Auteur: Bert Van Staeyen - Gepubliceerd: 18 Jan 19, 10:30
Share

Komend najaar vindt de langverwachte opening van Rulantica plaats, de nieuwe waterwereld van Europa-Park. Samen met het museumhotel Krønasår, dat eind mei al opent, vormt het waterpark de grootste uitbreiding uit de geschiedenis van het Duitse pretpark. Eerder raakte al bekend dat de familie Mack voor de belangrijkste glijbanen bij ProSlide was gaan aankloppen. Nu weten we ook welke glijbaantypes zullen geleverd door de gerenommeerde Canadese fabrikant.

Het nieuwe waterpark zal bestaan uit acht verschillende themagebieden en in totaal zullen er 25 attracties zijn. De totale oppervlakte van het binnengedeelte bedraagt 32 600 m². Het gaat hierbij onder meer om een golfslagbad, een wildwaterbaan, een lazy river en zelfs een VR-attractie. Ook zullen er 17 glijbanen te ontdekken zijn, waarvan de meest in het oogspringende afkomstig zijn uit de fabriek van ProSlide.

Vinterhal

De eerste glijbaan wordt van het type Mammoth. Dit model wordt een mega-raftglijbaan genoemd, omdat je op een brede goot glijdt in grote ronde vlotten. ProSlide biedt dit type aan in een versie voor vier, vijf of zes personen. Je zit met je gezicht naar elkaar toe, zodat je je kunt vermaken met de blikken van angst of verbazing die je groep maakt als er plots een spannende bocht of onverwachte afdaling verschijnt.

Deze attractie zal zich bevinden in het ijzige themagebied Vinterhal. De glijbaan wordt aangekleed als een deel van het lichaam van de ingevroren zeeslang Svalgur, waarvan het skelet te bewonderen zal zijn in de lobby van het hotel Krønasår. Dit zeemonster speelt een belangrijke rol in het achtergrondverhaal dat de fictieve avonturiersclub Adventure Club of Europe linkt aan de nieuwe uitbreiding.

Een andere glijbaan in Vinterhal zal van het type TornadoWave 60 zijn. Deze glijbaan wordt afgelegd in banden voor vier personen en heeft als belangrijkste kenmerk de bijna verticale wand die je opglijdt om na een moment van gewichtsloosheid terug naar beneden te storten. Een gelijkaardige glijbaan is sinds 2014 in het waterpark van het Zweedse Skara Sommarland te vinden onder de naam ‘Cobra’.

Uit de glijbaantoren in Vinterhal vertrekt verder nog een zogenaamde CannonBowl 40. Deze maakt gebruik van tweepersoonsbanden, waarop je achter elkaar moet plaatsnemen. Het bijzondere aan deze baan is het element dat op het einde zit: een trechter, die je via een korte uitglijbuis verlaat.

Rangnakor

De andere glijbanen die ProSlide zal leveren, zullen vertrekken vanuit de glijbaantoren in het gebied Rangnakor, de ‘stad op stelten', die volgens het achtergrondverhaal gesticht werd door de oorspronkelijke bewoners van Rulantica. Zij waren afkomstig uit het Noorden, waardoor hun bouwstijl wat op die van de Vikingen lijkt. Hier vinden we straks twee glijbanen die de fabrikant omschrijft als 'bloedstollende val-glijbanen’. Waarschijnlijk gaat het hier dus om twee glijbanen met een SkyBox: een cabine waarin je moet plaatsnemen waarna plots de vloer wegklapt. De Sky Drop in Plopsaqua De Panne is van hetzelfde type.

De laatste glijbanen afkomstig van de Canadezen worden ‘Dueling Pipeline’ genoemd. Telkens kunnen twee duo’s het op deze racerglijbanen met banden tegen elkaar opnemen om het parcours als snelste af te leggen. De glijbanen bestaan afwisselend uit delen die volledig gesloten zijn en halfopen delen, waarin je je voorsprong of achterstand ten opzichte van de tegenstander kunt inschatten.

Naast deze door ProSlide aangekondigde glijbanen zijn er straks dus nog tien andere glijbanen te beleven, waarvan de meeste op kinderen gericht zijn. Vermoedelijk moeten bezoekers nog tot 12 oktober geduld hebben voor ze het nieuwe waterpark kunnen ontdekken. Op die dag viert Europa-Parkeigenaar Roland Mack namelijk zijn zeventigste verjaardag en de geruchten gaan dat hij in Rulantica het perfecte verjaardagscadeau voor zichzelf ziet.

Tekst: © Bert Van Staeyen - Pretparken.be // Foto's: © Juan Martínez - Pretparken.be, © Yelle Kleykens - Pretparken.be, © Nick Van den Berge, © ProSlide, © Europa-Park