Red Force (Ferrari Land)

Omschrijving attractie

Dé eyecatcher van Ferrari Land is ongetwijfeld deze vertical accelerator coaster: Red Force!

De achtbaan is van de gerenommeerde Zwitserse fabrikant Intamin AG. Met z'n 112 meter hoogte is dit Europa's eerste gigacoaster en volgt het Shambhala, in moederpark PortAventura, op als Europa's hoogste achtbaan. De lancering brengt de trein vanuit stilstand tot een maximale snelheid van 180 km/u op 5 seconden! Hiermee heeft Red Force meteen een dubbel record beet, want het volgt Furius Baco, eveneens in moederpark PortAventura, op als Europa's snelste achtbaan.

Red Force wordt volledig aangekleed in het Formule 1 thema. Zo domineert de typisch rode kleur, siert het gigantische Ferrari embleem elke zijde van de torenconstructie, zijn de treintjes vormgegeven als ware F1 racewagens, ademt het station één en al Formule 1 uit en heb je net als op een echt F1 circuit een typerende publiekstribune van waaruit het spektakel kan worden gadegeslagen.

In Europa vind je een half zo hoog gelijkaardig exemplaar "Stealth" in het Engelse pretpark Thorpe Park. In Amerika staan de nog iets hogere en nog iets snellere exemplaren "Top Thrill Dragster" in coaster park Cedar Point (Ohio) en "Kingda Ka" in Six Flags Great Adventure (New Jersey). Al deze versies worden hydraulisch aangedreven en zijn zeer storingsgevoelig en liggen bijgevolg vaak uit, soms urenlang, soms dagenlang. Red Force is de eerste versie die een LSM lancering krijgt. In principe zou dit voor minder problemen moeten zorgen. De ritervaring is echter ook anders en wordt vaak als minder krachtig ervaren.

Een speciale gebeurtenis die zich kan stellen bij dit type achtbaan is een zogenaamde rollback. Hierbij haalt de trein de top niet en rolt dus opnieuw naar beneden. De kans dat een rollback zich voordoet, bedraagt 10%. Een rollback vormt geen enkel probleem voor de veiligheid van de passagiers. De trein komt tot stilstand in de lanceersectie en wordt vervolgens gewoon opnieuw gelanceerd. In dit geval heb je dus een extra ervaring en kan je genieten van een tweede lancering.
Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Lanceerachtbaan
Model: LSM Launch Coaster
Bouwer:
Intamin AG
Opening: 2017
Hoogte: 112 meter
Lengte: 880 meter
Topsnelheid: 180 km/u
Aantal voertuigen: 3 treinen met 12 passagiers per trein
Minimum lengte: 140cm
Maximum lengte: 195cm

Foto's