Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 15 Maa 19, 11:19
Share

De Efteling boert goed. De 5 miljoen jaarlijkse bezoekers voor 2020 liepen reeds in 2017 door de deur met vaak gigantische wachtrijen tot gevolg. Dat is slechte reclame en tijd waarin bezoekers jammerlijk weinig met hun portemonnee doen. Het park trekt dan ook ten strijde tegen het wachtrijbeest.

Met groeiende bezoekersaantallen, liggen wachttijden die je spontaan platjes bezorgen op de loer. Dat drukt de pret bij een bezoek en bijgevolg wordt het park een pak minder efficiënt in bezoekers geld uit de zakken te kloppen. Ook de Efteling schijnt zich van dat probleem bewust. Het sprookjespark bij Kaatsheuvel kiest voor een mix van maatregelen.  

Quick fixes

Een gemakkelijke oplossing is het aanpassen van openingstijden naargelang de verwachtte drukte. Dat lost de piekdrukte van overdag uiteraard niet op, maar met meer tijd kan je eenvoudigweg meer monsterwachtrijen overwinnen.

In haar 65-jarig bestaan had de wereld vol wonderen voldoende tijd om te ontdekken dat naast de klassieke zomerdrukte ook de najaarsweekends wat drukker zijn. Vorig jaar zette het park die kennis uiteindelijk om in daden en bleef het park daarom een uur langer open tijdens de herfstvakantie en in de weekends van september en oktober. In 2019 wordt die avondopening eveneens doorgetrokken naar de kerstvakantie. Het park gaat in de meivakantie ook experimenteren met parkdelen die geopend blijven tot 20u. De wachtrijen pas sluiten op het sluitingsuur is een maatregel die op dezelfde wijze werkt: het geeft je extra tijd om attracties te beleven, maar het brengt eveneens geen zoden aan de dijk voor de piekdrukte.

Digitale hulpmiddelen

Het volgende lapmiddel dat het sprookjespark uit de kast haalde is digitaal gecoördineerde bezoekersspreiding. Eerst waren er wachttijdborden, sinds 2013 vertelde ook de app de wachttijden, maar dit jaar moedigt een update je ook actief aan terug te komen bij een redelijkere wachttijd. Zo kan je notificaties instellen voor wanneer de wachttijd onder de 20 minuten duikt.

Naast ontraden werd de wereld vol wonderen een pak dwingender met Boarding Passes. De wachttijd wordt er op drukke dagen vervangen door een verplicht boekingssysteem met tijdssloten van 30 minuten. Het systeem staat echter nog niet op punt en is voorlopig slechts bij één attractie actief. Tegelijkertijd werd het boekingssysteem voor parkshow Ravelijn naar de prullenmand verwezen omdat tests hadden aangetoond dat tribunes met vrije inloop beter gevuld worden. Beide systemen voorkomen vooral dat iedereen tegelijk aan dezelfde attractie staat te dralen en zo de wachttijd hoger maakt dan nodig.

Structurele ingrepen

Au fond de capaciteit verbeteren kan enkel met structurele maatregelen en ook daar flakkert tegenwoordig een lampje in Kaatsheuvel.

Wachttijden op de openbare weg zijn het meest acute probleem omdat ze bovenop het vergallen van een dagje Efteling ook de relaties met de buren verzuren. Door een wisselstrokensysteem met matrixborden gekoppeld aan een verbrede én extra inrit naar de Eftelingparking werd de capaciteit van de weg vorig jaar quasi verdubbeld en bol je vlotter dan ooit van en naar de wereld vol wonderen.

Bezoekers vlot in en uit het park zelf krijgen is een volgende horde. Het huidige entreegebouw komt uit de vorige eeuw, is niet afgestemd op de huidige online voorverkoop en bevatte daardoor verhoudingsgewijs te veel kassa’s. Door een aantal kassa-units in te ruilen voor open ruimte aan de rechterzijde, verbetert de doorstroming. Ook bij attracties zelf kunnen dergelijke ‘kleine aanpassingen’ winst opleveren.

Vlijtig opvullen

Goed ontworpen wachtrijen en attracties zijn de sleutel tot het benutten van de capaciteit. Dat bleek bij recentere toevoegingen echter geen specialiteit van het huis, waardoor achteraf aanpassen ook een redelijk goedkope manier bleek om het aantal lege plaatsen tot een minimum te beperken.
Ze opvullen met eenzaten uit een single-wachtrij gebeurt al sinds 2013 bij capaciteitskneusje De Bob. Nieuwe attracties Baron 1898 (2015) en Symbolica (2017) werden van bij het begin met deze extra rij uitgerust, maar uiteindelijk volgde vorig jaar ook met terugwerkende kracht zo’n rij voor Python en Joris en de Draak. Zelfs De Vliegende Hollander heeft ondertussen een single-rider wachtrij.

Er komt ook vernieuwde vulvlijt bij wildwaterbaan Piraña. Bezoekers worden er straks middels de wachtrij opgesplitst. Links voor solisten en duo’s, rechts voor trio’s of grotere groepen. Op die manier geraken boten makkelijker gevuld. Met plaatsaanwijzers voor het eigenlijke station van de attractie, verloopt instappen vlotter en horen lege plaatsen helemaal tot het verleden. Hierbij kiest een Efteling-medewerker een plaats met nummer voor je. Dit systeem bestaat bij Baron 1898, Joris en de Draak, De Vliegende Hollander, Python, Bob en Symbolica.

Investeren in capaciteit

De grote sprong voorwaarts kan de Efteling echter vooral maken in nieuwe attracties. De samengetelde uurcapaciteit van haar hoofdattracties bedraagt met afgerond 25 000 personen per uur amper de helft van die van het Duitse Europa-Park dat met gelijkaardige bezoekersaantallen werkt. De Duitsers leveren bovenop een uurcapaciteit van liefst 47 000 een showaanbod dat makkelijk het vijfvoud van dat van het sprookjespark is.

De toekomstige vervanging van de Bob door de dubbele(!) powered coaster Max & Moritz is met vermoedelijk tussen de 2500 en 3000 personen per uur een stap in de goede richting. Ook in de geplande mega uitbreiding is heel wat ruimte voor nieuwe attracties, waar onder meer sprake is van een grootschalige family launch coaster. Voorlopig zit die uitbreiding echter nog in een procedureslag en dan zijn kleine verbeteringen als een extra trein voor Joris & de Draak en Vogel Rok druppels op een hete plaat. Te meer omdat beide treinen vooral een verlies in capaciteit terugdraaien, eerder dan dat ze er toe bijdragen.
Het stemt hoopvol dat de directeurs die na Ronald van der Zijl aan het roer van de wereld vol wonderen kwamen, niet herhaald hebben dat de Efteling voortaan eerder om de zeven jaar een nieuwigheid moest presenteren, dan om de vijf jaar.

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's: © Efteling, © Pretparken.be, © Eftelingsestraat.nl // Bron: Efteling, Eftepedia, Pretparken.be