Auteur: Jan Van Nespen - Gepubliceerd: 13 Sep 18, 20:41
Share

Woensdag 12 september was het eindelijk zover... Moulin Rouge-danseressen openden samen met de familie Mack op feestelijke wijze de nieuwe Eurosat CanCan Coaster in Europa-Park! Pretparken.be mocht dit heugelijke event bijwonen en geeft je een impressie van het verloop ervan.

Het was een speciale dag gisteren voor de familie Mack, aangezien de achtbaan Eurosat na een 10 maanden durende transformatie opnieuw opende voor de pers en VIP's. Eurosat was bij haar oorspronkelijke opening in 1989 de eerste "grote" achtbaan van het park en werd nog ontworpen door wijlen "grootvader" Franz Mack. In de afgelopen maanden werden de sporen van de baan volledig vervangen en werd het geheel in een nieuw kleedje gestoken: waar Eurosat een ruimtethema had wat niet per sé heel erg Frans was, straalt de achtbaan nu een onmiskenbaar Frans imago uit, en meerbepaald dat van het romantische Parijs uit de jaren 1920. 

Parijs Anno '20

Bij aankomst worden we meteen verwelkomd door een Franse draaiorgelspelende dwerg en enkele jongleurs. De persconferentiezaal wordt vervolgens getransformeerd tot de Moulin Rouge wanneer plots een twintigtal danseressen van dit legendarische theater in Parijs de zaal binnenstormen, druk met hun rokken zwaaiend en joelend de zaal inpalmend. De sfeer zat er meteen goed in en er volgen interviews met de 4 belangrijkste leden van de familie Mack en ook met de directeur van de Moulin Rouge, Jean-Jacques Clerico. 

Na de persconferentie worden we door Madame Freudenreich (zie hieronder) in groep naar het Frans themabereik geloodsd waar dan de echte opening plaatsvindt. Na het doorknippen van het blauw-wit-rood lint met gouden scharen en een knallend "lintjesvuurwerk" volgt nog een gebed door een priester ter inwijding van de attractie - jawel! - en daarij besprenkelt hij niet alleen de attractie maar ook de Moulin Rouge-danseressen en menig journalist met wijwater. 

Eurosat Can Can Coaster

Eindelijk is het zover en mogen de genodigden de attractie betreden. De geweldig sfeervolle wachtrij valt meteen op. Zo kom je ondermeer een replica van de toorts van het vrijheidsbeeld tegen, wat zoals velen wellicht weten een Franse creatie was die als cadeau aan de VS gegeven is. Verder zitten er ook enkele subtiele verwijzingen in naar de vroegere Eurosat, ondermeer halfverborgen objecten zoals de typische astronaut/robot die je zag bij Eurosat. Het idee achter de wachtrij is eigenlijk dat je langs de artiesteningang binnenkomt in de Moulin Rouge. Je loopt dan ook langs een kleedkamer en een aantal backstage-deuren, van waarachter verschillende geluiden klinken. Heel leuk gedaan. Ook het station zelf ziet er nu heel vrolijk uit en is echt in Parijse CanCan-stijl uitgewerkt, alsook de rode trein.

De rit zelf dan - Opgelet, hieronder enkele spoilers!

De rit zelf is qua layout niet of bijna niet gewijzigd ten opzichte van Eurosat 1.0. Toch maakt het thema en ook de nieuwe techniek dat het een hele andere ervaring is geworden, die tegelijkertijd toch ook respect toont voor haar voorganger - een wens van de familie Mack. Zo hoor je tijdens de lifthill (de typische Mack-caroussel waar je enkele minuten langs naar boven draait tot in de nok van de bol) nog steeds het bekende Eurosat-thema, zij het nu wel in een eerder symfonische versie in plaats van met de pompende technobeats: leuk gevonden! De lifthill is trouwens leuk gethematiseerd als een skyline van Parijs met daarbovenop een enorme Eiffeltorenachtige constructie.

Waneer je helemaal boven aan het topje van de Eiffeltoren bent gekomen, stort je de dieperik in. De baan heeft gloednieuwe state-of-the-art track gekregen en voelt enorm zacht en soepel aan en is qua gevoel nu eerder te vergelijken met pakweg de Pegasus uit Europa-Park of Vogelrok uit de Efteling. Het is dus een heel andere ervaring geworden. Onderweg kom je nog een aantal beroemde Parijse monumenten tegen die kort opgelicht worden. Helaas zijn het wel tweedimensionale eerder cartooneske versies. Dat is enerzijds jammer - zeker omdat de wachtrij wél erg mooi en met echte 3D-objecten is gedecoreerd, maar anderzijds kan je ze ook zien als theatrale decorstukken uit de Moulin Rouge, wat dan weer goed aansluit bij het thema. De treinen hebben ook onboard-muziek met daarin de typische deuntjes van de French Can Can. Nabij het einde van de rit race je zelfs onder de benen door van een aantal CanCan-danseressen! Groot applaus bij het opnieuw binnenrijden van het station: Europa-Park heeft hiermee ongetwijfeld opnieuw een topper in huis waar enkele nieuwe generaties bezoekers van zullen kunnen genieten.

Valerian Coastiality

Een ander uniek element aan deze achtbaan is dat er nog een tweede station is gebouwd aan de achterzijde van de bol, vlak tegenover het gebouw van Silverstar, waar een aparte trein stopt die via een wisselsysteem ook op Eurosat CanCanCoaster is aangesloten en die dient voor een andere achtbaanervaring waar Mack Rides gespecialiseerd in is: ééntje met Virtual Reality. Valerian Coastiality heet deze, en deze werd gebaseerd op de film Valerian van filmregisseur en auteur Luc Besson. Besson zelf was ook aanwezig op de persvoorstelling. Bijzonder was ook dat je niet alleen een bril krijgt maar een heuse helm met speakers en een VR-bril, die je reeds opgezet krijgt vooraleer je dit tweede station betreedt en waarmee je de andere passagiers ook in je virtuele wereld hun echte bewegingen ziet maken (sommigen veranderen wel van geslacht in de virtuele wereld). Erg handig is het allemaal niet want je moet dus op de tast door een achtbaanstation op zoek naar je plekje in de achtbaanttrein. Er komen dan een aantal pijlen op je scherm hoe je moet lopen maar het voelde heel vreemd aan. Nog af te wachten of deze versie ook een succes wordt.

Madame Freudenreich Curiosités

Door alle aandacht die naar de bevallige jongedames van de Moulin Rouge ging zouden we haast vergeten dat er ook nog een oudere dame van de partij was: Madame Freudenreich, een cakebakkende oma, leidde ons - met cake in de hand - naar de ingang van de vernieuwde Dino-darkride. Deze kreeg een frisse opknapbeurt en werd ontdaan van zijn wat griezelige/groezelige imago en is nu een vrolijke en grappige darkride geworden met vriendelijk ogende dino's die in de tuin en het huis van deze leuke oma wonen en er vooral veel taartjes eten en de boel op stelten zetten. Het ritsysteem - een zogenaamde 'omnimover', een rij draaiende karretjes die allemaal met elkaar verbonden zijn -  is hetzelfde gebleven, al zijn de bakjes ook wel vernieuwd. Deze rit zal zeker aanslaan bij de jongere bezoekers en kan zo weer een aantal jaren mee. Ook deze rit zit verwerkt in dezelfde bol als Eurosat Can Can Coaster en Valerian Coastiality.

Frankrijk 2.0

Het Franse themagebied in Europapark heeft met deze "3-in-1" renovatie/toevoeging een prachtige upgrade gekregen en voelt nu Franser aan dan ooit. De familie Mack liet nog weten dat zij dit vernieuwde gedeelte van Europapark als een nieuw symbool zien van de blijvende Frans-Duitse connectie en vriendschap en dat ze daar veel belang aan hechten in tijden waarin "Europa" aan populariteit inboet. Het park hoopt zo te kunnen bijdragen aan een positieve uitstraling van Europa, wat uiteraard ook mee aan de grondslag ligt van het concept van Europa-Park.

Tekst: © Jan Van Nespen - Pretparken.be // Foto's: © Jan Van Nespen - Pretparken.be