Origine van het idee
Een rubberen bootje dat door een met water gevulde goot naar beneden stroomt. Klinkt het je bekend in de oren? Ongetwijfeld wel. In heel wat grote parken, waaronder Bobbejaanland, Bellewaerde, Boudewijn Seapark en vanaf volgend jaar Plopsa Coo is het gewoon mogelijk. Maar ook in verschillende zwemparadijzen moet je niet lang zoeken naar een glijbaan waar je met een bootje af moet.
Op warme dagen is zo'n bootjesglijbaan in een pretpark een must-do, wat niet ideaal is gezien de beperkte capaciteit. De industrie kwam in 1999 met een oplossing: een nieuw attractietype dat de capaciteit van een gemiddelde pretparkattractie combineerde met de rit van een bootjesglijbaan.
Wat houdt het type in?
Hoewel de attractie qua concept niet veel verschilt van de klassieke bootjesglijbaan zijn er toch enkele fundamentele verschillen. Zo doet elke Rapid Raft een volledig circuit met passagiers, anders dan glijbanen waarbij de bootjes op een band moeten gelegd worden of zelf naar boven gedragen moeten worden. Daar komt dan nog eens de vorm van de bootjes bij. In plaats van langwerpig met plaats voor 2 personen zijn de eerste varianten van het type voorzien van ruime, ronde boten met plaats voor 6 passagiers. Een volgend verschil is dan ook logisch. De baan werd namelijk veel breder gemaakt zodat de boten erdoor kunnen.
Nog een groot verschil, dat dankzij de vorm van de boten ontstaat, is het ronddraaien waar de attractie naar vernoemd is. Dit zorgt voor een oncontroleerbare rit, wat op zijn beurt weer zorgt voor onvoorspelbaarheid en een hoge herhalingswaarde.
Tenslotte zit er in de afloop ook een fundamenteel verschil. In plaats van af te remmen op rubberen matten verliezen de boten snelheid door in een waterbassin terecht te komen, waarna ze verder richting het station drijven.
Waarom werd dit attractietype populair?
De capaciteit van een Rapid Raft ligt stukken hoger dan die van een glijbaan met rubberen bootjes, maar is in de meeste gevallen nog steeds op geen stukken na die van een klassieke Rapid River. Waarom is dit type dan zo'n succes geworden?
Laten we voor het antwoord op die vraag eens kijken naar een "gewone" rapid River, zoals Radja River of El Rio. Bijna elk middelgroot park in Europa heeft zijn eigen ‘wilde rivier’, en zeker op warme dagen is het steeds wachten geblazen als je een ritje wilt maken op de "ronde bootjes". Voor de bezoekers is dit een geliefde attractie, maar hoewel een Rapid River ondertussen wel als een statussymbool mag gezien worden, is het voor een pretpark steeds een groot project. Het neemt veel plaats in, het wijzigt het landschap van de omgeving drastisch en werkt met verschillende gigantische pompen die niet bepaald makkelijk te onderhouden zijn.
Wanneer de Spinning Raft in 1999 op de markt kwam, zagen veel (voornamelijk kleinere parken) in dit type veel oplossingen op de negatieve kanten van een "echte" rapid river. Het is een ride die gemakkelijk op te bouwen is op elk soort terrein en bovendien zijn de constructie en het onderhoud een stuk goedkoper. De markt speelde op de vraag voor dit soort kleinere Rapid Rafts in en kwam al in 2000 met de kermisvariant op de proppen, waarvan je tientallen voorbeelden vindt over heel Europa. Momenteel bouwen voornamelijk het Italiaanse Zamperla en het Zwitserse ABC-Rides zulke custom ontworpen bootjesglijbanen voor voornamelijk B en C-parken, waar een plaatsinnemende Rapid River geen optie is.
Welke variaties bestaan er?
Sinds 1999 zijn er ongeveer zo'n 30 Raft Rides gebouwd in Europa. Een overzichtje van de belangrijkste FABrikanten en types:
Van Egdom - Family Raft
Voor Belgische pretparkfans zal de Bobby Drop, ondanks dat deze attractie al 6 jaar niet meer in Bobbejaanland staat, het bekendste voorbeeld zijn van een Rapid Raft. Het Nederlandse Van Egdom, een bedrijf dat zich specialiseert in waterglijbanen, kreeg de eer om in 1999 de eerste grote Rapid Raft te openen in het Kempense park. Het was dus de eerste keer dat Van Egdom zich aan het attractietype waagde, en ook meteen de laatste keer: hoewel ze het product nog steeds in hun catalogus hebben staan, heeft na Bobbejaanland slechts één park ooit nog een Van Egdom Family Raft aan het aanbod toegevoegd, zijnde het Franse pretparkje dat Bobby Drop in 2008 overkocht.
Bobby Drop was geen attractie met een lange rit. Na de lift volgde een bocht, een helix en een lange drop alvorens je in het waterbassin tot stilstand kwam. Ondanks dat Van Egdom geen succes had met de attractie, kreeg Bobbejaanland zelf wel de prijs voor 'uitmuntendheid in de ontwikkeling voor nieuwe attracties'.
Whitewater Attractions/Hopkins Rides - River Raft Ride
Whitewater is, net als Van Egdom, voornamelijk een bedrijf dat glijbanen bouwt voor zwembaden. Maar ook zei waagden zich in 1999 voor het eerst aan een grote Spinning Raft, namelijk L'Oxygenarium in Parc Asterix. Deze variant in het Franse pretpark lijkt op de versie van Van Egdom, maar is een heel stuk groter qua baanlengte dan Bobby Drop, en ook de capaciteit ligt hoger. Anders dan Van Egdom had Whitewater Attractions een redelijk succes met het type. In Europa zijn ook Storm Surge in Thorpe Park (overgeplaatst van een Amerikaans park) en Rio Dorado in Hansa Park van hun hand. Deze laatste onderscheidt zich met zijn meeste soortgenoten door na de drop nog een parcours te doorgaan dat veel wegheeft van een klassieke rapid river, met onder meer een golfslagbad.
Tegenwoordig worden de Spinning Rafts van Whitewater Attractions verkocht door Hopkins Rides, bekend van onder andere Menhir Express (Parc Asterix) en Tidal Wave (Thorpe Park). In 2001 kreeg L'oxygenarium de 'Thea Award' voor 'Attractieontwikkeling met een beperkt budget'.
Reverchon - Spinning Raft
Deze Franse attractiebouwer is voornamelijk actief op het vlak van kermisattracties. Nog voor het Duitse Maurer Söhne kregen zij voet aan de grond met de kermisversie van de Spinning Coaster, de Spinning Wild Mouse, die je over heel de wereld terugvindt. Ook van de Spinning Raft maakten ze een kermismodel.
Al in 2000 kon je deze kleinere, compactere versie van het attractietype uittesten. Behalve de grootte is er nog een duidelijk verschil in de versie van Reverchon, en het was een ontwikkeling die alle toekomstige bouwers van het attractietype zouden volgen: de boten op dit type zijn niet meer zo beweeglijk als de originele versies van Whitewater en Van Egdom. Op de rubberen band die drijft op het water, zijn verharde zitjes met rugleuning, die veel weg hebben van verkleinde bootjes van de klassieke Rapid River. Deze aanpassing was noodzakelijk om het type compacter te maken.
Ondertussen is deze variant niet alleen populair op de kermissen, maar zijn ook pretparken iets gaan zien in de kleine versie van de Spinning Raft. Onder meer Lightwater Valley in het Verenigd Koninkrijk plaatste deze attractie.
Zoals het wel vaker gebeurt, kopieerden enkele constructeurs deze attractie om ze zelf te verkopen. De – eveneens - Franse constructeur Soquet en het Italiaanse Fabbri kwamen op de markt met respectievelijk de 'Rivière Rapide' en de 'River Rapids', die verdacht veel weghebben van Reverchon's Spinning Raft.
ABC Engineering - (Rapid River) Splash
ABC Engenieering is een redelijk onbekend Zwitsers bedrijf, dat echter wel een redelijk aantal interessante ontwikkelingen heeft gemaakt op het gebied van het attractietype. Ze combineerden de boten en smalle vaargeul van de kermisvariant met de lange en uitgestrekte lay-out van de oorspronkelijke varianten, en beantwoordden de wensen van elk park afzonderlijk om van elke attractie een uniek exemplaar te maken. Ook durven ze al eens van materiaal te wisselen en een speciaal liftsysteem op de attractie te installeren. Zo hebben zowel de RiverSplash in Steinwasen Park (DE) als de Wildalpenbahn in Wiener Prater een draaiende toren om de bootjes omhoog te heisen, en werkt Lost World in Erse Park (DE) met een liftplateau dat de bootjes recht houdt terwijl ze omhoog gaan. Maar er zijn ook exemplaren met klassieke takelsystemen, zoals Wildwasser Rafting in Bayern Park en Fluch des Teutates in Freizeitpark Plohn.
Zamperla - Hydro Lift
Zoals de naam al weggeeft, is het kenmerk van deze recente variant van het Italiaanse Zamperla, dat voornamelijk bekend staat om zijn Disko'Coasters en kinderachtbanen, het liftsysteem. Bij deze versie worden de kleine bootjes met een verticale lift tot het hoogste punt gebracht. Het parcours is steeds erg compact, maar oogt dankzij de vaak aanwezige thematisering niet zo kermisachtig als de variant van Reverchon.
De 'Speciallekes'
Behalve de varianten van de genoemde constructeurs, zijn er in Europa nog 2 buitenbeentjes van het attractietype te vinden die zeker ook vermeld moeten worden.
Het eerste buitenbeentje is de Pixie River in Rainbow Magicland in Italië. Deze attractie is geconstrueerd door het Italiaanse SBF Visa en heeft veel weg van een grondig verkleinde versie van Reverchon's Kermismodel. Deze attractie kreeg op de 'European Waterrides Database' dan ook de titel van 'Mini Spinning Raft'.
Het tweede is interessanter: in het kleine Duitse parkje Churpfalzpark staat High-Speed-Rafting, een attractie die ontwikkeld is door het park zelf en dus bekend staat als een "eigenbouw"-attractie. Deze attractie uit 2003 doet qua stijl eerder denken aan de eerdere exemplaren met grote banden als boten.
Besluit
De Spinning Raft heeft vanaf zijn ontstaan in 1999 tot nu een duidelijke evolutie gekend. Waar eerst de grotere parken een exemplaar aankochten, kwam er geleidelijk aan een grote keuze in kleinere modellen. Kleinere parken met de ambitie om te groeien hebben ervoor gezorgd dat de Spinning Raft een populaire aankoop is geworden.
Heeft u in dit artikel een fout gevonden of heeft u meer informatie die we kunnen gebruiken? Laat het zeker weten via volgend mailadres: Ignace@pretparken.be. Wat is jouw favoriete Spinning Raft? Laat het zeker weten op ons forum.
Tekst: ©2014 - Ignace Woinin - Pretparken.be
Bronnen: ©Hopkins Rides, ©Van Egdom, ©Wikipedia, ©nl.Ewrdb, ©BJLnostalgie, ©Soquet, ©Reverchon, ©Zamperla
Foto's: ©2005 - Peter van Genechten, ©2011 - Juan Martinez - Pretparken.be, ©2013 - Bob Van Dyck - Pretparken.be, ©2004 - Ignace Woinin - Pretparken.be, ©2013 - Kris Peeters - Pretparken.be, ©2014 - Zamperla, ©2014 - Churpfalzpark