Auteur: Yelle Kleykens - Gepubliceerd: 27 Maa 17, 00:13
Share

Sinds het voorbije weekend, op 25 maart 2016, is België weer een themapark rijker: Comics Station opende officieel zijn deuren voor pers en genodigden. Ongeveer drie jaar geleden startte dit unieke project van de drie initiatiefnemers Wim Hubrechtsen, Jeroen Jespers en Mark Kiekens. Ze glunderden dan ook toen ze op de rode knop mochten drukken om het park te openen en het te mogen laten ontdekken door de bezoekers. Ook Pretparken.be was erbij en laat jullie graag meegenieten van deze avond.

Waar vroeger een grote lege hal was in het mooiste station ter wereld, Antwerpen Centraal, is in de voorbije maanden een enorm bouwwerk verrezen. In de anders lege en vrij dode hal klinkt nu leuke muziek en is ’s avonds alles mooi uitgelicht met led-spots. Aan de zijkant van Comics Station is ook een grote souvenirshop gebouwd die langs de volledige breedte inkijkbaar is door de glazen wand wat een erg mooi zicht is. Wat verder, aan ingang ‘Kievit’ van het station bevindt zich de hoofdingang van Comics Station waar je door poortjes moet gaan en vervolgens een lange roltrap naar beneden neemt om zo het park te betreden.

Daar wachtte ons de rode loper op en enkele stripfiguren zoals Suske en Wiske en Smurfin om mee op de foto te gaan. Na een hapje en een drankje mochten de bezoekers om 20u afdalen naar het laagste niveau van Comics Station waar het officiële openingsmoment zou plaatsvinden. Na een korte speech van CEO en mede-initiatiefnemer ‘Wim Hubrechtsen’, de eerste schepen van Antwerpen ‘Koen Kennis’, de marketing- en salesdirecteur van de NMBS ‘Bart De Groote’ en de CEO van mede-investeerder uitgeverij WPG ‘Jeroen Overstijns’ brak dan het officiële moment aan. De voorgenoemde personen en ook de andere initiatiefnemers, Jeroen Jespers en Mark Kiekens, en prins Laurent werden op het podium geroepen om zes rode knoppen in te drukken waarop het park geïnaugureerd werd. Na deze plechtigheid mocht iedereen het park gaan verkennen of genieten van het lekkere warme buffet dat werd aangeboden.

Op het laagste niveau, level D, vind je drie van de in totaal zes stripfiguren dat het park aanbiedt terug: de Kiekeboes, Urbanus en Jommeke. Bij de Kiekeboes is er onder andere een vrijevaltoren van tien meter hoog te vinden, gebouwd door Moser Rides. De attractie is in een volledig donkere hal gebouwd, vergelijkbaar met Mystery Castle in Phantasialand. Nadat je plaatsgenomen hebt in de gondel van tien personen breed, word je langzaam opgetild tot halfweg de hoogte van de attractie. Daar wordt een scene geprojecteerd waarin de Kiekeboes te zien zijn om vervolgens helemaal naar boven gebracht te worden, naar de zolder van de familie. Daar wacht eveneens een projectie gevolgd door een drop in het donker. Verder zijn er in de Kiekeboe-zone nog activiteiten te vinden zoals een groot touchscreenscherm waar je Fanny naar jouw wensen kan aankleden in de Trendy Fashion Store.

Verderop vind je Urbanus en consorten. Hier is er een custom funhouse gebouwd waar je door het huis van Urbanus en de omgeving daarrond wandelt en er de nodige ‘traps’ zijn zoals een draaiende ton. Daarnaast kan je er ook een klassiek spelletje ‘Klop de mol’ spelen of je hand in verschillende vuilniszakken steken en raden wat erin zit door eraan te voelen. Wanneer je verder wandelt kom je uit bij Jommeke waar je op avontuur kan en op een lange klimmuur kan klimmen of van de ene boomstam naar de andere springen. Maar pas op: de ene kan al eens steviger in de grond staat dan de andere, hou jij je evenwicht? Tot slot is er op dit niveau nog een laatste leuke attractie te vinden: de Vliegende bollen van professor Gobelijn. Dit zijn een soort van botsauto’s vergelijkbaar met die in Kinderland in Bobbejaanland. Je hebt twee hendels waarmee je naar links of rechts kan sturen of gewoon voor- of achteruit gaan. Tip: als je de hendels in tegengestelde richting houdt, dan spin je enorm snel rondom je eigen as wat voor hilariteit en fun zorgt!

Na al veel plezier op deze verdieping te hebben beleefd, gaan we een etage hoger naar level C waar Suske en Wiske, Lucky Luke en de Smurfen hun eigen zone hebben. In de Suske en Wiske-zone kan je de Teletijdmachine van professor Barabas vinden. Na een mooi gethematiseerde wachtrij kom je aan in de controlekamer van de Teletijdmachine. Daar vertelt Barabas via een videoboodschap dat Suske en Wiske naar een andere tijd zijn geflitst, maar de professor weet niet naar waar en vindt ze niet meer. Het is aan jou om ze terug te vinden aan de hand van tijdssymbolen die je moet zoeken in de doorloopattractie.

Na dit introductiefilmpje moet je in groepjes van vijf in de teletijdmachine plaatsnemen waarin je wordt weggeflitst naar een andere tijd. Wanneer de deur opengaat, kom je uit in een grote Egyptische tempel waar er honderden tegels met hiërogliefen tegen de muren plakken. Deze tegels lichten om beurt willekeurig op en je moet er zoveel mogelijk proberen aantikken binnen een bepaalde tijd. Op die manier verzamel je punten en aan het einde van het spel krijg je enkele symbolen te zien die je moet onthouden om aan het einde Suske en Wiske te redden. Na afloop van dit eerste spel moet je verder wandelen naar de volgende ruimte waar rook hangt en verschillende laserstralen oplichten die je zo snel mogelijk moet verbreken. Ook hier krijg je op het einde weer enkele symbolen te zien die je moet onthouden. Ten slotte kom je in de derde en laatste ruimte uit waar je op een scherm met een draaiwielen je symbolen aan professor Barabas moet geven zodat hij Suske en Wiske terug kan halen. Wanneer je buitenloopt kan je zien wat de beste score van de dag was en kan je nog enkele spelletjes spelen op een van de touchscreenschermen.

Naast Suske en Wiske is Lucky Luke op deze etage gehuisvest. Er is een uiterst gezellige saloon met een bar en verschillende tafeltjes. Aan de bar staan vier krukken en achter de bar staat een projectiescherm met een barman. Wanneer je op de krukken gaat zitten kan je het interactieve spel starten: je racet samen met drie vrienden op een paard en zelfs de barkrukken bewegen mee zodat het voelt alsof je op een paard zit. Verder in de saloon staan er enkele tafeltjes met telkens vier schermen in verwerkt waarop je drie verschillende spelletjes kan spelen zoals OXO of Memory. Ofals dat nog niet genoeg is, heeft Lucky Luke ook nog een shooterattractie voor je in petto. Hier neem je het op tegen de Daltons die een trein proberen te overvallen. Een ander spelletje is een kronkelende ijzerdraad waarbij je met een lus van het ene uiteinde naar het andere moet gaan zonder de ijzerdraad te raken. Iets verderop is er ten slotte het Comics Theater te vinden: een ruime 4D-cinema met 120 zitplaatsen. Momenteel speelt daar de Lucky Luke-film “The Good, the bad and a Horse”.

Als laatste figuur op level C en tevens in Comics Station kan je er de Smurfen vinden. Deze kleine blauwe vrienden hebben in Comics Station een heuse darkride (van Gosetto en Alterface, deze laatste onder andere bekend van de interactiviteit bij Maus au Chocolat in Phantasialand) gekregen. Ook hier is de wachtrij weer mooi aangekleed en erg sfeervol verlicht met lampionnetjes: je loopt door de paddenstoelen van de Smurfen, door hoog gras en komt ook voorbij Smurfin. Uiteindelijk kom je aan in het instapstation waar de operator je een toverstaf geeft en je in de gondel stapt met één rij van vier personen. Dit bevordert het in- en uitstappen en bovendien heb je niets of niemand in de weg dat je zicht zou kunnen belemmeren. Wanneer de beugel gesloten is, beweeg je zijdelings verder naar één van de vier scenes die je zal tegenkomen. Elke scene heeft een groot projectiescherm waar je met je toverstaf interactief zal kunnen deelnemen aan de attractie door animaties toe te voegen. Zo kan je de Smurfen helpen bessen te plukken, ze tegen Gargamel beschermen of in de eindscene vuurwerk afsteken.

Naast deze gethematiseerde attracties zijn er ook enkele niet-gethematiseerde attracties doorheen het park te vinden. Zo kan je op verdieping C van één van de drie leuke glijbanen van Comics Station gaan: de Double Twist. Dit is een dubbele familieglijbaan van 5,5 meter hoog waarbij je tegen je vriend of vriendin kan racen om als eerste beneden aan te komen. Let op: je kan nogal snel gaan en bijzonder ver vliegen als je beneden aankomt!

Op level B kunnen de iets grotere durfallen terecht voor de Maxi Twister, de tweede glijbaan met een hoogte van twaalf meter. Na een bocht, een recht stuk en terug een lange spiraal sta je alweer helemaal beneden op niveau D. Maar er is meer te vinden op verdieping B, namelijk een gigantische softplay van vijftien meter hoog die zich doorheen het park kronkelt, zelfs over de roltrappen heen. Ook de volwassenen kunnen zich in deze Comics Play uitleven, want er is een speciale route ontworpen die ook voor hun toegankelijk is waardoor je tot het topje van de speeltuin kan klimmen.

Niet op dit level, maar wel de ingang van de wachtrij ervan, is die van de Mega Twister. Dit is een van de paradepaardjes van het park: de hoogste indoor glijbaan ter wereld die vorige week nog werd ingegleden. De Mega Twister is maar liefst 22,5 meter hoog en 51 meter lang. Na een twaalftal seconden sta je alweer beneden op level D. Leuke toevoegingen aan de glijbaan (ook aan de Maxi Twister) zijn de kleine raampjes in de buis en de lange rechte doorzichtige stukken waar je voorbij glijdt. Voor deze grootste glijbaan moet je wel minimum zes jaar zijn.

Tot slot heb je ook nog level A waar het restaurant ‘Comics Kitchen’ en de shop zich bevinden. Je kan zowel binnen zitten in het restaurant als op het terras in de ‘openlucht’. Dit gedeelte zal bovendien vrij toegankelijk zijn voor iedereen, ook buiten de openingsuren van het park. Bovendien mag je voorlopig ter promotie bij aankoop van een kindermenu drie uur in de softplay spelen (ook als het park gesloten is) voor de totaalprijs van €12,5 (kindermaaltijd is normaal €8). Later zal je voor drie uur toegang tot de Comics Play €10 moeten betalen of €8 voor twee glijbaanbeurten en een drankje. Toegang tot het park kost online €19,5 of ter plaatse aan de kassa’s €21,5.

Tot 23u mochten we al deze zones verkennen en al snel bleek dat die 2,5 uur enorm krap was. Als je echt alles wilt verkennen in Comics Station (want er zijn ook verborgen doorkruipgangetjes) en de attracties meer dan één keer wilt doen, ben je makkelijk een viertal uren zoet in dit thema- en belevingspark. Bovendien heeft het park nog twee geheime zones achter de hand waar ze in de toekomst nog zullen kunnen uitbreiden.

Is Comics Station de moeite waard om eens langs te gaan met de hele familie? Jazeker! Kinderen en de mama’s en papa’s zullen hier uren speelplezier beleven met de verschillende attracties, interactieve spelletjes en natuurlijk de grote softplay. Goed voor in totaal meer dan zestig activiteiten. Is Comics Station de moeite waard om eens langs te gaan als volwassene? Ook hierop een ja: het park heeft naast de vele spelletjes ook toppers als de Vliegende bollen, de Freefall, de Teletijdmachine met een hoog fungehalte en natuurlijk de Mega Twister. Daarnaast is het altijd leuk om je favoriete striphelden, al dan niet uit je jeugd, eens tot leven zien te komen in een park vol attracties en doe-activiteiten.

Toegegeven: tijdens ons bezoek waren er wel hier en daar nog enkele mankementjes of onafgewerkte hoekjes, maar het park heeft nog een tweetal weken voor de publieke opening om alles tiptop in orde te krijgen en we zijn ervan overtuigd dat het er dan nog schitterender uit zal zien dan het nu al was. We wensen Comics Station en het ganse team erachter heel veel succes met hun nieuwe park!

» Zelf het spliksplinternieuwe park beleven? Vanaf deze paasvakantie op negen april kan je Comics Station helemaal komen ontdekken. Info, openingsuren en tickets vind je op www.comicsstation.be.

» Wil je het verhaal achter Comics Station te weten komen? Abonneer je dan zeker op Brakesection Magazine, want in het eerste nummer in april verschijnt er een exclusief interview met Wim Hubrechtsen met heel wat interessante weetjes.

Tekst: © Yelle Kleykens - Pretparken.be // Foto's: © Yelle Kleykens en Ignace Woinin - Pretparken.be,  ATV