar lang gekoesterde droom van eigen verblijfsaccommodaties waarmaken. Er wordt 20 miljoen euro voorzien voor het project.
De plannen voor het hotelproject beleefden al een tweede lente in de zomer van 2016. Het budget werd toen opgetrokken tot 16 miljoen, waarmee het goed zou zijn voor 120 gethematiseerde kamers, drie restaurants met een gezamenlijke capaciteit van 750 personen, enkele vergaderzalen en een bar. De parking voor het hotel zou ondergronds komen. Het hotel zou aan de binnenzijde een theaterthema meekrijgen. Aan de buitenzijde van het hotel koos men voor een aan belle epoque verwante stijl, waarbij de fascinatie voor pieken en torentjes van huisontwerper Piet De Koninck finaal ontspoort. Deze voorliefde voor piekfijne detailafwerking sluimerde al in de gevelrijen van het dorpsplein, werd subtiel getest bij het ontwerp van het Plopsa theater en nam een hoge vlucht bij de ontwerpen voor het prinsessia-kasteel. Ondertussen is er sprake van een investering van 20 miljoen euro. Het is daarbij niet duidelijk of en hoeveel er van de plannen uit 2016 wordt afgeweken op vlak van stijl en concept. Als alles goed gaat kan men dit jaar eindelijk aan de bouw van het hotel beginnen en zou een opening in de loop van 2020 haalbaar moeten zijn.
Camping
Ook het ontwikkelen van de camping zit nog steeds in de verblijfsaccommodatiepijplijn. Plopsa had daarvoor de achterliggende camping Ter Hoeve samen met een stuk landbouwgrond aangekocht, die samen goed zijn voor een oppervlakte van 10 hectare. Begin 2017 kondigde de groep naast de staanplekken voor caravans, mobilhomes en tenten een nieuwe zone met 50 gethematiseerde vakantiehuisjes voor gemiddeld 6 personen aan. Normaal gezien zou deze eerste fase gelijk met het hotel openen in 2018 en waren er zelfs nog twee volgende fasen met telkens 50 extra huisjes voorzien. De bedoeling was dat er kleine dorpjes verschijnen, elk in een thema van Studio 100. Zo zou er een dorp rond Wickie de Viking, K3 en Plop komen. In plaats van klassieke huisjes zou men kiezen voor alternatieven als caravans en boomhutten. Net als het hotel schuift ook de afwerking voor het vakantiepark gevoelig op in de tijd. Er is sprake van voltooiing tegen 2023.
Problematisch papierwerk
Oorspronkelijk had Plopsa al plannen voor een hotel in 2007. Op toenmalige parkplannen was een hotel in aanbouw te zien met als openingsjaar 2010 en aan de wegkant adverteerde Plopsa met een investering van 10 miljoen voor het hotel. Plopsa bleek echter voor haar beurt gesproken te hebben: de gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP) bleken geen verblijfsaccommodatie toe te laten. In eerste instantie werd het GRUP aangepast om dit wel mogelijk te maken. Iets later werden echter ook de plannen voor het hotel aangepast, waardoor een klein deel van het hotel buiten de aangevraagde gewijzigde zone lag en het GRUP opnieuw aangepast moest worden en het papierwerk aansleepte. Het is niet de eerste keer dat Plopsaland sukkelt met het papierwerk: voor zwembad Plopsaqua was de milieuvergunning nog niet geleverd terwijl het bad al gebouwd was en in 2016 verloor het park tijdelijk haar vergunning waardoor houten achtbaan Heidi een jaar later opende dan voorzien.
Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's: © Plopsa // Bron: Pretparken.be, Plopsafans, HLN, Looopings