Auteur: Bert Van Staeyen - Gepubliceerd: 22 Apr 19, 10:27
Share

Na een twee maanden durende renovatie kan er weer gereden worden over de Oude Tufferbaan in de Efteling. Met een nieuw ritsysteem en voertuigen en een aantal scènes onderweg, kan de oldtimer-attractie weer jaren mee. Ondertussen wordt er ook hard gewerkt aan andere projecten in de Wereld vol Wonderen.

De Oude Tufferbaan opende oorspronkelijk in 1984 en dus had de attractie met de antieke T-Fordjes inmiddels zelf de oldtimer-status bereikt. Het oorspronkelijke ritsysteem, geleverd door Mack, was dus aan vervanging toe. Daarom maakte het sprookjespark in Kaatsheuvel 1,8 miljoen euro vrij voor een grondige renovatie. Mack Rides biedt inmiddels geen oldtimer-ritjes meer aan in zijn catalogus. De Efteling klopte voor de nieuwe voertuigen en het besturingssysteem aan bij het Duitse Metallbau Emmeln, dat eerder al vergelijkbare attracties leverde in het Zweedse Liseberg en Kolmården.

Nieuwe voertuigen

De klassieke T-Fords, die - op hun kleur na - allen een zelfde uiterlijk hadden, werden vervangen door een verscheidenheid aan auto’s en pick-uptrucks, waarin telkens 4 personen kunnen plaatsnemen.

De voertuigen zijn voorzien van aangepaste opschriften die inzicht geven in het beroep van hun eigenaar. Zo is er een wagen van Imkerij ‘De Bijzaak’ of van Kleermakerij ‘Steekje Los’. De voertuigen zijn – in tegenstelling tot hun voorgangers – niet meer zelf bestuurbaar, maar zijn wel voorzien van een ander interactief element: een claxon. Wanneer die wordt ingedrukt, kunnen onderweg verschillende effecten worden geactiveerd.

Interactieve scènes

Hoewel aan het parcours van de Oude Tufferbaan zelf niets is veranderd, zijn er langs de route nu verschillende scènes geplaatst. Het gaat telkens om tafereeltjes waarbij dieren beginnen te bewegen onder invloed van het getoeter van de voorbijrijdende Tuffers. Er zijn hazen die uit hun hol komen gekropen, kippen die een gestrande oude T-Ford hebben ingepalmd of die een gezellig plekje hebben gevonden op de schouders van een ronddraaiende vogelverschrikker. De nieuwe scènes werden ontworpen door Karel Willemen. De Oude Tufferbaan is nu ook voor het eerst voorzien van onboard-attractiemuziek, van de hand van huiscomponist René Merkelbach.

Andere projecten

Na het afronden van dit renovatieproject, blijft de Efteling echter niet stilzitten. Begin juni heropent Carnaval Festival opnieuw, met vernieuwde scènes in Afrikaans en Aziatisch thema. In het najaar opent het nieuwe sprookje ‘De zes zwanen’ in het Sprookjesbos. Elders in het bos, tegenover Langnek, heropent eind deze maand ook het horecapunt Kogeloog, waar minstens heel de zomer lang schepijs te verkrijgen is.

Ook haar verblijfsaccommodaties blijft de Efteling verder uitbreiden. Het vakantiepark Bosrijk breidt uit met twaalf nieuwe boshoeves, die elk aan twaalf personen plaats bieden. Deze vullen de acht bestaande boshoeves aan, waardoor Bosrijk in zijn geheel bijna 1700 gasten te slapen kan leggen. De nieuwe boshoeves moeten deze zomer klaar zijn.

Sinds vorige week biedt de Efteling ook een Digi-Fotopas aan: voor een bedrag van 25 euro kun je voor één dag onbeperkt digitale onride-foto’s aanschaffen. Ook zit het park momenteel in een testfase waarbij met een gedeeltelijke avondopenstelling wordt geëxperimenteerd. Van 13 april tot en met 5 mei 2019 is een gedeelte van het park twee uur langer geopend, van 18 tot 20 uur. Onder meer Droomvlucht, Villa Volta en Symbolica en een aantal horeca-gelegenheden blijven langer geopend tijdens deze meivakantie.

Tekst: © Bert Van Staeyen - Pretparken.be // Foto's: © Efteling // Bron: Efteling