Liseberg

NavigatieFeedback


Dit park wordt beheerd door Kris Peeters.

Heb je een foutje gespot? Of wil je graag een bijdrage verlenen?
Contacteer dan gerust Kris via Kris@pretparken.be.

Attractie: Kållerado Terug naar lijst


Omschrijving

Kållerado is een rapid river die te vinden is ten oosten van de 'echte' rivier Mölndalsån die het lager gelegen deel van het park in twee klieft. Ze slalomt bijzonder sfeervol tussen de bomen en het vele groen dat daar in de loop der jaren kon ontwikkelen. Net als Piraña bevat de attractie ook een golfslagbad waar het in principe mogelijk is elkaar voorbij te steken. Het is een eerder snel stromende rivier met een gemiddelde natheidsgraad: ze blijft weg van de badkuipen aan opspattend water waarop River Quest je kan trakteren, maar kan toch verrassend nat uit de hoek komen. Het meeste water vang je wanneer medeparkbezoekers extra watereffecten activeren vanaf de zijlijn; het venijn zit in de staart.

THEMA
Kållerado verwijst naar de rivier 'Colorado' die in de gelijknamige staat van de Verenigde staten stroomt. Talloze andere parken boorden deze rivier als inspiratie aan om een thema uit te werken rond het wilde westen. Zoals eerder aangehaald, schittert deze attractie vooral door zijn weelderig groene omlijsting. Thematisch is Kållerado niet bijzonder gedetailleerd uitgewerkt. De betonnen vaargeul blijft kaal gedurende het grootste deel van de tocht. Langsheen de attractie vind je her en der wat blokhut-achtige bouwsels en houtkanten en sporadisch een beetje rotswerk. Voor wachtrij en stationsgebouw koos men voor de typische houtbouw die vaak gebruikt wordt in themagebieden die geïnspireerd zijn op het Wilde Westen. Het resultaat is generisch, maar degelijk.

WACHTTIJDEN
Zoals klassiek het geval voor waterattracties vallen de wachttijden 's ochtends en tegen de avond in de regel mee. Doorgaans piekt de wachttijd op een ruim halfuur. Op drukke zonnige dagen in de zomermaanden loopt de wachttijd makkelijk op tot een uur. In uitzonderlijke gevallen sta je dan een volledige disneyfilm aan te schuiven.

GESCHIEDENIS & OPENING
Rapid Rivers deden hun intrede in de vroege jaren tachtig en waren vooral in de jaren negentig een populaire uitbreiding in pretparkland. De Rapid River die het Zwitserse Intamin in 1997 opleverde bij Liseberg is dus eerder een moderne rapid binnen deze eerste generatie. Ze werd officieel geopend op 17 mei 1997 in het bijzijn van de toenmalige minister van Communicatie Ines Uusmann en parkdirecteur Göran Johansson. Kållerado was ook de eerste attractie van dit soort omvang die het park installeerde op de oostelijke oever van de Mölndalsån, een parkdeel dat het park passend 'Å andra sidan' doopte. Er is een pompcapaciteit van 120 000 liter per minuut en er is ongeveer 3 miljoen liter nodig om de waterbekkens te vullen. In het openingsjaar schopte de attractie het al tot de top 3 van het park. Met 1 128 000 opvarendend moest de attractie toen enkel 'FlumeRide' en 'Lisebergbanan' achter zich laten.

ONGELUKKEN
Er vonden twee noemenswaardige ongelukken plaats bij de attractie.
- In 2001 kwam een jongen van 14 klem te zitten tussen een boot en de steiger van de attractie.
- In 2007 sukkelde een negenjarige meisje in het water, nadat ze per ongeluk uit de boot werd geduwd door een familielid dat haar tijdens de rit begeleidde. Vervolgens sprong de zus van het meisje in het water om het kind te redden. Beide konden terug uit het water gevist worden en hielden geen blijvende letsels over aan het incident.
Kans op nat worden

Specificaties

Type attractie: Rapid river
Model: Rapids Ride 9
Bouwer:
Intamin Amusement Rides
Opening: 1997
Hoogte: 3 meter
Lengte: 560 meter
Ritduur: 6:40
Aantal voertuigen: 28 boten met 9 passagiers per boot
Maximum capaciteit: 2180
Minimum lengte: 110cm
Minimum lengte zonder begeleiding: 130cm

Foto's