Liseberg

NavigatieFeedback


Dit park wordt beheerd door Kris Peeters.

Heb je een foutje gespot? Of wil je graag een bijdrage verlenen?
Contacteer dan gerust Kris via Kris@pretparken.be.

Attractie: Virvelvinden Terug naar lijst


Omschrijving

Virvelvinden is een échte klassieker binnen het attractieaanbod van Liseberg. Een eerste versie opende het park al in 1929 en samen met Radiobilarna is het daardoor een van de attracties die het langst in het park stonden. In de loop van de jaren veranderde de molen meermaals van plaats en van uitzicht.

Liseberg liet zijn eerste versie overkomen uit de Verenigde staten en telde destijds 21 000 Zweedse kronen neer voor de nieuwigheid. De attractie was in zijn openingsjaar te vinden op een carrouselplein dat ten Noordwesten van de achtbaan lag. Het concept van deze draaimolen was toen uniek in Europa. De eerste twee dagen waren er liefst 2500 bezoekers die een ticketje kochten voor deze attractie en dat ondanks dat Virvelvinden al brokken maakte tijden zijn openingsdag; bij één van de gondels vloog het dak er af. Inzittenden en omstaanders bleven gelukkig ongedeerd.

Liseberg heeft ooit overwogen om attracties uit te wisselen met het Deense Tivoli. Deze attractie kwam daarvoor in aanmerking in 1932, maar de ruil werd uiteindelijk niet gerealiseerd. Ook een voorstel om de molen na het seizoen van 1942 te verwijderen draaide uiteindelijk op niets uit. Het Zweedse park leende de attractie in 1948 wel uit aan Malmö Folkets Park. Op de plaats van de oude molen opende het park toen een imposante vliegtuigmolen zoals je er vandaag ook nog terugvind in Blackpool Pleasure Beach of Energylandia.
Liseberg kon zijn waltzer maar kort missen, want het volgende seizoen was de attractie alweer te vinden in het park. De attractie wisselde regelmatig van plaats.

Na afgerond veertig jaar dienst bleek de attractie versleten. Met hulp van de Duitse attractiebouwer 'Schwarzkopf' kon Liseberg op 15 mei 1969 echter al een nieuwe 'Vervelvinden' presenteren. De attractie zou ook dan nog enkele keren verhuizen. In 1979 moest hij plaats maken voor een Cinema en in 1985 kreeg de attractie gelijk met zijn nieuwe locatie ook een dak en een renovatie. De Vervelvinden 2.0 van eind jaren zestig werd gedemonteerd aan het einde van seizoen 2021 om plaats te maken voor nieuwe attracties. Het management sloot niet uit dat de attractie op een later tijdstip zou terugkeren.

Specificaties

Type attractie: Waltzer
Model: Walzerfahrt
Bouwer:
Schwarzkopf
Opening: 1969
Gesloten: 2021
Aantal voertuigen: 9 gondels met 4 passagiers per gondel
Minimum lengte: 110cm
Minimum lengte zonder begeleiding: 130cm

Foto's