Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 16 Aug 18, 15:14
Share

Tivoli Gardens bestaat dit jaar 175 jaar. Het beroemde Deense park vierde deze verjaardag met de opening van jubileumattractie 'Tik Tak'. De oude breakdance-attractie 'Snurretoppen' die hiervoor plaats moest ruimen krijgt hiermee een stijlvolle en waardige opvolger.

Tivoli Gardens presenteert 'Tik Tak' als jubileumattractie voor haar 175-jarig bestaan. De attractie werd gebouwd door de Nederlandse attractiefabrikant Mondial en is van het type Shake R5. In mensentaal betekent dat een 'breakdance'-molen, waarvan de karretjes volledig om hun as kunnen draaien met als bijkomend geintje dat ze ook voorwaarts of achterwaarts overkop kunnen draaien. De attractie heeft een niet onaardige theoretische capaciteit van 750 personen per uur.

Zoals het een stijlbewust pretpark als Tivoli Gardens betaamt werd ook deze attractie volledig binnenshuis ontworpen. Het thema is gelijkaardig aan dat van nabijgelegen attracties Himmelskibet en Aquila. Het is geënt op het thema reizen dat naargelang de attractie vertaald wordt als reizen in de wereld, in de ruimte of in de tijd. Wanneer bezoekers Tik Tak betreden, komen ze terecht in een gigantische horloge vol radertjes en steam-punk-achtige mechaniek, klaar voor een reis door de tijd. Tijdens deze tijdreis zullen bezoekers veilig vastgezet door de tijd glijden. Het belooft duizelingwekkend te worden wanneer de grote klok in de plafondconstructie van de molen in beweging komt. Zowel horizontaal als verticaal beginnen de karretjes dan om hun eigen as te spinnen terwijl de molen op maximale snelheid komt. Daarbij kunnen de inwerkende krachten oplopen tot maar liefst 4G.

Snurretoppen
De attractie vervangt Snurretoppen: een breakdance van de Duitse fabrikant Huss, die op dezelfde plaats stond. Deze attractie was een echte publiekslieveling die sinds zijn opening in 1988 maar liefst 14 miljoen bezoekers heeft mogen verwelkomen. Net voor de millenniumwissel kreeg de attractie nog een revamp. Op 31 december 2017 gaf de oude attractie nog een laatste rit weg aan 2717 bezoekers alvorens regelrecht naar de attractiehemel op te stijgen. Passagiers voor de vervanger moeten 10cm groter zijn dan de oorspronkelijke 1m30 die Snurretoppen vereiste.

Over Tivoli Gardens
Tivoli Gardens is genoemd naar de Jardins de Tivoli, een opeenvolgende reeks van 3 amusementsparken in Parijs die bestonden in de periode 1795-1842, en die op hun beurt genoemd waren naar de beroemde tuinen vol watervallen van de Villa D'Este in het plaatsje Tivoli bij Rome in Italië. Op 15 augustus 1843 werd de Deense tuin opgericht door Georg Cartensen met toestemming van de Deense koning. Niemand minder dan Walt Disney deed begin de jaren '50 ideeën op in het park voor zijn eigen themapark Disneyland. Vandaag de dag is Tivoli uitgegroeid tot de populairste Deense toeristische attractie met in 2017 maar liefst 4,6 miljoen bezoekers. Tivoli Gardens biedt naast smaakvol vormgegeven attracties ook live muziek en balletvoorstellingen, zowel op openluchtpodia als in de verschillende theaters van het park. Ook de architectuur en de tuinen zelf zijn uiteraard de moeite. Tivoli Gardens kent, respecteert en viert haar rijke geschiedenis. Ook voor gezellig tafelen kan je in Tivoli Gardens terecht: het park heeft maar liefst 23 restaurants, 14 afhaalkraampjes, 5 bars en 2 café's. In 2016 realiseerde Tivoli gardens een winst van 96,3 milioen Deense kronen (12,9 miljoen euro).

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's: © Tivoli Gardens // Bron: Tivoli Gardens