Eurosat CanCan Coaster & Coastiality (Europa-Park)

Omschrijving attractie

Cancan coaster is een behoorlijk pittige indoor achtbaan die verrijkt werd met Frans getinte decorstukken, lichteffecten en on board muziek. Het leeuwendeel van de achtbaan bevindt zich binnenin de bol die een van de eyecatchers van het Franse themagebied is. Achtbaantreintjes worden met een speciale spiraallift naar boven getakeld om vervolgens langs een noodzakelijkerwijs bochtig parcours terug naar beneden te bollen.
Het ritverloop is schatplichtig aan de originele Eurosat die tot 2017 in hetzelfde gebouw te vinden was, gezien er binnen de grenzen van de koepelstructuur weinig alternatieven zijn. Voor de Cancan-reïncarnatie werden nagenoeg alle baandelen vervangen door een moderne track met een rode kleur die doordat de achtbaan voor een groot gedeelte in het donker verloopt niet zichtbaar is. Cancan rijdt daardoor soepeler dan zijn voorganger die zijn passagiers soms rake tikken uitdeelde. Een bijkomende innovatie is dat de achtbaan werkt met verschillende stations: wie de coaster met een Virtual Reality-helm wil beleven stapt elders in.

Europa-park investeerde naar verluid een bedrag tussen de 25 en 30 miljoen euro in de nieuwigheid voor 2018. In dezelfde periode ondergingen verschillende attracties uit het park een grootschalige renovatie, waarbij het eindresultaat eigentijdser oogde en doorgaans beter aansloot bij de themazone waarin het gelegen was. In het Franse themagebied ondergingen ook Universum der Energie en EuroTower zo'n behandeling.

MOULIN ROUGE
Het is echter vooral thematisch dat de baan afwijkt van Eurosat. De ruimtereis van weleer is nu een nachtelijke vlucht door de Parijse kunstenaarswijk Montmartre, het beroemde variététheater "Moulin Rouge" en langs bekende bezienswaardigheden van de Belle Époque. De ombouw van de cultachtbaan is volgens het park 'een eerbetoon aan de veelzijdigheid van de Franse cultuur en aan de magische levenshouding van Frankrijk'. Het is een feit dat de achtbaan daardoor veel beter aansluit op het romantische beeld dat we van onze Zuiderburen hebben dan met de voormalige ruimtereis het geval was.
De oorspronkelijke Moulin Rouge onstond in 1989 maar brande af in 1919. Het theater maakte vooral naam door zijn opvoeringen van de Franse Cancan, een verleidelijke dans die geassocieerd werd met courtisanes, wat eigenlijk een euphemisme is voor 'Hoeren met klasse'. De dansvoorstellingen met schaars geklede dames waren een absoluut succes. Sinds 1955 werd het Parijse theater overgenomen door de familie Clerico. Zij voegden een culinair diner toe aan het bestaande showconcept, wat eveneens een schot in de roos bleek. Het beeldmerk van cabarettheater is beschermd. De familie Mack moest daarom een overeenkomst sluiten met de familie Clerico, waarbij ze onderstreepten beide familiebedrijven te zijn.

EUROSAT COASTIALITY
Cancan Coaster heeft zoals eerder vermeld ook een virtueel luik. Via een tweede ingang kan je kiezen voor de Coastiality ervaring. Hier ga je met een VR bril plaatsnemen in dezelfde treintjes maar vertrek je vanuit een apart station op de baan. Bij opening kwamen passagiers van de VR-beleving in de wereld van "'Valerian - and the City of a Thousand Planets" terecht die geïnspireerd was op het verfilmde boek dat zich afspeelt in een science-fiction universum.
Redelijk uniek in de beleving was dat je de VR-helm al moest opzetten voor je in de treintjes plaatsnam. In de virtuele wereld wandel je zelf naar het treintje. Dat is niet bevorderlijk voor de capaciteit: die schat men voor de virtuele variant van de achtbaan op een schamele 210 personen per uur.

GEODETISCHE KOEPEL
De imposante koepelstructuur nam de familie Mack integraal over van Disney, dat in 1982 Epcot opende als onderdeel van Disney World in het Amerikaanse Florida. De blikvanger van dat park was 'Spaceship Earth' dat volgens hetzelfde principe was opgebouwd. De koepel van Mack volgde pas in 1989 en was met 45 meter iets kleiner dan het origineel. Hoewel Disney het eerst in zijn parken toepaste, was het principes achter de koepel niet nieuw: ze werden immers al sinds het begin van de twintigste eeuw gebouwd.
Het gaat om een geodetische koepelstructuur. De driehoekstructuren waaruit de koepel is opgebouwd bezitten een stevigheid die inherent is aan de driehoekige vorm. Door meerdere driehoeken te combineren worden de krachten die op het gebouw inwerken verdeeld over de hele oppervlakte, waardoor het verhoudingsgewijs grote lasten kan dragen.

In 2022 werd de Geodetische koepel volledig gerenoveerd, daarbij werden de afzonderlijke driehoekige platen verwijderd, geschilderd en terug op hun plaats gebracht.

KNIPOOG
Europa-park maakte enkele referenties naar de oorspronkelijke Eurosat. Vooraleer de feestelijke Franse muziek je afdaling begeleid kan je tijdens het liftgedeelte luisteren naar een orkestrale versie van de oorspronkelijke muziek bij Eurosat. Ook het aftellen dat nu in het Frans gebeurt, was kenmerkend voor Eurosat.

In de buurt van de coaster kan je een bank vinden die gemaakt is uit oude rails van de originele coaster. Ze werd in het park geplaatst ter ere van de veertigste verjaardag van Michael Mack en bevat een gedenkplaatje dat naar de oorspronkelijke achtbaan verwijst.
Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Indoor Steel Coaster
Opening: 2018
Hoogte: 26 meter
Lengte: 922 meter
Topsnelheid: 60 km/u
Ritduur: 3:20
Aantal voertuigen: 6 treinen met 14 passagiers per trein
Maximum capaciteit: 1050
Minimum lengte: 120cm
Minimum leeftijd: 6 jaar

Foto's