Auteur: Michiel De Sutter - Gepubliceerd: 31 Jan 14, 15:51

De verschillende soorten veiligheidsbeugels

Elk achtbaantreintje, op een paar uitzonderingen na, heeft een systeem om ervoor te zorgen dat de gasten veilig in het treintje blijven zitten terwijl ze de rit afleggen. Doordat er gigantisch veel verschillende soorten treintjes zijn, en omdat de geschiedenis ons ook veel wijzer gemaakt heeft, zijn er ontzettend veel verschillende soorten veiligheidsbeugels. In dit artikel geven we een kleine geschiedenis van de veiligheidsbeugels en gaan we verder in op deze systemen.

 

 

 

Geschiedenis

In de beginjaren van de achtbaantechniek was de veiligheid voor de personen helemaal geen probleem. De achtbanen werden zo ontworpen dat het quasi onmogelijk was om uit het karretje te vallen, toch als je niets abnormaal deed. Maar net zoals nu werden achtbanen altijd maar hoger, sneller en werden de krachten op de bezoekers groter. Dit was bijna de doodsteek voor vele achtbanen, want het merendeel van de mensen keek naar de snelle achtbaan in plaats van er een ritje op te maken. De achtbaanexploitanten liepen dus veel potentiële klanten en geld mis. Veiligheid voor de bezoeker werd dus belangrijker. In 1907 werd er een patent aangevraagd op een veiligheidssysteem om de passagiers te beschermen. Zowel LaMarcus Adna Thompson als John Miller hebben vergelijkbare systemen uitgewerkt die nog beter werkten en nog beter beveiligden.

Na de coasterrevival in 1970 begonnen de constructeurs met het ontwikkelen van verschillende soorten achtbanen. Omdat het ontwerp soms helemaal anders was dan wat normaal was in die tijd moesten er ook volledig nieuwe beugelsystemen ontwikkeld worden. Deze ontwikkelingen hebben eind jaren ‘90 opnieuw een boost gekregen doordat er meerdere kleinere achtbaanbouwers op het toneel verschenen. En ook zij hadden meestal nieuwe ideeën over een achtbaan. Vandaag is de grote innovatie van beugels nog altijd bezig. Veel oudere systemen worden herbekeken en indien nodig aangepast. De evolutie blijft dus maar doorgaan!


 

Soorten beugels

Er zijn eigenlijk twee grote groepen van blokkeringen op een beugel. De eerste groep is gebaseerd op een puur mechanisch systeem. Dit systeem veroorzaakt het bekende klikken als je de beugel toe doet. Daarnaast heb je een groep beugels die voorzien zijn van een hydraulisch systeem. Hier hoor je geen klikken, maar zal de hydraulische druk ervoor zorgen dat de beugel op zijn plaats blijft.
Daarnaast heb je soms ook nog een extra veiligheidsgordel. Deze wordt gebruikt om de beugel extra te beveiligen en aan de achtbaantrein vast te maken. Dit is een tweede beveiliging (die niet verplicht/nodig is) voor mocht er toch iets fout lopen. Deze beveiliging is vooral terug te vinden op intensere achtbanen.

 

Schouderbeugels (Horsecollar)

Schouderbeugels komen het meest voor bij oude achtbanen. Deze beugels gaan over de schouders in een U-vorm. Het onderste gedeelte van de U zit net onder de borststreek. Tegenwoordig worden dergelijke beugels bijna niet meer gemaakt, dit omdat het comfort van de bezoekers niet altijd even hoog is met deze beugels. Sommige schouderbeugels drukken enkel op de schouders en hebben tussenin de 2 schouderbogen geen verbinding.
Er bestaan ook horsecollarsystemen die hydraulisch werken. De bezoeker trekt deze naar beneden, waarna deze geblokkeerd worden. Het nadeel is dat, als de bezoeker ‘kleiner’ wordt door de krachten die worden uitgeoefent, dat de beugel ook mee zakt, de krachten werken ook op de beugel. Dit is vervelend aangezien de bezoeker wel even groot blijft en na een aantal seconden terug in zijn oorspronkelijke positie wil komen. Dit kan echter niet meer want de beugel is verder gezakt…

 

‘Over the shoulder’beugel

De OTS beugel is de beugel die je het meest zal tegenkomen op grotere achtbanen. De 'Over the Shoulder' beugel is een beugel die net zoals de schouderbeugel over de schouders van de bezoeker komt. Deze beugel loopt echter dieper door, tot de schoot van de bezoeker. Hierdoor is het comfort van de bezoeker een pak groter. Doordat de bezoeker vastzit aan zijn schoot is de beweging in de beugel een pak minder en zal het hoofd minder klappen moeten opvangen. Al hangt dit natuurlijk ook grotendeels af van het ontwerp van de achtbaan…

 

Clamshell

De clamshell is een heupbeugel in de vorm van een schelp (clam) die de bezoeker volledig vast zet in de stoel. De bezoeker wordt omringt door de beugel en de stoel, zodat hij er zeker niet uit kan. Naast de vorm van de beugel is de zetel ook zo gevormd dat de bezoeker zoveel mogelijk naar achter schuift. De combinatie van deze twee (clamshell + stoel) zorgt ervoor dat de bezoeker een heel hoog comfort heeft en de rit toch veilig beleeft. Doordat het bovenlichaam vrij is, heeft de bezoeker een groot gevoel van vrijheid, wat de beleving alleen maar ten goede komt.

 

Lapbars

Lapbars zijn heel bekend en vinden we bij verschillende soorten achtbanen. Ze zijn een U-vorm waardoor de beugel op de schoot van de bezoeker drukt. Deze beugels zijn te vinden op oudere achtbanen (bv Schwarzkopf Looping banen), maar ook op kinderbanen (bv Zierer Tivoli banen). Deze beugels zijn heel simpel en niet gevormd naar de bezoeker. Er bestaan lapbars die 2 personen vastzetten (1 bar per bank) en er bestaan lapbars per bezoeker.

 

Lockbars

Lockbars zijn heel vergelijkbare beugels met lapbars, enkel zijn deze wel comfortabel afgewerkt. Ze volgen de vorm van de benen en zorgen ervoor dat de bezoeker niet gehinderd worden. De bovenkant van de beugels is afgewerkt met een stevig rubber die het comfort verhoogt in vergelijking met een ijzeren stang. Deze beugels zijn altijd voor één persoon.

 

X-Car beugels

X-Car beugels zijn rond en gaan open aan de zijkant. Ze vormen samen met de zetel een cirkel rondom het middel van de bezoeker. Het vrijheidsgevoel van deze beugel is vrij groot, net als het comfort.

 

Rugbeugels

Sommige achtbanen drukken de rug van de bezoeker tegen de voorkant van de ‘zetel’ aan. Dit zorgt dat de bezoeker in de juiste houding en op een veilige manier de achtbaan beleeft. Dit soort beugel is vooral te vinden op de motorbike-achtbanen.


 

Beenbeugel

De beenbeugel wordt soms gebruikt bij motorbike-achtbanen om ervoor te zorgen dat de bezoeker niet los komt van de rugbeugel. Ze drukken op het dijbeen van de bezoeker zodat deze met zijn rug een goed en blijvend contact heeft met de rugbeugel.

 

Harnas beugel

Dit is niet echt een harnas zoals dat van een soldaat van vroeger, maar deze beugel is wel voorzien van een flexibel rubber. De beugel wordt aangedrukt en het rubber zorgt dat de beugel overal goed zit. Deze soort beugels zijn vooral van toepassing op banen waarbij de bezoeker lang op de beugel moet rusten, zoals bijvoorbeeld een Flying achtbaan. Ook Wing-riders hebben deze beugels, omdat ze heel comfortabel zitten en een groot gevoel van vrijheid geven.

 

Onderbeenbeugel

Dit is een extra beugel die de voeten vast zet bij een Flying achtbaan. Zo kan de bezoeker ten volle genieten van het unieke vlieggevoel. Zonder deze beugel zouden de benen naar beneden bengelen, iets wat niet echt aangenaam zou zijn.

 

Fourth Dimension Rollercoaster beugel

Deze beugels zijn speciaal ontwikkeld voor de 4D-coasters van Arrow/S&S. De beugels gaan niet naar boven of naar onder open, maar klikken langs weerszijden opzij. Deze beugels zorgen ervoor dat je bovenlichaam goed in de stoel gedrukt worden; je benen hebben echter vrij spel.

 

Zadelbeugel

Dit is een onderdeel van een OTS-beugel bij de Stand-Up coasters. Omdat de bezoekers in de achtbaan staan, moet er iets voorhanden zijn dat ze rechtop houdt, anders zouden ze kunnen knielen en vanonder de beugel uit geraken. Daarom is er een combinatie van een OTS-beugel gemaakt met een zadel. Omdat niet iedereen even groot is, is dit zadel (en de bijhorende beugel) in hoogte verstelbaar om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van een ritje.

 

Gordel

Sommige achtbanen hebben naast beugels ook gordels. Deze dienen als extra beveiliging voor mocht er iets mislopen met de beugelsystemen. Deze gordels zijn apart van de beugels geïnstalleerd en zijn dus geen beveiligingsgordel voor de beugel. Er zijn varianten waarbij de gordel voor beide personen dient en er zijn achtbanen die één gordel per passagier voorzien. Op de foto zie je duidelijk de oranje gekleurde gordels.

 

Geen beugel of gordel

Sommige achtbanen, al zijn dit echte uitzonderingen, hebben geen beveiling. Dit zijn achtbanen waar de kans om uit het karretje te vallen quasi onbestaande is als je niets gek doet. Alle nieuwe achtbanen zijn echter voorzien van beveiliging, dit omdat de keuring veel strenger zijn geworden en de parken geen enkel risico meer willen nemen. Een voorbeeld van een achtbaan zonder beveiliging is RolloCoaster in Idlewild & Soakzone.

 

Vragen en opmerkingen over dit artikel zijn zoals altijd meer dan welkom op ons forum!

 

Tekst: ©2014 Michiel De Sutter - Pretparken.be
Foto's: ©Rik Engelen, 
©Themeparkreview.com, ©Johnnyupsidedown.com, ©2009 - Juan Martinez - Pretparken.be©Naotaka Ichikawa©Joel Rogers, ©James N. Nocito, ©Wikipedia, ©2009 - Glenn Van Hoeydonck - Pretparken.be, © 2005 Danny Geelen - Pretparken.be, ©NegativeG.com, © 2004 - Toverland
Bronnen: Pretparken.be, Themeparkvision, Coastersandmore, CoasterForce.com, Mack Rides, Vekoma, Bolliger&Mabillard, Intaminworldwide, S&S Worldwide, Zamperla, Zierer, Soquet

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.