NavigatieFeedback


Dit park wordt beheerd door Yelle Kleykens.

Heb je een foutje gespot? Of wil je graag een bijdrage verlenen?
Contacteer dan gerust Yelle via Yelle@pretparken.be.

Attractie: Nemesis Reborn Terug naar lijst


Omschrijving

Nemesis is de allereerste B&M van Europa, en staat bekend als één van de beste ter wereld. Daar zal zeker en vast de opbouw (inbouw) iets mee te maken hebben. Omwille van hoogtebeperkingen, waren de bouwers verplicht om half-ondergronds te werken, waardoor het effect van 'het bijna raken' enorme adrenaline oplevert. Tevens is het concept opgevat dat men een alien-levensvorm heeft ontdekt. De gehele constructie is daar naartoe gebouwd, met in het diepste punt een vijver van bloed.

Tel daarbij ook de kwaliteit van B&M, en je weet voldoende. Deze coaster neemt je doorheen vier inversies, en verwent zijn bezoekers op een unieke, spannende, en bijzonder sublieme rit. Alton towers was niet het enige park dat in 1994 groots uitpakte. Het eveneens Engelse Blackpool opende in hetzelfde jaar de hypercoaster 'Big One'. Vergeleken met die baan had én heeft Nemesis een duidelijk langere houdbaarheidsdatum.

In 2016 kreeg de baan een flinke schilderbeurt waardoor hij er na meer dan 20 jaar toch weer nieuw uit ziet! Eind 2021 doken er geruchten op waarin sprake was van een volledige retrack waarbij enkel de lift en het station behouden zou blijven. Einde seizoen 2022 sloot de achtbaan voor meer dan een jaar om aan deze grootschalige renovatie te starten. Hierbij werd de volledige track vervangen, alsook 89 van de in totaal 117 supports. Hierbij kreeg de track ook een nieuw kleurenschema: zwart met rood kronkelende tentakels. Ook de treinen kregen dezelfde nieuwe kleuren. De attractie heropent begin seizoen 2024 onder de nieuwe naam 'Nemesis Reborn'.

SECRET WEAPON

Nemesis is de eerste grote investering die het park aankondigde met 'Secret Weapon', een codenaam die het park sindsdien meermaals zou gebruiken wanneer er een nieuwigheid van formaat op komst was. Hoewel Nemesis het eerste 'Secret Weapon' is dat door het park gebouwd werd, is het toch al Secret Weapon 3. Eerder onderzocht John Wardley, de man die de attractie mee ontwierp twee versies van een Pipeline Coaster dat destijds ontwikkeld werd door het Amerikaanse Arrow. Een eerste versie daarvan bleek te kort en een tweede variatie op dat plan werd geannuleerd nadat John Wardley en prototype had uitgetest en ronduit saai had bevonden. De naam 'Secret Weapon' is terug te voeren op het raketachtige design dat op die pipeline-coaster te vinden was. Alton Towers moest na de gebuisde pipeline op zoek naar een alternatief en vond dat na geruchten over een nieuw coastertype in het Amerikaanse Six Flags Great America. Via informele contacten kreeg Alton Towers het voor mekaar om slechts twee jaar na de première van het type de derde achtbaan van B&M's Inverted coaster in huis te halen.

ACHTERGRONDVERHAAL

Nemesis kreeg een opvallend achtergrondverhaal mee dat vooral het ontwerpteam diende te ondersteunen. Ondanks de aanwezigheid van een gans achtergrondverhaal, wordt dit eigenlijk niet echt overgebracht aan de bezoekers, al wordt de nieuwsgierigheid wel getriggerd naar wat er mogelijk zou gebeurd zijn op de site. Het volledige verhaal kan je hieronder lezen.

De grond in Alton Towers bevat een huiveringwekkende kracht, die daar al eeuwen zit. Er werden regelmatig trillingen gevoeld in de bodem en luid gerommel gehoord alsof er ondergronds een enorm beest rondwaarde. Dat maakte de plaats gedurende lange tijd gegeerd bij diverse religieuze vereringen en was een aantrekkingskracht voor pelgrims. Archeologen hebben deze site gedurende vele jaren onderzocht in de hoop het mysterie te ontrafelen. Af en toe verdorden er kleine stukjes gras, wanneer er een geel slijm opwelde uit de diepte dat zodra het in contact met de buitenlucht kwam snel verhardde tot een beenderachtige substantie. De Archeologen namen een staal van dit slijm dat werd opgestuurd voor analyse.

De resultaten bereikten het ministerie van defensie, waarna de site ontruimd werd en als no-go-zone werd bestempeld. Aansluitend werden op grote schaal opgravingen gestart, waar met geen woord over werd gerept in alle nieuws. Volgens de geruchten zou men op een gigantisch buitenaards wezen zijn gestoten dat in de rotsen onder Alton Towers leeft. Het bestaat uit een centrale hub die zich door scheuren en spleten in de rots verspreid als een schimmel. Het wezen voedt zich niet door voedingsstoffen in zijn lichaam te brengen, maar laat zijn organen langs versteende tentakels racen om daar hun voedingstoffen te halen. Tijdens de opgravingen vond het ministerie van defensie secties van die versteende tentakels, die meer verbonden bleken naarmate men vorderde met de opgravingen. Tegen die tijd voelde het wezen wat er aan het gebeuren was en kwam in opstand.

Defensie besloot daarop het beest in bedwang te houden met behulp van gigantische stalen structuren, zodat het wezen netjes vastgepind bleef in de rots waar het gevonden was. Het wezen voedt zich nog steeds door zijn organen langs de versteende extremiteiten te sturen en er zijn omwonenden die beweren dat er leden van Defensie op de rondreizende organen zitten te joyriden.

The Phalanx

Bij de opening van attractie Nemesis Sub-Terra in 2012 werd het verhaal nog licht uitgebreid met de introductie van The Phalanx. Dit is een organisatie gespecialiseerd in de beheersing en beveiliging van biologische gevaren. Zij werden ingeschakeld om Nemesis te bewaken en verder te onderzoeken. Zij vinden in de kilometerslange tunnels een ei van Nemesis, gevolgd door een nest met nog meer eieren...

Nemesis Reborn

Met start van de grootschalige renovatie van de attractie die in 2022 aanving, ging ook het verhaal verder. De Phalanx kondigde de sluiting van Nemesis aan vanwege abnormaal gedrag van het wezen en startte een onderzoek hiernaar. In verschillende promovideo's die het park verspreidde is te zien hoe verschillende Phalanx-medewerkers naar buiten lopen met vaten met 'biohazard' opgeschreven en zelfs met stukken tentakel afkomstig van Nemesis. Ook wordt er onderzoek gedaan naar het DNA afkomstig uit de eieren die men gevonden heeft. Op een gegeven moment wordt er een waarschuwing getoond: "OPGEPAST: HOGE DRUK", gevolgd door: "NEMESIS STATUS: ACTIEF". Gebrul en gegorgel is te horen in de faciliteiten en medewerkers slaan op de vlucht. Het monster is herboren.
Must-do attractie

Specificaties

Type attractie: Omgekeerde inversie-achtbaan
Model: Inverted Coaster
Bouwer:
Bolliger & Mabillard
Opening: 1994
Hoogte: 13 meter
Topsnelheid: 80 km/u
Aantal inversies: 4
G-Krachten: 3.00 G
Ritduur: 1:20
Aantal voertuigen: 2 treinen met 32 passagiers per trein
Minimum lengte: 140cm

Foto's