Spatiale Expérience (Nigloland)

Omschrijving attractie

Voor Spatiale Expérience haalde Nigloland de mosterd in het Duitse Europa-Park. Deze overdekte achtbaan is namelijk van hetzelfde type als diens inmiddels vervangen ruimtecoaster ' Eurosat', maar moet het met iets beperktere statistieken doen. Toch is een ritje best turbulent en behoort deze rollercoaster tot de absolute toppers van Nigloland! Anders dan zijn Duitse evenknie ruilde de Franse versie zijn ruimtethema nog niet in voor een variété-thema met Moulin Rouge. Europa-park-fans die hun ruimte-uitje met cultstatus missen kunnen dus bij het Franse park terecht om toch nog wat van de vroegere sfeer van Eurosat op te snuiven.

De wachtrij en het station van de ruimteachtbaan kreeg de typisch futuristische vormgeving mee die aan het eind van vorige eeuw zo populair was, maar ook voor recentere achtbanen met een retro ruimtethema als 'Star Trek: Operation Enterprise' nog werd bovengehaald. Wachtenden worden er met advertenties warm gemaakt voor 'la conquête spatiale'. Nigloland begeleidt haar Aeronauten in spe met een speciaal voor het park gemaakte geluidsband die de bezoekers in de juiste stemming moest brengen. Het blauw uitgelichte perron met zijn vele oplichtende schakelaars en knopjes blijft ook vandaag nog een bijzonder sfeervolle opmaat voor het coasterplezier dat je te wachten staaat.
Eens je bent ingestapt gaat je ruimtereis van start met de typische spiraallift die ook bij Eurosat en Euromir werd toegepast. Onderweg passeer je enkele typische ruimtebeelden die ook regelmatig in ruimtevaartboeken opduiken en menig kind deden dromen van een carrière als ruimtereiziger. Later op de rit wordt het intenser en moet je ook ruimtepuin ontwijken.

Spatiale Expérience heeft meer richtingwissels dan Europa-parks Eurosat doordat de layout hier niet beknot wordt door een bolvormig gebouw. In advertenties rond het openingsjaar sprak het park van een gebouw van 25 meter hoog met een totale oppervlakte van 2000 vierkante meter. Er werd ook een gewicht van 3600 ton genoemd voor de benodigde hoeveelheid beton en ijzer voor de bouw van de attractie. Nigloland investeerde een bedrag van ongeveer 4 miljoen euro in de attractie. Een fractie van het bedrag dat de enkele jaren eerder geopende Space Mountain in Disneyland gekost had.

Later werd de zone rond de ruimtecoaster vormgeven als een 'Village Rock’n’Roll' dat een ode is aan het Amerika van de jaren 60. Met 'Route 66' kwam er een rondrit met kleine autootjes die een enkelsporige geleidingsrail volgen. In 2000 voegde thrillride 'Le Juke Box' met zijn kleurijke cadilacs wat dynamiek toe. Een jaar later verenigt Nigloland enkele kermisattracties in één gebouw met een bijpassende stijl. Het geheel wordt 'Hollywood Boulevard' gedoopt. Sinds 2012 maakt ook stuntvliegtuigmolen 'Air Meeting' deel uit van deze zone van het park.
Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Indoor Steel Coaster
Opening: 1998
Hoogte: 20 meter
Lengte: 800 meter
Topsnelheid: 60 km/u
Aantal inversies: 0
G-Krachten: 4.5 G
Ritduur: 2.15min
Aantal voertuigen: 3 treinen met 16 passagiers per trein
Speciale elementen: Spiraallift
Minimum lengte: 120cm
Minimum lengte zonder begeleiding: 140cm

Foto's