Auteur: Juan Martínez - Gepubliceerd: 23 Aug 16, 11:35
Share

Niets leuker dan op een warme zomerdag een verfrissende waterattractie in een pretpark doen. Maar gisteren, op 22 augustus, kregen enkele bezoekers van de waterattractie Bengal Rapid River in Bellewaerde een beetje extra avontuur wanneer twee bootjes vast kwamen te zitten op het parcours en de attractie geëvacueerd moest worden. Eén bootje kwam daarbij in een hachelijke positie te zitten. Marketingmanager Kristof Louagie vertelt ons wat er juist gebeurd is en hoe het park zulk incident afhandelt.

Bengal Rapid River is een populaire waterattractie waarbij bezoekers in een ronde boot een wildwaterparcours afleggen. Er zijn verschillende bouwers van dit type attractie en de variant in het Ieperse pret- en dierenpark komt uit de stal van Vekoma. Deze variant onderscheidt zich doordat de boten vier aparte compartimenten hebben waarin telkens twee bezoekers kunnen plaatsnemen en waardoor je meer het gevoel krijgt van op een vlot het parcours af te leggen.

"Gisterennamiddag liep het even mis toen twee boten na ongeveer driekwart van het parcours afgelegd te hebben, vastliepen in de laatste bocht voor de tunnel die leidt naar de transportband van het station", aldus marketingmanager Kristof Louagie. "Doordat twee boten geklemd zaten, kwamen alle andere boten die inmiddels vertrokken waren mee in die wachtrij. De operator merkte het probleem meteen op, waarop de noodstop werd ingedrukt. Hierdoor loopt het water uit de baan zodat alle boten stil en stabiel komen te liggen en er veilig tot evacuatie overgegaan kan worden. Het vreemde beeld op de foto is dus het gevolg van deze procedure. Er waren geen passagiers in het hellende compartiment op het moment dat het begon te hellen door het dalen van het water. Na hooguit 45 minuten kon de attractie gewoon opnieuw opengaan voor onze bezoekers."

In andere rapid rivers zoals Radja River in Walibi Belgium en Piraña in Efteling kunnen twee boten elkaar perfect voorbijsteken op bepaalde delen van het parcours en kan het dus geen kwaad dat twee boten elkaar onderweg tegenkomen. In Bellewaerde is dit echter niet het geval. Zoals aangehaald gaat het om andere boten en een ander type baan. "Bij Bengal Rapid River is het niet de bedoeling dat twee boten elkaar tegenkomen of voorbijsteken. Het is dus van belang dat de operator voldoende tijd laat tussen het vetrek van twee boten. Echter, niet elke boot zit altijd vol en ook de samenstelling ervan, volwassen versus kinderen, maakt dat elke boot een ander gewicht heeft, wat de snelheid beïnvloedt waarmee een boot het parcours aflegt. Daardoor kan het dus gebeuren dat een boot een andere inhaalt en in uitzonderlijke gevallen leidt tot een blokkade."

Tekst: © Juan Martínez - Pretparken.be // Foto: © Mies Einherjer // Bron: Bellewaerde