NavigatieFeedback


Dit park wordt beheerd door Kris Peeters.

Heb je een foutje gespot? Of wil je graag een bijdrage verlenen?
Contacteer dan gerust Kris via Kris@pretparken.be.

Attractie: Högspänningen Terug naar lijst


Omschrijving

Bekijk konijnenland vanop hoogte en zwaai naar alle konijnen onder jouw! Högspänningen is een eerder originele familieattractie uit de catalogus van het Duitse Metallbau Emmeln. De gondels zijn per drie aan een klein rad bevestigd dat op en neer kan bewegen langs een centrale draagzuil die op zijn beurt om zijn eigen as draait. Ondanks deze zorgwekkende hoeveelheid aan gecombineerde bewegingen, levert dat een relatief rustige en vooral plezierige rit op waarbij de gondels plezant heen en weer schommelen.
Enthousiastelingen kunnen de intensiteit van de attractie gevoelig opdrijven door de gondel zelf te doen draaien: bij hoge draaisnelheden moet deze attractie niet onderdoen voor heftigere attractietypes als een topspin. In onze contreien kennen we dit attractietype al langer: Toverland opende al in 2005 een identiek attractietype met Wirbelbaum.

THEMA
Het hoeft weinig welwillendheid om uit de Zweedse attractienaam gelijk de Nederlandse vertaling af te leiden. 'Hoogspanning' verwijst ook naar het elektriciteitsthema dat de attractie kreeg toebedeeld. Liseberg werkte daarvoor een vormgeving uit die flirt met steampunk en doe-het-zelf-esthetiek. De centrale zuil doet wat denken aan een van degraaffgenerator en in de gondels werden weerstandjes ingewerkt die vaak gebruikt worden in elektrische schakelingen. Die decoraties kunnen ook wat geeky geïnterpreteerd worden: volgens de wet van Ohm stijgt bij gelijke stroomsterkte en hogere weerstand immers de spanning.

OPENING KANINLANDET
Högspänningen maakte deel uit van een grootschalige vernieuwing van het kindergebied die Liseberg voor zijn negentigjarig jubileum uit de mouw schudde. De vernieuwde zone heette 'Kaninlandet' en bevatte een combinatie van bestaande en nieuwe attracties. Inclusief 'Högspänningen' opende het park dat jaar 9 attracties; een reïncarnatie van een voormalige oldtimerbaan Farfars Bila , kikkermolen Hoppalang, Vliegende fiestenmolen Cyclonen, monorail Kaninlandsbanan, rijzend rad Hissningen, speeltuin Bushallplatsen, hangende whip Flygis en mini-achtbaan Stampbanan.
Kaffekoppen, Tuta & Kör, Lilla Lots en Kaninresan maakten al deel uit van het gebied en werden toen gewoon opgefrist.

Specificaties

Type attractie: Rijzend rad
Model: FlyingWheels
Bouwer:
Metallbau Emmeln
Opening: 2013
Hoogte: 13 meter
Aantal voertuigen: 6 gondels met 5 passagiers per gondel
Maximum capaciteit: 380
Minimum lengte: 90cm
Minimum lengte zonder begeleiding: 130cm

Foto's