Raik (Phantasialand)

Omschrijving attractie

Raik is de eerste junior achtbaan van Phantasialand sinds de Grand Canyon Bahn is verdwenen. Het is een familie-versie van de shuttle-coaster met inversies die de Nederlandse fabrikant Vekoma eind vorige eeuw in alle hoeken van de wereld mocht leveren. De trein wordt achterwaarts een liftheuvel opgetrokken, rolt voorwaarts door de baan en legt na een tweede 'piek' hetzelfde traject achterwaarts af. Phantasialand was één van de eerste parken die de inversieloze boomerang coaster in huis haalde. Het zou Phantasialand natuurlijk niet zijn, als ze er ook niet iets speciaals van zouden maken. Raik was bij opening meteen de grootste junior-boomerang ter wereld en bood zo twee van de - soms wat vergezochte - 6 wereldrecords die in het bijhorende themagebied Klugheim vervat zaten. De baan is volledig ingewerkt in het gebied met een eigen soundtrack en speciale effecten in het station. Raïk spreekt vooral een jonger publiek aan: vergeleken met de topcoasters die het park in huis heeft, breekt Raïk weinig potten. Desalniettemin zijn de kruisingen met wandelpaden en 'grote broer' Taron wel een lust voor het oog.

Het 'lengterecord' is Raïk inmiddels al meermaals verloren. In 2018 opende een Nederlandse zoo gelijk twee coasters die enkele meters langer waren en ook de Deense Saven en de Duitse Volldampf gingen vlotjes over de lengte die Phantasialand kon voorleggen. In 2023 speelde Phantasialand ook zijn andere 'records' definitief kwijt: toen opende het Zweedse Liseberg met 'Luna' een coaster van hetzelfde type die naast langer ook hoger én sneller was.

Tijdens de bouw van het themagebied bleef de toevoeging van een extra coaster naast Taron lange tijd onopgemerkt. Raïk werd aan de rand van het nieuwe themagebied ingepast en het bleek echt millimeterwerk; voor het plaatsen van het laatste baandeel moesten zelfs enkele decoratieve muren terug afgebroken worden omdat er te weinig speling was.  De beide liftheuvels pasten net in de opening tussen de liftschacht en het gebouw van waterbaan River Quest die het park al in 2003 had geopend. Om het helemaal ingewikkeld te maken kruist de family Boomerang ook 6 keer met Taron, 4 keer met wandelpaden, 2 keer met wachtrij en één keer met zichzelf.
Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Boemerangachtbaan
Model: Family Boomerang
Opening: 2016
Hoogte: 25 meter
Lengte: 210 meter
Topsnelheid: 62 km/u
Aantal inversies: 0
Aantal voertuigen: 1 trein met 20 passagiers per trein
Minimum lengte: 100cm
Minimum lengte zonder begeleiding: 120cm

Foto's