Auteur: Juan Martínez - Gepubliceerd: 26 Mei 18, 21:09
Share

Zaterdag 26 mei 2018 zal de geschiedenis ingaan als één van de zwartste dagen van Europa-Park. In de vooravond brak een brand uit in het park die uiteindelijk darkride Piraten in Batavia en een groot deel van het Scandinavisch dorp in as legde! Ondanks de enorme brand zouden volgens officiële berichten er geen gewonden gevallen zijn.

Al snel werd heel het Scandinavisch gebied van het park ontruimd. De reddingswerkers hebben hun focus vooral gelegd op het voorkomen van het verspreiden van het vuur. Naast Fjord Rafting is ook de nabijgelegen supersplash "Atlantica" stil gelegd. Vermoedelijk om bluswater aan de vijver van de attractie te kunnen onttrekken.

De familie Mack laat weten dat ze dankbaar zijn aan allen die geholpen hebben om verdere schade aan hun levenswerk te voorkomen. De Attractie "Piraten von Batavia" alsook het gehele Noorse gedeelte zijn echter verwoest. Of hiermee ook de originele Noorse staafkerk, die iets verder van het pand af staat, ook bedoeld wordt, is momenteel nog niet bekend.

Voor fans is het algemeen bekend hoe ontzettend veilig een pretparkattractie normaalgesproken is. Toch was er binnen de community een opgeluchte zucht te vernemen toen het officiële woord naar buiten kwam dat er geen slachtoffers onder de bezoekers gevallen zijn. 

Europa-Park is al enkele jaren hard aan het werk om het park te verbeteren. Zo is er theming toegevoegd aan Fjord Rafting, is het kindergebied in een Iers kleedje gestoken en wordt er momenteel aan EuroSat gewerkt om het Franse gebied een betere Franse uitstraling te geven. Het park had al aangekondigd na het project in Frankrijk aan de slag te gaan met een nieuw themagebied waar ook een grote nieuwe achtbaan zou ontstaan. Of deze plannen nu door deze brand worden uitgesteld is nog niet bekend. Het zou nochthans begrijpelijk zijn als eerst het ontstane gat in het park gesloten zou worden. 

UPDATE 22u40

Niet alleen de attractie "Piraten in Batavia" maar ook het volledige Scandinavische dorp is volledig verwoest, inclusief de HC Anderson tentoonstelling en alle horecapunten. De brand is wel al onder controle en er is gelukkig geen schade aan andere themagebieden. Pers werd omstreeks 22u toegelaten tot het Nederlandse deel, alwaar de brandweer nog druk aan het nablussen is. 200 à 250 brandweerlieden en 150 reddingsdiensten van diverse corpsen werken aan de klus. De grootste uitdaging was om voldoende bluswater te vinden. De brandweer heeft hiervoor een speciaal systeem dat voldoende water kan leveren, dat onder andere uit Freiburg kwam.

Het parkmanagement is wel voornemens om Europa-Park morgen weer gewoon te openen voor publiek.

UPDATE 27/05 9u00

De brand is afgelopen nacht volledig onder controle gebracht en de brandweerdiensten hebben het park vrijgegeven om vandaag opnieuw te openen. De attracties Piraten in Batavia, Koffiekopjes en Fjord Rafting zijn buiten bedrijf. Ook de attracties Dschungel-Flossfahrt, Monorail en Panorma Bahn zijn vandaag gesloten. De uitzending van het populaire tv-programma "Immer wieder Sonntags", dat gehost wordt door en in Europa-Park kan gewoon doorgaan.

Tekst: André Bormans & Juan Martínez - Pretparken.be // Foto's: © Eftelflags, Google, @Sihe_twit // Bron: Coasteractus, Eftelflags, Europa-Park