Auteur: Jan Van Nespen - Gepubliceerd: 12 Feb 19, 19:25
Share

Tijdens een rondleiding op de werf van Bellewaerde Aquapark op 12 februari 2019 werd aan de pers een eerste exclusieve blik gegund op het in opbouw zijnde splinternieuwe waterpretpark van Bellewaerde, dat op 1 juli 2019 officieel moet gaan openen. Bellewaerde investeert 17 miljoen euro in zijn Aquapark en wil met een aantal unieke glijbanen 200.000 bezoekers per jaar aantrekken.

Bellewaerde Aquapark wordt een groot waterpretpark dat zich vooral op families met kinderen wil gaan richten, geheel in overeenstemming met de doelgroep van het park. Het hele park is dan ook opgedeeld in 3 zones: een zone voor de allerkleinsten rond een aangespoeld scheepswrak, een zone rond een vliegend schip voor iets oudere kinderen, en een grote waterspeelplaats met familieglijbanen voor de hele familie.

Verder is er ook een wellnessgedeelte en een zeer robuuste glijbaantoren van 13m hoog, waar de 2 paradepaardjes van het waterpark van zullen vertrekken: 2 unieke glijbanen van de Duitse constructeur Wiegand. Doorheen het hele complex loopt de "Lazy River", een trage rivier waar je in kan zwemmen of op een oplaasband ronddrijven en waar je op verschillende plaatsen in- en uit kan stappen. Deze rivier zal ook verschillende special effects bevatten onderweg, zoals verschillende watereffecten, watergordijnen, jacuzzi's, een aquarium waar je langs glijdt en zelfs een zijkanaal met een klimmuur vanuit het water voor wie iets minder "lazy" wil zijn.

(Lees verder onder de foto's.)

In de grote hoofdhal zullen zich onder andere een viersporige familieglijbaan bevinden en een bodyslide voor de hele familie, en ook nog enkele kleinere glijbaantjes voor kinderen. Maar de echte toppers worden wellicht de Splash Clash en de Aquaventure, die Bellewaerde het liefst niet als glijbanen maar als echte water-attracties omschrijft. Het betreft twee wereldprimeurs van Duitse fabrikant Wiegand, bekend als constructeur van rodelbanen zoals de eveneens in Bellewaerde gelegen Dawson Duel.

In de Splash Clash wordt het concept van Dawson Duel, een race tegen je vrienden of familieleden, in het waterpark doorgezet. Zo zal je tegelijkertijd in 2 parallelle buisglijbanen kunnen vertrekken met een één- of tweepersoonsband en moet je trachten om zo snel mogelijk naar beneden te komen. De glijbaan van de band die aan kop ligt zal daarbij groen oplichten en die van de achtervolger rood. Bij het begin en aan het eind van de glijbanen komen beide buizen samen en zal je elkaar kunnen zien. Ook de glijtijden zullen worden opgenomen en zichtbaar zijn bij de uitgang van de glijbaan. 

De Aquaventure wordt zo mogelijk nog specialer: hierbij zal je met 3 of zelfs 4 personen een steile afdaling maken in een gigantische buis van 2,7m diameter, alvorens je op een gigantisch "blad" terechtkomt in de buitenlucht, waar je tegen hoge snelheid op zal rondzweven vooraleer je je traject verderzet en weer binnen terechtkomt. Dit wordt vast een hilarische ervaring.

De glijbanen waren tijdens het werfbezoek nog in opbouw maar werden reeds eerder uitvoerig getest in de fabrieken in Duitsland door 4 "VISsen" zoals Bellewaerde ze noemt:  Very Important Sliders, die elke attractie in het park aan een uitgebreide test zullen onderwerpen. Uiteraard zullen de attracties ook door TÜV gecontroleerd worden op hun veiligheid vooraleer ze voor het grote publiek openen. Ook zal je voor beide attracties je band niet zelf naar boven moeten transporteren maar zal dit gebeuren met een speciale steile lift die de banden van zowel Splash Clash als Aquaventure 13 meter hoger zal afleveren.

Het waterpretpark is momenteel in afwerkingsfase: zo is men onder andere bezig met de PUR-coating van de lazy river, het monteren van de binnenglijbanen en het vormgeven van de rotsen en de "natuurlijke" afwerking van het park. Ook komen er echte planten in het bad, met name en voornamelijk ficussen. Het semitransparante silhouet van ficusblaadjes vind je ook terug in de coating van de grote glijbanen, wat wellicht ook een mooi effect oplevert tijdens het glijden.

Bijzonder voor een waterpark is wel dat er geen zwem- of golfslagbad zal zijn: het is dus een park dat echt wel op spelen is georiënteerd. Je zal uiteraard wel kunnen zwemmen in de 1,2 à 1,5m diepe Lazy River. Er zijn verder ook nog toekomstige uitbreidingsmogelijkheden voorzien voor minstens één extra glijbaan in de glijbaantoren, en voor een eventuele wildwaterbaan aan de voorzijde van het park: locaties voor binnen- en buitenkomen en voor de nodige pompinstallaties voor deze nieuwe attracties werden reeds meegenomen in de plannen. Mogelijk wordt het park in de toekomst dus nog leuker!

Praktisch

Een toegangskaartje aan het waterpark zal 21 euro gaan kosten voor een volwassene en 0, 8 of 19 euro voor kinderen, afhankelijk van hun leeftijd en/of lichaamslengte (werd nog niet gespecifieerd). Er zullen ook gereduceerde combinatietarieven komen voor wie een bezoek aan Bellewaerde Aquapark wil combineren met een bezoek aan het moederpark, en combinatie-abonnementen. Bellewaerde Aquapark zal ook in de wintermaanden, wanneer Bellewaerde zelf gesloten is, open blijven op woensdagnamiddagen en in de weekends en tijdens de schoolvakanties. Het park is gelegen links van de huidige hoofdingang en achter Dawson Duel en Niagara vanuit het park gezien. Een deel van de parking A werd hiervoor opgeofferd. Parking C en de ingang Mexico zullen dus meer bezoekers gaan ontvangen in de toekomst en deze ingang wordt dan ook herbouwd en opgefrist deze winter.

Tekst en foto's: © Jan Van Nespen - Pretparken.be