Auteur: Bert Van Staeyen - Gepubliceerd: 24 Apr 19, 13:18
Share

Europa-Park onthult steeds meer over hoe de nieuwe versie van Piraten in Batavia er zal uitzien. Nu het park weer open is, kunnen bezoekers zich in een preview-center vergapen aan een maquette en een eerste animatronic van de vernieuwde darkride. Ook wordt het achtergrondverhaal verduidelijkt in een teaser-video.

Na een allesverwoestende brand in mei vorig jaar, werd al snel duidelijk dat Europa-Park het themagebied Scandinavië en de attractie Piraten in Batavia een nieuw leven ging geven. Van het Scandinavische dorp is bekend dat het eind mei zal openen en dat er in het najaar een nieuwe darkride zal openen: Snorri Touren. Nu raken ook meer details bekend over de precieze invulling van de vernieuwde piratendarkride in het Nederlandse themagebied, die volgend jaar moet openen.

Een eerste animatronic

Aan het einde van de Deutsche Allee, de mainstreet van Europa-Park, bevindt zich de Schatzkammer, waar previews worden gegeven van toekomstige projecten. Dit jaar is het de beurt aan de heropbouw van Piraten in Batavia. Het meest opvallende object in de tentoonstellingsruimte is de eerste animatronic van de nieuwe darkride. Deze stelt Bartholomeus van Robbemond voor, een fictieve Nederlandse vrijbuiter en avonturier. Opvallend is de hoge kwaliteit van deze figuur in vergelijking met de meeste animatronics in de rest van het park. In totaal zullen 125 animatronics, waarvan een tachtigtal menselijke figuren, de decors van de nieuwe attractie bevolken.

Uit de documenten die hij in zijn kist bewaart, valt af te leiden dat Van Robbemond geen graag gezien figuur is. Er staat namelijk een beloning van duizend rijksdaalders op zijn hoofd wegens diefstal en piraterij. Verder zien we op schetsen hoe hij inspiratie haalde uit het logo van de Nederlandse VOC voor het logo van de ACE: de Adventure Club of Europe. Van Robbemond is namelijk de stichter van deze fictieve club van avonturiers, waarvan de leden vertegenwoordigd zijn in verschillende attracties in Europa-Park, zoals Voletarium, Abenteuer Atlanis of Madame Freudenreich Curiosités.

Het achtergrondverhaal

Van Robbemond vertelt de bezoekers over zijn volgende grote reis: samen met zijn trouwe gezel, de otter Jopie, maakt hij een expeditie naar Batavia, om er de mysterieuze Feuertiger te gaan zoeken. Hij heeft namelijk beslag kunnen leggen op de enige kaart die de juiste weg leidt naar deze magische dolk, die de bezitter ervan onkwetsbaar zou maken. Maar er zijn kapers op de kust…

Dat blijkt uit de begeleidende teaservideo, die ook hieronder te bekijken is. Deze toont hoe Van Robbemond aan de geheime kaart is gekomen. Hij heeft ze namelijk gestolen van de piraat Cortez, die verhaal komt halen in de kroeg waar Van Robbemond gezellig nootjes zit te eten. De teaser werd door IMAscore voorzien van muziek, waarin zowel de bekende Europa-Park Suite als de meest recente Piraten in Batavia-muziek verwerkt werden. Of IMAscore ook de muziek voor de attractie zelf zal voorzien, is nog niet bekend.

Uit de trailer blijkt dus dat de strijd tussen Van Robbemond en Cortez centraal zal staan in de nieuwe attractie. De inzet, de Feuertiger, werd al kort en kleinschalig geïntroduceerd in de originele attractie. De magische dolk met gegolfd lemmet werd in 2017 geplaatst in een vuurschaaltje nabij de bestaande animatronic van de tijger met lichtgevende ogen. In de vernieuwde versie van Piraten in Batavia zal de Feuertiger kennelijk een veel grotere rol gaan spelen.

Bovendien is het uiterlijk van Van Robbemond grondig veranderd ten opzichte van eerdere publicaties. Van Robbemond heeft een grondige verjongingsoperatie ondergaan. Het portret van hem, dat momenteel nog ophangt in de ACE-zaal in de wachtrij van Voletarium, toont een veel statiger figuur dan de schalkse, bebaarde en getatoeëerde blonde piraat die Europa-Park er nu van gemaakt heeft.

Schetsen en maquette

In de tentoonstellingsruimte worden verder nog verschillende schetsen getoond van de voormalige en nieuw te bouwen versie van de darkride. Zo zijn er verschillende ontwerpen te zien van de nieuwe vaartuigen en personages. Er zijn schetsen van Cortez en van Robbemond, maar er wordt ook een vrouwelijke piraat geïntroduceerd. Over haar precieze rol is momenteel nog niets bekend.

Het laatste pronkstuk van de collectie is een bewegende maquette van één van de nieuwe scènes. Deze toont de boten van de attractie, omgeven door huizen in een typische Indonesische stijl, met hoogoplopende spitse daken. Er zijn ook verschillende figuren die het dorpje bevolken en bezig zijn met hun dagelijkse activiteiten.

Wat verwacht jij van de vernieuwde attractie? Discussieer mee op ons forum!

Tekst: © Bert Van Staeyen - Pretparken.be // Foto's: © Bert Van Staeyen - Pretparken.be, Europa-Park