Auteur: André Bormans - Gepubliceerd: 29 Jul 14, 21:10

Op 24 juli 2014 stelde Movie Park Germany zijn nieuwste attractie, de darkride 'The Lost Temple' voor aan de pers, en dat precies 50 weken nadat de eerste aanvraag aan de moedermaatschappij gedaan werd. Pretparken.be was erbij.

 

LET OP: The Lost Temple is nog niet geopend voor publiek. Houd social media of de website van Movie Park Germany in de gaten voor de laatste updates over de opening!

Om 10u30 werden persmederwerkers uit diverse landen verwacht aan de inkom van het park. Daar stond een buffet klaar en voor alle aanwezigen was er een USB stick met informatie voorzien. Welke informatie deze stick bevatte, werd later gepresenteerd. Niemand neemt immers een laptop mee naar een pretpark.

Om 11u00 leidde Fero Andersen, een in Duitsland bekende TV-Presentator, het programma in met wat algemene informatie over de nieuwe attractie en de totstandkoming ervan. Hierna was het de beurt aan Yann Caillére, sinds begin dit jaar de nieuwe CEO van Parques Réunidos, om wat informatie te geven over de groep. Hierover volgt later een apart artikel, houd hiervoor onze website in de gaten.

Ten slotte was het de beurt aan Wouter Dekkers, de directeur van Movie Park Germany. Het was duidelijk dat Wouter dolenthousiast was over de nieuwe aanwinst. Zo enthousiast dat hij zich op het podium nog moest inhouden om niet te veel te vertellen en wellicht letterlijk te gaan stuiteren. Dat dit enthousiasme terecht was, konden we later zelf in de attractie merken.

 

Het concept

Het idee voor de nieuwe darkride kwam van 'King Kong 3D' in de Universal studio's. De studiotour duurde echter te lang voor iemand die enkel in King Kong geinteresseerd is. Een ander bestaand systeem van de zogenaamde "Immersive Tunnel" bevatte dan weer geen treintjes die daadwerkelijk konden rijden. Iets dat men in Movie Park wel graag wilde, waarbij de bezoeker toch het gevoel krijgt zelf in een nieuwe film te zitten. Het vakschrift "Euro Amusement Professional" schreef al "Movie Park topt Hollywood". Dit is natuurlijk een grote belofte voor een attractie van 'Slechts' 5 miljoen Euro. Ondanks dit relatief lage getal zijn er nergens in de attractie budgetcuts geweest, zo verzekerde Wouter Dekkers ons. Er was zelfs nog geld om een app te ontwerpen, waarmee Wouter diverse delen in de attractie vanaf zijn telefoon kon bedienen. Daar waar op dit moment nog iedereen dacht dat het een grapje was, bleek later dat Wouter wel degelijk een app op zijn telefoon heeft die dit kan. Helaas is deze niet in de Google Playstore beschikbaar. Dat de attractie met een relatief laag budget gebouwd kon worden, was vooral te danken aan het feit dat het gebouw er eigenlijk al stond.

 

De Bouw

Het was precies 350 dagen, oftewel 50 weken geleden dat Wouter Dekkers de eerste mail aan het hoofdkantoor van Parques Réunidos stuurde, om een aanvraag in te dienen voor deze nieuwe attractie. Binnen deze recordtijd is de attractie tot in de puntjes uitgewerkt, getekend en gebouwd. Op de drukste momenten waren wel 40 werknemers tegelijk bezig om deze attractie op tijd klaar te krijgen. Tijdens de bouw zijn tekeningen gemaakt waarvan velen zeiden: "Dit gaat nooit lukken om in de realiteit om te zetten". Om deze sceptici van hun ongelijk te bewijzen, werden er diverse tekeningen getoond met de foto van de realiteit ernaast. Het mag gezegd worden dat de realiteit verbazingwekkend goed op de tekeningen lijkt. Om The Lost Temple te realiseren zijn er 7000m aan leidingen gelegd, 60.000 kilo staal gebruikt en enkele honderden planten aangeplant.

De laatste jaren ontbreekt een beetje de 'Film-Vibe' in het park. Dit is al een beetje verbeterd met de komst van "Van Helsing's Factory". Met de "The Lost Temple" werd het weer tijd om bezoekers weer echt het gevoel te geven dat ze in een film zitten. Hiervoor zijn 14 scenes bedacht. Sommige daarvan in de wachtrij, sommige als pre-show en er is zelfs een kleine epiloog.

 

De opening

Tijdens het gebruikelijke vragenrondje kwam plotseling professor Carter in paniek de zaal binnenvallen. Iets ging er niet helemaal goed en we moesten allemaal direct mee komen. Snel naar buiten en richting de ingang van de nieuwe aanwinst van Movie Park, die nog met papier was afgedekt. Het was bijna tijd om de attractie voor ons zelf te testen.

Voor de ingang was het tijd voor een openingswoord van de burgemeester van Bottrop. Ook Wouter kwam weer aan het woord, dat helaas al snel werd onderbroken door luide stampende geluiden. Iedereen begon een beetje verward en schrikachtig om zich heen te kijken. Diverse drukcylinders bij de ingang begonnen te springen, stomen en roken. Het geluid kwam duidelijk dichterbij. Nog voordat Wouter de eer had om de attractie zelf te openen, scheurde een heuse Dinosaurus door het papier voor de attractie heen.

Na de nodige fotomomenten met de dino, Professor Carter en de staff van het park, leidde Wouter ons met het grootste plezier van zijn leven door de nieuwe attractie.

 

De attractie

Het pad van de ingang slingert door een bos, waar onderzoekers een kamp hebben opgezet. Bij elk station onderweg staan borden met krantenknipsels en nieuwsberichten over wat er in Movie Park onder de grond is gevonden. Achter in het kamp staat de vuile auto van Dr. Carter. Vanuit de auto zijn in drie talen hulproepen te horen van andere expeditieleden.

We betreden het gebouw. Hier is te zien hoe een skelet van een dinosaurus zorgvuldig werd vrijgelegd. De werkplaats is echter duidelijk halsoverkop verlaten, gezien de gereedschappen en zelfs de laarzen van een medewerker zijn achtergebleven. Iets verder bevindt zich een commadopost, doorgaans bezet met een acteur die contact probeert te leggen met Dr. Carter. We begeven ons verder in de liftruimte, waar een oude machine zichtbaar is die de lift op gang brengt. Hier volgt de eerste briefing op monitoren, alvorens we de lift ingaan. In de lift zijn de gespannen en tegelijk opgewonden gezichten te zien van het parkmanagement, burgemeester en CEO. De deuren sluiten en de lift begint te zakken naar 700m diepte. Hierbij is een knipoog gemaakt naar het mijn-verleden van de regio. Plots valt de lift stil. Ons wordt gevraagd om geen paniek te hebben, de lift zal weldra verder gaan, en dat gebeurt gelukkig ook.

Beneden aangekomen gaan de liftdeuren opnieuw open en onthult zich de verloren tempel voor ons. Hier demonstreert Wouter maar al te graag zijn smartphone app. De vlammenwerper buldert er op los. Veel vaker dan normaal de bedoeling is, hetgeen de fotografen voldoende opties geeft om mooie foto's te maken.

Na de tempel door de hoofdpoort te hebben verlaten, wandelen we onder een heus skelet van een Dinosaurus door om verderop uit te komen aan het punt waar onze veiligheidsbrillen worden uitgedeeld. Het opvallende hierbij is dat er gekozen is voor Actieve 3D. Anders dan wat we kennen uit de pretparkindustrie, wordt de bril draadloos gesynchroniseerd met het beeld. Een dure techniek.

Na de uitgifte van de brillen komen we in de kristalgrot. Enorme kristallen zorgen hier voor de verlichting. Een briefing volgt, wederom in drie talen waarbij de video-acteurs ook wat interactie met elkaar hebben. De poorten openen zich en we komen in grot terecht waar we ons moeten verdelen. We worden welkom geheten door een meid die de leiding heeft over het technische deel van de expeditie en ze heeft de opdracht gekregen ons een veiligheidsvideo te laten zien. Voordat ze hieraan toekomt worden we echter opgeroepen door Dr. Carter in hoogsteigen persoon, die zich vast heeft gereden in de modder. Geen groot probleem, dan halen we hem eruit.. Maar dan begint de hele grot te beven en deels in te storten. De technisch leider bedenkt zich en stuurt ons alleen op pad, om zelf achter te blijven. Veilig! We nemen zodoende plaats in onze voertuigen om onze rit in de "immersive tunnel" te starten. Inclusief rijtijd van onze voertuigen duurt dit drie minuten. In die tijd worden we aangevallen door diverse dinosaurussen en weten we Dr. Carter maar op het nippertje te redden en onszelf terug in veiligheid te brengen. Door het gestamp van de dino's stort de hele tempel in elkaar. Of door de instortingen ook de dinosaurussen het overleefd hebben is nog maar de vraag.

We stappen uit en komen via een grot terug aan de oppervlakte. Niet veel verder lopen we het laatste gebouw binnen. Hier staat een woeste dinosaurus die op het punt staat ons aan te vallen. Gelukkig zit er een stevig hek tussen om ons veilig te houden. Met deze aanwinst kunnen wetenschappers nog veel informatie vergaren. Wij begeven ons echter terug naar het veilige movie park, waar Goodie-bags klaar staan voor alle deelnemers van de expeditie.

 

Conclusie

Movie Park Germany heeft zeer zeker een toffe attractie in huis weten te halen die nog lang als Must-Do in het park zal blijven staan. Hoewel er nog een beetje fine-tuning zal moeten plaatsvinden voordat de attractie geopend wordt voor het grote publiek, kunnen we met zekerheid zeggen dat het de moeite waard is om gaan te bekijken van zodra de attractie geopend is.

 

Tekst: © 2014 - André Bormans - Pretparken.be
Foto's: © 2014 - André Bormans & Kris Peeters - Pretparken.be en Movie Park Germany