Liseberg

NavigatieFeedback


Dit park wordt beheerd door Kris Peeters.

Heb je een foutje gespot? Of wil je graag een bijdrage verlenen?
Contacteer dan gerust Kris via Kris@pretparken.be.

Attractie: Uppswinget Terug naar lijst


Omschrijving

Uppswinget is in essentie een uit de kluiten gewassen schommel die te vinden is op de heuvel van het park. Dat zit ook vrij nadrukkelijk vervat in de attractienaam: 'swinget' is Zweeds voor 'de schommel' en bij 'upp' moet je ook niet lang zoeken naar de betekenis. De hoogte en de snelheid waarmee je die hoogte bereikt verheft het concept tot een echte adrenalinekick. Met behulp van luchtdruk wordt je in deze thrillride van S&S naar een maximale hoogte van 40 meter gestuwd. De twee gondels voor telkens 16 passagiers zwaaien daarbij in alternerend spiegelende beweging, tot een maximale hoek van 120°. De constructie zelf is 30 meter hoog.

Liseberg dreef de spektakelwaarde van de attractie flink omhoog door een iconische plaatsing; de attractie werd gebouwd op de heuvelflank van het park, omarmd door de driedubbele berglus van Lisebergbanan. Afhankelijk van je zitplaats heb je zicht op de bergflank of op de lager gelegen delen van het park. Beide posities bieden daardoor een verschillende ritbeleving. Sinds 2014 kan je vanuit de attractie ook gedag zeggen aan langsrijdende treinen van Helix. Omstaanders kunnen de attractie observeren vanuit het aangrenzende pad, maar ook elders in het park springt Uppswinget makkelijk in het oog.  

Uppswinget was Lisebergs nieuwigheid voor 2007. De attractie koste omgerekend €3.230.000. Ze werd geopend op 28 april. Het attractietype was relatief uniek in Europa: enkel Thorpe Park haalde in 2005 met Rush een vergelijkbare attractie in huis.

Specificaties

Type attractie: Extreme schommel
Model: Screamin' Swing
Bouwer:
S&S Worldwide
Opening: 2007
Hoogte: 40 meter
Topsnelheid: 80 km/u
Ritduur: 1:30
Aantal voertuigen: 2 gondels met 16 passagiers per gondel
Maximum capaciteit: 960
Minimum lengte: 140cm

Foto's