Blue Fire Megacoaster (Europa-Park)

Omschrijving attractie

Blue Fire Megacoaster is de blikvanger van IJsland waar je met een snelheid van 100 km/h in 2 seconden wordt gelanceerd. Het is de eerste attractie in het park met inversies en ook de overige statistieken zijn beslist niet min. De baan is een vlotte opeenvolging van bochten en inversies waarbij de trein bijzonder soepel door alle aanwezige elementen rijdt.

Maar zelfs ondanks haar ruige uiterlijk blijft Blue Fire een achtbaan die voor de ganse familie geschikt is en beslist heel wat harten sneller laat slaan. Mis deze Europese topattractie dus niet! Ondertussen zijn er wereldwijd al verschillende kopieën van de baan verschenen en toch blijft het een indrukwekkende coaster.

Tijdens het winterseizoen is deze attractie open, tenzij bij slechte weersomstandigheden.

Deze attractie heeft een Single Rider wachtrij

Advies voor mindervaliden

* Uit veiligheidsoverwegingen laten de experts van het TÜV geen mensen met een lichamelijke handicap, rolstoelgebruikers en blinden toe op Blue Fire Megacoaster.

GEVOELIGE SPONSORDEAL
Sinds zijn opening werd de baan in Europa-Park gesponsord door Gazprom. Het gaat om een Russisch bedrijf dat wereldwijd gas verhandelt. Hun logo bevat een blauwe vlam waaruit vervolgens de naam voor de attractie werd afgeleid, een werkwijze die het park al eerder hanteerde bij Silver Star dat door automerk Mercedes werd gesponsord. Bij Blue Fire kwam het partnerschap tot uiting in de wachtrij van de attractie waarin ruimte was voor een grote hal met multimedia rond energie en het bedrijf zelf. In 2020 werd Gazprom ingeruild voor Nord Stream 2, een - fel bekritiseerde - onderzeese gasleiding die Rusland direct met Duitsland zou verbinden. Die leiding viel nog steeds onder het beheer van het eerdere Gazprom, maar leidde wel tot een herwerking van de naambordjes en decors. De overdekte hal werd omgebouwd tot een 'Dome' waarin gedurende acht minuten werd uitgelegd hoe geweldig de nieuwe gasleiding zou zijn. De achtbaan ruilde daarmee zijn oorspronkelijke naam 'Blue fire, powered by Gazprom' in voor 'Blue Fire, powered by Nord Stream 2'. In het licht van de klimaatcrisis kon men al van bij de start de wenkbrauwen fronsen over de samenwerking. De wenkbrauwen doken nog dieper toen Rusland in 2014 besloot om de Krim te annexeren, maar destijds werd het contract gewoon verlengd. Nadat het Russische leger op 24 februari 2022 onder valse voorwendselen en onder begeleiding van een luchtbombardement Oekraïne binnenviel, was het ook voor de familie Mack welletjes. De sponsordeal met de Russische gasleverancier werd meteen daarna stopgezet.
Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Launch coaster
Opening: 04/04/2009
Hoogte: 38 meter
Lengte: 1056 meter
Topsnelheid: 100 km/u
Aantal inversies: 4
G-Krachten: 3,8 G
Ritduur: 3 minuten en 20 seconden
Aantal voertuigen: 5 treinen met 20 passagiers per trein
Speciale elementen: Lancering, hartslagmeter
Minimum lengte: 130cm
Minimum leeftijd: 7 jaar

Foto's