Auteur: Ignace Woinin - Gepubliceerd: 27 Nov 14, 17:14

Dat een ongeval kan gebeuren is een feit. Maar een ongeval in de pretparksector, waar veiligheid en regelmatige controles hoog in het vaandel gedragen worden, gebeurt niet zo vaak als je zou denken na het zien van 'Final Destination 3'. Hoewel de kans dat je sterft op een rollercoaster volgens de Britse krant 'Daily Mirror' slechts één op de driehonderd miljoen bedraagt, zijn er in de loop der jaren in België genoeg ongelukken met minder fatale gevolgen gebeurd om de belangrijkste incidenten op te lijsten.

Van 1997 tot 2017: een overzichtje

Pretparken.be dook voor het maken van dit artikel in de geschiedenis van alle Belgische pretparken. Het is niet vanzelfsprekend veel correcte informatie te vinden en steeds geloofwaardige bronnen te kunnen raadplegen. Vaak spreken verschillende media, zelfs grote kranten, elkaar tegen. Ook kan het zijn dat we iets zijn vergeten dat volgens jou zeker niet mag ontbreken in dit overzicht. Heb je een aanvulling, een opmerking of meer info over één van de ongevallen? Laat het zeker weten op ons forum of stuur een mail naar ignace@pretparken.be. Nog één ding voor we aan de opsomming beginnen: gelieve alle huisregels te respecteren, houd je handen binnen de wagentjes en verlaat meteen na het uitstappen het platform!

1997 - Sirocco - Walibi Belgium

Hoewel dit een ongeval zonder zwaargewonden was, en het alweer zeventien jaar geleden plaatsvond, mag dit incident zeker niet ontbreken in deze lijst. Zevenentwintig bezoekers van Walibi Belgium hadden niet door dat hen de langste rit op deze klassieke Shuttle Loop Coaster ooit gegund werd. De rit begon zoals steeds met de lancering, maar het vliegwiel bracht deze bewuste rit té weinig snelheid aan en de trein haalde de looping de eerste keer slechts nipt. Bij het achteruit terugkomen bleef de trein echter in het midden van de inversie hangen.

De inzittenden werden pas na meer dan een anderhalf uur bevrijd. Dit incident lokte meteen de aandacht van pers over de hele wereld. Het opvallendste aan deze gebeurtenis is de onwaarschijnlijkheid dat de trein precies in evenwicht was en precies op dat punt stilviel.

Sirocco was en is nog steeds (onder de naam Psyké Underground) één van de sterattracties van Walibi Belgium. Ten tijde van het ongeval was deze baan nog volledig in open lucht. In 1998 kreeg het grootste deel van de baan een overdekking. Anno 2014 is heel de baan indoor. Ondertussen staat er ook een nieuwe trein op deze achtbaan en werd het lanceermechanisme aangepast.

2000 - Vampire - Walibi Belgium

Op meerdere manieren is dit ongeval een vreemde eend in deze bijt. Ten eerste is en was er niets mis met de attractie en de veiligheid ervan. Ten tweede is dit één van de zeer weinige voorbeelden van een sterfgeval in een Belgisch pretpark.

Zoals vaak is er niet erg veel van het ongeval bekend. Wat we zeker weten is dat een Franse vrouw stierf tijdens de rit van deze Suspended Looping Coaster. De oorzaak was een hartstilstand. Het parket van Nijvel onderzocht het voorval en besloot dat de attractie niet de doodsoorzaak was van de vrouw.

In 2011 vond er een soortgelijk ongeval plaats in Phantasialand, waar een man met suikerziekte zijn ritje op Black Mamba niet kon navertellen. Achtbanen zijn, zoals steeds aangegeven staat, niet geschikt voor mensen met hartproblemen. Al zijn er natuurlijk ook veel mensen die zich er (nog) niet van bewust zijn.

2000 - Nautic Jet - Dadipark

Dadipark was een grote speeltuin niet zo ver van Bellewaerde. Eerder dan uit attracties, bestond het park voornamelijk uit speeltuigen. Eind jaren ‘90 stapelden de ongelukken binnen de parkgrenzen zich op en in 2000 bereikte het zijn droevige 'hoogtepunt'. Een jongen van negen jaar uit Kortrijk verloor zijn arm tijdens een ritje op de Nautic Jet, een attractie waar één persoon naar boven wordt getakeld in een bootje en een splash in het water maakt. Hoe dit ongeval precies gebeurd is, is niet bekend. De meest waarschijnlijke opties zijn een ongelukkige val uit de gondel van de 6 meter hoge splash, of dat de jongen zijn armen te ver uitstak toen het bootje snelheid begon te maken.

Deze dramatische gebeurtenis zorgde voor een grote terugloop van de bezoekersaantallen van het pretparkje. In 2003 sloot het zijn deuren voorgoed. Pas in 2012 werd de speeltuin met de grond gelijk gemaakt.

2001 - Kasha - Plopsaland De Panne

Kasha was een reuzenradje in Plopsaland, dat tot in 2005 op de locatie van de huidige ROX-Flyer stond. In 2001 vertoonde het reuzenrad een defect: terwijl een familie aan het uitstappen was, trad het rad onverwacht terug in werking. De vader van het gezin had zich vastgeklampt aan de gondel, maar toen deze een hoogte van vijf meter bereikte, hield de man het niet meer en moest hij lossen. De man in kwestie, Mauro Ricchitelli, hield er ernstige verwondingen aan over en ontving van Plopsa in 2005 een schadevergoeding van 11.120 euro. In 2007 kwam daar het tienvoudige bij.

De rechtbank besliste in het voordeel van Ricchitelli, nadat personeelsleden van Plopsa getuigden dat het onbetrouwbare remsysteem een bekend defect was waar Plopsa van op de hoogte was gebracht.

2004 - El Rio - Bobbejaanland

Niet alleen bezoekers zijn het slachtoffer van de zeldzame maar toch bestaande ongelukken in pretparkland. Soms treft het noodlot ook de medewerkers van het park, zoals in Bobbejaanland in 2004. De man werkte die dag bij El Rio, en wilde vermoedelijk iets uit het water gaan halen toen hij uitgleed over de lift naar het station. Hij geraakt met zijn arm en voet tussen de transportband gekneld en kon pas een halfuur later door de brandweer bevrijd worden. Buiten zijn zware verwondingen was hij ook onderkoeld voordat dat de hulpdiensten hem konden verzorgen.

2005 - Bob Express - Bobbejaanland

Net als in Walibi in 1997 kregen in Bobbejaanland acht jaar later zo'n vijfentwintig gasten de rit van hun leven op de powered coaster Bob Express. Een verbindingstuk tussen de verschillende wagentjes brak, waardoor de trein in 2 gedeeld werd. De noodprocedure voor zulke voorvallen is dat de motor (uniek voor dit type achtbaan) wordt uitgezet en de trein naar het laagste punt gaat om daar tot stilstand te komen. Aangezien de trein nu echter uit 2 stukken bestond, veroorzaakte dit een botsing. Vier van de vijfentwintig inzittenden hadden nekklachten, maar iedereen kon dezelfde dag nog naar huis.

Opvallend aan dit ongeval is de reactie van leverancier MACK Rides. Zij deelden mee dat Bobbejaanland hun vervangstukken, zoals deze waardoor het ongeval is gebeurd, niet bij hen zou aankopen en voor zogenaamde ‘witte producten’ was gegaan. Toch kunnen we niet weten of het voorval volledig aan Bobbejaanland te wijten is: de attractie geraakte door de keuring van de TÜV, en het is niet de enige keer dat een MACK powered coastertrein in 2 breekt: in 2006 vond er een gelijkaardig voorval plaats op de Runaway Mine Train in Alton Towers.

2006 - De Draak - Plopsaland De Panne

Net als zijn broertje in Bobbejaanland was de MACK Powered Coaster in Plopsaland De Panne de aanleiding van een ongeluk. Een jaar nadat de trein van Bob Express in tweeën brak, vond een heel ander soort ongeval plaats in Plopsaland. Toen zijn ouders even uitbliezen, was een 8-jarige jongen uit Breda per toeval op een technisch platform van de attractie geraakt dat enkel toegankelijk is voor bevoegd personeel. Vermoedelijk stootte hij zijn hoofd tegen de voorbijrijdende trein. Hij liep een ernstige schedelfractuur op.

2007 - De Boomstammetjes - Plopsaland De Panne

Deze Log Flume is één van de oudste en bekendste attracties van Plopsaland De Panne. In 2007 eindigde een ritje echter in mineur voor enkele passagiers van één van de bootjes. Iemand - vermoedelijk een nalatige technicus - had een brandslang in de goot laten liggen, waarin de wielen van één van de bootjes verstrikt geraakte. Het bootje dreigde te kantelen, en de twee volgende bootjes botsten tegen het stilstaande boomstammetje. Eén van de inzittenden probeerde uit te stappen, maar viel en brak zijn sleutelbeen. De man in kwestie was 42 jaar.

2011 - Speedy Bob - Bobbejaanland

Wat er precies gebeurd is en welke gevolgen dit ongeval had, blijft vrij vaag. Wat we zeker weten is dat een wagentje van deze wilde muis ergens bleef stilstaan waar het niet stil hoefde te staan, en dat het volgende wagentje er tegenop botste. Normaal wordt, wanneer een wagentje vast staat, hier op tijd een melding van gemaakt en wordt het volgende wagentje stilgezet. Mogelijk is dit mislukt, en was dit de aanleiding van de botsing.

Over de gevolgen van dit ongeluk heerst er discussie. Bobbejaanland zelf spreekt van "wat last in de buikstreek bij de slachtoffers", terwijl andere media melding maakt van gekneusde ribben. De eindrem van Speedy Bob staat bekend om zijn hevigheid.

2014 - Dolfinarium - Boudewijn Seapark

Het Dolfinarium is de grootste en belangrijkste attractie van Boudewijn Seapark in Brugge. Eén van de trucks die de dieren in de show uitvoeren, is het slaan van zachte ballen in het publiek. In mei dit jaar ging het echter goed mis wanneer er tussen de ongevaarlijke ballen een basketbal zat. Deze werd niet in het publiek gekatapulteerd, maar raakte de ventilatie aan het dak van het Dolfinarium, die hierna naar beneden kwam. Vier kinderen en twee leerkrachten raakten gewond. Eén leerkracht kreeg de buis op haar hoofd, verloor haar bewustzijn en brak haar pols.

2017 - Aztek Express - Bobbejaanland

In 2017 vond er een zeer jammerlijk voorval plaats in Bobbejaanland. Toen een 67-jarige bezoeker in één van de bakjes wilde plaatsnemen, stapte hij per ongeluk tussen twee bakjes in en viel in de constructie van de molen naar beneden. De man werd spoedig naar het hospitaal gebracht en verzorgd, maar overleed desondanks twee dagen later aan zijn verwondingen. Het lijkt erop dat de man een inschattingsfout maakte toen hij in de attractie wilde stappen. Uit respect laste het park zijn vuurwerkshow (ter ere van het aan de gang zijnde halloweenevenement) enkele nocturnes af. 

Pretparken onveilig?

Wanneer je het zo allemaal opgelijst ziet, lijkt ongeluk misschien meer dan ooit in een klein hoekje te zitten. Daarom willen wij van Pretparken.be nogmaals nuanceren dat ernstige ongelukken in pretparken een zeldzaamheid zijn en steeds minder vaak voorkomen. De regels waaraan de keuringsbedrijven zich moeten houden worden elk jaar strenger. Zolang je als bezoeker je aan de regels houdt, is de kans dat er iets gebeurt kleiner dan de kans dat er een ongeval gebeurt als je de straat oversteekt.

Nog meer vervelende gebeurtenissen

Buiten de ongevallen die we hebben overlopen, zijn er nog een heleboel minder dramatische storingen in pretparkland. In 2009 zonk er bijvoorbeeld een bootje van de Radja River in Walibi Belgium, en meer dan eens bleven de El Volador, ROX-flyer en de Mega Mindy Flyer op grote hoogte steken en moesten de bezoekers urenlang wachten op hun verlossing. In Bobbejaanland bleef ook een wagentje van Typhoon al meer dan eens tussen twee inversies vastzitten. En zo zijn er taloze voorbeelden. In deze gevallen gaat het echter om ongevallen met weinig tot geen blijvende gevolgen.

Tekst: © 2014 - Ignace Woinin, Ellen Struijs - Pretparken.be // Foto's: © 2011 - Laurens Top, © 1997 - France 2, © 2011-2014 - Bob Van Dyck - Pretparken.be, © 2001 - Benoît de Groote, Walibi, © 2005 - Dieter Vanderfaeillie, © 2011-2012 - Nico Reynders, © 2013 - Ignace Woinin - Pretparken.be, © 2013 - Boudewijnpark, © 2011 - Kris Peeters - Pretparken.b // Bronnen: Wikipedia, Plopsafansite, Gazet Van Antwerpen, VTM, BBC, Standaard, Nieuwsblad, De Redactie